Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 11/2022(XII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Szerep Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 11/2022(XII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Törvény), az ennek a végrehajtására kiadott 145/1999.(IX.1.) Korm. rendelet, valamint a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 11/2022.(XI.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Helyi rendelet) szabályozza a temetők fenntartására vonatkozó feladatokat és a temetkezés szabályait.
A Törvény egyes rendelkezései külön szabályokat állítanak fel a Nemzeti Sírkerthez tartozó temetőkben, hősi temetőkben, hősi temetési helyeken, temetési emlékhelyeken, valamint kegyeleti emlékhelyeken lévő temetési helyek vonatkozásában. Az önkormányzatoknak helyi szabályozási, vagy egyéb feladatai ebben a kérdésben nincsenek.
Az említett szabályokon felül központi normatívák nem írják elő, hogy milyen formában, vagy módon tudnák az egyes települések lakói kegyeletüket leróni és tiszteletüket kifejezni a közigazgatási területükön eltemetett, arra méltónak tartott elhunytak előtt.
A felsorolt jogszabályok lehetőséget adnak arra az önkormányzatoknak, hogy a temetőkben lévő sírok közül az arra érdemeseket külön szabályok szerint kezeljék, védjék, gondozzák.
Szerep Község önkormányzati temetőjében olyan elhunytak sírhelyei találhatóak akik Szerep Község életében játszottak kiemelkedő szerepet.
Tisztelegve ezen elhalt személyek emléke előtt, egyben az emlékezés fenntartása érdekében, javaslatot teszek Szerep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Helyi rendeletnek a védett sírhelyekre vonatkozó szabályokkal történő kiegészítésére.
Mivel Szerep településen a korábbi évtizedekben nem adományoztak díszsírhelyeket, ezért szükséges a „védett sírhely” kategóriának megalkotása, melynek révén – a földi maradványok bolygatása, áthelyezése nélkül is – megkaphatja a megkülönböztetett tiszteletet az erre érdemes elhunytak emléke.
Az adott sírhely a védetté nyilvánítással az Önkormányzat gondozásába és fenntartásába kerül, ha azt az arról rendelkezni jogosult nem gondozza, vagy nincsen már olyan leszármazó, aki ezt a feladatot el tudná látni. A gondozási és fenntartási munkák mellett a sírhely újra váltásának a díja is az Önkormányzatot terheli.
Fontos eleme a sírhely védettségének, hogy az a temető fennálltáig nem szüntethető meg, a temető megszüntetésekor pedig – illő módon – át kell helyezni az elhunyt földi maradványait a működő temetőbe.
A védett sírhelyet temetkezésre – a mindenkori temetkezési szabályok betartása mellett – az elhalt özvegye, közvetlen lemenői és felmenői használhatják.
Egy sírhely védetté nyilvánítását bárki kezdeményezheti. A védelemre irányuló kezdeményezéseket egy 3 tagú „Kegyeleti Munkacsoport” gyűjti, és dolgoz ki javaslatokat a védetté nyilvánításra, vagy annak elutasítására a rendeletbe meghatározott szempontok figyelembevételével. A javaslat a védetté nyilvánítás indokait (röviden az elhunytak életművét, tettét) is tartalmazza.
További sírhelyek védetté nyilvánítására legfeljebb évenként egyszer kerülhet sor.