Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatás célú használatának szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 01

Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) Az Mktv. szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

2. §

(1) A képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának díját az Mktv. 3. melléklet 6 – 7. pontjában meghatározott összegben állapítja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából Téglás Város közigazgatási területén lévő, turisztikailag kiemelt, városközponti terület a Dégenfeld – Iskola – Domb – Akácos – Tóalj – Nádas – Nyíl – Sipos S. utcák által bezárt terület.

(3) A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak a díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.

(4) Mentesül a díj megfizetése alól az önkormányzat, valamint intézménye által megrendelt, az önkormányzat feladatkörét érintő tárgyban készülő filmalkotás forgatása.

(5) 50 %-os díjkedvezmény illeti meg az

a) oktatási-

b) tudományos-

c) ismeretterjesztő témájú filmalkotásokat.

3. §

(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) Filmforgatás nem engedélyezhető a közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.

(3) A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

4. §

(1) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldterületet köteles kíméletesen használni,

c) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet az önkormányzat részére visszaadni.
(2) Kizárólag stáb-parkolás, vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
(3) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során stáb parkolására díszburkolattal ellátott közterület nem használható.
(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(5) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Czibere Béla                                Vatai Imréné

polgármester                            címzetes főjegyző