Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2018. 03. 01- 2022. 08. 31

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

2018.03.01.

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 40. § (1) és 41. § (3) bekezdésének, valamint 42. §-ának felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat a téglási 061/3. hrsz-ú köztemető és létesítményeinek üzemeltetéséről kegyeleti közszolgálati szerződés alapján, a szakmai követelményeknek megfelelő gazdasági szervezet (a továbbiakban: üzemeltető) útján gondoskodik.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatás és a temetkezéssel kapcsolatos valamennyi tevékenység Ttv., valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) szabályainak betartásával végezhető.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § (1) A köztemető rendeltetésszerű használatához a Ttv-ben és a Korm. rendeletben meghatározott tárgyi és infrastrukturális feltételeken kívül az alábbi helyi feltételeket kell biztosítani:

a) harangláb,

b) kerékpártároló,

c) gépjármű parkoló a temető előtt,

d) a temetőben kiépített utak mellett pihenőpadok.

(2) A ravatalozóterem szertartásonként 1 óra időtartamra vehető igénybe. A ravatalozó alap kegyeleti eszköztárát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Temetési helyek

3. § (1) A köztemető területén temetésre szolgálnak:

a) a sírbolt helyek,

b) az egyes-, és kettes felnőtt sírhelyek,

c) az egyes-, és kettes betonkoporsós sírhelyek,

d) a szociális sírhelyek,

e) az urnasírhelyek és -fülkék, valamint a

f) kiemelt sírhelyek és díszsírhelyek.

(2) A táblák és a sírhelyek elhelyezkedését a 2. melléklet szerinti Sírfelosztási Terv tartalmazza.

(3) A köztemetőben valamennyi temetési helyet sírjellel kell jelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(5) Az 5a. táblába temetni csak akkor lehet, ha a megnyitott sírhelytábla – az ott jelenlévő belvíz következtében – alkalmatlan a temetésre. Az 5a. táblában sírhelyet előre megváltani nem lehet.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(7)1 A családi sírboltok helyét a polgármester engedélye alapján az üzemeltető – a méretezési előírások betartásával – egyedileg jelöli ki.

Díszsírhelyek

4. § (1) Díszsírhelyet Téglás Város Önkormányzata adományozhat azon személynek, aki a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az adományozott házastársa, valamint felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról a hozzátartozók, ezek hiányában – az önkormányzat megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan okmányokkal, dokumentumukkal bizonyított kifogást jelentettek be. Koporsós temetés esetén a vizsgálat és a döntéshozatal időpontja nem érheti el a halott-vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órát.

(2) A temetési helyek használati jogának megváltási időtartama:

a) sírbolt és betonkoporsós sírhely esetén 60 év;

b) sírhely esetén 25 év;

c) urnafülke, urnasírhely esetén 15 év.

(3) A (2) bekezdés b) és c) pont szerinti temetési helyek kétszeres időtartamra is megválthatók.

(4) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – jogszabály tiltó rendelkezésének hiányában – az érvényes sírhelydíj megfizetésével, újabb ciklusra megválthatók, újraválthatók.

(5) Az újraváltás időtartama a (2) bekezdésben meghatározott használati időtartamnál lehet rövidebb is, de annak legalább 5 évnek kell lennie.

(6) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(7) Előre sírhelyet megváltani – az 5a. tábla kivételével – az érvényes sírhelydíj háromszorosának megfelelő összegért lehet. Az előre megváltott sírhelyre a megváltást követő 1 éven belül síremléket köteles a megváltó állítatni, különben megszűnik a sírhely feletti rendelkezési joga.

(8) A temetési helyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából ismételten igénybe lehet venni

Sírhelydíjak

6. § (1) Az egyes temetési helyekért – az önkormányzat által adományozott díszsírhelyek, és a szociális sírhelyek kivételével – az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie.

(2) Az egyes sírhelyek – ÁFA nélküli – díját a 3. melléklet határozza meg.

(3) A sírhelytáblákban – a kiemelt sírhelyek kivételével – a szélső sorba való temetésért kétszeres díjat kell fizetni.

(4) A sírhely újraváltásának díja – a szociális sírhely kivételével – megegyezik az első megváltás díjával. Ha az újraváltás időtartama az 5. § (2) bekezdésben meghatározott megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja a megváltási díj időarányosan csökkentett része.

(5) A szociális sírhelyet az első 25 éves nyugvási időszak után a felnőtt egyes sírhely díjával azonos díjért lehet újraváltani. A szociális urnasírhelyet az első 15 éves nyugvási időszak után az urnasírhely díjával azonos díjért lehet újraváltani.

Temetési helyek méretei

7. § (1) A temetési helyek méretei a köztemetőben:

a) Egyes felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú; 1,00 m széles; 2,00 m mély;

b) Felnőtt kettes sírhely: 2,20 m hosszú; 2,20 m széles; 2,00 m mély;

c) Felnőtt egyes betonkoporsós sírhely: 2,32 m hosszú, 0,92 m széles, 2,00 m mély;

d) Felnőtt kettes betonkoporsós sírhely: 2,32 m hosszú; 1,84 m széles; 2,00 m mély;

e) Kiemelt sírhely és díszsírhely: 2,50 m hosszú; 2,20 m széles; 2,00 m mély;

f) Urnasírhely: 0,80 m hosszú; 0,60 m széles; az urnatartó fedlapjától számított 50 cm földtakarással (terepszintig);

g) 3 személyes sírbolt: 3,50 m hosszú; 2,50 m széles;

h) 6 személyes sírbolt: 3,50 m hosszú; 3,00 m széles;

i) Urnafülke: 0,30 m hosszú; 0,30 m széles; 0,30 m mély;

j) Szociális sírhely: 2,20 m hosszú; 1,00 m széles; 2,00 m mély.

(2) A köztemetőben a sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) A szociális sírhelyeket sírdombbal kell kialakítani, a sírdomb magasságának 30 cm és 50 cm között kell lennie.

(4) A köztemetőben felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(5) A köztemetőben urnasírhelybe kettő darab urna-, más sírhelybe négy darab urna helyezhető.

Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) A temetőn belül az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező:

a) az elhunyt hűtésével;

b) ravatalozásával;

c) a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával;

d) urnaelhelyezéssel;

e) sírásással;

f) sírhelynyitással;

g) sírbahelyezéssel;

h) visszahantolással;

i) újratemetéssel;

j) exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására.

(2) A temető létesítményeinek használatáért-, és az üzemeltető kötelező szolgáltatásainak munkanapon történő igénybevételéért fizetendő díjakat a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Pihenő és szabadnapokon a megállapított díjtételek másfélszeres összegét kell fizetni a 4. mellékletben meghatározott szolgáltatásokért. Munkaszüneti napokon és vasárnap temetés nem végezhető.

A szociális temetések ellátásának rendje

9. § (1) A szociális temetés iránti igényt a temetésre kötelezettnek a Téglási Polgármesteri Hivatal Hatósági irodáján kell bejelenteni írásban. Az igénylés során meg kell adni a temetés során személyesen közreműködő, legalább 4 fő személy nevét.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a temetésre kötelezett, és a temetkezési szolgáltatásokat ellátók magánokiratba foglalt nyilatkozataikat, melyben kinyilatkozzák, hogy a szociális temetés során végzett tevékenységüket díjtalanul, ellenszolgáltatás nélkül végzik.

(3) A szociális temetésről az iroda értesíti az üzemeltetőt.

(4) Szociális temetés munkanapokon 8.00 és 13.00 óra között 5 óra időtartamban történhet, melyre a ravatalozó 1 óra időtartamra vehető igénybe.

(5) A sírhelyet az üzemeltető jelöli ki, mely kiásásához – átvételi elismervény ellenében – átadja a szükséges eszközöket. Az üzemeltető képviselője az eszközök átadásával egyidejűleg tájékoztatást ad a sírhely méreteiről, és a munkavédelmi előírásokról, melyek megtörténtét a közreműködők az oktatási napló aláírásával igazolják.

(6) A sírt a temetés napján reggel 8 órát követően lehet kiásni. A sír visszahantolása után a sírhely környezetének rendbetétele a temetésen személyesen közreműködők kötelessége.

(7) A (2) bekezdésekben meghatározott nyilatkozatok megtétele és a munkavédelmi oktatás nélkül a szociális temetés nem végezhető, az elhunytat közköltségen kell eltemetni.

(8) Az üzemeltető képviselője a sír kiásását és a temetkezési szolgáltatások személyes elvégzését folyamatos jelenlétével felügyeli.

(9) Az elhunyt ravatalozása történhet a ravatalozóban, vagy a sírnál. A ravatalozáshoz és temetéshez az üzemeltető – átvételi elismervény ellenében – átadja a Korm. rendelet 24/A. § (3) bekezdésében meghatározott kellékeket.

(10) Az üzemeltető képviselője az elhunyt elhantolásáig köteles jelen lenni a szociális temetésen. A szertartás végén – átvételi elismervényen – visszaveszi a sírásáshoz biztosított eszközöket.

A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

10. § (1) A köztemető nyitvatartása: november 15-től március 15-ig: 08.00 – 17.00 óráig, március 16-tól november 14-ig: 07.00 – 20.00 óráig, halottak napján: 07.00 – 22.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

11. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temető területén rádiózni, és – a szertartásokhoz-, megemlékezésekhez kötődő zeneszolgáltatás kivételével – zenét hallgatni.

(2) A temetőben szeszesitalt fogyasztani-, dohányozni-, és tudatmódosító szereket használni tilos.

(3) A temetők területére állatokat bevinni, vagy beengedni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(4) A temetőbe gépjárművel történő behajtás díját a 5. melléklet tartalmazza.

(5) A temetőbe díjfizetés nélkül behajthat az üzemeltető gépjárműve, továbbá a mozgásukban korlátozott idős, vagy beteg személyek, illetve az őket szállító gépjárművek.

(6) A temetőbe segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos..

(7) A temetőkben sírokat, sírboltokat, síremlékeket, kegyeleti tárgyakat, a síremlékeket a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(8) Tilos a temetőben lévő vízvételi helyet a temetőben található növényzet locsolásán túl más célra igénybe venni.

(9) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

12. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A köztemetőben a sírhelyeken – a szociális sírhelyek kivételével – sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

(4) A síremlék köré szilárd burkolatú kísérőjárda építhető, a sírhely határain belül.

(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(7) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

(8) A temetőben engedély nélkül elhelyezett és a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető tulajdonosa, üzemeltetője jogosult eltávolítani.

Síremlék állítás

13. § (1) A temetőben a temetési szolgáltatásokon kívül kizárólag síremlék-állítási tevékenységet lehet végezni, melyért a vállalkozónak a rendelet 5. mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetnie az üzemeltető részére.

(2) A temetőben végzendő munkát a sírgondozás kivételével az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az üzemeltető a bejelentésekről nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka megkezdésének időpontját, a munka helyét, megnevezését, az építtető és kivitelező nevét, címét, sírbolt építése esetén a jogerős építési engedély számát.

(3) A felállítandó síremlék, emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt az üzemeltetőnek be kell mutatni és ezt nyilvántartásba kell venni.

(4) Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés esetén az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, az eredeti állapot nem változhat meg. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

Hulladékkezelés

14. § (1) A temető üzemeltetője gondoskodik a temető tisztántartásáról, a hulladékgyűjtő edények tartalmának elszállításáról.

(2) Tilos a temetőben szemetelni. Az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag ezek gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A temetőben lévő hulladékgyűjtőbe a temetőn kívül keletkezett hulladékot elhelyezni tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(4) Az elbontott sírkő ártalmatlanításáról és elszállításáról a temetésre kötelezett köteles gondoskodni. A kihelyezett hulladékgyűjtőbe az nem helyezhető.

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 6. § (5) bekezdése, a 7. § (1) j) pontja, a 7. § (3) bekezdése, a 9. §, és a 3. melléklet 9-10. pontja a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXXXVIII. törvény 26. § (2) bekezdésében meghatározott időpontban lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemető használatának rendjéről szóló 23/2005. (IX.30.) rendeletet, és az azt módosító 7/2006. (III. 29.), 15/2008. (VIII.12.), 5/2009. (II.16.), 5/2011. (II.16.), 12/2012. (V.31.) és 20/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A ravatalozó alap kegyeleti eszköztára
1 db szószék,
1 db ravatalasztal,
10 db szék,
8 db pad,
1 db szőnyeg,
2 db elektromos kandeláber,
8 db falilámpa,
2 db beltéri dísznövény,
kegyeleti textíliák.

3. melléklet3

A

B

C

1.

A TÉGLÁSI KÖZTEMETŐ SÍRHELY DÍJAI EGY MEGVÁLTÁSI CIKLUSRA

2.

Sírhely típusa

tábla jele

ÁFA nélküli díj forintban

3.

Sírbolt hely

200 000

4.

Kiemelt sírhely

D1,D2,D3,D4,D6

70 000

5.

Felnőtt egyes sírhely

4,5,12

10 000

6.

Felnőtt egyes sírhely szélső sorban

4,5,12

20 000

7.

Betonkoporsós egyes

10a

33 000

8.

Betonkoporsós kettes

10a

42 500

9.

Szociális sírhely

10b

első időszak díjtalan
újraváltás: 10 000

10.

Szociális urnasírhely

10b

első időszak díjtalan
újraváltás: 8 800

11.

Felnőtt kettes sírhely

1,2,5a,7,8,11,13

19 500

12.

Felnőtt kettes sírhely szélső sorban

1,2,5a,7,8,11,13

39 000

13.

Urnasírhely

9

8 800

14.

Urnafülke zárólap nélkül

-

8 000

15.

Kiépített urnasírhely

9a

15 000

4. melléklet

A

B

1.

A TEMETŐI LÉTESÍTMÉNYEK, ILLETEV AZ ÜZEMELTETŐ ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSOK KÖTELEZŐ IGÉNYBEVÉTELÉÉRT FIZETENDŐ
– ÁFA nélküli – DÍJAK MUNKANAPOKON

2.

Temetőn belüli szállítási díj (gyászautó)

5 000

3.

Elhunyt hűtése a 3. naptól naponta

3 000

4.

Normál sírásás

14 000

5.

Normál visszahantolás

9 000

6.

Mélyített sírásás

17 500

7.

Mélyített visszahantolás

11 000

8.

Sírhelynyitás, sírbolt felnyitása

14 000

9.

Gyermeksírhely sírásás

3 000

10.

Gyermeksírhely visszahantolás

1 500

11.

Gyermeksírhely sírhelynyitás

3 000

12.

Urnasírhely sírásás

3 000

13.

Urnsírhely visszahantolás

1 500

14.

Urnasírhely sírhelynyitás

3 000

15.

Koporsó sírba helyezése

4 000

16.

Urna elhelyezés

2 000

17.

Teljes körű ravatalozás 4 fővel a ravatalozó alap kegyeleti eszközeinek biztosításával

23 000

18.

Ravatalozás hamvasztás után 2 fővel a ravatalozó alap kegyeleti eszközeinek biztosításával

15 000

19.

Ravatalozás hamvasztás után 4 fővel a ravatalozó alap kegyeleti eszközeinek biztosításával

20 000

20.

Létesítményhasználati díj szertartásonként
magában foglal:
- 2 nap hűtést,
- a tároló helyiségek használatát,
- a tárolással, halott kezeléssel összefüggő költségeket,
- a ravatalozással kapcsolatos közüzemi és takarítási költségeket,
- harangozást.

40 000

21.

Exhumálás, földvisszatöltéssel

40 000

22.

Maradványok felszedése

6 éven belüli eltemetés esetén

15 000

23.

6-12 év közötti eltemetés esetén

10 000

24.

12 év feletti eltemetés esetén

5 000

25.

Exhumálás gyermeksírnál földvisszatöltéssel, maradvány felszedéssel

15 000

26.

Urnasír feltárás behantolással

5 000

27.

Sírbolt felnyitása

10 000

28.

Urna felszedés

2 000

29.

Újra temetés

Azonos a sírhelynyitás és
visszahantolás összegének díjával.

5. melléklet

A

C

1.

EGYÉB DÍJAK (ÁFA nélkül)

2.

Temető fenntartási hozzájárulási díj naponta

1 870

3.

A temetőbe történő behajtás díja gépjárművenként, naponta


400

1

A rendelt 3. §-át a 4/2018. (II.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a egészítette ki. Hatályos: 2018.03.01-től.

2

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése értelmében a 22/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében a 9a táblaszámhoz tartozó tábla megnevezés „családi sírbolt” -ról „kiépített urnasírhely” -re változik, a 9a táblaszámhoz tartozó sírhely szám „20” -ról „120” -ra módosult. Hatályos: 2018. 03. 01-től.

3

A rendelet 3. mellékletét a 4/2018. (II.23.) önkormányzati rendelet. 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2018.03.01-től.