Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 26- 2024. 04. 26

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

2022.11.26.

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) és (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat a téglási 061/3. hrsz-ú köztemető és létesítményeinek üzemeltetéséről kegyeleti közszolgálati szerződés alapján, a szakmai követelményeknek megfelelő gazdasági szervezet (a továbbiakban: üzemeltető) útján gondoskodik.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatás és a temetkezéssel kapcsolatos valamennyi tevékenység Ttv., valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) szabályainak betartásával végezhető.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § (1) A köztemető rendeltetésszerű használatához a Ttv-ben és a Korm. rendeletben meghatározott tárgyi és infrastrukturális feltételeken kívül az alábbi helyi feltételeket kell biztosítani:

a) harangláb,

b) kerékpártároló,

c) gépjármű parkoló a temető előtt,

d) a temetőben kiépített utak mellett pihenőpadok.

(2) A ravatalozóterem szertartásonként 1 óra időtartamra vehető igénybe. A ravatalozó alap kegyeleti eszköztárát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Temetési helyek

3. § (1) A köztemető területén temetésre szolgálnak:

a) a sírbolt helyek,

b) az egyes-, és kettes felnőtt sírhelyek,

c) az egyes-, és kettes betonkoporsós sírhelyek,

d) a szociális sírhelyek,

e) az urnasírhelyek és -fülkék, valamint a

f) kiemelt sírhelyek és díszsírhelyek.

(2) A táblák és a sírhelyek elhelyezkedését a 2. melléklet szerinti Sírfelosztási Terv tartalmazza.

(3) A köztemetőben valamennyi temetési helyet sírjellel kell jelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(5) Az 5a. táblába temetni csak akkor lehet, ha a megnyitott sírhelytábla – az ott jelenlévő belvíz következtében – alkalmatlan a temetésre. Az 5a. táblában sírhelyet előre megváltani nem lehet.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(7)2 A családi sírboltok helyét a polgármester engedélye alapján az üzemeltető – a méretezési előírások betartásával – egyedileg jelöli ki.

Díszsírhelyek

4. § (1) Díszsírhelyet Téglás Város Önkormányzata adományozhat azon személynek, aki a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az adományozott házastársa, valamint felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról a hozzátartozók, ezek hiányában – az önkormányzat megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan okmányokkal, dokumentumukkal bizonyított kifogást jelentettek be. Koporsós temetés esetén a vizsgálat és a döntéshozatal időpontja nem érheti el a halott-vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órát.

(2) A temetési helyek használati jogának megváltási időtartama:

a) sírbolt és betonkoporsós sírhely esetén 60 év;

b) sírhely esetén 25 év;

c) urnafülke, urnasírhely esetén 15 év.

(3) A (2) bekezdés b) és c) pont szerinti temetési helyek kétszeres időtartamra is megválthatók.

(4) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – jogszabály tiltó rendelkezésének hiányában – az érvényes sírhelydíj megfizetésével, újabb ciklusra megválthatók, újraválthatók.

(5)3 Az újraváltás időtartama a (2) bekezdésben meghatározott használati időtartamnál lehet rövidebb is, de legalább a (2) bekezdés a) pontja esetében 30 év, a (2) bekezdés b) pontja esetében 10 év, a (2) bekezdés c) pontja esetében legalább 5 év.

(6)4 Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani.

(7)5 Előre sírhelyet megváltani – az 5a. tábla kivételével – az érvényes sírhelydíj háromszorosának megfelelő összegért lehet.

(8) A temetési helyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából ismételten igénybe lehet venni

Sírhelydíjak

6. § (1) Az egyes temetési helyekért – az önkormányzat által adományozott díszsírhelyek, és a szociális sírhelyek kivételével – az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie.

(2) Az egyes sírhelyek – ÁFA nélküli – díját a 3. melléklet határozza meg.

(3) A sírhelytáblákban – a kiemelt sírhelyek kivételével – a szélső sorba való temetésért kétszeres díjat kell fizetni.

(4) A sírhely újraváltásának díja – a szociális sírhely kivételével – megegyezik az első megváltás díjával. Ha az újraváltás időtartama az 5. § (2) bekezdésben meghatározott megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja a megváltási díj időarányosan csökkentett része.

(5) A szociális sírhelyet az első 25 éves nyugvási időszak után a felnőtt egyes sírhely díjával azonos díjért lehet újraváltani. A szociális urnasírhelyet az első 15 éves nyugvási időszak után az urnasírhely díjával azonos díjért lehet újraváltani.

Temetési helyek méretei

7. § (1) A temetési helyek méretei a köztemetőben:

a) Egyes felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú; 1,00 m széles; 2,00 m mély;

b) Felnőtt kettes sírhely: 2,20 m hosszú; 2,20 m széles; 2,00 m mély;

c) Felnőtt egyes betonkoporsós sírhely: 2,32 m hosszú, 0,92 m széles, 2,00 m mély;

d) Felnőtt kettes betonkoporsós sírhely: 2,32 m hosszú; 1,84 m széles; 2,00 m mély;

e) Kiemelt sírhely és díszsírhely: 2,50 m hosszú; 2,20 m széles; 2,00 m mély;

f) Urnasírhely: 0,80 m hosszú; 0,60 m széles; az urnatartó fedlapjától számított 50 cm földtakarással (terepszintig);

g) 3 személyes sírbolt: 3,50 m hosszú; 2,50 m széles;

h) 6 személyes sírbolt: 3,50 m hosszú; 3,00 m széles;

i) Urnafülke: 0,30 m hosszú; 0,30 m széles; 0,30 m mély;

j) Szociális sírhely: 2,20 m hosszú; 1,00 m széles; 2,00 m mély.

(2) A köztemetőben a sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) A szociális sírhelyeket sírdombbal kell kialakítani, a sírdomb magasságának 30 cm és 50 cm között kell lennie.

(4) A köztemetőben felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(5) A köztemetőben urnasírhelybe kettő darab urna-, más sírhelybe négy darab urna helyezhető.

(6)6 A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre további legfeljebb négy 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá.

Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) A temetőn belül az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező:

a) az elhunyt hűtésével;

b) ravatalozásával;

c) a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával;

d) urnaelhelyezéssel;

e) sírásással;

f) sírhelynyitással;

g) sírbahelyezéssel;

h) visszahantolással;

i) újratemetéssel;

j) exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására.

(2) A temető létesítményeinek használatáért-, és az üzemeltető kötelező szolgáltatásainak munkanapon történő igénybevételéért fizetendő díjakat a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Pihenő és szabadnapokon a megállapított díjtételek másfélszeres összegét kell fizetni a 4. mellékletben meghatározott szolgáltatásokért. Munkaszüneti napokon és vasárnap temetés nem végezhető.

A szociális temetések ellátásának rendje

9. § (1) A szociális temetés iránti igényt a temetésre kötelezettnek a Téglási Polgármesteri Hivatal Hatósági irodáján kell bejelenteni írásban. Az igénylés során meg kell adni a temetés során személyesen közreműködő, legalább 4 fő személy nevét.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a temetésre kötelezett, és a temetkezési szolgáltatásokat ellátók magánokiratba foglalt nyilatkozataikat, melyben kinyilatkozzák, hogy a szociális temetés során végzett tevékenységüket díjtalanul, ellenszolgáltatás nélkül végzik.

(3) A szociális temetésről az iroda értesíti az üzemeltetőt.

(4) Szociális temetés munkanapokon 8.00 és 13.00 óra között 5 óra időtartamban történhet, melyre a ravatalozó 1 óra időtartamra vehető igénybe.

(5) A sírhelyet az üzemeltető jelöli ki, mely kiásásához – átvételi elismervény ellenében – átadja a szükséges eszközöket. Az üzemeltető képviselője az eszközök átadásával egyidejűleg tájékoztatást ad a sírhely méreteiről, és a munkavédelmi előírásokról, melyek megtörténtét a közreműködők az oktatási napló aláírásával igazolják.

(6) A sírt a temetés napján reggel 8 órát követően lehet kiásni. A sír visszahantolása után a sírhely környezetének rendbetétele a temetésen személyesen közreműködők kötelessége.

(7) A (2) bekezdésekben meghatározott nyilatkozatok megtétele és a munkavédelmi oktatás nélkül a szociális temetés nem végezhető, az elhunytat közköltségen kell eltemetni.

(8) Az üzemeltető képviselője a sír kiásását és a temetkezési szolgáltatások személyes elvégzését folyamatos jelenlétével felügyeli.

(9) Az elhunyt ravatalozása történhet a ravatalozóban, vagy a sírnál. A ravatalozáshoz és temetéshez az üzemeltető – átvételi elismervény ellenében – átadja a Korm. rendelet 24/A. § (3) bekezdésében meghatározott kellékeket.

(10) Az üzemeltető képviselője az elhunyt elhantolásáig köteles jelen lenni a szociális temetésen. A szertartás végén – átvételi elismervényen – visszaveszi a sírásáshoz biztosított eszközöket.

A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

10. § (1) A köztemető nyitvatartása: november 15-től március 15-ig: 08.00 – 17.00 óráig, március 16-tól november 14-ig: 07.00 – 20.00 óráig, halottak napján: 07.00 – 22.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

11. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temető területén rádiózni, és – a szertartásokhoz-, megemlékezésekhez kötődő zeneszolgáltatás kivételével – zenét hallgatni.

(2) A temetőben szeszesitalt fogyasztani-, dohányozni-, és tudatmódosító szereket használni tilos.

(3) A temetők területére állatokat bevinni, vagy beengedni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(4) A temetőbe gépjárművel történő behajtás díját a 5. melléklet tartalmazza.

(5) A temetőbe díjfizetés nélkül behajthat az üzemeltető gépjárműve, továbbá a mozgásukban korlátozott idős, vagy beteg személyek, illetve az őket szállító gépjárművek.

(6) A temetőbe segédmotor kerékpárral, kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos..

(7) A temetőkben sírokat, sírboltokat, síremlékeket, kegyeleti tárgyakat, a síremlékeket a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(8) Tilos a temetőben lévő vízvételi helyet a temetőben található növényzet locsolásán túl más célra igénybe venni.

(9) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

12. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A köztemetőben a sírhelyeken – a szociális sírhelyek kivételével – sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

(4) A síremlék köré szilárd burkolatú kísérőjárda építhető, a sírhely határain belül.

(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(7) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

(8) A temetőben engedély nélkül elhelyezett és a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető tulajdonosa, üzemeltetője jogosult eltávolítani.

Síremlék állítás

13. § (1) A temetőben a temetési szolgáltatásokon kívül kizárólag síremlék-állítási tevékenységet lehet végezni, melyért a vállalkozónak a rendelet 5. mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetnie az üzemeltető részére.

(2)7 A temetőben végzendő munkát a sírgondozás kivételével az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az üzemeltető a bejelentésekről nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka megkezdésének időpontját, a munka helyét, megnevezését, az építtető és kivitelező nevét, címét, valamint az építési tevékenység után a nettó 50 m2 alapterületet, vagy 3 m magasságot meghaladó sírbolt építése esetén a végleges építési engedély számát.

(3) A felállítandó síremlék, emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt az üzemeltetőnek be kell mutatni és ezt nyilvántartásba kell venni.

(4)8 A (2)-(3) bekezdésekben előírt kötelezettség elmulasztása esetén az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére, melynek eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára,

b) építési engedély köteles sírbolt, építési engedély nélkül történő létesítése esetén tájékoztatja az építésfelügyeleti hatóságot.

(5) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, az eredeti állapot nem változhat meg. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

Temetési hely, sírbolt felnyitása9

13/A. § (1) A rátemetés, valamint a holttest újratemetése vagy hamvasztása céljából történő sírnyitást a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse kérheti.

(2) A sírnyitás tekintetében az üzemeltető, a sírhely beazonosítása után, a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyében foglalt módon és feltételekkel járhat el.

(3) A sírnyitás időpontjáról az üzemeltető, előzetesen értesíti a temetési hely felett rendelkezni jogosultat vagy annak örökösét.

Hulladékkezelés

14. § (1) A temető üzemeltetője gondoskodik a temető tisztántartásáról, a hulladékgyűjtő edények tartalmának elszállításáról.

(2) Tilos a temetőben szemetelni. Az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag ezek gyűjtésére szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A temetőben lévő hulladékgyűjtőbe a temetőn kívül keletkezett hulladékot elhelyezni tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(4) Az elbontott sírkő ártalmatlanításáról és elszállításáról a temetésre kötelezett köteles gondoskodni. A kihelyezett hulladékgyűjtőbe az nem helyezhető.

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet 6. § (5) bekezdése, a 7. § (1) j) pontja, a 7. § (3) bekezdése, a 9. §, és a 3. melléklet 9-10. pontja a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXXXVIII. törvény 26. § (2) bekezdésében meghatározott időpontban lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemető használatának rendjéről szóló 23/2005. (IX.30.) rendeletet, és az azt módosító 7/2006. (III. 29.), 15/2008. (VIII.12.), 5/2009. (II.16.), 5/2011. (II.16.), 12/2012. (V.31.) és 20/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A ravatalozó alap kegyeleti eszköztára
1 db szószék,
1 db ravatalasztal,
10 db szék,
8 db pad,
1 db szőnyeg,
2 db elektromos kandeláber,
8 db falilámpa,
2 db beltéri dísznövény,
kegyeleti textíliák.

3. melléklet11

A

B

C

1

A TÉGLÁSI KÖZTEMETŐ SÍRHELY DÍJAI EGY MEGVÁLTÁSI CIKLUSRA

2

Sírhely típusa

tábla jele

ÁFA nélküli díj forintban

3

Sírbolt hely

200 000

4

Kiemelt sírhely

D1,D2,D3,D4,D6

77 000

5

Felnőtt egyes sírhely

4,5,12

11 000

6

Felnőtt egyes sírhely szélső sorban

4,5,12

22 000

7

Betonkoporsós egyes

10a

36 000

8

Betonkoporsós kettes

10a

47 000

9

Szociális sírhely

10b

első időszak díjtalan
újraváltás: 11 000

10

Szociális urnasírhely

10b

első időszak díjtalan
újraváltás: 10 000

11

Felnőtt kettes sírhely

1,2,5a,7,8,11,13

21 500

12

Felnőtt kettes sírhely szélső sorban

1,2,5a,7,8,11,13

43 000

13

Urnasírhely

9

10 000

14

Urnafülke zárólap nélkül

-

9 000

15

Kiépített urnasírhely

9a

30 000

4. melléklet12

A

B

1

A TEMETŐI LÉTESÍTMÉNYEK, ILLETEV AZ ÜZEMELTETŐ ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSOK KÖTELEZŐ IGÉNYBEVÉTELÉÉRT FIZETENDŐ
– ÁFA nélküli – DÍJAK MUNKANAPOKON

2

Temetőn belüli szállítási díj (gyászautó)

5 500

3

Elhunyt hűtése a 3. naptól naponta

3 500

4

Normál sírásás

15 500

5

Normál visszahantolás

10 000

6

Mélyített sírásás

19 000

7

Mélyített visszahantolás

12 000

8

Sírhelynyitás, sírbolt felnyitása

15 500

9

Gyermeksírhely sírásás

3 500

10

Gyermeksírhely visszahantolás

2 000

11

Gyermeksírhely sírhelynyitás

3 500

12

Urnasírhely sírásás

3 500

13

Urnsírhely visszahantolás

2 000

14

Urnasírhely sírhelynyitás

3 500

15

Koporsó sírba helyezése

4 500

16

Urna elhelyezés

2 500

17

Teljes körű ravatalozás 4 fővel a ravatalozó alap kegyeleti eszközeinek biztosításával

25 000

18

Ravatalozás hamvasztás után 2 fővel a ravatalozó alap kegyeleti eszközeinek biztosításával

16 500

19

Ravatalozás hamvasztás után 4 fővel a ravatalozó alap kegyeleti eszközeinek biztosításával

22 000

20

Létesítmény vagy ravataltér használati díj szertartásonként magában foglal:
- 2 nap hűtést,
- a tároló helyiségek használatát,
- a tárolással, halott kezeléssel összefüggő költségeket,
- a ravatalozással kapcsolatos közüzemi és takarítási költségeket,
- harangozást.

50 800

21

Exhumálás, földvisszatöltéssel

44 000

22

Maradványok felszedése

6 éven belüli eltemetés esetén

16 500

23

6-12 év közötti eltemetés esetén

11 000

24

12 év feletti eltemetés esetén

5 500

25

Exhumálás gyermeksírnál földvisszatöltéssel, maradvány felszedéssel

16 500

26

Urnasír feltárás behantolással

5 500

27

Sírbolt felnyitása

11 000

28

Urna felszedés

2 500

29

Újra temetés

Azonos a sírhelynyitás és
visszahantolás összegének díjával.

5. melléklet13

A

B

1

EGYÉB DÍJAK (ÁFA nélkül)

2

Temető fenntartási hozzájárulási díj naponta

2 000

3

A temetőbe történő behajtás díja gépjárművenként, naponta


500

1

A rendelet bevezető részét a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2022.11.26-tól.

2

A rendelt 3. §-át a 4/2018. (II.23.) önkormányzati rendelet 2. §-a egészítette ki. Hatályos: 2018.03.01-től.

3

A rendelet 5. § (5) bekezdését a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2022.11.26-tól.

4

Az 5. § (6) bekezdése a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (7) bekezdése a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A rendelet 7. §-át a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 3. §-a egészítette ki a (6) bekezdéssel. Hatályos: 2022.11.26-tól.

7

A rendelet 13. § (2) bekezdését a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2022.11.26-tól.

8

A 13. § (4) bekezdését a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2022.11.26-tól.

9

A rendeletet a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 5. §-a egészítette ki a „Temetési hely, sírbolt felnyitása” alcímmel (13/A. §-t). Hatályos: 2022.11.26-tól.

10

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018. (II.23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése értelmében a 22/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében a 9a táblaszámhoz tartozó tábla megnevezés „családi sírbolt” -ról „kiépített urnasírhely” -re változik, a 9a táblaszámhoz tartozó sírhely szám „20” -ról „120” -ra módosult. Hatályos: 2018. 03. 01-től.

11

A rendelet 3. mellékletét a 11/2022. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2022.09.01-től.

12

A rendelet 4. mellékletét a 11/2022. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2022.09.01-től.

13

A rendelet 5. mellékletét a 11/2022. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2022.09.01-től.