Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 01. 29

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2022.01.29.

Téglás Város Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:1

A rendelet célja

1. § Téglás Város Önkormányzata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről (a továbbiakban: közszolgáltatás) kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik a jelen rendeletben foglaltak szerint.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Téglás közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya azon ingatlan-tulajdonosra, vagyonkezelőjére vagy az ingatlant egyéb jogcímen használóra (a továbbiakban: ingatlan tulajdonos) terjed ki, akinek az ingatlanán a szennyvíz elszállítása – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – az átmeneti tárolóból gépjárművel történik ártalmatlanítás céljából.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a településen működő iparvállalatok ingatlanán keletkező és hatósági engedély alapján ingatlanon belül történő folyékony hulladék-kezelési tevékenységre.

(4) A rendelet tárgyi hatálya a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásra terjed ki.

A közszolgáltatás ellátásának módja

3. § (1) Az önkormányzat a közszolgáltatást a közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

(2)2 Téglás közigazgatási területén a közszolgáltatás teljesítésére jogosult, és kötelezett közszolgáltató az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (3700 Kazincbarcika, Tardonai út 1.) (a továbbiakban: közszolgáltató).

(3)3 A közszolgáltatás során összegyűjtött háztartási szennyvizet az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. által üzemeltetett Hajdúhadházi Szennyvíztisztító Telep fogadó műtárgyában kell elhelyezni (4242 Hajdúhadház, külterület 0311. hrsz.).

(4) A közszolgáltató tevékenységét a közszolgáltatási szerződés alapján a hatályos jogszabályok szerint, jelen rendelet figyelembevételével látja el.

(5) Az e rendeletben használt fogalmakat a Vtv. szerinti tartalommal kell alkalmazni, értelmezni.

A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei

4. § (1) A közszolgáltatás ellátására az önkormányzat írásban köt szerződést a közszolgáltatóval határozott időtartamra, legfeljebb 5 évre.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet tartalmazza.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

5. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállíttatásáról az e rendeletben szabályozott közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást nyújtani.

(4) A megrendelést telefonon, a közszolgáltató ügyfélszolgálatán kell megtenni.

Az ingatlantulajdonos jogai, kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező és közcsatornába nem vezetett háztartási szennyvizet a meghatározott műszaki és közegészségügyi előírásoknak megfelelő, az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető.

(3) Tilos a közműpótló berendezésben mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyag, állati tetem és egyéb olyan anyag elhelyezése, amely veszélyezteti a begyűjtést, a begyűjtést végzők és más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles bejelenteni telefonon a közszolgáltatónak szállítási igényét.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani:

a) a gyűjtőhelyének a gépjárművel történő megközelíthetőségét;

b) a közszolgáltató bejutását az ingatlanra;

c) jelenlétét az ingatlanon a közszolgáltatás időtartama alatt;

d) a közszolgáltatási díj megfizetését a szolgáltatás elvégzését követően a helyszínen.

(6) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónak az 1. mellékletében foglalt közszolgáltatási díjat köteles fizetni a közszolgáltatás teljesítéséért.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(8) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt ingatlanán vízhasználat sem közüzemi, sem egyedi vízkivétel révén nem történik, ezért ott szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

7. § (1) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizet, az ingatlantulajdonos előzetes megrendelése alapján veszi át, az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 2 munkanapon belül – az igénylővel egyeztetett időpontban – és gondoskodik annak elszállításáról, és a kijelölt lerakóhelyen történő ártalmatlanításáról.

(2) Havaria esemény esetén a közszolgáltató soron kívül köteles gondoskodni a közszolgáltatás teljesítéséről.

(3) A közszolgáltató köteles gondoskodni a közszolgáltatás során keletkező szennyeződések eltakarításáról, a környezetszennyezés megakadályozásáról.

(4) A közszolgáltató felelős a közszolgáltatás során esetlegesen okozott valamennyi károkozásért, környezetszennyezésért.

(5) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az ártalmatlanító helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, és származási helye pontosan megállapítható legyen.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra rendszeresített zárt, csepegésmentes tartállyal rendelkező járművel végezhető, amely megfelel a mindenkor érvényes környezetvédelmi előírásoknak. A szállítójármű oldalán jól látható és időtálló módon fel kell tüntetni a közszolgáltatást ellátó cég jelzését, nevét, címét.

(7) A közszolgáltató a teljesítéshez külső a közfeladat ellátáshoz szükséges feltételekkel rendelkező szállítót igénybe vehet. A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének közszolgáltatási feladatainak ellátására bevont külső szállítók, alvállalkozók, illetve egyéb közreműködők teljesítéséért úgy felel, mintha saját maga teljesítette volna.

(8) A közszolgáltató az igénybevett külső szállítók által okozott károkért teljes helytállási kötelezettséggel tartozik.

(9) A közszolgáltató megtagadhatja a közszolgáltatás teljesítését, ha a gyűjtőaknához való bejutása nem biztosított. Az ingatlantulajdonos ez esetben köteles megfizetni a kiszállás költségeit.

Adatszolgáltatási- és nyilvántartási kötelezettség

8. § (1) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során a birtokába jutott, a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, lakcím) köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénynek megfelelően kezelni.

(2) A közszolgáltató rögzíti, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint a közszolgáltatási szerződésre vonatkozó adatok közérdekű adatnak minősülnek, ezért az önkormányzatnak és a közszolgáltatónak lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatot és közérdekből nyilvános adatot – erre irányuló igény alapján – bárki megismerhesse.

(3) A közszolgáltató közszolgáltatási tevékenységéről köteles évente részletes költségelszámolást készíteni és azt a Képviselő-testületnek a tárgyévet követő év március 31-ig benyújtani.

A közszolgáltatás díja

9. § (1) A közszolgáltatási díjat a rendelet 1. melléklete állapítja meg a közszolgáltató által készített részletes díjkalkuláció alapján, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik.

(2) A közszolgáltatási díj egytényezős, amely magában foglalja a folyékony hulladékgyűjtési, szállítási és ártalmatlanítási díját.

(3) A megállapított díj nem tartalmazza az elszállítandó folyékony hulladék esetleg szükséges helyszíni előkezelését (lazítás, többszöri felszívás és visszaöblítés, hígítás, vegyszeradagolás), valamint a műtárgy karbantartásához tartozó kézi és gépi munka (falmosás, dugulás-elhárítás) elvégzését. Az előkezelés díjára és más karbantartó jellegű munkák díjára vonatkozóan a közszolgáltató díjszabása az irányadó.

(4) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató a helyszínen bevételi pénztárbizonylatot állít ki, majd 15 napon belül a készpénzfizetési számlát megküldi az ingatlantulajdonosnak.

(5) Díjhátralék keletkezésekor az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamattal, valamint a behajtás egyéb költségeivel együtt adók módjára behajtandó köztartozásként kell eljárni.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2014. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet4

Szennyvízszippantás díja (ÁFA nélkül):
7.163,- Ft/forduló legfeljebb 4,7 m3 szennyvíz elszállításával, mely díjtételben a kiszállás díja 4.625,-Ft, az ártalmatlanítás díja 540,-Ft/m3.
1

A rendelet bevezetőjét az 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a módosította. Hatályos: 2022.01.29-től.

2

A rendelet 3. § (2) bekezdését az 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2022.01.29-től.

3

A rendelet 3. § (3) bekezdését az 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2022.01.29-től.

4

A rendelet 1. mellékletét az 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2022.01.29-től.