Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2020. 03. 13- 2021. 09. 24

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(I.28.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1)[1] A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – kiterjed minden ingó, ingatlan és pénzeszköz átadásra és átvételre.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, segélyekre, ösztöndíjakra, lakáscélú támogatásokra, valamint a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. Államháztartáson kívüli forrás átadása

2. § (1) Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó-, valamint a polgármester hatáskörébe tartozó költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatást nyújthat.

(2) Támogatásban részesülhet:

  • a) aki az Önkormányzathoz támogatás iránti egyedi kérelmet nyújt be,
  • b) az a civil szervezet, mely a Képviselő-testület által kiírt pályázati felhívásra a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be.

3. § (1) A 2. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás iránti kérelmet az igény felmerülését követően a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A polgármester a részére biztosított előirányzat keretén belül dönthet a támogatásról, vagy a támogatás iránti kérelmet döntéshozatalra a Képviselő-testület elé terjeszti.

4. § (1) A 2. § (2) bekezdés b) pontja szerinti pályázati eljárás során a pályázatot a Képviselő-testület minden évben az éves költségvetéséről szóló rendelet elfogadását követően legkésőbb március 15-ig írja ki, a költségvetésben elkülönített keretösszeg erejéig.

(2) A pályázati kiírás nyilvános, melyet az önkormányzat honlapján, hirdetőtábláján közzé kell tenni.

(3) Pályázni az 1. melléklet szerinti adatlapon lehet.

(4)[2] A pályázatot zárt borítékban, egy példányban, a Képviselő-testülethez címezve kell benyújtani a kiírást követő 30. napig személyesen, vagy postai úton. Benyújtási határidőn a postára adás idejét kell érteni. Hiánypótlásra nincs lehetőség.

(5) A beérkezett pályázatokról a Képviselő-testület dönt, a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslatának figyelembe vételével, a benyújtási határidő lejártát követő Képviselő-testületi ülésen.

5. § (1) A kérelem, illetve pályázat benyújtásának közös feltételei:

  • a)[3] A civil szervezet kérelmezőt, illetve pályázót a bíróság nyilvántartásba vette és a létesítő okiratának megfelelő tevékenységet ténylegesen végzi.
  • b) A kérelmező, illetve pályázó közvetlen politikai tevékenységet nem folytathat, szervezete és működése pártoktól független.
  • c) A kérelmező, illetve pályázó a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt.
  • d) A kérelmezőnek, illetve pályázónak a helyi és állami adóhatósággal szemben fennálló lejárt határidejű tartozása nem lehet.

(2) A kérelemhez, illetve pályázathoz csatolandó mellékletek:

  • a) a szervezet létesítő okiratának másolata,
  • b) a szervezet bírósági bejegyzésének másolata
  • c) jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén a képviselő nyilatkozata felelősségvállalásáról,
  • d)[4] a szervezet előző évi számviteli beszámolójának másolata – a tárgyévben nyilvántartásba vett szervezetek kivételével,
  • e) köztartozás-mentességről szóló állami és önkormányzati adóhatósági igazolás,
  • f) szakmai program és pénzügyi terv a megvalósítandó programra vonatkozósan,
  • g) szervezet működésének, rendezvényeinek, taglétszámának bemutatása.

(3) Az elbírálás során figyelembe kell venni:

  • a) a szervezet a város rendezvényein, illetve a város képviseletében milyen formában vesz részt,
  • b) a civil szervezet taglétszámát,
  • c) a rendezvények számát, programját,
  • d) a résztvevők-, érintettek számát,
  • e) a megvalósításba bevont önerőt.

6. § (1) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, a támogatás célját.

(2) A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozással, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában. A támogatás folyósítása egy összegben vagy részletekben, időarányosan vagy teljesítésarányosan történhet.

(3) A Képviselő-testület a visszatérítendő támogatás kifizetését meghatározott saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás elnyeréséhez kötheti. Ez esetben a Támogatottnak a saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás meglétét hitelt érdemlően igazolnia kell.

3. A támogatási megállapodás

7. § (1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül – a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

  • a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,
  • b) a támogatás nyújtásáról szóló döntés számát,
  • c) a támogatás célját,
  • d) a támogatás összegét, a kifizetés módját,
  • e) a támogatás felhasználásának időpontját, teljesítését,
  • f) a pénzügyi elszámolás módját, határidejét,
  • g) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,
  • h) a nem cél szerint felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit.
  • i) A támogatás célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.

(2) A támogatási megállapodást a Képviselő-testület döntése alapján a polgármester írja alá.

(3) A támogatási megállapodás módosításáról a Támogatott írásbeli kérelmére a Képviselő-testület dönt.

4. A támogatás felhasználása, elszámolás, ellenőrzés

8. § A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja. Ez alól kivételt képez, amennyiben a támogatási megállapodás a Képviselő-testület döntése alapján erről kifejezetten rendelkezik.

9. § (1) A támogatás összegének felhasználásáról a Támogatottnak a támogatás kifizetését, vagy a támogatási cél megvalósulását követő 60 napon belül vagy a támogatási megállapodásban meghatározott elszámolási határidőre elszámolást kell benyújtani az Önkormányzat felé.

(2) A civil szervezetek működésére adott támogatásról a tárgyévet követő év január 31-éig kell elszámolást benyújtani az Önkormányzat felé.

(3) A benyújtott számlákról bizonylatösszesítőt kell készíteni a 2. melléklet szerinti adattartalommal. A támogatás felhasználásához kapcsolódó számla eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „……..,-Ft Téglás Város Önkormányzatával kötött …………. számú szerződés terhére elszámolva”. A számlákat ezt követően le kell másolni és a másolatokra rá kell írni, hogy „A másolat az eredetivel mindenben megegyezik.”, valamint el kell látni a képviselő aláírásával és dátummal.

(4) A Támogatott különösen indokolt esetben kérheti ez elszámolási határidő meghosszabbítását.

(5) A kérelmet írásban kell benyújtani, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig. A határidő meghosszabbításról a polgármester dönt.

10. § A támogatás célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.

5. A nyilvánosság biztosítása

11. § (1) A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet a beszámolás tárgyát képező évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

(2) A támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az Önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.

6. Az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

12. § (1)[5] Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Képviselő-testület dönt.

(2) A döntéshez szükséges polgármesteri előterjesztésnek tartalmaznia kell az átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket, a hasznosítás módját, valamint a vagyontárgy besorolását.

(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt kell beszerezni.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás étvételéről megállapodást kell kötni, melyet a polgármester köt meg.

7. Záró rendelkezés

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

14. § Hatályát veszti Téglás Város Önkormányzatának a civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 6/2013. (II.15.) Önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Pályázati adatlap

kép: /download/1641/resources/EJR_6529099-1.1_mell_klet.JPG

kép: /download/1641/resources/EJR_6529901-1.2_mell_klet.JPG

2. melléklet

Bizonylat összesítő

kép: /download/1641/resources/EJR_6529904-2._mell_klet.JPG


[1] A rendelet 1. § (1) bekezdését a 2/2016. (I.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.02.01-től.
[2] A rendelet 4. § (4) bekezdését a 6/2020. (III.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2020.03.13-tól.
[3] A rendelet 5. § (1)) bekezdés a) pontját a 6/2020. (III.12.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2020.03.13-tól.
[4] A rendelet 5. § (2) bekezdés d) pontját a 6/2020. (III.12.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2020.03.13-tól.
[5] A rendelet 12. § (1) bekezdését a 2/2016. (I.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2016.02.01-től.