Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (III.27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának szabályairól

Hatályos: 2020. 12. 01- 2020. 12. 31

Téglás Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések   

1. §

(1) A rendelet célja, hogy meghatározza a közterületek eredeti funkciójától eltérő használatának rendjére vonatkozó szabályokat – figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a közlekedésbiztonsági, és környezetvédelmi előírásokra –, és a használati díj mértékét, továbbá, hogy meghatározza a közterületek tisztántartásának szabályait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Téglás város közigazgatási területén belül minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén a közterületet igénybe veszi.

(3) A közterület fogalmára a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. §-a az irányadó.

(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterület filmforgatás célú használatára, melynek szabályait önálló rendelet határozza meg.

2. Önkormányzati hatósági eljárás

2. §

(1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához engedély szükséges.

(2) A közterület-használati engedély kiadására irányuló önkormányzati hatósági eljárás lefolytatása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(3) Közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek az 1. melléklet szerinti díjtétel kiszabása mellett:

a) idényjellegű-, és alkalmi kereskedelmi tevékenység (árusítás, felvásárlás, javítás, szolgáltatás);

b) hosszú távú kereskedelmi tevékenység folytatásához kapcsolódó felépítmények (fülke, pavilon, stand, pult) elhelyezése;

c) kiállítás, bemutató, sport- és kulturális rendezvények, cirkuszi-, mutatványos és vidámparki tevékenység, társadalmi tevékenység folytatása, továbbá az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítése;

d) vendéglátó-ipari-, kereskedelmi előkert létesítése;

e) hirdető-berendezés, reklámhordozó, megállító tábla, mozgó hirdetési felület elhelyezése;

f) közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, átfeszítő kötél, cég- és címtábla elhelyezése;

g) építési munkával kapcsolatos létesítmények (építési állványzat, munkaterület körülhatárolása stb.), valamint építőanyagok, építő-gépek és bontási törmelékek elhelyezése, tárolása;

h) termény, takarmány, téli tüzelő tárolása (2 napot meghaladó időtartam esetén);

i) járművek, gépjárművek, különleges járművek és vontatmányaik tárolása (értve alatta a közlekedésben való részvétel feltételével nem rendelkező üzemképtelen járműveket is) a (6) bekezdés c) pontjában foglalt korlátozással;

j) közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosítása, használata.

(4) Közterület-használati engedéllyel, térítésmentesen biztosítható a közterület igénybevétele, a külterületi lakosok postaküldeményeinek továbbítására szolgáló levélszekrények, postai szolgáltató általi elhelyezéséhez.

(5) Közterület-használati engedélyhez nem kötött tevékenységek, előzetes bejelentési kötelezettséggel:

a) pihenőpad, kerékpártároló, szemétgyűjtő elhelyezése;

b) időszakos emlékmű állítása;

c) termény, takarmány, téli tüzelő tárolása (2 napot meg nem haladó időtartam esetén);

d) úttartozékok és a közúti közlekedési szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezése;

e) közterületen, valamint az alatt vagy felett elhelyezett közművek, kábelek meghibásodása esetén végzett munkálatok;

f) fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezése;

g) járda építésével, javításával, gépkocsi felhajtó, behajtó, rámpa építésével, annak burkolásával, javításával kapcsolatban, a járda területének 72 órai időtartamot meg nem haladó elfoglalása;

h) az önkormányzat intézménye által igénybe vett közterület-használat.

(6) Közterület-használati engedélyhez-, és előzetes bejelentési kötelezettséghez sem kötött tevékenységek:

a) az Önkormányzat által szervezett lomtalanítás ideje alatt a lomok kihelyezése;

b) hatóság által elrendelt közvetlen életveszély elhárítási építési munkák.

(7) Nem adható közterület-használati engedély:

a) közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére;

b) sátorgarázs létesítésére;

c) a városközpontban (a Dégenfeld – Szabadság – Iskola – Dózsa György – Stadion – Akácos – Tóalj – Nádas – Nyíl – Liget – Sipos Sándor – Erdő – Böszörményi – Dégenfeld utcák által körbehatárolt területen, valamint ezen területet körbehatároló utcák érintett szakaszán) teher és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányainak elhelyezésére;

d) üzleti szállításhoz-, rakodáshoz kapcsolódóan áru, göngyöleg elhelyezésére.

3. §


(1) Közterület-használati engedély meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel legfeljebb 1 évre – adható. Az engedély ismételt kérelemre meghosszabbítható.

(2) A 2. § (4) bekezdése szerinti esetben határozatlan időre is kiadható a közterület-használati engedély, amely az önkormányzat - igénybevett közterületet érintő - kötelező feladatának ellátásával összefüggésben felmerülő ok miatt, a postai szolgáltatóval történt egyeztetést követően, bármikor visszavonható.

(3) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre – állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére – közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének tartalmára adható.

(4) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható, harmadik személynek tovább nem adható.

(5) A közterület-használati engedélyt a Polgármester visszavonja, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

4. §

(1) A közterület-használati engedélyt az 2. melléklet szerinti kérelmen kell kérni.

(2) A közterület-használati engedélyt nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági illetve szakhatósági engedélyek (pl. építésügyi, egészségügyi, rendészeti szakhatóságok engedélyei) beszerzését.

(3) A közterület-használati engedély kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, a városrendezési tervet, a városképi követelményeket, műemlékvédelmi-, helyi értékvédelmi-, közlekedésbiztonsági-, környezetvédelmi-, köztisztasági előírásokat, továbbá az érintett szakhatóságok véleményezésében foglalt egyéb előírásokat, követelményeket.

(4) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező adatait;

b) a közterület-használat időtartamát (pontos időintervallum megjelöléssel) vagy a feltétel megjelölését, aminek bekövetkeztéig a közterület-használat engedélyezett;

c) a közterület-használat célját;

d) a közterület-használat pontos helyét és használni kívánt terület nagyságát m2-ben;

e) feltételeket a közterület-használat módjára vonatkozóan (esztétikai követelmények, áruféleségek köre, szemétgyűjtőedény szükségessége stb.);

f) munka-, baleset-, egészségvédelmi óvó rendszabályokat, amennyiben indokolt;

g) az engedély megszüntetése, megszűnése, visszavonása esetén az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettséget;

h) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, fizetésének módját, határidejét, valamint a díj meg nem fizetése vagy a fizetés késedelme esetén fellépő jogkövetkezményeket;

i) az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésére vonatkozó előírásokat.

(5) A közterület-használati engedély eredeti példányát, vagy hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személy felhívására felmutatni.

3. A közterület-használati díj

5. §

(1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatáért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A közterület-használatért megállapított, befizetendő díjtétel nem lehet kevesebb, mint nettó 1000,- Ft.

(3) A lakosság közüzemi ellátását biztosító szolgáltatások fejlesztése, bővítése, építése során a közterület-használati díjfizetés alól – a (2) bekezdésben foglaltakra figyelemmel – részben, vagy egészben felmentés adható a beruházás megvalósításának idejére:

díjmentesen használható a közterület 50 m2 -t meg nem haladó része az engedélyben foglaltak szerint;

a használt közterület 50 m2 feletti részére 50 % díjkedvezmény jár.

(4) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) előírásai szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(5) Ha az engedélyes – megváltozott körülményre tekintettel – az engedélyben megjelölt terület mértékétől eltérő (nagyobb vagy kisebb) területen kíván használni, úgy azt köteles előre – az engedélytől eltérő mértékű közterület-használat megkezdése előtt legalább 15 nappal – bejelenteni és az engedély módosítását kérni.

(6) Az engedély módosítására vonatkozó szabályok megegyeznek az engedélyezés szabályaival.

(7) Közterület-használati díjat Téglás Város Önkormányzatának számlájára banki átutalással, vagy az Önkormányzat pénztárában lehet megfizetni, a közterület használatát megelőző utolsó munkanapig.

(8) Aki a számára megállapított közterület-használati díjat – az engedélyben megjelölt módon és határidőn belül – nem fizeti meg, attól a közterület-használati engedélyt meg kell vonni.

4. Közterületen való italozás tilalma

6. §

(1) Tilos a szeszesital fogyasztása:

a) a város közterületein, különösen az élelmiszereket, italokat, élvezeti és közszükségleti cikkeket árusító üzletek, továbbá munkahelyek előtt és környékén,

b) a közönség számára nyitva álló létesítményekben, és az azokhoz tartozó egyéb helyeken, melléképületben, udvaron, ahol a szeszesital értékesítése nem engedélyezett,

c) közterület-használatba átadott ingatlanrészeken.

(2) A szeszesital fogyasztási tilalom nem terjed ki

a) közvetlenül közterületre kiszolgáló vendéglátó egységek által kialakított, kijelölt fogyasztótérre,

b) bejelentett alkalmi rendezvényekre, azok területén.

5. Ellenőrzés, a jogellenes közterület-használat következményei

7. §

(1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester a jegyző közreműködésével gondoskodik.

(2) Amennyiben a jogellenes közterület használatot az érintett nem szünteti meg, úgy az önkormányzat az érintett költségére és veszélyére gondoskodik az eredeti állapot visszaállításáról.

(3) Aki engedélyhez kötött esetben közterületet használati engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ (a továbbiakban együtt: jogellenes közterület-használat) az engedélyező hatóság felhívására köteles a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(4) Engedély nélküli vagy az engedélytől eltérő módon történő közterület használat esetén a közterület használó – a jogellenesség észlelésétől és dokumentálásától a rendezésig eltelt időre – a díjtáblázat tényleges használatra vonatkozó rendelkezése szerinti díj kétszeresének megfelelő összegű díjat köteles fizetni.

(5) Amennyiben a jogellenes közterület-használat az engedélyezés feltételeinek egyébként megfelel – kérelemre – a közterület-használati engedély a jövőre vonatkozóan megadható. Ezzel azonban a használó nem mentesül a díjfizetési kötelezettség alól.

(6) A végrehajtási eljárás indítása előtt a közterület használóját fel kell szólítani tartozása 8 napon belüli rendezésére, valamint szükség esetén az engedély vagy tulajdonosi hozzájárulás beszerzésére.

6. Záró rendelkezések

8. §

(1) Ez a rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterületek használatának rendjéről szóló 15/2015. (IX. 24.) önkormányzati rendelet.

                                       Czibere Béla                                                                             Dr. Gál György

                                       polgármester                                                                                   jegyző