Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 08. 20

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Téglás Város Önkormányzata a szociálisan rászorulók részére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján, az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokat biztosítja:

  • a) étkeztetést, házi segítségnyújtást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, támogató szolgáltatást, nappali ellátást a Hajdúhadházi Mikrotérségi Szociális Gondozási Intézményfenntartó Társulás útján, a társulás által fenntartott Hajdúhadházi Mikrotérségi Szociális Gondozási Központban (székhely: 4242 Hajdúhadház, Kossuth Lajos utca 11.; telephely: 4243 Téglás, Liget utca 1.)
  • b) családsegítést a Téglás Város Önkormányzata által fenntartott Téglási Bölcsőde, Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat útján (4243 Téglás, Pozsár Gyula utca 3.)

2. § A Hajdúhadházi Mikrotérségi Szociális Gondozási Központ által nyújtott ellátások igénybevételének módját, a térítési díjak összegét és megállapításának szabályait Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelete tartalmazza. Az ellátásokért fizetendő intézményi térítési díjak összegét az I. függelék tartalmazza.

2/A. § [1] (1) A családsegítés a mentálhigiénés problémák, valamint egyéb krízishelyzet miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzés céljából nyújtott szolgáltatás.

(2) A családsegítés az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője szóbeli vagy írásbeli kérelmére biztosítható.

(3) Az ellátást igénylő személy krízishelyzete esetén az intézményvezető külön eljárás nélkül biztosítja az ellátást, amennyiben

  • a) az igénybevevő önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna,
  • b) a háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása szükséges,
  • c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás állt be, mely gyorsított ellátást igényel,
  • d) kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott és a kapcsolat hiánya az igénylő életét, testi épségét veszélyezteti.

(4) Az ellátott vagy törvényes képviselője az ellátás megszüntetését kezdeményezheti az intézményvezetőnél. Az ellátás a felek megegyezése szerinti időpontban, ennek hiányában a közöttük ellátás igénybevételekor létrejött együttműködési megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.

(5) Az egyén és család számára nyújtott szolgáltatás térítésmentes.

(6) Folyamatos ellátás nyújtása esetén, az ellátást igénybevevő és az intézmény között a rendelet 1. melléklete szerinti együttműködési megállapodás kerül megkötésre.

3. § (1) Az önkormányzat a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának és végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére, valamint a települési közfoglalkoztatási terv tervezetének véleményezésére helyi szociálpolitikai kerek asztalt hoz létre.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy ülést tart, melyről jegyzőkönyv készül.

(3) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

  • a) Téglás Város Polgármestere,
  • b) Téglás Város Önkormányzata Humán Ügyek Bizottságának elnöke,
  • c) Téglás Város Önkormányzata Pénzügyi-, Gazdasági-, és Településfejlesztési Bizottságának elnöke,
  • d) Téglási Polgármesteri Hivatal hatósági iroda vezetője,
  • e) Téglási Polgármesteri Hivatal pénzügyi és településüzemeltetési iroda vezetője,
  • f) Hajdúhadházi Mikrotérségi Szociális Gondozási Központ Téglási Telephelyének Vezetője,
  • g) Téglási Bölcsőde, Családsegítő-, és Gyermekjóléti Szolgálat Vezetője.

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások helyi szabályairól szóló 10/2016. (III. 25.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet [2]

Együttműködési megállapodás

kép: /download/1641/resources/EJR_6885289-1.1_mell_klet.JPG

kép: /download/1641/resources/EJR_6885291-1.2_mell_klet.JPG


[1] A 2/A. §-t a Téglás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.
[2] Az 1. mellékletet a Téglás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.