Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 27

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás helyi szabályairól

2023.01.27.

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet alkalmazása során a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) rendelkezései irányadóak.

(2) A rendelet személyi hatálya az Szt-ben foglalt személyi körből a Téglás Város közigazgatási területén élő természetes személyekre terjed ki.

2. § (1) A települési támogatás keretében nyújtható támogatások formái:

a) lakhatáshoz kapcsolódó támogatások:

aa) fűtési támogatás,

ab) villamos energia támogatás,

b) gyógyszertámogatás,

c) rendkívüli települési támogatás.

(2) Az egyes támogatások a jogosultság fennállása esetén egymástól függetlenül megállapíthatóak.

2. Eljárási rendelkezések

3. § (1)1 A rendeletben szabályozott támogatásokat a Téglási Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: polgármesteri hivatal) benyújtott formanyomtatvány szerinti kérelemben kell igényelni.

(2) Az ellátás igényléséhez a kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bekezdés 2. pont) hozzátartozók adatairól, az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontban meghatározott jövedelemről köteles nyilatkozni, és a jövedelmi adatokra vonatkozó dokumentumokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

(3) Az igénylő, illetőleg az ellátásban részesülő jövedelmi viszonyainak igazolásaként elfogadható dokumentumok:

a) az igénylő, és a vele egy lakásban élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozók, havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból-, illetve őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén – a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről szóló, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás,

b) nyugdíjfolyósító által folyósított rendszeres pénzellátások esetében, a postai átutalással érkező pénzellátások utolsó havi szelvénye, vagy utolsó havi lakossági folyószámla egyenlegértesítő, illetve az adott évre vonatkozó nyugdíjösszesítő

c) a járási hivatal által folyósított rendszeres pénzellátások esetén, a kérelem benyújtását megelőző hónapban kiutalt ellátás összegéről hatósági bizonyítvány

d) vagyon hasznosításából származó jövedelmek esetén a hatályos szerződés,

e) a nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén, a kifizető által a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagára vonatkozó igazolás,

f) vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagára vonatkozó igazolás: adóbevallással lezárt időszakról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított jövedelemigazolás, az adóbevallással már lezárt időszakot követő hónapok és a kérelem benyújtását megelőző hónapokról a vállalkozás, illetve az őstermelői tevékenység könyvelője által kiállított igazolás,

g) alkalmi munkából származó jövedelem esetén az igénylő és vele egy lakásban élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozók nyilatkozata az alkalmi munkából származó jövedelemről,

h) nyilatkozat arról, hogy az igénylő illetve az ellátásban részesülő és vele egy lakásban élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozók semmilyen jövedelemmel nem rendelkeznek.

(4) A nyilatkozatok, igazolások tartalmi kellékei:

a) a benyújtott nyilatkozat tartalmazza:

aa) a nyilatkozatot tevő személyi adatait (név, születési név, születési idő, anyja neve, lakcíme);

ab) a nyilatkozatot tevőnek, a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét havi jövedelem, egy havi átlagára vonatkozó, nem rendszeres munkából (alkalmi munkából) származó jövedelmét;

ac) dátumot, a nyilatkozó aláírását.

b) A munkáltatói igazolás tartalmi követelményei:

ba) a munkáltató adatai: név, cím, adószám;

bb) a munkavállaló adatai: neve (születési név), anyja neve, születési helye és ideje, lakcíme;

bc) a munkavállalónak a munkáltatóval fennálló jogviszonya megnevezése, időtartama;

bd) a kérelem benyújtását megelőző havi bruttó jövedelme, nettó jövedelme;

be) jogerős határozat alapján tartásdíj címen történő levonás összege;

bf) dátum, aláírás, hivatalos bélyegző.

(5) Ha a (2) bekezdés szerinti dokumentumok nem szerezhetők be, azokat az ügyfél nyilatkozattal pótolhatja.

4. § (1) A települési támogatások közül a fűtési-, a villamos energia-, és a gyógyszertámogatás megállapításáról a jegyző, a rendkívüli települési támogatásról a polgármester dönt.

(2) A polgármesteri hivatal ügyintézői, feladatkörükben, a települési támogatásra való jogosultság elbírálása céljából, az előkészítő eljárás keretében, ellenőrizhetik a támogatást igénylő személyek jogosultsági feltételeinek meglétét. Az ellenőrzés során, lakáson helyszíni ellenőrzést végezhetnek, amely tapasztalatait környezettanulmányban, jegyzőkönyvben rögzítik.

(3) A megállapított ellátás a polgármesteri hivatal pénztárában készpénzben kerül kifizetésre, vagy – a jogosult kérésére – a lakossági folyószámlájára kerül átutalásra. A természetbeni szociális ellátásként megállapított települési támogatás a szolgáltatónak kerül átutalásra, az önkormányzat és a közüzemi, vagy az egészségügyi- és szociális szolgáltatás nyújtó szolgáltató között létrejött megállapodásban foglaltak szerint.

(4) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítését a támogatást megállapító rendeli el.

(5) Az ellátás megállapítására vonatkozó hatáskör a jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítésének elengedésére, csökkentésére, részletekben történő megtérítésének engedélyezésére nem terjed ki.

3. Fűtési támogatás

5. § (1) Fűtési támogatásban az a személy részesülhet, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

a)2 egyszemélyes háztartás esetén a szociális vetítési alap összegének 250 %-át,

b) kétszemélyes háztartás esetén a 180 %-át,

c) három illetve több személyes háztartás esetén a 150 %-át,

nem haladja meg.

(2) A fűtési támogatás összege 3.000,-Ft/hó, mely a kérelem benyújtását követő teljes hónapokra, a fűtési időszak teljes hátralévő tartamára egy összegben kerül megállapításra és folyósításra.

(3) Fűtési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek, és háztartások számától.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet, és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) A támogatás iránti igényeket a fűtési időszak első kérelmezett hónapját megelőző 30 naptól kezdődően lehet benyújtani. A támogatás a jogosultat a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illeti meg, a fűtési időszak végéig.

(6) A támogatás nyújtható készpénzben, vagy tűzifa formájában.

(7) A fűtési időszak az adott év november 1. napjától a következő év március 31. napjáig tart.

4. Villamos energia támogatás

6. § (1) Villamos energia támogatásban az az előrefizetős mérővel felszerelt lakásban élő személy részesülhet, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

a)3 egyszemélyes háztartás esetén a szociális vetítési alap összegének 250 %-át,

b) kétszemélyes háztartás esetén a 180 %-át,

c) három illetve több személyes háztartás esetén a 150 %-át,

nem haladja meg.

(2) A támogatás, a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kerül megállapításra, adott év december 31. napig.

(3) A támogatás összege havi 2.500,-Ft, ami természetbeni juttatásként kerül folyósításra, az áramszolgáltató számlájára történő átutalással.

5. Gyógyszertámogatás

7. § (1) A gyógyszertámogatás a szociálisan rászoruló személyek részére, a gyógyszerköltséghez nyújtott hozzájárulás.

(2)4 Gyógyszertámogatásban az a személy részesülhet, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedül élőnél a 250 %-át nem haladja meg, és a rendszeresen szedett, igazolt havi gyógyszerköltsége a család egy főre jutó havi jövedelmének vagy egyedül élő havi jövedelmének a 10 %-át meghaladja, feltéve, hogy nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal.

(3) A gyógyszertámogatást a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától az adott év december 31. napjáig lehet megállapítani.

(4) A támogatás havi összege az igazolt havi gyógyszerköltség 50 %-a, de legfeljebb havi 3.000,-Ft.

6. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásban az a személy részesülhet, aki önmaga és családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy olyan rendkívüli élethelyzetbe került, amely önmaga vagy családja megélhetését súlyosan veszélyezteti.

(2) Különösen méltányolható körülmények, költségek:

a) hozzátartozó elhalálozása, temetési költségek;

b) betegség, a gyógykezeléssel kapcsolatos költségek,

c) elemi kár, a keletkezett kár helyreállítási költségei,

d) iskoláztatás, annak költségei,

e) a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának költségei,

f) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul,

g) munkahely elvesztése, munkavállalás kapcsán felmerülő költségek.

(3) Rendkívüli települési támogatásra az jogosult, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem

a)5 egyszemélyes háztartás esetén a szociális vetítési alap összegének 350 %-át,

b) kétszemélyes háztartás esetén a 250 %-át,

c) három illetve több személyes háztartás esetén a 200 %-át

nem haladja meg.

(4)6 A rendkívüli települési támogatás mértéke legfeljebb a szociális vetítési alap összegének 350 %-a.

(5) A rendkívüli települési támogatás folyósítható készpénzben, vagy természetben.

(6) A természetbeni ellátást, különösen élelmiszer, tüzelőanyag, építőanyag, a szolgáltató számlájára történő közüzemi díj átutalása, tankönyv- és tanszervásárlása, tandíj, egészségügyi- és szociális szolgáltatást nyújtó intézmények térítési díjának kifizetése formájában kell nyújtani.

(7)7 Évente legfeljebb 10.000 Ft értékű természetbeni rendkívüli települési támogatás állapítható meg azon 70. életévüket az adott év december 31. napjáig betöltő, Tégláson állandó lakóhellyel rendelkező személyek részére, akinek nyilatkozata szerinti havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét nem haladja meg.

7. Záró rendelkezések

9. § Hatályát veszti a települési támogatás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 13.) önkormányzati rendelet.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet8

2. melléklet9

3. melléklet10

4. melléklet11

5. melléklet12

1

A rendelet 3. § (1) bekezdését a 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a módosította. Hatályos: 2022.09.30-tól.

2

A rendelet 5. § (1) bekezdés a) pontját az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 5. § a) pontja módosította. Hatályos: 2023.01.27-től.

3

A rendelet 6. § (1) bekezdés a) pontját az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 5. § b) pontja módosította. Hatályos: 2023.01.27-től.

4

A rendelet 7. § (2) bekezdését az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 5. § c) pontja módosította. Hatályos: 2023.01.27-től.

5

A rendelet 8. § (3) bekezdés a) pontját az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 5. § d) pontja módosította. Hatályos: 2023.01.27-től.

6

A rendelet 8. § (4) bekezdését az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 5. § e) pontja módosította. Hatályos: 2023.01.27-től.

7

A rendelet 8. § (7) bekezdését a 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a módosította. Hatályos: 2022.09.30-tól. A rendelet 8. § (7) bekezdését az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 5. § f) pontja módosította. Hatályos: 2023.01.27-től.

8

Az 1. mellékletet a 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2022.09.30-tól.

9

A 2. mellékletet a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2022.09.30-tól.

10

A 3. mellékletet a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2022.09.30-tól.

11

A 4. mellékletet a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2022.09.30-tól.

12

Az 5. mellékletet a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2022.09.30-tól.