Csány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2013. 12. 01

Csány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

2013.12.01.

Csány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontja, 51. § (5) bekezdésében, 143. § (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 39. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1 § A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Csány Község közigazgatási területén az út, utca, tér stb. jellegű közterületek elnevezését és a házszámozás rendjét, érvényre juttatva a helyi sajátosságokat.

2. § E rendelet alkalmazásában:1. Lakcím: a bejelentett lakóhely és/vagy tartózkodási hely közigazgatási címe.2. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.3. Közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású meghatározása.4. Közterület közlekedési vonatkozású meghatározása: út, körút, utca, tér, park, köz, stb.

A közterületek elnevezésének szabályai Névadás

3. § (1) A település belterületén a közterületek elnevezése kötelező. A külterületen található közterületek esetén az elnevezés a Képviselő-testület döntése alapján lehetséges.

(2) Nem szükséges a szerviz utak és mezőgazdasági célú utak elnevezése.

(3) A már elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.

(4) Az utca településrendezés, beépítés vagy más módon történő megszűnésével az utca neve külön döntés nélkül megszűnik.

(5) Az új közterületet legkésőbb a közterület létrejöttének időpontjáig el kell nevezni.

4. § (1) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozású meghatározásából áll.

(2) A település területén – az egymás folytatásában levő, de külön helyrajzi számú utakat, utcákat kivéve – azonos elnevezésű és azonos közlekedési meghatározású közterület nem lehet.

(3) A közterület elnevezése történhet személyről, egyéb élőlényről, tárgyról vagy fogalomról.

(4) Az elnevezés rövid, közérthető és a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő kell legyen

(5) Élő személyről közterület nem nevezhető el, erre legkorábban a személy halálát követő 10 év múlva kerülhet sor.

(6) A személyről történő elnevezés esetén az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, művészet, sport vagy társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott;

c) akinek Csány életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Csány fejlődéséhez.

(7) Utcát külföldi állampolgárságú személyről elnevezni a (6) bekezdésben meghatározott feltételekkel lehet.

(8) A névadással, névváltozással érintett ingatlantulajdonosok véleményét minden esetben ki kell kérni, és azt a Képviselő-testülettel ismertetni kell.

(9) Nem viselheti közterület:

a) olyan személy nevét, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett;

b) olyan fogalmat, vagy szervezet nevét, amely önkényuralmi rendszerre közvetlenül utal, vagy annak emlékét őrzi.

(10) Személyről történő elnevezés esetén az utca nevének a személy családi és utónevét is tartalmaznia kell.

(11) Kizárólag családi név alkalmazása abban az esetben lehetséges, ha a névadó személy csak így ismert, vagy az elnevezés családról történik.

(12) Fogalomról vagy tárgyról történő elnevezés esetén arra kell törekedni, hogy az elnevezés, rövid, érthető legyen, utaljon a település jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.

(13) Azonos vagy hasonló hangzású utcanevek, betűk és számjegyek elnevezésként nem adhatók.

(14) A közterületek közlekedési vonatkozású meghatározása a rajta lebonyolódó forgalom mennyiségétől és milyenségétől függ.

(15) A közterületek nevének megváltoztatására – a történelmi hagyományokat őrző nevek kivételével – akkor kerülhet sor, ha a közterület neve tartalmi vagy formai okok miatt szorul kiigazításra, zavart keltőek az azonos hangzású elnevezések, a névhasználatban kimutatható változás következett be, a név használata közérdek szempontjából nem megfelelő, az új név adása már nem élő, kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

Hatásköri és eljárási szabályok

5. § (1) Közterületek elnevezésére, az elnevezés megváltoztatására írásbeli kérelemre bárki javaslatot tehet.

(2) A közterületek névadása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A nem önkormányzati érintettségű közterületek esetén a Képviselő-testületnek javaslattételi és véleményezési joga van.

(4) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, az érintett ingatlantulajdonosokat és a hatóságokat értesíteni kell.

6. § (1) A település közterületeinek elnevezését névjegyzékbe kell foglalni, és a változásokat folyamatosan követni. A névjegyzékről kérésre igazolás állítható ki.

(2) A névjegyzék tartalmazza: a közterület elnevezését, helyrajzi számát, önkormányzati határozat vagy rendelet számát, változás előtti nevét.

(3) A névjegyzékhez térképi nyilvántartást is mellékelni kell.

(4) A közterület megszűnése esetén a megszűnés okát és idejét fel kell tüntetni a nyilvántartásban.

Névtáblák elhelyezése közterületen

7. § (1) A közterület nevét közterületi névtáblán kell feltüntetni.

(2) A névtáblát épületre, kerítésre vagy külön szerkezetre kell felhelyezni az utca kezdetén és végén, valamint a betorkoló utcáknál.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a tábla kihelyezését tűrni köteles. A kihelyezésről az ingatlanokkal rendelkezni jogosultakat előre értesíteni kell.

Házszámozás Általános szabályok

8. § (1) Névvel ellátott közterületek esetén belterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(2) Külterületen az ingatlant helyrajzi számmal kell jelölni.

(3) Egy adott közterületen ingatlanok azonos számmal nem jelölhetőek.

(4) Több közterülettel érintkező ingatlan esetén csak az egyik utcára vonatkozóan kell házszámot megállapítani.

(5) Az ingatlanok számozásánál kiegészítésként alátörés és betűjelzés alkalmazható.

(6) Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelő több építési telek alakítható ki, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek alakítható ki, vagy amennyi a rajta felépíthető, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.

(7) Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel elválasztva kell feltüntetni.

(8) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti sorszáma megszűnik, és az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában betűjelzésű alátörést kap.

Házszámadás

9. § (1) A házszámokat és azok változásait hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére, akinek ahhoz jogos érdeke fűződik, címmegállapítás keretében a jegyző végzi el.

(2) A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket hivatalos okmányikon 30 napon belül átvezettetni.

(3) Az ingatlan házszámának megváltoztatása indokolt, ha: az ingatlan házszáma nem a kialakult növekvő számsorban található, az ingatlan megosztásra került, az ingatlanok egyesítésre kerültek.

Házszámtábla kihelyezésének szabályai

10. § (1) Névvel ellátott közterületen a házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára vagy külön szerkezetre kell elhelyezni.

(2) A házszámtábla, helyrajzi szám tábla beszerzéséről, kihelyezéséről, cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(3) A nem valós állapotnak megfelelő, vagy nem megfelelő módon elhelyezett tábla cseréjét a jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti.

(4) A házszám, vagy helyrajzi szám táblát az ingatlan használatbavételi engedélyének kiadását követő 30 napon belül ki kell helyezni.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ezen rendelet 2013. december 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit hatálybalépése napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok és közterületi elnevezések – azok megváltoztatásának szükségességéig – érvényben maradnak.