Csány község képviselő testületének 15/2015 (XI.11..) önkormányzati rendelete

A közterület-felügyeletről

Hatályos: 2015. 11. 11

Csány Község Önkormányzata Képviselő-testületének

 15/2015. (XI. 09.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Csány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (2) és (6), a 4. § (2) és a 22. § (1) bekezdésére – a közterületek rendjének és tisztaságának védelme, valamint annak rendjét megbontó jogsértések hatékonyabb megelőzése, megakadályozása, szankcionálása, az önkormányzati vagyon védelme érdekében – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

  1. A rendelet célja

1. §

A rendelet célja, a település közterületi rendjének, és tisztaságának hatékonyabb védelme, amelyről az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal szervezetén belül foglalkoztatott közterület-felügyelő útján gondoskodik.

2. A rendelet hatálya

2. §

A rendelet hatálya kiterjed Csány község közigazgatási területén belül lévő közterületekre, az önkormányzati intézményekre, az önkormányzat tulajdonában, illetve használatában lévő vagyontárgyakra.

3. Értelmező rendelkezések

3. §

E rendelet alkalmazása során:

a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;

b)  közterületi rend: a közterület rendeltetésszerű használatára, igénybevételére vonatkozó jogszabályok megtartása;

c)  feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére, vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.

II. Fejezet

A közterület-felügyelet ellátása

4. A közterület-felügyelet jogállása

4. §

(1) A közterület-felügyelet elnevezése: Csányi Közterület-felügyelet.

(2) A Közterület-felügyelet a Csányi Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként működik.

(3) A Közterület-felügyelet hivatalon belüli jogállását és a szervezeti struktúrában elfoglalt helyét a Csányi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

5. A közterület-felügyelet feladatai

5. §

(1) A közterület-felügyelet ellátja a törvényekben, illetve más jogszabályokban és e rendeletben előírt feladatokat.

(2) A közterület-felügyelet feladatait Csány község illetékességi területén, közterületén látja el.

(3) A közterület-felügyelet feladatai:

a) a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;

b) a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;

c) közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében;

d) közreműködés a közrend, a közbiztonság védelmében;

e) közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében;

f) a közterület-felügyelet a vagyonvédelmi feladatainak ellátása során az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet a képviselő-testület rendelkezésére lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen, és az illetéktelenül ott tartózkodókat távozásra szólítja fel;

g) közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében, így különösen Csány Község Képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 20/2004. (IV.27.) önkormányzati rendelet végrehajtásának ellenőrzésében;

h) közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában;

i) a jogellenes állapot jelzése, intézkedés kezdeményezése, ha a szükséges eljárás más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozik (közterületen jogosulatlanul, jogszabály ellenesen elhelyezett építmények, tárgyak eltávolításának kezdeményezése);

j) a parkolóhelyekre vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzése;

k.) közterületen folytatott alkoholfogyasztás elleni fellépés.

 (4) A közterület-felügyelet feladatainak ellátása érdekében a közterület-felügyelő jogosult, illetve köteles a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközéről szóló 43/1999.(XI.26.) BM rendelet szerint eljárni.

6. A közterület-felügyelet együttműködési kötelezettsége

6. §

(1) A közterület-felügyelet feladatai ellátása érdekében megállapodás szerint együttműködik

  1. a rendőrséggel
  2. a katasztrófavédelem szerveivel
  3. a vám- és pénzügyőrséggel
  4. a halászati felügyelőkkel, halőrökkel, vadőrökkel,
  5. egyéb állami ellenőrző és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezettel, így különösen a polgárőrség helyi szervezetével, a helyi adóhatósággal.

(2) A közterület-felügyelő köteles együttműködni a képviselőkkel, valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársaival, évente egyszer írásos beszámolót készít a képviselő-testület részére.

7. A közterület-felügyelők egyenruha ellátásáról, a felügyelői jelvényről és szolgálati igazolványról

7. §

(1) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.

(2) A közterület-felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában teljesíti.

(3) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A közterület-felügyelő a település jelképét az egyenruha bal felső karján viseli.

(4) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

(5) A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcfényképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését és címét, továbbá a felügyelői jelvény sorszámát.

8. A közterület-felügyelet feladatai végrehajtásának eszközei

8. §

(1) A közterület-felügyelő feladatának jogszerű ellátása során az életét, testi épségét veszélyeztető, vagy személyes szabadsága ellen irányuló támadás, illetve az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot, esetlegesen szolgálati kutyát alkalmazhat. A testi erő alkalmazása során felhasználhatóak önvédelmi fogások is.

(2) Tilos az (1) bekezdésben foglalt eszközök alkalmazása támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban lévő személlyel és terhes nővel szemben.

(3) A testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazását, az intézkedést követően haladéktalanul jelenteni kell a jegyző útján a Rendőrkapitányságnak.

9. A közterület-felügyelet intézkedési jogköre

9. §

(1) A közterület-felügyelő a feladatait az önkormányzat illetékességi területén, közterületen látja el.

(2) A közterület-felügyelői járőrszolgálat a közterület-ellenőrzés általános formája.

(3) A járőrszolgálat a közterület-felügyelő a munkáltatója által előre meghatározott útvonalon látja el feladatát.

(4) A közterület-felügyelő a jogszabályban meghatározott feladatainak ellátása érdekében rendszeres, illetőleg folyamatos hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.

(5) A közterület-felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés, vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban, jogszabály előírásai szerint használható fel.

(6) A közterület-felügyelő felvilágosítást kérhet feljelentés megtétele, vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. A rendőrség megérkezéséig az érintett személyt feltartóztatja.

10. §

(1) A közterület-felügyelő köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

(2) A közterület-felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár.

(3) A közterület-felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, illetve felvilágosítást megadni.

(4) A közterület-felügyelő intézkedése során kerékbilincset nem alkalmazhat.

(5) A közterület-felügyelő vagyonvédelmi feladatainak ellátása során az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet a képviselő-testület rendelkezésére lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat távozásra szólítja fel.

(6) Őrszolgálatban a közterület-felügyelő az önkormányzat tulajdonában, kezelésében, használatában lévő területet véd, őriz, illetőleg helyi közbiztonsági szempontból ellenőriz.

10. Adatkezelés a közterület-felügyelet eljárása során

11. §

(1) A közterület-felügyelet feladatkörében, feladatainak ellátásához személyes adatot kezelhet.

(2) A közterület-felügyelő az érintett természetes személyazonosító adatait, lakcímét, valamint az üggyel összefüggő adatokat kezeli. Az igazoltatott személyazonosító adatait és lakcímét a közterület-felügyelet két évig kezelheti.

(3) A közterület-felügyelő neve, a munkáltató szerv megnevezése és címe közérdekű adat.

(4) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép- és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

11. Munkáltatói rendelkezések

12. §

(1) A közterület-felügyelő köztisztviselő. Közszolgálati jogviszonyára a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Közterület-felügyelőként egészségileg és fizikailag alkalmas, magyar állampolgár alkalmazható.

(3) A közterület-felügyelő felett a munkáltatói jogokat Csány község jegyzője gyakorolja.

(4) A közterület-felügyelő kinevezését követően jogosult a helyszíni bírságolásra.

(5) A Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelőjének eltérő munkarendjét – az éves munkaidő keretén belül – a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

III. Fejezet

 Záró rendelkezések

13. §

(1) E rendelet 2015. november 11-én lép hatályba.

Csány, 2015. november 09.


                                Medve István s.k.                                        dr. Szabó Tamás s.k.

                                polgármester                                                    jegyző