Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (I. 17.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 12. 13- 2023. 09. 05

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2012. (I. 17.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról 1

2017.12.13.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben foglalt feladatkörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A Képviselő-testület a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, elhelyezésre vonatkozó tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás célja a köztisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartásának biztosítása, valamint az épített és természeti környezet védelme. A kötelező szolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a tevékenység kiszámítható, biztonságos ellátása, a kötelezettségek ellenőrizhetősége.

(3) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó helyi közszolgáltatás Karácsond község belterületére terjed ki.

(4) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési szilárd hulladék rendszeres elszállítására valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanítására, vagy hasznosításra történő átadására terjed ki.

II. Fejezet

Fogalmi meghatározások

2. § E rendelet alkalmazásában:

a. Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, illetve tulajdonközösség, akinek az ingatlanán a települési szilárd hulladék keletkezik, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, birtokosa, vagy használója az ingatlannak.
b. Háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés, üdülés célját szolgálja, a tulajdonviszonyokra tekintet nélkül.
c. Közszolgáltató: az Karácsond község belterületén a település szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.
d. Települési szilárd hulladék: az ingatlanon keletkező háztartási szilárd hulladék, illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék, amely a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében települési szilárd hulladékként ártalmatlanítható, hasznosítható, kivéve az egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot és a radioaktív hulladékot.
e. Lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az alkalmilag képződött, vagy felhalmozódott szilád hulladék (nagy méretű bútordarabok, lom), amely a rendszeresített gyűjtő zsákba mérete, vagy mennyisége miatt nem helyezhető el.
f. Zöldhulladék: a települési szilárd hulladék azon rész, mely biológiailag bontható, különös kezeléssel (komposztálással) hasznosítható és a Szolgáltató által üzemeltetett begyűjtési rendszer keretében begyűjtésre alkalmas (kerti hulladék, stb.)
g. Közszolgáltatás: települési szilárd hulladékkal kapcsolatos komplex helyi közszolgáltatás, a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására ártalommentes elhelyezésére irányuló szolgáltatás.
h. Hulladékkezelő: aki a hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonostól átveszi, begyűjti, elszállítja, tárolja, hasznosítja és ártalmatlanítja, kezeli.
i. Ártalmatlanító/lerakóhely: a település szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.
j. Kezelés: a hulladék veszélyeztető hatásainak csökkentésére, a környezetszennyezés megelőzésére és kizárására, a termelésbe vagy a fogyasztásba történő visszavezetésére irányuló tevékenység, valamint a kezelést megvalósító eljárás alkalmazása, beleértve a kezelőlétesítmények utógondozását is.
k. Gyűjtés: a hulladék rendezett összeszedése, válogatása a további kezelésre történő elszállítás érdekében.
l. Szállítás: a hulladék telephelyen kívüli mozgatása, beleértve a szállítmányozást és a fuvarozást is.
m. Ártalmatlanítás: a hulladék okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása – a környezet elemeitől történő elszigeteléssel vagy anyagi minősének megváltoztatásával.
n. Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.
III. Fejezet

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos képviselő-testületi, szolgáltatói és tulajdonosi feladatok és kötelességek

Képviselőtestület feladatai

3. § 1) A helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése az önkormányzat feladata.

2) Az önkormányzat a hulladékgazdálkodási feladatok ellátásról a Nyugat-Hevesi Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjaként gondoskodik.
3) Karácsond községben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az NHSZ Észak-KOM Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (3200 Gyöngyös, Kenyérgyár út 19.) végzi a Nyugat-Hevesi Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulással kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

A közszolgáltató kötelességei

4. § A közszolgáltató feladatai és kötelességei:

a) az ingatlantulajdonosok által gyűjtőedényben gyűjtött települési hulladékot heti alkalommal összegyűjteni és elszállítani, továbbá kezelni, vagy annak kezeléséről a hulladékkezelőnek történő átadás útján gondoskodni,

b) gyűjtőedény kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal elvégezni,

c) a gyűjtőedényzetben okozott károkat a szolgáltató köteles térítésmentesen kijavítani, amennyiben a meghibásodás a szolgáltató szabályellenes munkavégzésének következménye,

d) a lomtalanítás körébe tartozó lomhulladékot az ingatlantulajdonosoktól összegyűjteni és elszállítani, továbbá kezelni, vagy annak kezeléséről a hulladékkezelőnek történő átadás útján gondoskodni.

A közszolgáltató feladatai a gyűjtéssel és szállítással kapcsolatban

5. § (1) A közszolgáltató a településen rendszeresített, szabványos formazsákban illetve megfelelő matricával ellátott, szabványos zárt hulladékgyűjtő edényzetben elhelyezett hulladékot köteles elszállítani. A szállítás hetente egyszer – az önkormányzattal kötött szerződésben meghatározott napon – történik.

(2) A hulladékgyűjtő tartályba, edénybe, zsákba tilos az alábbiak elhelyezése: veszélyes hulladék, állati tetem, trágya, jég, hó, sár, fertőző vagy robbanásveszélyes anyag, tűzveszélyes hulladék, olyan hulladék, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét, vagy begyűjtése során a gépkocsi műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő.

(3) Ha a szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a tartályban a (2) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el a kiürítést jogosultak megtagadni. Az ürítés megtagadásáról a tulajdonost az ok feltűntetésével kötelesek tájékoztatni.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a) a gyűjtőtartály, vagy egyéb edényzet az alkalmazott gépi ürítési módszerrel – az ingatlan tulajdonosának felróható okból – nem üríthető,

b) a gyűjtőtartályban elhelyezett hulladék az ürítés, illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a járműben vagy berendezésében kárt okozhat hasznosítás, illetve ártalmatlanítás során veszélyezteti a környezetet,

c) a gyűjtőtartályban érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartály mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, illetve nem ártalmatlanítható, nem minősül jelen rendelet szabályai szerinti települési szilárd hulladéknak,

d) a települési szilárd hulladék tartalmazó zsák nem összekötött, vagy kiszakadt állapotú.

(5) A (4) bekezdésben említett esetekben a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban haladéktalanul értesíti a hulladék elszállítása megtagadásának tényéről és okáról. Az ingatlantulajdonos a megtagadási okokat maga köteles megszűntetni, vagy megszűntetéséről gondoskodni. Ha e kötelességének a tulajdonos a szállítás meghatározott újabb időpontjáig nem tesz eleget, a közszolgáltató a tulajdonos költségére és felelősségére a hulladék elszállításának megtagadására okot adó körülményt megszűnteti, vagy mással megszüntetteti. Az ezzel kapcsolatban felmerült tényleges költségeket a közszolgáltató – külön tételként feltűntetve – a soron következő számlában érvényesítheti.

(6) A nagydarabos hulladék szervezett gyűjtéséről és elszállításáról (lomtalanítás) évente legalább egy alkalommal a közszolgáltató - az általa meghirdetett lomtalanítási időpontban - térítésmentesen gondoskodik.

(7) A zöldhulladék szervezett gyűjtéséről és elszállításáról évente legalább két alkalommal térítésmentesen gondoskodik a közszolgáltató. Zöldhulladék gyűjtés során a közszolgáltató csak a (bármilyen) zsákban kirakott hulladékot köteles elszállítani.

(8) A lomtalanítás és a zöldhulladék szállítás időpontjáról - azt megelőzően legalább 4 héttel korábban - köteles a közszolgáltató a lakosságot értesíteni.

A tulajdonos kötelességei

6. § (1) A tulajdonos alapvető kötelessége, hogy:

a) a települési szilárd hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa,

b) a települési szilárd hulladékot az elszállításra való átvételéig ingatlanán gyűjtse, illetve tárolja,

c) e rendeletben meghatározott módon és helyen az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék gyűjtéséről, elszállításáról, ártalommentes elhelyezéséről gondoskodjon. A rendeletben meghatározott települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatását igénybe vegye

d) a települési szilárd hulladékot úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, természetes és épített környezetét az elkerülhetetlen mértéken felül ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

e) a közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó tulajdonosként a közszolgáltatónak bejelentse, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételére kötelezetté vált.

(2) A települési szilárd hulladékot tartalmazó zsák és gyűjtőedény a szállítást megelőző nap 18.00 órától, a szállítás napján legkésőbb 10.00 óráig helyezhető ki. A zsák csak megfelelően bekötve helyezhető ki a közterületre.

(3) A közterületre kihelyezett települési szilárd hulladék nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként nem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(4) Nem köteles a tulajdonos a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást igénybe venni azokon az ingatlanokon, amelyeken hulladék azért nem keletkezik, és nem gyülemlik fel, mert az ingatlant életvitelszerűen, állandó jelleggel nem lakják.

(5) A Karácsond község belterületén üzemelő és működő kereskedelmi és vendéglátó üzletek és egyéb jogi személyek a szemét elszállítására a szolgáltatóval külön szerződést kötelesek kötni. Az önkormányzat az általa fenntartott polgármesteri hivatal és intézményei vonatkozásában a közszolgáltatóval külön szerződést köt.

A közszolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele

7. § (1) A rendszeres hulladékszállításba bevont területen az ingatlantulajdonos köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A közszolgáltató és a tulajdonos közötti jogviszonyt a háztartási szilárd hulladék esetén a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(3) A (3) bekezdésben meghatározott jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a helyi közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesítette, illetve ráutaló magatartással a hulladékot először elszállította.

(4) A tulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező, a jelen rendelet szerinti szilárd hulladék keletkezésének tényét.

(5) A helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban értesíteni köteles. Ha a háztartási szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben előre nem látható rendkívüli okból következik be a változás, a közszolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.

8. § (1) A közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) a közszolgáltatás első igénybevételével és a közszolgáltató a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, vagy

b) a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmai elemei:

a) a felek megnevezése és azonosító adatai (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezése és azonosító adatai is),

b) a szerződés tárgya,

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja

d) a szerződés időbeli hatálya

e) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.

Helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének szüneteltetése

9. § (1) Szüneteltethető a helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken legalább 30 napig senki sem tartózkodik, s emiatt azokon hulladék nem keletkezik.

(2) A közszolgáltatás igénybevételének szünetelésére vonatkozó igényét a tulajdonos a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt legalább 15 nappal írásban köteles bejelenteni a közszolgáltatónak.

Elkülönítetten gyűjtött hulladék

12. § (1) A közszolgáltató minden hónap első szállítási napján gondoskodik az elkülönítetten gyűjtött hulladékok elszállításáról.

(2) A közszolgáltató az elkülönítetten gyűjthető hulladékok elhelyezésére sárga színű szelektív gyűjtőzsákot biztosít a lakosság részére.

(3) Elkülönítetten gyűjthető a papír-, a műanyag-, és a fémhulladék.

(4) Az elkülönítetten gyűjthető hulladékok összegyűjtését és elszállítását a közszolgáltató térítésmentesen végzi.

IV. Fejezet

Hatályba léptető rendelkezés

13. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 6. napjával.