Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014 (IX.16.) önkormányzati rendelete

A fogyatékos személyek lakcíme szerinti ingatlanok szennyvízhálózatra történő csatlakozásának támogatásáról

Hatályos: 2014. 09. 17

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének


10/2014. (IX. 16) önkormányzati rendelete


A fogyatékos személyek lakcíme szerinti ingatlanok

szennyvízhálózatra történő csatlakozásának támogatásáról


I. Bevezető rész


Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a KEOP-1.2.0/B/10-2010-0029 szennyvízelvezetés és tisztítás projekt horizontális vállalásai teljesítéseként az alábbiakat rendeli el:


II. Értelmező rendelkezés


  1. §


E rendelet alkalmazásban

a) fogyatékos személy: az a személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlősük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 4. § a) szerint annak minősül,

b) szennyvíz csatornahálózat: a KEOP-1.2.0/B/10-2010-0029 pályázati forrásból az önkormányzat által megépített szennyvíz gerincvezeték,

c) lakcím: a központi népességnyilvántartás szerinti állandó bejelentett cím, vagy tartózkodási hely

d) ingatlan: az a Karácsond közigazgatási területén lévő ingatlan, mely előtt, vagy mellett a szennyvíz csatornahálózat kiépült, melynek folytán az ingatlan szennyvize a hálózatba vezethető,

e) házi bekötés: az ingatlan szennyvizének a csatornahálózatra történő kiépítése,

f) tisztítóidom: a házi bekötésnek a csatornahálózatra történő csatlakozását biztosító idom,

g) szakfelügyeleti díj: a házi bekötés szennyvíz csatornahálózatra való csatlakozásának a Heves Megyei Vízmű Zrt. által meghatározott és számlájára fizetendő díj,

h) támogatás: az önkormányzat által a jogosult helyett megfizetett szakfelügyeleti díj.



III. Általános rendelkezések


  1. §


(1) A fogyatékos személyeket támogatás illeti meg az állandó lakcímük, vagy tartózkodási helyük szerinti ingatlanok szennyvízhálózatra történő csatlakozás érdekében.

(2) A támogatás mértéke: 2014. szeptember 30-ig teljes szakfelügyeleti díjmentesség, 2014. szeptember 30. után, december 31-ig a szakfelügyeleti díj 50 %-a.


IV. A jogosultság feltételei


  1. §


(1) Támogatásra jogosult az a fogyatékos személy, aki az ingatlanon állandó bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik a támogatási kérelmének benyújtása napján. (2) A jogosultság független az ingatlan tulajdonviszonyától és a Heves Megyei Vízmű Zrt-vel szerződést kötő személyétől.

(3) Egy ingatlan esetében csak egy személy minősíthető jogosultnak.

(4) A fogyatékos személy csak abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben az állandó lakcíme, vagy tartózkodási helye szerinti ingatlan tisztító idommal rendelkezik.


V. Eljárási szabályok


  1. §


(1)A támogatás megállapítása kérelem benyújtása alapján történik.

(2)A kérelemhez a kérelmező fogyatékosságát hitelt érdemlően bizonyító okiratot kell csatolni.

(3) A 3. § (1) bekezdésében meghatározott állandó bejelentett lakcím, vagy tartózkodási hely meglétét a polgármesteri hivatal a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adataiban ellenőrzi.

 (4) A benyújtott kérelmekről – a benyújtást követő 15 napon belül – az önkormányzat képviselő-testületének Szociális Bizottsága dönt.

(5) A Szociális Bizottság döntése alapján a polgármesteri hivatal értesíti – a kérelmezőn kívül - a Heves Megyei Vízmű Zrt-t a támogatás megállapításáról.


VI. Záró rendelkezések


5. §


(1) A rendelet 2014. szeptember 17. napján lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. Kihirdetése a Karácsondi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik.


Karácsond, 2014. szeptember 15.




Földi Csaba                                                                                                  Forgó Istvánné

Polgármester                                                                                                 jegyző


A rendelet kihirdetve:

Karácsond, 2014. szeptember 16.


Forgó Istvánné jegyző