Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014 (X.28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2017. 10. 05- 2017. 10. 31


Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelete


Az önkormányzat Szervezeti és

Működési Szabályzatáról



Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. Az önkormányzat elnevezése


1. §


(1)   Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Karácsond Községi Önkormányzat

(2)   Az önkormányzat székhelye, pontos címe: 3281 Karácsond, Szent István út 42.

(3)   Az önkormányzati jogok gyakorlására feljogosított szervezet:

                   Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

(4)   Az önkormányzat illetékességi területe: Karácsond község közigazgatási területe.

Karácsond község fontosabb adatait az 1. számú függelék tartalmazza     


2. Az önkormányzat jelképei


2. §


(1) Az önkormányzat jelképei: a címer és a zászló.

(2) Az önkormányzat jelképeit és azok használatának rendjét külön rendelet állapítja meg.


3. Önkormányzati kitűntetés adományozása


3.§.


(1) Az önkormányzat a község érdekében több éven keresztül kiemelkedő munkát végző személynek, vagy csoportoknak „Karácsond községért” kitűntetést adományozhat.

(2) A kitüntetésben részesülők személyét a bizottságokkal egyeztetve a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé. A polgármester előterjesztése alapján a képviselő- testület dönt.

     (3)   A kitüntetést ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

(4)  A kitüntetés emlékplakettből és oklevélből áll. Az emlékplakett egyik oldalát Karácsond 1712-es pecsétlenyomata, másik oldalát a „Karácsond községért” felirat     díszíti. Az oklevél a kitüntetett személy nevét és a „Karácsond községért” feliratot   tartalmazza.  Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.





4. Önkormányzati kiadvány


4.§.


Az önkormányzat időszakosan megjelenő, ingyenes kiadványa a Karácsondi Körkép. Szerkesztő az önkormányzat, felelős kiadó a polgármester.



5. Az önkormányzat képviselő-testülete


5. §


A települési képviselők száma a polgármesterrel együtt 7 fő. A képviselő-testület névsorát a 2. számú függelék tartalmazza



II. Fejezet


Az önkormányzat feladata, hatásköre


1. Feladatok


6. §


(1)   Az önkormányzat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi  CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján következő helyi közügyek és helyi önkormányzati feladatok ellátásáról az alábbi módon gondoskodik :

a)  településfejlesztés, településrendezés: Az önkormányzat pénzügyi lehetőségei függvényében vállalkozási szerződések megkötésével, a település rendezési tervének folyamatos karbantartásával biztosítja.             

b)  településüzemeltetés: Az önkormányzat 103 m2 nagyságú, tulajdonát képező temetőrész fenntartásáról gondoskodik. A község közvilágítását szerződés alapján az     ÉMÁSZ Nyrt. biztosítja. A kéményseprői szolgáltatást a Heves Megyei TŰZKÉV Kft.    látja el. A helyi közutak és tartozékaik kialakítása, és fenntartása, a helyi közparkok  kialakítása és fenntartása feladatkört a pénzügyi lehetőségei függvényében      vállalkozási szerződések megkötésével, valamint közfoglalkoztatottak alkalmazásával     oldja meg az önkormányzat.

c)  a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezése: a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

d) az egészségügyi alapellátás: vállalkozási formában működő két háziorvosi szolgálattal és egy fogorvosi szolgálattal kötött szerződés, valamint a védőnői         szolgálat önkormányzati fenntartásban történő működtetésével biztosítja.

e) környezet-egészségügy: közfoglalkoztatottak alkalmazásával látja el.

f)  óvodai ellátás: Karácsond Általános Művelődési Központ Gesztenyéskerti Napköziotthonos Óvoda (3281 Karácsond, Szent István út 38.) fenntartásával látja el.

g)  kulturális szolgáltatás: Karácsond Általános Művelődési Központ Ady Endre Művelődési Ház és Községi Könyvtár (3281 Karácsond, Hősök tere 1.) fenntartásával       biztosítja a szolgáltatást.

h)  szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások: Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás tagjaként végzi a feladatellátást.

i)   lakás- és helyiséggazdálkodás: Karácsondi Polgármesteri Hivatal útján.

j)   a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása: Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás tagjaként gondoskodik a feladatellátásról.

k)  helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás: vállalkozási szerződés megkötésével külső szakemberekkel, illetve a Karácsondi Polgármesteri Hivatalon keresztül.

l)   honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás: Polgármesteri Hivatalon keresztül.

m) helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok: Karácsondi Polgármesteri Hivatalon keresztül.

n)  a kistermelők, őstermelők számára: jogszabályban meghatározott termékeik – értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is:   Karácsond Hősök terén a közterületen kialakított árusító hely igénybevétele lehetőségének biztosításával.

o) sport, ifjúsági ügyek: Karácsond Sportegyesület pénzügyi támogatásával.

p) nemzetiségi ügyek: A nemzetiségi önkormányzattal való együttműködés feltételeit a 8. §-ban meghatározott módon, külön megállapodás tartalmazza. 

q)  közreműködés a település közbiztonságának biztosításában: Községi Polgárőrség Karácsond Egyesület pénzügyi támogatásával.

r)  hulladékgazdálkodás: a települési szilárd hulladék heti rendszeres összegyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítása vállalkozói szerződés alapján.

s) víziközmű-szolgáltatás: A Heves Megyei Vízmű Zrt-vel kötött szerződés alapján.


7. §


(1)   Az önkormányzat önként vállalt feladatként biztosítja az idősek bentlakásos ellátását 18 férőhellyel működő idősek bentlakásos otthonának az Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás tagjaként történő működtetésével.

(2)   Az önkormányzat önként vállalt feladatként anyagi lehetőségei függvényében támogatja a községben működő civil szervezeteket és kulturális csoportokat.


8. §


(1)   Az önkormányzat szorosan együttműködik a nemzetiségi önkormányzattal és biztosítja működésének feltételeit.

(2)   A nemzetiségi önkormányzat testületének működése, ügyeinek megfelelő körülmények közötti intézése céljából a polgármesteri hivatal nagytermét rendelkezésére bocsátja. Közmeghallgatás megtartása céljából a      Karácsond ÁMK Ady Endre Művelődési Ház és Községi Könyvtár nagytermének korlátlan – előre egyeztetett – időtartamban történő igénybevételét biztosítja.

(3)   A nemzetiségi önkormányzat postai, kézbesítési, sokszorosítási, adminisztrációs feladatainak ellátása a polgármesteri hivatal keretén belül történik.

(4)   A helyiséghasználatra és a működés egyéb feltételeinek biztosítására a települési önkormányzat megállapodást köt a települési nemzetiségi önkormányzattal.

(5)   Az önkormányzat biztosítja, hogy a jegyző vagy az általa megbízott köztisztviselő a nemzetiségi önkormányzat működéséhez jogi és szakmai segítséget nyújt, részt vesz a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete ülésén, jogszabálysértés esetén észrevételt tesz



2. Hatáskörök


9. §


A képviselő-testület hatáskör átruházásának lehetőségét az átruházás alapvető szabályait a Mötv. 41. § (4)–(5) bekezdése tartalmazza. A képviselő-testület átruházott hatásköreit az 1. számú melléklet tartalmazza


10. §


A Mötv.42. §-ában felsoroltakon kívül a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik:

a) a helyi közügy megoldásának vállalása, vagy az arról történő lemondás,

b) gazdasági társaságba való belépés, kilépés, ezek alapítása, megszüntetése.



III. Fejezet


A képviselő-testület működése


1. A képviselő-testület ülései


11. §


A képviselő-testület munkaterv szerinti ülést és szükség szerint rendkívüli ülést tart.


12. §


(1) Az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti. Az alakuló ülésre meg kell hívni az önkormányzati képviselőket, a Helyi Választási Bizottság elnökét és tagjait, a nemzetiségi önkormányzat megválasztott képviselőit, az önkormányzati intézmény vezetőjét.

(2) Az alakuló ülés napirendjeként a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatást nyújt a választás folyamatáról és eredményéről.

(3) A képviselők, a polgármester, valamint az alpolgármester eskütételén a Helyi Választási Bizottság elnöke látja el az előmondó tisztségét.

(4) A képviselő-testület az alakuló ülésén megalkotja az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. 

(5) Az alakuló ülésen a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján, javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy alpolgármestert választ.  A titkos szavazás lebonyolításáról és a szavazatok összeszámlálásáról a képviselő-testület tagjai sorából választott 1 fő elnökből és 2 fő tagból álló szavazatszámláló bizottságként ideiglenes bizottság gondoskodik, melyben a jegyző adminisztrációs segítőként közreműködik. 

(6) A képviselő-testület a jegyző előterjesztése alapján megállapítja a polgármester illetményét, a polgármester előterjesztésére megállapítja az alpolgármester és az önkormányzati képviselők tiszteletdíját.

(7) A polgármester az alakuló ülésen ismerteti polgármesteri programját.





13. §


(1)   A képviselő-testülete évente legalább 6 alkalommal ülésezik.

(2)   A képviselő-testület adott évi rendes üléseinek konkrét számát és időpontját a  képviselő-testület által határozattal elfogadott éves munkaterv tartalmazza. Az éves     munkatervben az (1) bekezdésben meghatározott ülésszámtól több ülés is összehívható.

(3)   A munkatervet legkésőbb minden év január 31-ig a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(4)   A munkaterv tartalmazza

a) a testületi ülések és a közmeghallgatás időpontját,

b) az adott ülésen tárgyalandó témákat,

c) a napirend előadóinak megnevezését, akik felelősek az előterjesztés elkészítéséért.



14. §


Rendkívüli ülést kell összehívni

a) a Mötv. 44 §- ban meghatározott esetben,

b) ha a polgármester megítélése szerint a képviselő-testület összehívására van szükség,

c) ha azt más hivatalos szervek kezdeményezik.



2. A képviselő-testületi ülések összehívása


15. §


(1) A képviselő-testület ülését a polgármester – tartós akadályoztatása esetén az alpolgármester – az elfogadott éves munkatervben meghatározottak szerint, vagy    rendkívüli ülés esetén hívja össze és vezeti.

(2)    A polgármesteri és a képviselő-testület tagjaiból választott alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy a polgármester és a képviselő-testület tagjaiból választott alpolgármester tartós akadályoztatása esetében a korelnök hívja össze a képviselő-testületet és vezeti a képviselő-testület ülését.

(3)   A képviselő-testület ülését – főszabályként – az önkormányzat székhelyére kell összehívni.

(4)  Amennyiben a tárgyalandó napirend vagy más körülmény indokolja, a képviselő-testület ülését a székhelyen kívül máshová is össze lehet hívni.


16. §


(1)   A képviselő-testület rendes ülésének összehívása írásos meghívó kiküldésével történik.

(2)   A meghívónak tartalmaznia kell

a) az ülés helyét,

b) az ülés időpontját,

c) a napirendeket,

d) a napirendek előterjesztőjét és előadóit,

e) a képviselő-testület ülése összehívójának megnevezését.

(3)     A meghívóhoz mellékelni kell a jegyző által törvényességi szempontból megvizsgált előterjesztéseket.

(4)     Az előterjesztésben szereplő rendelettervezet szakszerű elkészítéséről a jegyző gondoskodik, aki e tevékenységébe szükség szerint bevonja a polgármesteri hivatal tárgy szerinti illetékes ügyintézőit, valamint külső szakértőt.

(5)     A meghívóhoz csatolni kell az képviselő-testületi ülés összes előterjesztését és határozati javaslatait és egyéb anyagait a települési képviselők és a 17. § (2) bekezdésben meghatározott meghívottak számára.

(6)     A napirend előadójának, az önkormányzati intézmény vezetőjének és az önkormányzati társulás képviselőjének meghívójához mellékelni kell a napirendet, az intézményt, valamint a társulás szervezetét, működését érintő, nem általa készített írásos anyagot.

(7)     A munkaterv szerinti testületi ülés meghívóját és az írásos előterjesztéseket a képviselő-testületi ülés időpontja előtt 4 nappal ki kell küldeni.

(8)     A rendkívüli ülésre szóló meghívót – lehetőség szerint az előterjesztéssel együtt – az ülés előtt legalább 24 órával előbb ki kell kézbesíteni.

(9)     Az előre nem tervezhető és sürgős döntést igénylő ügyekben – előterjesztés nélkül – a polgármester szóbeli meghívással, telefonon keresztül is összehívhatja a képviselő-testületet.

(10)   A testületi ülés meghívóját az alábbi személyeknek kell megküldeni:

a) a képviselőknek,

     b) a napirendek előadóinak,

c) az önkormányzati intézmény vezetőjének,

d) a nemzetiségi önkormányzat elnökének,

e) a községben működő önszerveződő közösségek, egyesületek, civil szervezetek vezetőit abban az esetben, ha a testület tevékenységükről szóló napirendet tárgyal.

(Az önszerveződő közösségek, egyesületek és civil szervezetek felsorolását a 3. számú függelék tartalmazza

(11)   Összeférhetetlenségi, méltatlansági, kitüntetési, fegyelmi ügy, választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízás adása tárgyalásakor, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás esetén kötelező az érintett meghívása.

(12)   A képviselő-testület ülése nyilvános.

(13)   A község lakosságának tájékoztatása érdekében a jegyző gondoskodik az ülés időpontjának, napirendjének a rendelkezésre álló kommunikációs eszközökkel való közzétételéről.


3. Tanácskozási jog


17. §


(1)     A képviselő-testület ülésén a képviselők tanácskozási és szavazati joggal vesznek részt.

(2)     A meghívottak közül tanácskozási jog illeti meg az ülés valamennyi napirendi pontjához kapcsolódóan

a) a jegyzőt,

b) az illetékes országgyűlési képviselőt,

          c) a nemzetiségi önkormányzat elnökét.

(3)     Tanácskozási jog illeti meg az ülés meghatározott napirendi pontjához kapcsolódóan a meghívottak közül:

a) az önkormányzat intézményének vezetőjét, az intézményt érintő napirend keretében,

b)  a napirend előadóját,

c) az önkormányzat tagságával működő társulások képviselőit, a társulást érintő napirend keretében,

d) az önszerveződő közösségek, egyesületek, civil szervezetek vezetőit abban az esetben, ha a testület tevékenységükről szóló napirendet tárgyal.

e) aki az adott napirendi pont tárgyalásához szakértőként, vagy érintettsége miatt kapott meghívást.


18. §


A nyilvános ülésen megjelent állampolgároknak a testületi ülésen hozzászólás nem engedélyezhető, állampolgárok észrevételeiket, javaslataikat írásban tehetik meg



4. A képviselő-testület ülésének vezetésének szabályai


19. §


(1)    A képviselő-testület ülését a polgármester, tartós akadályoztatása esetén a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester vezeti. A polgármester és az alpolgármester egyidejű tartós akadályoztatása, illetve mindkét tisztség betöltetlensége esetén az ülést a korelnök vezeti.

(2)    Képviselő-testület ülésének vezetése során jelentkező feladatok:

a) a képviselő-testület határozatképességének megállapítása,

b) jegyzőkönyv-hitelesítők választása,

c) a napirend előterjesztése, elfogadtatása,

          d) az ülés jellegének (nyílt/zárt) megítélése, a zárt ülés tényének bejelentése,

e) napirendenként

ea) a vita levezetése, ezen belül hozzászólásokra, kérdésekre, kiegészítésekre a szó megadása,

eb) a vita összefoglalása,

ec) a határozati javaslatok szavaztatása,

ed) a szavazás eredményének megállapítása pontosan, számszerűen,

ee) a napirend tárgyában hozott döntés vagy döntések kihirdetése,

f) indítványok, javaslatok

fa) polgármester, jegyző indítványai, javaslatai,

fb) képviselői indítványok, javaslatok,

fc) tájékoztatás időszerű kérdésekről,

g) a rend fenntartása,

h)  az ügyrendi kérdések szavazásra bocsátása és a szavazás eredményének kihirdetése,

     i)  az ülés bezárása.


20. §


(1)   A képviselő-testület határozatképes, ha tagjai közül az ülésen legalább a képviselőknek több mint a fele, azaz 4 fő jelen van.

(2)   Ha az (1) bekezdésben megjelölt számú képviselő nincs jelen, akkor az ülés határozatképtelen. A határozatképtelen ülést 5 napon belül ugyanazon napirendek tárgyalására újra össze kell hívni. Ez esetben az előterjesztéseket nem kell mellékelni.

(3)   Az ülés megnyitásakor az ülés vezetője számszerűen megállapítja a határozatképességet. Az ülésteremben tartózkodó képviselőt a határozatképesség megállapításakor jelenlévőnek kell tekinteti.

(4)  Javaslatot tesz a jegyzőkönyv két hitelesítőjének személyére, melyről a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt. A jegyzőkönyv hitelesítője kizárólag települési képviselő lehet.

(5)  Az ülés napirendjéről – melyre az ülés vezetője tesz javaslatot – a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

(6)  A napirendi pontok tárgyalása előtt a polgármester tájékoztatást ad a két munkaterv szerinti ülés közötti fontosabb eseményekről.


21. §


(1)   A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester gondoskodik. Ennek során:

-figyelmezteti azt a hozzászólót, aki eltér a tárgyalt témától, vagy a tanácskozáshoz nem illő, sértő kifejezéseket használ, szükség esetén a nem önkormányzati képviselő hozzászólótól megvonhatja a szót,

-rendre utasítja azt a képviselőt, aki a képviselő-testület tagjához méltatlan magatartást tanúsít, továbbá e rendeletnek a tanácskozási rendre, illetve a szavazásra vonatkozó rendelkezéseit megszegi.

(2)  Önkormányzati képviselő esetében a testület vita nélkül határoz arról, hogy megvonja-e a szót.

(3)   A nyilvános ülésen megjelent állampolgár által történő tanácskozási rend megzavarása esetén a polgármester rendreutasítja a rendzavarót, ismétlődő rendzavarás esetén pedig az érintettet a terem elhagyására is kötelezheti.

(4)   Ha a képviselő-testület ülésén olyan rendzavarás történik, amely a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi, a polgármester az ülést határozott időre félbeszakíthatja. Ha nem talál meghallgatásra, a polgármester az ülést berekeszti és ezzel az ülés félbeszakad. A testületi ülés polgármesteri összehívásra folytatódik.

(5)  A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, azokkal vitába szállni nem lehet.


22. §


(1)     A képviselő-testület ülése nyilvános vagy zárt.

(2)     A képviselő-testület határozattal dönt a zárt ülés elrendeléséről a Mötv. 46. § (2) bekezdés c) pontja szerint meghatározott esetekben.

(3)     A zárt ülésen a Mötv. 46. § (3) bekezdésben meghatározott személyek vehetnek rész.


5. Előterjesztés


23. §


(1) Előterjesztés nélkül napirendi pontot nem lehet tárgyalni. Az előterjesztést a polgármester nyújtja be a képviselő-testületi ülés elé.

(2) Előterjesztésnek minősül a képviselő-testület ülésén ismertetett, az ülés napirendjéhez kapcsolódó tájékoztató, beszámoló, rendelet-tervezet és a határozati javaslat.

(3) Az előterjesztés általában írásos formában készül.

(4)  A napirendek előadói által készített írásos előterjesztést a képviselő-testület ülését legalább 6 nappal megelőzően kell a polgármester részére átadni.

(5)  A képviselő-testület tagjai, az alpolgármester javaslatként írásos előterjesztést a képviselő-testület ülését megelőző 8 nappal nyújthatnak be a polgármester részére. A polgármester a munkaterv szerinti soron következő ülésen napirendre tűzi és előterjeszti a javaslatot.

 A bizottságok által benyújtandó és a bizottságok véleményével benyújtható előterjesztéseket a 2. sz. melléklet tartalmazza.



24. §


(1)   Az előterjesztések általános tartalmi elemei:

          a) az előterjesztés témájának, tárgyának meghatározása,

          b) az előterjesztés készítőjének neve, beosztása,

c) a témával kapcsolatos előzmények,

d) a téma ismertetése,

e) a jogszabályi háttér bemutatása,

f) a témával kapcsolatos érvek bemutatása,

g) egyéb körülmények, összefüggések, adatok, amelyek segítik a döntéshozatalt,

h) határozati javaslat, vagy határozati javaslatok,

i) rendelettervezet, rendelettervezet indoklása,

k) rendelet tervezetnél a hatástanulmány.

(2)     Az (1) bekezdésben meghatározott tartalmi követelmények közül a polgármester határozza meg az adott előterjesztésnél alkalmazandó kötelező tartalmi elemeket.

(3)     A határozati javaslat részei:

a) a határozat szövege,

b) a végrehajtást igénylő döntéseknél,

ba) a határozat végrehajtásáért felelős személyek neve,

bb) a határozat végrehajtásának időpontja.

(4)     A rendelettervezet a rendelet szövegét tartalmazza.


6. Hozzászólások, vita


25. §


(1)  A polgármester minden egyes előterjesztés felett külön nyit vitát, a vita megkezdése előtt az előadó a szóbeli kiegészítését előterjeszti. Az előadóhoz a képviselő-testület tagjai kérdést intézhetnek, amelyre a vita előtt választ kell adni. A vita előtt az érintett bizottság elnöke ismerteti a bizottság álláspontját.

(2)  A képviselők és a tanácskozási joggal megjelentek a napirendhez való hozzászólási szándékukat az ülés vezetőjének kézfelnyújtással jelzik. Az adott napirendhez hozzászólást maximum 3 perc terjedelemben, több alkalommal lehet tenni.

(3)  A vita lezárására a képviselő-testület bármely tagja javaslatot tehet. E javaslatról a képviselő-testület vita nélkül határoz.

(4)  A vita lezárása után a napirend előadója válaszolhat a hozzászólásokra ezt követően a polgármester összefoglalja a vitát.

(5)  A szavazás előtt szót kell adni a jegyzőnek, amennyiben törvényességi szempontból észrevételt kíván tenni.

(6) A polgármester az előterjesztésben szereplő határozati javaslatokat a kiegészítésekkel egyenként bocsátja szavazásra. A szavazás eredményét a polgármester számszerűen megállapítja és kihirdeti a határozatot.



7. A képviselőtestület döntései


26. §


A képviselő-testület a döntéseit az ülésen a Mötv. 47. § (2) bekezdése szerinti egyszerű többséggel, vagy minősített többséggel hozza.


27. §


(1) Minősített többség, azaz a megválasztott képviselők több mint felének (legalább 4 képviselő) egybehangzó szavazata szükséges a Mötv. 50. §-ban meghatározott ügyekben hozott döntések esetében.

(2) Az önkormányzat nem él a Mötv. 50. §-ban rögzített azon lehetőséggel, hogy a jelen szervezeti és működési szabályzatban saját hatáskörben további, minősített többséget igénylő ügyeket határozzon meg.

(3) Az önkormányzat a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény 34. § (1) bekezdés c.) pontjában foglalt választópolgárok számát a választópolgárok 20 %-ban, a 34. § (2) bekezdésében foglalt választópolgárok számát a választópolgárok 25 %-ban határozza meg.


28. §


(1)       A képviselő-testület döntései

  a) a határozat,

  b) a rendelet.


(2)     A képviselő-testület jegyzőkönyvi rögzítéssel, de számozott határozat nélkül dönt

          a) a jegyzőkönyv hitelesítők személyéről,

     b) a napirend meghatározásáról,

     c) az ügyrendi kérdésekről,

     d) név szerinti szavazás elrendeléséről.

(3)     Rendeletalkotás esetén a képviselőt-testületnek joga van a beterjesztett javaslat felett általános és részletes vitát is tartani. Az erre vonatkozó indítványról a képviselő-testület vita nélkül dönt.


29. §


(1)       A képviselő-testület a döntéseit

           a) nyílt szavazással, ezen belül:

aa) nem név szerinti nyílt szavazással

ab) név szerinti nyílt szavazással

     b) titkos szavazással

      hozza.

(2)   A nyílt szavazás során a szavazat jelzése kézfelemeléssel történik. Először a polgármester az igen szerinti válaszra kér szavazást, majd a nem szavazatokra. Az összesített szavazatok számának meg kell egyezniük az ülésen szavazati joggal résztvevők számával.

(3) Jogszabályban meghatározott esetekben, valamint a képviselők egynegyedének indítványa alapján név szerinti szavazást kell tartani.

(4) Az önkormányzat nem él a Mötv. 48. § (3) bekezdésében rögzített azon lehetőséggel, hogy a jelen szervezeti és működési szabályzatban saját hatáskörben további, név szerinti szavazást igénylő ügyeket határozzon meg.

(5) A név szerinti szavazás alkalmával a jegyző ABC sorrendben felolvassa a képviselők névsorát beleillesztve a polgármester és az alpolgármester nevét. A képviselők hangos "igen", "nem" nyilatkozattal szavazhatnak.





30. §


(1)     A titkos szavazással dönt a képviselő-testület a Mötv. 46. § (2) bekezdés szerinti ügyekben.

(2)     A titkos szavazást kezdeményezheti a polgármester, a jegyző és a képviselő-testület bármely tagja.

(3)     A titkos szavazás lebonyolításáról és a szavazatok összeszámlálásáról szavazatszámláló bizottságként a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság gondoskodik, melyben a jegyző adminisztrációs segítőként közreműködik.

(4)     A szavazás az ülésteremtől külön helyiségben történik. A szavazatok leadására a képviselő-testület előtt lezárt és lepecsételt urnát kell biztosítani.

(5)     A titkos szavazás során a képviselők a polgármesteri hivatal pecsétjével ellátott szavazólapon a számunkra megfelelő válasz (igen, nem) előtti négyzetbe tett X jelöléssel jelölik meg a javaslattal kapcsolatos döntésüket. Érvénytelen az a szavazócédula, amelyen a képviselő nem, vagy egynél több választ jelölt meg.

(6)     A titkos szavazás eredményéről a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság külön jegyzőkönyvet készít, mely tartalmazza legalább az ülés napját, helyszínét, a napirendi pontot, a szavazásra bocsátott javaslatot és a szavazás eredményét. A szavazólapokat a szavazást követően a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság megsemmisíti. A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság által aláírt jegyzőkönyvet csatolni kell a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez.

31. §


A szavazást követően a polgármester a 29-30. §-ban meghatározottak alapján megállapítja a szavazás eredményét, és ennek megfelelően megállapítja, hogy a testület a szavazásra feltett határozatot, vagy a rendeletet elfogadta, vagy elutasította.


32. §


(1)     A képviselő-testület határozatait a naptári év elejétől folyamatos, növekvő, egyedi sorszámmal kell ellátni. A sorszámozás arab számmal történik. A határozatok sorszáma mellett fel kell tüntetni a határozathozatal pontos időpontját (év, hó, nap megjelöléssel arab számmal).

(2)     A határozatok jelölése a következő formában történik:

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

...../..... (..... . .....) önkormányzati határozat


33. §


A képviselő-testület számozott határozata tartalmazza a képviselő-testület döntését szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtás határidejét és a végrehajtásért felelős személy megnevezését.


34. §


(1) A képviselő-testület rendeleteit a naptári év elejétől folyamatos, növekvő, egyedi sorszámmal kell ellátni. A sorszámozás arab számmal történik. A rendeletek sorszáma mellett fel kell tüntetni a rendelet kihirdetésének időpontját (év, hó, nap, az évet és a napot arab számmal, a hónapot római számmal jelölve).

(2) A rendeletek jelölése a következő formában történik:

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

...../..... (..... .....) önkormányzati rendelete a ...........................................-ról.


35. §


(1) A képviselő-testület tagjai az indítványok, javaslatok napirend keretében kérdéseket, indítványokat intézhetnek, felvilágosítást kérhetnek, interpellációkat tehetnek.

 (2)  Az érintettnek csak abban az esetben kell az ülésen választ adnia, ha a válaszadás előzetes vizsgálatot nem igényel. Ellenkező esetben az ülést követő 15 napon belül írásban kell válaszolni. Ilyen esetben a válasz elfogadásáról a képviselő-testület a soron következő ülésén dönt.

(3)  Az ülésen az adott válasz elfogadásáról először a felvilágosítást kérő képviselő nyilatkozik. Ha a választ nem fogadja el, a válasz elfogadásáról a képviselő-testület dönt. Amennyiben a választ a képviselő-testület elutasítja, elrendeli a felvilágosítás-kérés tárgyának részletes kivizsgálását.

(4) A napirendhez nem kapcsolódó képviselői indítványt a polgármester az indítványok, javaslatok napirenden belül köteles a képviselő-testület elé terjeszteni.



36. §


Az ülés napirendjére tűzött napirendi pontok megtárgyalását követően, vagy ha az ülés annak levezetése közben határozatképtelenné vált, továbbá a jelenlévő, tanácskozási joggal rendelkező személyeknek további kérdése, hozzászólása nincs, az ülés vezetője az ülést bezárja.



8. A jegyzőkönyv


37. §


(1) A képviselő-testület nyílt és zárt üléséről ülésenként jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek elkészítéséért a jegyző felelős.

(2)  A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a Mötv. 52. §-ában meghatározott tartalmi elemeket, a jelen szervezeti és működési szabályzatban előírtakat.


38. §


(1) A jegyzőkönyvben napirendenként fel kell tüntetni a Mötv. 52. § (1) bekezdés f-m) pontokat.

(2) A tárgyalt napirendeknél a Mötv. 52. § (1) bekezdés g) pontja szerint a tanácskozás lényegét kell jegyzőkönyvbe foglalni. A képviselő-testület valamely tagja kérésére a jegyző köteles a képviselő által elmondottakat szó szerint a jegyzőkönyvbe rögzíteni.

(3) A jegyzőkönyvben a Mötv. 52. § (1) bekezdés l) pontjaként a szavazás számszerű eredményét úgy kell rögzíteni, hogy szerepeljen, az igen szavazatok és a nem szavazatok száma. Egyhangú döntéshozatal esetén a számszerűsítés nem szükséges.

(4)  A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a képviselő-testület által hozott döntést. A határozatot és a rendeletet a jegyzőkönyv szövegébe kell beépíteni.

(5)  Zárt ülés jegyzőkönyve esetében rögzíteni kell azt, hogy a meghívottak milyen minőségben vannak jelen.

(6) A jegyzőkönyvet 2 példányban kell készíteni:

a) egy példányt a jegyző kezel (ez az irattári példány),

b) egy példányt meg kell küldeni a kormányhivatalnak,

(7)  A jegyzőkönyvhöz csatolni kell

a) a meghívót,

b) a jelenléti ívet,

c) az írásos előterjesztéseket,

e) a képviselők kérése alapján,

ea) a képviselői hozzászólásokat,

eb) a képviselői interpellációkat,

f) a határozati kivonatokat.


39. §


(1) A jegyzőkönyvet a polgármester, a jegyző és a 18. § (4) bekezdés alapján megválasztott jegyzőkönyv hitelesítők írják alá. A jegyzőkönyv hitelesítők a jegyzőkönyv minden oldalát kézjegyükkel látják el.

(2) A Mötv. 52. § (3) bekezdésében meghatározott betekinthetőségi jog biztosításáról a jegyzőnek kell gondoskodnia. A jegyzőkönyvek anyagát csak hivatali dolgozó jelenlétében lehet megtekinteni.

(3) A képviselő-testület jegyzőkönyveinek naptári évenkénti beköttetéséről a jegyző gondoskodik.


40. §


(1)  Az írásos jegyzőkönyv digitális hangfelvétel segítségével készül.

(2)  A hangfelvételen a jegyző rögzíti a képviselő-testületi ülésen elhangzottak egészét.

(3) A képviselő-testületi ülésről készült hangfelvétel illetve hangfelvétel kizárólag a jegyző munkáját segítő segédeszköz, amely semmilyen más célra nem használható fel.

(4)  A hangfelvételről másolatot készíteni tilos.

(5)  A jegyző köteles biztosítani a képviselők részére a hangfelvétel polgármesteri hivatalban történő meghallgatását.

(6) A hangfelvétel megőrzésének időtartama egy év. A hangfelvételt a letörlés idejéig a jegyző köteles a polgármesteri hivatalban zárt helyen tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá.



IV. Fejezet


A közmeghallgatás és a falugyűlés


1. Közmeghallgatás


41. §


(1)     A képviselő-testület – a Mötv. 54. §-ában foglaltak szerint – évente egy alkalommal közmeghallgatást tart.

(2)     A közmeghallgatáson köteles részt venni a képviselő-testület tagja, a jegyző, valamint a jegyző által kijelölt hivatali dolgozó.

(3)     A meghirdetés során meg kell határozni a közmeghallgatás napirendjét.

(4)     A közmeghallgatás kihirdetésére a képviselő-testület rendes ülésének összehívására           vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.



42. §


(1)     A közmeghallgatást a polgármester hirdeti meg és vezeti le. Akadályoztatása, távolléte esetén a képviselő-testületi ülés összehívására és vezetésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2)     A közmeghallgatás levezetésére, menetére a képviselő-testületi ülésre vonatkozó szabályok az irányadók, azzal a különbséggel, hogy a megjelent állampolgárokat hozzászólási jog illeti meg.

(3)     Az állampolgárok a hozzászólási jogukat a közmeghallgatás napirendi pontjaihoz kapcsolódóan gyakorolhatják. Az indítványok, javaslatok napirend keretében bármely témát illetően elmondhatják véleményüket és tehetnek fel kérdéseket.

(4)     A közmeghallgatásról a jegyző a képviselő-testület jegyzőkönyvére vonatkozó szabályok betartásával jegyzőkönyvet készít.


2. Falugyűlés


43. §


(1) A képviselő-testület a lakosság közvetlen tájékoztatása, véleményük, javaslataik megismerése érdekében évente egyszer falugyűlést tart.

(2)  A falugyűlés előkészítése, összehívása és vezetése a polgármester feladata. A polgármester a falugyűlés időpontjáról, témájáról a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök útján tájékoztatja a lakosságot.

(3)  A falugyűlésen köteles részt venni a képviselő-testület minden tagja, a jegyző és a polgármesteri hivatal köztisztviselői.

(4) A falugyűlésen a polgármester tájékoztatást ad az önkormányzat elért eredményeiről, valamint terveiről, az előtte álló feladatokról.

(4) A fórumon elhangzottakról a jegyző, vagy az általa kijelölt hivatali dolgozó jegyzőkönyvet készít, melyet a polgármester és a jegyző ír alá.




V. Fejezet


A települési képviselő


1. A települési képviselő jogai és kötelezettségei


44. §


A települési képviselő eskü letételének megszervezése a jegyző feladata.


45. §


(1)     A települési képviselőt Mötv. 32. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban meghatározott jogok illetik meg.

(2)     A települési képviselő – a Mötv. 32. § (2) bekezdés i)-k) pontjaiban meghatározottakon túl – köteles

a) rendszeres kapcsolatot tartani a választóival, tájékoztatni őket a képviselő-testület működése során hozott közérdekű döntésekről,

b) lehetőség szerint előre bejelenteni, ha a testületi ülésen nem tud megjelenni,

c) képviselőhöz méltó magatartást tanúsítani, a képviselő-testület és szervei tekintélyét, hitelét óvni,

d) a polgármester által összehívott megbeszéléseken megjelenni,

e) a tudomására jutott önkormányzati, szolgálati, üzleti, valamint magán titkot megőrizni.

(3)     A képviselő-testület a képviselőkre vonatkozó magatartási szabályokat a Mötv. 53. § (1) bekezdés d) pontja alapján az alábbiak szerint határozza meg:

a) a képviselő köteles az ülésen pontosan megjelenni,

b) a képviselő az ülésre köteles a részére előterjesztésként megküldött anyagot áttekinteni,

c) a jelen szervezeti és működési szabályzatban meghatározott, a testületi ülésen történő hozzászólási jogot szabályszerűen gyakorolni.


46. §


(1)     A települési képviselők járandóságait az önkormányzat képviselő-testülete külön   rendeletben határozza meg.

(2)A Mötv-ben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő, továbbá azon önkormányzati képviselő, aki három egymást követő testületi ülésen – megfelelő igazolás hiányában - nem vesz részt, a képviselő tiszteletdíja 6 hónapra 50 %-kal csökkenthető. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(3)A csökkentésről a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel hozott határozattal dönt.



2. Összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat tételi eljárás


47. §


(1)     A települési képviselő összeférhetetlenségével, illetve az összeférhetetlenségi eljárással kapcsolatos szabályokat a Mötv. 36. §-a tartalmazza. A képviselő-testület a Mötv. 37. §-ban meghatározott összeférhetetlenségi eljárás lefolytatásával a Pénzügyi és ügyrendi Bizottságot jelöli ki.

(2)     A települési képviselő vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét a Mötv. 39 §-a tartalmazza. A képviselő-testület a vagyonnyilatkozatok vizsgálatával, ellenőrzésével, nyilvántartásával és kezelésével a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságot bízza meg.



VI. Fejezet


Az önkormányzat szervei, azok jogállása, feladatai


1. Az önkormányzat szervei


48. §


A képviselő-testület szervei:

a) a polgármester, alpolgármester,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) a jegyző,

d) a Polgármesteri Hivatal,

e) a társulás.





2. A polgármester és az alpolgármester


49. §


(1)     A polgármester tisztségét főállású tisztségviselőként látja el.

(2)     A polgármesteri tisztség összeférhetetlenségi szabályait a Mötv. 72. §-a, a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét a 39. §-a, a polgármesteri tisztség megszüntetésnek szabályait a Mötv. 69. § (1) bekezdése tartalmazza.


50. §


(1) A polgármester a Mötv. 65. és 67. §-ában meghatározott feladatokon túli további feladatai

a) segíti a képviselő-testület tagjainak testületi és bizottsági munkáját,

b) meghatározza a jegyző képviselő-testületi tevékenységével kapcsolatos feladatait

c) kapcsolatot tart a választópolgárokkal, valamint a helyi társadalmi és egyéb szervezetekkel,

d) nyilatkozik a sajtónak.

(2)     A polgármester a Mötv. 67. § e) pontja alapján külön utasításban szabályozza a hatáskörébe tartozó ügyekben a kiadmányozás rendjét.

(3)     A polgármester 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról és döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.


51. §


(1) Amennyiben a képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal nem hozott döntést, a polgármester határozatot hozhat az alábbi ügyekben:

a) a képviselő-testület át nem ruházott hatáskörébe tartozó szociális ügyek

b) a település fejlesztésével, rendezésével kapcsolatos ügyek

(2)     A polgármester dönthet a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó következő önkormányzati ügyekben:

a) az önkormányzat költségvetési rendelete alapján meghatározott eredeti előirányzati főösszeg 10 %-át elérő kiadás megtakarítást, vagy bevételszerzést eredményező új kötelezettségvállalásról,

b) az önkormányzati vagyon megóvása érdekében szükséges élet, és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet esetében, ha az elhárítása miatti intézkedést kell hozni.


52. §


(1) A képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján, javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére tagjai sorából 1 fő alpolgármestert választ. Az alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el tisztségüket.

(2)  A képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester a polgármester általános helyettese és a polgármester tartós távolléte helyettesítésére jogosult.

(3) Az alpolgármester a feladatait a polgármester szóbeli és írásbeli irányításával, valamint a polgármester által meghatározott kiadmányozási rend szerint látják el.

(4) Az alpolgármesteri tisztség betöltetlensége, vagy az alpolgármester tartós akadályoztatása esetén a polgármester (3) bekezdésben meghatározott helyettesítésére a képviselő-testület korelnöke jogosult.

(5) Tartós akadályoztatásnak minősül:

a) 30 napot meghaladó betegség, külszolgálat

b) 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság

c) tisztségből való felfüggesztés.

(6) A képviselő-testület megbízza az alpolgármestert, hogy a polgármester akadályoztatása esetén a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása Tanácsában állandó jelleggel helyettesítse. Az alpolgármester a Tanácsban végzett munkájáról köteles a soron következő képviselő-testületi ülésen beszámolni.


3. A képviselő-testület bizottságai


53. §


(1)     A képviselő-testület feladatainak eredményesebb ellátása érdekében állandó és ideiglenes bizottságokat hoz létre.

(2)     A képviselő-testület állandó bizottságai:

a) Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság

b) Szociális és Településfejlesztési Bizottság

A bizottság tagjainak számát, feladat- és hatáskörét, működésük szabályait a 3. számú melléklet tartalmazza.

(3)     A bizottságok mellérendeltségi viszonyban állnak egymással.

(4)     A képviselő-testület a polgármester előterjesztése és javaslata alapján választja meg a bizottságok elnökeit és tagjait. A települési képviselő több bizottság tagja is lehet.


54. §


(1)     A bizottságok működésének szabályaira a Mötv. 60. §-át kell alkalmazni.

(2)    A bizottságok a létrehozásukat követően 30 napon belül ülést tartanak, ahol - az (1) bekezdésben meghatározottak figyelembe vételével - határozattal elfogadják a bizottság részletes működési szabályait tartalmazó bizottsági ügyrendet.

(3)    A bizottság ülésére meg kell hívni a polgármestert, alpolgármestert, a jegyzőt és a       nemzetiségi önkormányzat elnökét, akik az ülésen tanácskozási joggal vesznek részt.

(4)    A bizottsági ülésre meg kell hívni az önkormányzati intézmény vezetőjét, az önkormányzat tagságával működő társulás képviselőjét, a községben működő önszerveződő közösségek, civil szervezetek képviselőit, ha a bizottság működésükkel, tevékenységükkel kapcsolatos napirendet tárgyal. A meghívottak a bizottság ezen ülésén tanácskozási joggal vesznek részt.

(5)     A bizottsági üléseken tanácskozási joggal részt vehetnek a képviselők, a bizottság elnöke által meghívottak.


55. §


(1)     A bizottságot az elnök hívja össze.

(2)     A bizottságot össze kell hívni a képviselő-testület döntése, a polgármester indítványa, valamely bizottsági tag javaslata alapján.

(3)     A bizottságok működésének ügyviteli feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el.

(4)     A bizottságok működésének részletes szabályait a bizottságok ügyrendje tartalmazza.




4. A jegyző


56. §


(1)     A jegyző jogállására a Mötv. 81. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

(2)     A jegyző a Mötv. 81. § (3) bekezdésben felsoroltakon kívüli kiemelt feladatai

a) tájékoztatást nyújt a képviselő-testületnek a képviselő-testület hatáskörét érintő jogszabályokról, azok változásairól,


b) tájékoztatást nyújt a bizottságnak a bizottság hatáskörét érintő jogszabályokról, azok változásairól,


      c) gondoskodik a hivatali dolgozók továbbképzéséről,


d) biztosítja az önkormányzati rendeletek, a határozatok érintettekkel való megismertetését.


e) a képviselő-testület döntéseiről nyilvántartást vezet határozat-nyilvántartás, illetve rendelet-nyilvántartás formájában,


f) rendszeresen áttekinti az képviselő-testületi rendeletek magasabb szintű jogszabályokkal való harmonizálását, ha jogszabálysértést tapasztal, tájékoztatja a polgármestert,


g) gondoskodik a módosított képviselő-testületi rendeletek egységes szerkezetbe történő foglalásáról.


57. §



A jegyző gondoskodik kihirdetéséről. A kihirdetés a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.


58. §


(1)     A jegyző kinevezésére a Mötv. 82. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

(2)     A jegyzői betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén, a tisztség betöltetlensége, illetve akadályoztatása kezdő időpontjától számított legfeljebb hat hónap időtartamra a jegyzői feladatok ellátására a polgármester a polgármesteri hivatal olyan köztisztviselőjét bízza meg, aki a képesítési és alkalmazási feltételeknek megfelel.

(3)  A jegyző tartós akadályoztatása esetén a polgármester jegyzői feladatok ellátására vonatkozó (2) bekezdésben meghatározott megbízást újabb 6 hónappal meghosszabbíthatja.


6. A Polgármesteri Hivatal


59. §


(1)  A képviselő-testület a Mötv. 84. § (1) bekezdése alapján polgármesteri hivatalt hoz létre.

(2)  Az (1) bekezdésben meghatározott hivatal neve: Karácsondi Polgármesteri Hivatal.

(3) A Polgármesteri Hivatal alapvető feladatait a Mötv. 84. § (1) bekezdése, további Mötv. 67. § b) pontja alapján polgármester is meghatározza. A polgármesteri hivatal köztisztviselője részére jogszabály feladatot és hatáskört állapít meg. A polgármesteri hivatal által ellátott feladat- és hatásköröket a hivatal szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

(4) A Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódását, létszámát, munkarendjében, valamint ügyfélfogadási rendjét - a Mötv. 67. § d) pontja figyelembe vételével - a képviselő-testület határozattal fogadja el.

A polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát az 4. számú melléklet tartalmazza.


7. Társulás


60. §


(1)  A képviselő-testület társulásai

      Gyöngyös és Körzete Többcélú Kistérségi Társulás

Ellátott feladatok:

1. Szociális feladatok:

a) szociális intézményi feladatok:

  • hajléktalanok átmeneti elhelyezése

b.) szociális alapszolgáltatási feladatok

  • fogyatékkal élők nappali ellátása
  • szenvedélybetegek ellátása
  • pszichiátriai betegek nappali ellátása
  • idősek bentlakásos otthona

Ezen belül pályázati forrásból működtetett feladatok:

  • támogató szolgáltatás
  • jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


2. Gyermekjóléti feladatok

  • átmeneti intézményi szolgáltatások összehangolása, családok átmeneti otthona
  • átmeneti intézményi szolgáltatások összehangolása, gyermekek átmeneti otthona
  • gyermekek átmenti gondozása     

3. Belső ellenőrzési feladatok


4. Egészségfejlesztési feladatok


5. Közfoglalkoztatás


Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás által ellátott feladatok:


Idősek bentlakásos ellátása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása, gyermekjóléti szolgálat.



VII. Fejezet

A képviselő-testület gazdasági programja


61. §


(1)     Az önkormányzat képviselő-testülete gazdasági program és fejlesztési terv alapján  működik

(2)     A gazdasági program tervezetének elkészítéséről, valamint a képviselő-testület elé  terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

(3)     A gazdasági munkaprogramot és a fejlesztési tervet az alakuló ülést követő 6 hónapon belül, a munkatervet legkésőbb minden év első ülésén fogadja el a képviselő- testület.

(4)     A gazdasági program, fejlesztési terv a képviselő-testület megbízatásának időtartamára vagy azt meghaladó időszakra szól.

(5)     Az elfogadott gazdasági programot, fejlesztési tervet és munkatervet az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


61/A. §


Az önkormányzathoz tartozó kormányzati funkciókat a rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.



IX. Fejezet

Záró rendelkezések


62. §


A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Karácsond, 2017. október 3.






Földi Csaba                                                                                       Forgó Istvánné

polgármester                                                                                     jegyző



Kihirdetve:

2017. október 4.




Forgó Istvánné jegyző













                                                                                                                                                                                                                                       

1. függelék


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


Karácsond községi fontosabb adatai


Közigazgatási területe:      3152 ha

Népessége:                         3079 fő

Heves megye déli részén, Gyöngyöstől 10 km-re fekszik Karácsond. Neve eredetéről csak feltételezéseink vannak. Legrégebben 1323-ban említi egy oklevél KARACHUND néven. Feltételezhető, hogy Ond vezér birtoka is lehetett, de a "d" végződés régebben kicsinyítő képző is volt.

Felszínét tekintve az egyik legváltozatosabb község a megyében. Északi része a Mátra déli lejtőjére épült, míg déli része már az Alföldön fekszik. Földje ennek megfelelően csodálatos értékeket rejt. Északi részén, a tűzhányók láva talaján tüzes, kiváló bor terem, a déli, alföldi része pedig a gabona és mezőgazdasági termények számára nyújt optimális feltételeket. A falu alatt szénréteg (lignit) terül el. Itt ered a Büge patak. A község lakosságát négy artézi kút látja el tisztított, jó minőségű ivóvízzel. Éghajlata mérsékelten meleg-száraz, a csapadék évi átlaga 600-700 mm, az évi középhőmérséklet 9, 5-10°C, míg a napsütéses órák száma évente 1900-1950 között van.

A táj, hegységelőtéri dombság. Legnagyobb tengerszint feletti magassága 180 méter (Tarógyius és az "Adácsi hegy"). Természetes növényzete cseres, valamint lágyszárú fajokból áll. A csenkeszek és a parajfélék már az alföldi hatást jelzik. Állatai kisvadak: mezei nyúl, fácán, őz és a különböző madárfajok. Ötven éve még túzok is élt az Olga major táján. Erdőterülete 6-7 %, talaja agyagos löszön képződött barna erdőtalaj. A föld alatt szénmező és gyógyvíz rejtőzik. Úthálózata kiváló.

Nagyon jó a település fekvése közlekedési szempontból. Gyöngyös és Eger is gyorsan elérhető. Megközelíthető a területén áthaladó M3-as autópályáról, a 3-as főúton, a Mátra - Gyöngyös – Tisza-tó összekötő úton, illetve a Budapest-Miskolci vasútvonalon.
A XX. sz. közepéig a lakosság zöme mezőgazdasági tevékenységet folytatott. A férfiak jórésze a MÁV alkalmazottja volt. Kevesebben a Gyöngyös határában lévő bányában keresték kenyerüket. A század vége felé a mezőgazdaság átalakult (tsz, állami gazdaság megszűnt), a MÁV jelentősen csökkentette foglalkoztatottjai számát, a bánya bezárt.

Ma a lakosság főleg a visontai Mátrai Erőmű Zrt-nél és a környék kisebb üzemeiben talál munkahelyet. A mezőgazdaságban néhány család gazdálkodik. A munkanélküliség jelen van a községben is. 

A község egészségügyi ellátását két háziorvosi körzet, két védőnői körzet, fogászati szakrendelés, gyógyszertár. Az Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás keretében működik az Időskorúak Szociális Otthona és az Idősek Nappali Ellátása (Idősek Klubja), a házi szociális gondozás és a szociális étkeztetés valamint a Gyermekjóléti Szolgálat.

A gyermekek alapfokú nevelésről a Karácsond ÁMK Gesztenyéskerti Napközi Otthonos Óvoda, alapfokú oktatásáról KLIK Gönczy Pál Általános Iskola gondoskodik.

A közművelődés terén az Karácsond ÁMK Ady Endre Művelődési Ház és Községi Könyvtár működik.


2. függelék


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez



A települési képviselők névsora és lakcíme





Földi Csaba polgármester                                              3281 Karácsond, Árpád út 12.


Debrei Mátyás                                                                3281 Karácsond, Szabadság út 15.


Kiss Imre                                                                        3281 Karácsond, Rákóczi út 24/b.


Mészáros Péter Tibor                                                     3281 Karácsond, Hősök tere 8.


Szlovencsák Judit                                                          3281 Karácsond, Szabadság út 39.


Vigh Imre                                                                       3281 Karácsond, Szent István út 59.


Virág Pál                                                                        3281 Karácsond, Szabadság út 147.





3.függelék


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


Önszerveződő közösségek, egyesületek, civil szervezetek



Községi Polgárőrség Karácsond Egyesület

3281 Karácsond, Szent István út 42.

Vezetője: Harkó Ottó


Karácsond Községvédő és Szépítő Egyesület

3281 Karácsond, Hősök tere 1.

Vezetője: Szlovencsákné Tóth Magdolna


Karácsond Sportegyesület

3281 Karácsond, Szent István út 40.

Vezetője: Fótos Dániel


Vadvirág Nyugdíjas Klub és Énekkar
3281Karácsond, Vasút út 56

Vezetője: Oszlár Istvánné


Polyák Sándor Önkéntes Tűzoltó Egyesület

3281 Karácsond, Szent István út 42.

Vezetője: Debrei Mátyás


Karácsondi Népdalkör

3281 Karácsond, Hősök tere 1.

Vezetője: Tóthné Herczeg Éva


Szabó Mariann Szeretet Közalapítvány

3281 Karácsond, Szent István út 37.

Vezetője: Fehér Ferencné


Karácsondi Diákokért Alapítvány

3281 Karácson, Szent István út 40.
Vezetője: Nagy Sándorné


Fityfiritty Színjátszó Csoport

3281 Karácsond, Szent István út 40.

Vezetője: Tóth Józsefné


Négy Község Harcosai Sportegyesület

3281 Karácsond, Rákóczi F út 18.

Vezetője: Veréb Zoltán


Együtt Karácsondért Egyesület

3281 Karácsond, Szent István út 42.

Vezetője: Bakos Edina

1. melléklet


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


Átruházott hatáskörök

1. Polgármester


  • Az önkormányzat nevében véleményt nyilvánít a település életét érintő kérdésekben.
  • Az önkormányzat nevében nyilatkozik a sajtónak, a hírközlő szerveknek
  • Dönt a közterület-használatáról és a település környezetvédelméről szóló rendeletben meghatározott                  ügyekben.
  • Gondoskodik a közterület tisztántartásával és a lomtalanítási akciókkal kapcsolatos feladatok ellátásáról.
  • Dönt az újrahasznosításra alkalmassá tett állami tulajdonban lévő földnek a települési önkormányzat tulajdonába való ingyenes átvételéről.
  • Öröklés, illetve a vagyonról történő lemondás esetén dönt az öröklés, illetve a vagyon elfogadásáról, elfogadás esetén intézkedik annak átvételéről.
  • Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselőtestület legközelebbi ülésén be kell számolnia.
  • A képviselő-testület utólagos tájékoztatásával dönt az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről.
  • Támogatást nyert pályázat megvalósítása esetén pályázati értékhatáron belül dönt a pénzügyi kifizetésekről.
  • 500.000 Ft értékhatárig dönt az önkormányzat költségvetésében meghatározott forrásfelhasználásról.
  • Előirányzat átcsoportosítási jogkörét az önkormányzat költségvetéséről szóló hatályos önkormányzati rendelet tartalmazza.
  • Nyilatkozik az elővásárlási jogokkal kapcsolatban.
  • Az önkormányzat nevében kötelezettséget vállal, erre más személyt is felhatalmazhat.
  • Tulajdonosi nyilatkozatot tesz az önkormányzati vagyon megterhelésével nem járó ügyekben
  • Elemi kár mértékének megállapítására kárbecslő bizottságot hoz létre.
  • A polgármesterre átruházott szociális hatásköröket az önkormányzat külön rendeletei tartalmazzák.


2. Bizottságok:



Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelete


Az önkormányzat Szervezeti és

Működési Szabályzatáról



Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. Az önkormányzat elnevezése


1. §


(1)   Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Karácsond Községi Önkormányzat

(2)   Az önkormányzat székhelye, pontos címe: 3281 Karácsond, Szent István út 42.

(3)   Az önkormányzati jogok gyakorlására feljogosított szervezet:

                   Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

(4)   Az önkormányzat illetékességi területe: Karácsond község közigazgatási területe.

Karácsond község fontosabb adatait az 1. számú függelék tartalmazza     


2. Az önkormányzat jelképei


2. §


(1)              Az önkormányzat jelképei: a címer és a zászló.

(2)       Az önkormányzat jelképeit és azok használatának rendjét külön rendelet állapítja meg.


3. Önkormányzati kitűntetés adományozása


3.§.


(1)              Az önkormányzat a község érdekében több éven keresztül kiemelkedő munkát végző     személynek, vagy csoportoknak „Karácsond községért” kitűntetést adományozhat.

(2)              A kitüntetésben részesülők személyét a bizottságokkal egyeztetve a polgármester            terjeszti a képviselő-testület elé. A polgármester előterjesztése alapján a képviselő-     testület dönt.

(3)   A kitüntetést ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

(4)              A kitüntetés emlékplakettből és oklevélből áll. Az emlékplakett egyik oldalát                  Karácsond 1712-es pecsétlenyomata, másik oldalát a „Karácsond községért” felirat     díszíti. Az oklevél a kitüntetett személy nevét és a „Karácsond községért” feliratot   tartalmazza.  Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.





4. Önkormányzati kiadvány


4.§.


Az önkormányzat időszakosan megjelenő, ingyenes kiadványa a Karácsondi Körkép. Szerkesztő az önkormányzat, felelős kiadó a polgármester.



5. Az önkormányzat képviselő-testülete


5. §


A települési képviselők száma a polgármesterrel együtt 7 fő. A képviselő-testület névsorát a 2. számú függelék tartalmazza



II. Fejezet


Az önkormányzat feladata, hatásköre


1. Feladatok


6. §


(1)   Az önkormányzat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi  CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján következő helyi közügyek és helyi önkormányzati feladatok ellátásáról az alábbi módon          gondoskodik :

a)  településfejlesztés, településrendezés: Az önkormányzat pénzügyi lehetőségei      függvényében vállalkozási szerződések megkötésével, a település rendezési tervének       folyamatos karbantartásával biztosítja.             

b)  településüzemeltetés: Az önkormányzat 103 m2 nagyságú, tulajdonát képező        temetőrész fenntartásáról gondoskodik. A község közvilágítását szerződés alapján az     ÉMÁSZ Nyrt. biztosítja. A kéményseprői szolgáltatást a Heves Megyei TŰZKÉV Kft.    látja el. A helyi közutak és tartozékaik kialakítása, és fenntartása, a helyi közparkok            kialakítása és fenntartása feladatkört a pénzügyi lehetőségei függvényében      vállalkozási szerződések megkötésével, valamint közfoglalkoztatottak alkalmazásával     oldja meg az önkormányzat.

c)  a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények       elnevezése: a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

d) az egészségügyi alapellátás: vállalkozási formában működő két háziorvosi            szolgálattal és egy fogorvosi szolgálattal kötött szerződés, valamint a védőnői         szolgálat önkormányzati fenntartásban történő működtetésével biztosítja.

e) környezet-egészségügy: közfoglalkoztatottak alkalmazásával látja el.

f)  óvodai ellátás: Karácsond Általános Művelődési Központ Gesztenyéskerti           Napköziotthonos Óvoda (3281 Karácsond, Szent István út 38.) fenntartásával látja el.

g)  kulturális szolgáltatás: Karácsond Általános Művelődési Központ Ady Endre      Művelődési Ház és Községi Könyvtár (3281 Karácsond, Hősök tere 1.) fenntartásával       biztosítja a szolgáltatást.

h)  szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások: Abasári Szociális és    Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás tagjaként végzi a feladatellátást.


i)   lakás- és helyiséggazdálkodás: Karácsondi Polgármesteri Hivatal útján.

j)   a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a        hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása: Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú     Társulás tagjaként gondoskodik a feladatellátásról.

k)  helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás: vállalkozási         szerződés megkötésével külső szakemberekkel, illetve a Karácsondi Polgármesteri Hivatalon keresztül.

l)   honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás:         Polgármesteri Hivatalon keresztül.

m) helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok:           Karácsondi Polgármesteri Hivatalon keresztül.

n)  a kistermelők, őstermelők számára: jogszabályban meghatározott termékeik –       értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is:   Karácsond Hősök terén a közterületen kialakított árusító hely igénybevétele          lehetőségének biztosításával.

o) sport, ifjúsági ügyek: Karácsond Sportegyesület pénzügyi támogatásával.

p) nemzetiségi ügyek: A nemzetiségi önkormányzattal való együttműködés feltételeit a 8. §-ban meghatározott módon, külön megállapodás tartalmazza. 

q)  közreműködés a település közbiztonságának biztosításában: Községi Polgárőrség            Karácsond Egyesület pénzügyi támogatásával.

r)  hulladékgazdálkodás: a települési szilárd hulladék heti rendszeres összegyűjtését,            elszállítását és ártalmatlanítása vállalkozói szerződés alapján.

s) víziközmű-szolgáltatás: A Heves Megyei Vízmű Zrt-vel kötött szerződés alapján.


7. §


(1)   Az önkormányzat önként vállalt feladatként biztosítja az idősek bentlakásos ellátását 18 férőhellyel működő idősek bentlakásos otthonának az Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás tagjaként történő működtetésével.

(2)   Az önkormányzat önként vállalt feladatként anyagi lehetőségei függvényében támogatja a községben működő civil szervezeteket és kulturális csoportokat.


8. §


(1)   Az önkormányzat szorosan együttműködik a nemzetiségi önkormányzattal és           biztosítja működésének feltételeit.

(2)   A nemzetiségi önkormányzat testületének működése, ügyeinek megfelelő körülmények közötti intézése céljából a polgármesteri hivatal nagytermét rendelkezésére bocsátja. Közmeghallgatás megtartása céljából a      Karácsond ÁMK Ady Endre Művelődési Ház és Községi Könyvtár nagytermének korlátlan – előre egyeztetett – időtartamban történő igénybevételét biztosítja.

(3)   A nemzetiségi önkormányzat postai, kézbesítési, sokszorosítási, adminisztrációs       feladatainak ellátása a polgármesteri hivatal keretén belül történik.

(4)   A helyiséghasználatra és a működés egyéb feltételeinek biztosítására a települési      önkormányzat megállapodást köt a települési nemzetiségi önkormányzattal.

(5)   Az önkormányzat biztosítja, hogy a jegyző vagy az általa megbízott köztisztviselő a            nemzetiségi önkormányzat működéséhez jogi és szakmai segítséget nyújt, részt vesz a             nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete ülésén, jogszabálysértés esetén észrevételt        tesz



2. Hatáskörök


9. §


A képviselő-testület hatáskör átruházásának lehetőségét az átruházás alapvető szabályait a Mötv. 41. § (4)–(5) bekezdése tartalmazza. A képviselő-testület átruházott hatásköreit az 1. számú melléklet tartalmazza


10. §


A Mötv.42. §-ában felsoroltakon kívül a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik:

a) a helyi közügy megoldásának vállalása, vagy az arról történő lemondás,

b) gazdasági társaságba való belépés, kilépés, ezek alapítása, megszüntetése.



III. Fejezet


A képviselő-testület működése


1. A képviselő-testület ülései


11. §


A képviselő-testület munkaterv szerinti ülést és szükség szerint rendkívüli ülést tart.


12. §


  1. Az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti. Az alakuló ülésre meg kell hívni az önkormányzati képviselőket, a Helyi Választási Bizottság elnökét és tagjait, a nemzetiségi önkormányzat megválasztott képviselőit, az önkormányzati intézmény vezetőjét.
  2. Az alakuló ülés napirendjeként a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatást nyújt a választás folyamatáról és eredményéről.
  3. A képviselők, a polgármester, valamint az alpolgármester eskütételén a Helyi Választási Bizottság elnöke látja el az előmondó tisztségét.
  4. A képviselő-testület az alakuló ülésén megalkotja az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. 
  5. Az alakuló ülésen a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján, javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy alpolgármestert választ.  A titkos szavazás lebonyolításáról és a szavazatok összeszámlálásáról a képviselő-testület tagjai sorából választott 1 fő elnökből és 2 fő tagból álló szavazatszámláló bizottságként ideiglenes bizottság gondoskodik, melyben a jegyző adminisztrációs segítőként közreműködik. 
  6. A képviselő-testület a jegyző előterjesztése alapján megállapítja a polgármester illetményét, a polgármester előterjesztésére megállapítja az alpolgármester és az önkormányzati képviselők tiszteletdíját.
  7. A polgármester az alakuló ülésen ismerteti polgármesteri programját.





13. §


(1)   A képviselő-testülete évente legalább 6 alkalommal ülésezik.

(2)   A képviselő-testület adott évi rendes üléseinek konkrét számát és időpontját a     képviselő-testület által határozattal elfogadott éves munkaterv tartalmazza. Az éves     munkatervben az (1) bekezdésben meghatározott ülésszámtól több ülés is     összehívható.

(3)   A munkatervet legkésőbb minden év január 31-ig a polgármester terjeszti a          képviselő-testület elé.

(4)   A munkaterv tartalmazza

a) a testületi ülések és a közmeghallgatás időpontját,

b) az adott ülésen tárgyalandó témákat,

c) a napirend előadóinak megnevezését, akik felelősek az előterjesztés elkészítéséért.



14. §


Rendkívüli ülést kell összehívni

a) a Mötv. 44 §- ban meghatározott esetben,

b) ha a polgármester megítélése szerint a képviselő-testület összehívására van szükség,

c) ha azt más hivatalos szervek kezdeményezik.



2. A képviselő-testületi ülések összehívása


15. §


  1. A képviselő-testület ülését a polgármester – tartós akadályoztatása esetén az alpolgármester – az elfogadott éves munkatervben meghatározottak szerint, vagy    rendkívüli ülés esetén hívja össze és vezeti.

(2)     A polgármesteri és a képviselő-testület tagjaiból választott alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy a polgármester és a képviselő-testület tagjaiból választott alpolgármester tartós akadályoztatása esetében a korelnök hívja össze a képviselő-testületet és vezeti a képviselő-testület ülését.

(3)     A képviselő-testület ülését – főszabályként – az önkormányzat székhelyére kell összehívni.

(4)     Amennyiben a tárgyalandó napirend vagy más körülmény indokolja, a képviselő-testület ülését a székhelyen kívül máshová is össze lehet hívni.


16. §


(1)   A képviselő-testület rendes ülésének összehívása írásos meghívó kiküldésével      történik.

(2)   A meghívónak tartalmaznia kell

a) az ülés helyét,

b) az ülés időpontját,

c) a napirendeket,

d) a napirendek előterjesztőjét és előadóit,

e) a képviselő-testület ülése összehívójának megnevezését.

(3)     A meghívóhoz mellékelni kell a jegyző által törvényességi szempontból megvizsgált előterjesztéseket.

(4)     Az előterjesztésben szereplő rendelettervezet szakszerű elkészítéséről a jegyző gondoskodik, aki e tevékenységébe szükség szerint bevonja a polgármesteri hivatal tárgy szerinti illetékes ügyintézőit, valamint külső szakértőt.

(5)     A meghívóhoz csatolni kell az képviselő-testületi ülés összes előterjesztését és határozati javaslatait és egyéb anyagait a települési képviselők és a 17. § (2) bekezdésben meghatározott meghívottak számára.

(6)     A napirend előadójának, az önkormányzati intézmény vezetőjének és az önkormányzati társulás képviselőjének meghívójához mellékelni kell a napirendet, az intézményt, valamint a társulás szervezetét, működését érintő, nem általa készített írásos anyagot.

(7)     A munkaterv szerinti testületi ülés meghívóját és az írásos előterjesztéseket a képviselő-testületi ülés időpontja előtt 4 nappal ki kell küldeni.

(8)     A rendkívüli ülésre szóló meghívót – lehetőség szerint az előterjesztéssel együtt – az ülés előtt legalább 24 órával előbb ki kell kézbesíteni.

(9)     Az előre nem tervezhető és sürgős döntést igénylő ügyekben – előterjesztés nélkül – a polgármester szóbeli meghívással, telefonon keresztül is összehívhatja a képviselő-testületet.

(10)   A testületi ülés meghívóját az alábbi személyeknek kell megküldeni:

a) a képviselőknek,

     b) a napirendek előadóinak,

c) az önkormányzati intézmény vezetőjének,

d) a nemzetiségi önkormányzat elnökének,

e) a községben működő önszerveződő közösségek, egyesületek, civil szervezetek vezetőit abban az esetben, ha a testület tevékenységükről szóló napirendet tárgyal.

(Az önszerveződő közösségek, egyesületek és civil szervezetek felsorolását a 3. számú függelék tartalmazza.)

(11)   Összeférhetetlenségi, méltatlansági, kitüntetési, fegyelmi ügy, választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízás adása tárgyalásakor, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás esetén kötelező az érintett meghívása.

(12)   A képviselő-testület ülése nyilvános.

(13)   A község lakosságának tájékoztatása érdekében a jegyző gondoskodik az ülés időpontjának, napirendjének a rendelkezésre álló kommunikációs eszközökkel való közzétételéről.


3. Tanácskozási jog


17. §

(1)     A képviselő-testület ülésén a képviselők tanácskozási és szavazati joggal vesznek részt.

(2)     A meghívottak közül tanácskozási jog illeti meg az ülés valamennyi napirendi pontjához kapcsolódóan

a) a jegyzőt,

b) az illetékes országgyűlési képviselőt,

          c) a nemzetiségi önkormányzat elnökét.

(3)     Tanácskozási jog illeti meg az ülés meghatározott napirendi pontjához kapcsolódóan a meghívottak közül:

a) az önkormányzat intézményének vezetőjét, az intézményt érintő napirend keretében,

b)  a napirend előadóját,

c) az önkormányzat tagságával működő társulások képviselőit, a társulást érintő napirend keretében,

d) az önszerveződő közösségek, egyesületek, civil szervezetek vezetőit abban az esetben, ha a testület tevékenységükről szóló napirendet tárgyal.

e) aki az adott napirendi pont tárgyalásához szakértőként, vagy érintettsége miatt kapott meghívást.


18. §


A nyilvános ülésen megjelent állampolgároknak a testületi ülésen hozzászólás nem engedélyezhető, állampolgárok észrevételeiket, javaslataikat írásban tehetik meg



4. A képviselő-testület ülésének vezetésének szabályai


19. §


(1)     A képviselő-testület ülését a polgármester, tartós akadályoztatása esetén a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester vezeti. A polgármester és az alpolgármester egyidejű tartós akadályoztatása, illetve mindkét tisztség betöltetlensége esetén az ülést a korelnök vezeti.

(2)    Képviselő-testület ülésének vezetése során jelentkező feladatok:

a) a képviselő-testület határozatképességének megállapítása,

b) jegyzőkönyv-hitelesítők választása,

c) a napirend előterjesztése, elfogadtatása,

d) az ülés jellegének (nyílt/zárt) megítélése, a zárt ülés tényének bejelentése,

e) napirendenként

ea) a vita levezetése, ezen belül hozzászólásokra, kérdésekre, kiegészítésekre a szó megadása,

eb) a vita összefoglalása,

ec) a határozati javaslatok szavaztatása,

ed) a szavazás eredményének megállapítása pontosan, számszerűen,

ee) a napirend tárgyában hozott döntés vagy döntések kihirdetése,

f) indítványok, javaslatok

fa) polgármester, jegyző indítványai, javaslatai,

fb) képviselői indítványok, javaslatok,

fc) tájékoztatás időszerű kérdésekről,

g) a rend fenntartása,

h)  az ügyrendi kérdések szavazásra bocsátása és a szavazás eredményének kihirdetése,

     i)  az ülés bezárása.


20. §


(1)     A képviselő-testület határozatképes, ha tagjai közül az ülésen legalább a képviselőknek több mint a fele, azaz 4 fő jelen van.

(2)     Ha az (1) bekezdésben megjelölt számú képviselő nincs jelen, akkor az ülés határozatképtelen. A határozatképtelen ülést 5 napon belül ugyanazon napirendek tárgyalására újra össze kell hívni. Ez esetben az előterjesztéseket nem kell mellékelni.

(3)     Az ülés megnyitásakor az ülés vezetője számszerűen megállapítja a határozatképességet. Az ülésteremben tartózkodó képviselőt a határozatképesség megállapításakor jelenlévőnek kell tekinteti.

(4)     Javaslatot tesz a jegyzőkönyv két hitelesítőjének személyére, melyről a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt. A jegyzőkönyv hitelesítője kizárólag települési képviselő lehet.

(5)     Az ülés napirendjéről – melyre az ülés vezetője tesz javaslatot – a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

(6)     A napirendi pontok tárgyalása előtt a polgármester tájékoztatást ad a két munkaterv szerinti ülés közötti fontosabb eseményekről.


21. §


(1)   A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester gondoskodik. Ennek során:

-figyelmezteti azt a hozzászólót, aki eltér a tárgyalt témától, vagy a tanácskozáshoz nem illő, sértő kifejezéseket használ, szükség esetén a nem önkormányzati képviselő hozzászólótól megvonhatja a szót,

-rendre utasítja azt a képviselőt, aki a képviselő-testület tagjához méltatlan magatartást tanúsít, továbbá e rendeletnek a tanácskozási rendre, illetve a szavazásra vonatkozó rendelkezéseit megszegi.

(2)   Önkormányzati képviselő esetében a testület vita nélkül határoz arról, hogy megvonja-e a szót.

(3)   A nyilvános ülésen megjelent állampolgár által történő tanácskozási rend megzavarása esetén a polgármester rendreutasítja a rendzavarót, ismétlődő rendzavarás esetén pedig az érintettet a terem elhagyására is kötelezheti.

(4)   Ha a képviselő-testület ülésén olyan rendzavarás történik, amely a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi, a polgármester az ülést határozott időre félbeszakíthatja. Ha nem talál meghallgatásra, a polgármester az ülést berekeszti és ezzel az ülés félbeszakad. A testületi ülés polgármesteri összehívásra folytatódik.

(5)              A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, azokkal vitába szállni nem lehet.


22. §


(1)     A képviselő-testület ülése nyilvános vagy zárt.

(2)     A képviselő-testület határozattal dönt a zárt ülés elrendeléséről a Mötv. 46. § (2) bekezdés c) pontja szerint meghatározott esetekben.

(3)     A zárt ülésen a Mötv. 46. § (3) bekezdésben meghatározott személyek vehetnek rész.


5. Előterjesztés


23. §


(1)     Előterjesztés nélkül napirendi pontot nem lehet tárgyalni. Az előterjesztést a polgármester nyújtja be a képviselő-testületi ülés elé.

(2)     Előterjesztésnek minősül a képviselő-testület ülésén ismertetett, az ülés napirendjéhez kapcsolódó tájékoztató, beszámoló, rendelet-tervezet és a határozati javaslat.

(3)     Az előterjesztés általában írásos formában készül.


(4)     A napirendek előadói által készített írásos előterjesztést a képviselő-testület ülését legalább 6 nappal megelőzően kell a polgármester részére átadni.

(5)     A képviselő-testület tagjai, az alpolgármester javaslatként írásos előterjesztést a képviselő-testület ülését megelőző 8 nappal nyújthatnak be a polgármester részére. A polgármester a munkaterv szerinti soron következő ülésen napirendre tűzi és előterjeszti a javaslatot.

          A bizottságok által benyújtandó és a bizottságok véleményével benyújtható előterjesztéseket a 2. sz. melléklet tartalmazza.



24. §


(1)   Az előterjesztések általános tartalmi elemei:

          a) az előterjesztés témájának, tárgyának meghatározása,

          b) az előterjesztés készítőjének neve, beosztása,

c) a témával kapcsolatos előzmények,

d) a téma ismertetése,

e) a jogszabályi háttér bemutatása,

f) a témával kapcsolatos érvek bemutatása,

g) egyéb körülmények, összefüggések, adatok, amelyek segítik a döntéshozatalt,

h) határozati javaslat, vagy határozati javaslatok,

i) rendelettervezet, rendelettervezet indoklása,

k) rendelet tervezetnél a hatástanulmány.

(2)     Az (1) bekezdésben meghatározott tartalmi követelmények közül a polgármester határozza meg az adott előterjesztésnél alkalmazandó kötelező tartalmi elemeket.

(3)     A határozati javaslat részei:

a) a határozat szövege,

b) a végrehajtást igénylő döntéseknél,

ba) a határozat végrehajtásáért felelős személyek neve,

bb) a határozat végrehajtásának időpontja.

(4)     A rendelettervezet a rendelet szövegét tartalmazza.


6. Hozzászólások, vita


25. §


(1)     A polgármester minden egyes előterjesztés felett külön nyit vitát, a vita megkezdése előtt az előadó a szóbeli kiegészítését előterjeszti. Az előadóhoz a képviselő-testület tagjai kérdést intézhetnek, amelyre a vita előtt választ kell adni. A vita előtt az érintett bizottság elnöke ismerteti a bizottság álláspontját.

(2)     A képviselők és a tanácskozási joggal megjelentek a napirendhez való hozzászólási szándékukat az ülés vezetőjének kézfelnyújtással jelzik. Az adott napirendhez hozzászólást maximum 3 perc terjedelemben, több alkalommal lehet tenni.

(3)     A vita lezárására a képviselő-testület bármely tagja javaslatot tehet. E javaslatról a képviselő-testület vita nélkül határoz.

(4)     A vita lezárása után a napirend előadója válaszolhat a hozzászólásokra ezt követően a polgármester összefoglalja a vitát.

(5)     A szavazás előtt szót kell adni a jegyzőnek, amennyiben törvényességi szempontból észrevételt kíván tenni.

(6)     A polgármester az előterjesztésben szereplő határozati javaslatokat a kiegészítésekkel egyenként bocsátja szavazásra. A szavazás eredményét a polgármester számszerűen megállapítja és kihirdeti a határozatot.



7. A képviselőtestület döntései


26. §


A képviselő-testület a döntéseit az ülésen a Mötv. 47. § (2) bekezdése szerinti egyszerű többséggel, vagy minősített többséggel hozza.


27. §


(1)     Minősített többség, azaz a megválasztott képviselők több mint felének (legalább 4 képviselő) egybehangzó szavazata szükséges a Mötv. 50. §-ban meghatározott ügyekben hozott döntések esetében.

(2)     Az önkormányzat nem él a Mötv. 50. §-ban rögzített azon lehetőséggel, hogy a jelen szervezeti és működési szabályzatban saját hatáskörben további, minősített többséget igénylő ügyeket határozzon meg.

(3)     Az önkormányzat a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény 34. § (1) bekezdés c.) pontjában foglalt választópolgárok számát a választópolgárok 20 %-ban, a 34. § (2) bekezdésében foglalt választópolgárok számát a választópolgárok 25 %-ban határozza meg.


28. §


(1)       A képviselő-testület döntései

  a) a határozat,

              b) a rendelet.


(2)     A képviselő-testület jegyzőkönyvi rögzítéssel, de számozott határozat nélkül dönt

     a) a jegyzőkönyv hitelesítők személyéről,

  b) a napirend meghatározásáról,

  c) az ügyrendi kérdésekről,

  d) név szerinti szavazás elrendeléséről.

(3)     Rendeletalkotás esetén a képviselőt-testületnek joga van a beterjesztett javaslat felett általános és részletes vitát is tartani. Az erre vonatkozó indítványról a képviselő-testület vita nélkül dönt.

29. §


(1)       A képviselő-testület a döntéseit

  a) nyílt szavazással, ezen belül:

aa) nem név szerinti nyílt szavazással

ab) név szerinti nyílt szavazással

  b) titkos szavazással

  hozza.

(2)     A nyílt szavazás során a szavazat jelzése kézfelemeléssel történik. Először a polgármester az igen szerinti válaszra kér szavazást, majd a nem szavazatokra. Az összesített szavazatok számának meg kell egyezniük az ülésen szavazati joggal résztvevők számával.

(3)     Jogszabályban meghatározott esetekben, valamint a képviselők egynegyedének indítványa alapján név szerinti szavazást kell tartani.

(4)     Az önkormányzat nem él a Mötv. 48. § (3) bekezdésében rögzített azon lehetőséggel, hogy a jelen szervezeti és működési szabályzatban saját hatáskörben további, név szerinti szavazást igénylő ügyeket határozzon meg.

(5)     A név szerinti szavazás alkalmával a jegyző ABC sorrendben felolvassa a képviselők névsorát beleillesztve a polgármester és az alpolgármester nevét. A képviselők hangos "igen", "nem" nyilatkozattal szavazhatnak.





30. §


(1)     A titkos szavazással dönt a képviselő-testület a Mötv. 46. § (2) bekezdés szerinti ügyekben.

(2)     A titkos szavazást kezdeményezheti a polgármester, a jegyző és a képviselő-testület bármely tagja.

(3)     A titkos szavazás lebonyolításáról és a szavazatok összeszámlálásáról szavazatszámláló bizottságként a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság gondoskodik, melyben a jegyző adminisztrációs segítőként közreműködik.

(4)     A szavazás az ülésteremtől külön helyiségben történik. A szavazatok leadására a képviselő-testület előtt lezárt és lepecsételt urnát kell biztosítani.

(5)     A titkos szavazás során a képviselők a polgármesteri hivatal pecsétjével ellátott szavazólapon a számunkra megfelelő válasz (igen, nem) előtti négyzetbe tett X jelöléssel jelölik meg a javaslattal kapcsolatos döntésüket. Érvénytelen az a szavazócédula, amelyen a képviselő nem, vagy egynél több választ jelölt meg.

(6)     A titkos szavazás eredményéről a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság külön jegyzőkönyvet készít, mely tartalmazza legalább az ülés napját, helyszínét, a napirendi pontot, a szavazásra bocsátott javaslatot és a szavazás eredményét. A szavazólapokat a szavazást követően a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság megsemmisíti. A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság által aláírt jegyzőkönyvet csatolni kell a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez.

31. §


A szavazást követően a polgármester a 29-30. §-ban meghatározottak alapján megállapítja a szavazás eredményét, és ennek megfelelően megállapítja, hogy a testület a szavazásra feltett határozatot, vagy a rendeletet elfogadta, vagy elutasította.


32. §


(1)     A képviselő-testület határozatait a naptári év elejétől folyamatos, növekvő, egyedi sorszámmal kell ellátni. A sorszámozás arab számmal történik. A határozatok sorszáma mellett fel kell tüntetni a határozathozatal pontos időpontját (év, hó, nap megjelöléssel arab számmal).

(2)     A határozatok jelölése a következő formában történik:

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

...../..... (..... . .....) önkormányzati határozat


33. §


A képviselő-testület számozott határozata tartalmazza a képviselő-testület döntését szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtás határidejét és a végrehajtásért felelős személy megnevezését.


34. §


(1)     A képviselő-testület rendeleteit a naptári év elejétől folyamatos, növekvő, egyedi sorszámmal kell ellátni. A sorszámozás arab számmal történik. A rendeletek sorszáma mellett fel kell tüntetni a rendelet kihirdetésének időpontját (év, hó, nap, az évet és a napot arab számmal, a hónapot római számmal jelölve).

(2)                   A rendeletek jelölése a következő formában történik:

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

...../..... (..... .....) önkormányzati rendelete a ...........................................-ról.


35. §


(1)     A képviselő-testület tagjai az indítványok, javaslatok napirend keretében kérdéseket, indítványokat intézhetnek, felvilágosítást kérhetnek, interpellációkat tehetnek.

 (2)  Az érintettnek csak abban az esetben kell az ülésen választ adnia, ha a válaszadás előzetes vizsgálatot nem igényel. Ellenkező esetben az ülést követő 15 napon belül írásban kell válaszolni. Ilyen esetben a válasz elfogadásáról a képviselő-testület a soron következő ülésén dönt.

(3)     Az ülésen az adott válasz elfogadásáról először a felvilágosítást kérő képviselő nyilatkozik. Ha a választ nem fogadja el, a válasz elfogadásáról a képviselő-testület dönt. Amennyiben a választ a képviselő-testület elutasítja, elrendeli a felvilágosítás-kérés tárgyának részletes kivizsgálását.

(4)     A napirendhez nem kapcsolódó képviselői indítványt a polgármester az indítványok, javaslatok napirenden belül köteles a képviselő-testület elé terjeszteni.



36. §


Az ülés napirendjére tűzött napirendi pontok megtárgyalását követően, vagy ha az ülés annak levezetése közben határozatképtelenné vált, továbbá a jelenlévő, tanácskozási joggal rendelkező személyeknek további kérdése, hozzászólása nincs, az ülés vezetője az ülést bezárja.



8. A jegyzőkönyv


37. §


(1)     A képviselő-testület nyílt és zárt üléséről ülésenként jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek elkészítéséért a jegyző felelős.

(2)     A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a Mötv. 52. §-ában meghatározott tartalmi elemeket, a jelen szervezeti és működési szabályzatban előírtakat.


38. §


(1)     A jegyzőkönyvben napirendenként fel kell tüntetni a Mötv. 52. § (1) bekezdés f-m) pontokat.

(2)     A tárgyalt napirendeknél a Mötv. 52. § (1) bekezdés g) pontja szerint a tanácskozás lényegét kell jegyzőkönyvbe foglalni. A képviselő-testület valamely tagja kérésére a jegyző köteles a képviselő által elmondottakat szó szerint a jegyzőkönyvbe rögzíteni.

(3)     A jegyzőkönyvben a Mötv. 52. § (1) bekezdés l) pontjaként a szavazás számszerű eredményét úgy kell rögzíteni, hogy szerepeljen, az igen szavazatok és a nem szavazatok száma. Egyhangú döntéshozatal esetén a számszerűsítés nem szükséges.

(4)     A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a képviselő-testület által hozott döntést. A határozatot és a rendeletet a jegyzőkönyv szövegébe kell beépíteni.

(5)     Zárt ülés jegyzőkönyve esetében rögzíteni kell azt, hogy a meghívottak milyen minőségben vannak jelen.

(6)     A jegyzőkönyvet 2 példányban kell készíteni:

a) egy példányt a jegyző kezel (ez az irattári példány),

b) egy példányt meg kell küldeni a kormányhivatalnak,

(7)     A jegyzőkönyvhöz csatolni kell

a) a meghívót,

b) a jelenléti ívet,

c) az írásos előterjesztéseket,

e) a képviselők kérése alapján,

ea) a képviselői hozzászólásokat,

eb) a képviselői interpellációkat,

f) a határozati kivonatokat.


39. §


(1)     A jegyzőkönyvet a polgármester, a jegyző és a 18. § (4) bekezdés alapján megválasztott jegyzőkönyv hitelesítők írják alá. A jegyzőkönyv hitelesítők a jegyzőkönyv minden oldalát kézjegyükkel látják el.

(2)     A Mötv. 52. § (3) bekezdésében meghatározott betekinthetőségi jog biztosításáról a jegyzőnek kell gondoskodnia. A jegyzőkönyvek anyagát csak hivatali dolgozó jelenlétében lehet megtekinteni.

(3)     A képviselő-testület jegyzőkönyveinek naptári évenkénti beköttetéséről a jegyző gondoskodik.


40. §


(1)     Az írásos jegyzőkönyv digitális hangfelvétel segítségével készül.

(2)     A hangfelvételen a jegyző rögzíti a képviselő-testületi ülésen elhangzottak egészét.

(3)     A képviselő-testületi ülésről készült hangfelvétel illetve hangfelvétel kizárólag a jegyző munkáját segítő segédeszköz, amely semmilyen más célra nem használható fel.

(4)     A hangfelvételről másolatot készíteni tilos.

(5)     A jegyző köteles biztosítani a képviselők részére a hangfelvétel polgármesteri hivatalban történő meghallgatását.

(6)     A hangfelvétel megőrzésének időtartama egy év. A hangfelvételt a letörlés idejéig a jegyző köteles a polgármesteri hivatalban zárt helyen tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá.



IV. Fejezet


A közmeghallgatás és a falugyűlés


1. Közmeghallgatás


41. §


(1)     A képviselő-testület – a Mötv. 54. §-ában foglaltak szerint – évente egy alkalommal közmeghallgatást tart.

(2)     A közmeghallgatáson köteles részt venni a képviselő-testület tagja, a jegyző, valamint a jegyző által kijelölt hivatali dolgozó.

(3)     A meghirdetés során meg kell határozni a közmeghallgatás napirendjét.

(4)     A közmeghallgatás kihirdetésére a képviselő-testület rendes ülésének összehívására           vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.



42. §


(1)     A közmeghallgatást a polgármester hirdeti meg és vezeti le. Akadályoztatása, távolléte esetén a képviselő-testületi ülés összehívására és vezetésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2)     A közmeghallgatás levezetésére, menetére a képviselő-testületi ülésre vonatkozó szabályok az irányadók, azzal a különbséggel, hogy a megjelent állampolgárokat hozzászólási jog illeti meg.

(3)     Az állampolgárok a hozzászólási jogukat a közmeghallgatás napirendi pontjaihoz kapcsolódóan gyakorolhatják. Az indítványok, javaslatok napirend keretében bármely témát illetően elmondhatják véleményüket és tehetnek fel kérdéseket.

(4)     A közmeghallgatásról a jegyző a képviselő-testület jegyzőkönyvére vonatkozó szabályok betartásával jegyzőkönyvet készít.


2. Falugyűlés


43. §


(1)     A képviselő-testület a lakosság közvetlen tájékoztatása, véleményük, javaslataik megismerése érdekében évente egyszer falugyűlést tart.

(2)     A falugyűlés előkészítése, összehívása és vezetése a polgármester feladata. A polgármester a falugyűlés időpontjáról, témájáról a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök útján tájékoztatja a lakosságot.

(3)     A falugyűlésen köteles részt venni a képviselő-testület minden tagja, a jegyző és a polgármesteri hivatal köztisztviselői.

(4)     A falugyűlésen a polgármester tájékoztatást ad az önkormányzat elért eredményeiről, valamint terveiről, az előtte álló feladatokról.

(4)     A fórumon elhangzottakról a jegyző, vagy az általa kijelölt hivatali dolgozó jegyzőkönyvet készít, melyet a polgármester és a jegyző ír alá.




V. Fejezet


A települési képviselő


1. A települési képviselő jogai és kötelezettségei


44. §


A települési képviselő eskü letételének megszervezése a jegyző feladata.


45. §


(1)     A települési képviselőt Mötv. 32. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban meghatározott jogok illetik meg.

(1)     A települési képviselő – a Mötv. 32. § (2) bekezdés i)-k) pontjaiban meghatározottakon túl – köteles

a) rendszeres kapcsolatot tartani a választóival, tájékoztatni őket a képviselő-testület működése során hozott közérdekű döntésekről,

b) lehetőség szerint előre bejelenteni, ha a testületi ülésen nem tud megjelenni,

c) képviselőhöz méltó magatartást tanúsítani, a képviselő-testület és szervei tekintélyét, hitelét óvni,

d) a polgármester által összehívott megbeszéléseken megjelenni,

e) a tudomására jutott önkormányzati, szolgálati, üzleti, valamint magán titkot megőrizni.

(2)     A képviselő-testület a képviselőkre vonatkozó magatartási szabályokat a Mötv. 53. § (1) bekezdés d) pontja alapján az alábbiak szerint határozza meg:

a) a képviselő köteles az ülésen pontosan megjelenni,

b) a képviselő az ülésre köteles a részére előterjesztésként megküldött anyagot áttekinteni,

c) a jelen szervezeti és működési szabályzatban meghatározott, a testületi ülésen történő hozzászólási jogot szabályszerűen gyakorolni.


46. §


(1)     A települési képviselők járandóságait az önkormányzat képviselő-testülete külön   rendeletben határozza meg.

(2)A Mötv-ben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő, továbbá azon önkormányzati képviselő, aki három egymást követő testületi ülésen – megfelelő igazolás hiányában - nem vesz részt, a képviselő tiszteletdíja 6 hónapra 50 %-kal csökkenthető. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(3)A csökkentésről a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel hozott határozattal dönt.



2. Összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat tételi eljárás


47. §


(1)     A települési képviselő összeférhetetlenségével, illetve az összeférhetetlenségi eljárással kapcsolatos szabályokat a Mötv. 36. §-a tartalmazza. A képviselő-testület a Mötv. 37. §-ban meghatározott összeférhetetlenségi eljárás lefolytatásával a Pénzügyi és ügyrendi Bizottságot jelöli ki.

(2)     A települési képviselő vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét a Mötv. 39 §-a tartalmazza. A képviselő-testület a vagyonnyilatkozatok vizsgálatával, ellenőrzésével, nyilvántartásával és kezelésével a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságot bízza meg.



VI. Fejezet


Az önkormányzat szervei, azok jogállása, feladatai


1. Az önkormányzat szervei


48. §


A képviselő-testület szervei:

a) a polgármester, alpolgármester,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) a jegyző,

d) a Polgármesteri Hivatal,

e) a társulás.





2. A polgármester és az alpolgármester


49. §


(1)     A polgármester tisztségét főállású tisztségviselőként látja el.

(2)     A polgármesteri tisztség összeférhetetlenségi szabályait a Mötv. 72. §-a, a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét a 39. §-a, a polgármesteri tisztség megszüntetésnek szabályait a Mötv. 69. § (1) bekezdése tartalmazza.


50. §


(1)       A polgármester a Mötv. 65. és 67. §-ában meghatározott feladatokon túli további feladatai

a) segíti a képviselő-testület tagjainak testületi és bizottsági munkáját,

b) meghatározza a jegyző képviselő-testületi tevékenységével kapcsolatos feladatait,

c) kapcsolatot tart a választópolgárokkal, valamint a helyi társadalmi és egyéb szervezetekkel,

d) nyilatkozik a sajtónak.

(2)     A polgármester a Mötv. 67. § e) pontja alapján külön utasításban szabályozza a hatáskörébe tartozó ügyekben a kiadmányozás rendjét.

(3)     A polgármester 500.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról és döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.

51. §


  1. Amennyiben a képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal nem hozott döntést, a polgármester határozatot hozhat az alábbi ügyekben:

a) a képviselő-testület át nem ruházott hatáskörébe tartozó szociális ügyek

b) a település fejlesztésével, rendezésével kapcsolatos ügyek

(2)     A polgármester dönthet a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó következő önkormányzati ügyekben:

a) az önkormányzat költségvetési rendelete alapján meghatározott eredeti előirányzati főösszeg 10 %-át elérő kiadás megtakarítást, vagy bevételszerzést eredményező új kötelezettségvállalásról,

b) az önkormányzati vagyon megóvása érdekében szükséges élet, és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet esetében, ha az elhárítása miatti intézkedést kell hozni.


52. §


(1)     A képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján, javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére tagjai sorából 1 fő alpolgármestert választ. Az alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el tisztségüket.

(2)     A képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester a polgármester általános helyettese és a polgármester tartós távolléte helyettesítésére jogosult.

(3)     Az alpolgármester a feladatait a polgármester szóbeli és írásbeli irányításával, valamint a polgármester által meghatározott kiadmányozási rend szerint látják el.

(4)     Az alpolgármesteri tisztség betöltetlensége, vagy az alpolgármester tartós akadályoztatása esetén a polgármester (3) bekezdésben meghatározott helyettesítésére a képviselő-testület korelnöke jogosult.

(5)     Tartós akadályoztatásnak minősül:

a) 30 napot meghaladó betegség, külszolgálat

b) 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság

c) tisztségből való felfüggesztés.

(6)     A képviselő-testület megbízza az alpolgármestert, hogy a polgármester akadályoztatása esetén a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása Tanácsában állandó jelleggel helyettesítse. Az alpolgármester a Tanácsban végzett munkájáról köteles a soron következő képviselő-testületi ülésen beszámolni.


3. A képviselő-testület bizottságai


53. §


(1)     A képviselő-testület feladatainak eredményesebb ellátása érdekében állandó és ideiglenes bizottságokat hoz létre.

(2)     A képviselő-testület állandó bizottságai:

a) Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság

b) Szociális és Településfejlesztési Bizottság

A bizottság tagjainak számát, feladat- és hatáskörét, működésük szabályait a 3. számú melléklet tartalmazza.

(3)     A bizottságok mellérendeltségi viszonyban állnak egymással.

(4)     A képviselő-testület a polgármester előterjesztése és javaslata alapján választja meg a bizottságok elnökeit és tagjait. A települési képviselő több bizottság tagja is lehet.


54. §


(1)     A bizottságok működésének szabályaira a Mötv. 60. §-át kell alkalmazni.

(2)     A bizottságok a létrehozásukat követően 30 napon belül ülést tartanak, ahol - az (1) bekezdésben meghatározottak figyelembe vételével - határozattal elfogadják a bizottság részletes működési szabályait tartalmazó bizottsági ügyrendet.

(3)     A bizottság ülésére meg kell hívni a polgármestert, alpolgármestert, a jegyzőt és a       nemzetiségi önkormányzat elnökét, akik az ülésen tanácskozási joggal vesznek részt.

(4)     A bizottsági ülésre meg kell hívni az önkormányzati intézmény vezetőjét, az önkormányzat tagságával működő társulás képviselőjét, a községben működő önszerveződő közösségek, civil szervezetek képviselőit, ha a bizottság működésükkel, tevékenységükkel kapcsolatos napirendet tárgyal. A meghívottak a bizottság ezen ülésén tanácskozási joggal vesznek részt.

(5)     A bizottsági üléseken tanácskozási joggal részt vehetnek a képviselők, a bizottság elnöke által meghívottak.


55. §


(1)     A bizottságot az elnök hívja össze.

(2)     A bizottságot össze kell hívni a képviselő-testület döntése, a polgármester indítványa, valamely bizottsági tag javaslata alapján.

(3)     A bizottságok működésének ügyviteli feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el.

(4)     A bizottságok működésének részletes szabályait a bizottságok ügyrendje tartalmazza.






4. A jegyző


56. §


(1)     A jegyző jogállására a Mötv. 81. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

(2)     A jegyző a Mötv. 81. § (3) bekezdésben felsoroltakon kívüli kiemelt feladatai

a) tájékoztatást nyújt a képviselő-testületnek a képviselő-testület hatáskörét érintő jogszabályokról, azok változásairól,


b) tájékoztatást nyújt a bizottságnak a bizottság hatáskörét érintő jogszabályokról, azok változásairól,


c) gondoskodik a hivatali dolgozók továbbképzéséről,


d) biztosítja az önkormányzati rendeletek, a határozatok érintettekkel való megismertetését.


e) a képviselő-testület döntéseiről nyilvántartást vezet határozat-nyilvántartás, illetve rendelet-nyilvántartás formájában,


f) rendszeresen áttekinti az képviselő-testületi rendeletek magasabb szintű jogszabályokkal való harmonizálását, ha jogszabálysértést tapasztal, tájékoztatja a polgármestert,


g) gondoskodik a módosított képviselő-testületi rendeletek egységes szerkezetbe történő foglalásáról.


57. §



A jegyző gondoskodik kihirdetéséről. A kihirdetés a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.


58. §


(1)     A jegyző kinevezésére a Mötv. 82. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

(2)     A jegyzői betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén, a tisztség betöltetlensége, illetve akadályoztatása kezdő időpontjától számított legfeljebb hat hónap időtartamra a jegyzői feladatok ellátására a polgármester a polgármesteri hivatal olyan köztisztviselőjét bízza meg, aki a képesítési és alkalmazási feltételeknek megfelel.

(3)  A jegyző tartós akadályoztatása esetén a polgármester jegyzői feladatok ellátására vonatkozó (2) bekezdésben meghatározott megbízást újabb 6 hónappal meghosszabbíthatja.


6. A Polgármesteri Hivatal


59. §


(1)     A képviselő-testület a Mötv. 84. § (1) bekezdése alapján polgármesteri hivatalt hoz létre.

(2)       Az (1) bekezdésben meghatározott hivatal neve: Karácsondi Polgármesteri Hivatal.

(3)     A Polgármesteri Hivatal alapvető feladatait a Mötv. 84. § (1) bekezdése, további Mötv. 67. § b) pontja alapján polgármester is meghatározza. A polgármesteri hivatal köztisztviselője részére jogszabály feladatot és hatáskört állapít meg. A polgármesteri hivatal által ellátott feladat- és hatásköröket a hivatal szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

(4)     A Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódását, létszámát, munkarendjében, valamint ügyfélfogadási rendjét - a Mötv. 67. § d) pontja figyelembe vételével - a képviselő-testület határozattal fogadja el.

A polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát az 4. számú melléklet tartalmazza.

7. Társulás


60. §


(1)       A képviselő-testület társulásai:

Gyöngyös és Körzete Többcélú Kistérségi Társulás

 Ellátott feladatok:

1. Szociális feladatok:

a) szociális intézményi feladatok:

  • hajléktalanok átmeneti elhelyezése

b.) szociális alapszolgáltatási feladatok

  • fogyatékkal élők nappali ellátása
  • szenvedélybetegek ellátása
  • pszichiátriai betegek nappali ellátása
  • idősek bentlakásos otthona

Ezen belül pályázati forrásból működtetett feladatok:

  • támogató szolgáltatás
  • jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


2. Gyermekjóléti feladatok

-átmeneti intézményi szolgáltatások összehangolása, családok átmeneti otthona

-átmeneti intézményi szolgáltatások összehangolása, gyermekek átmeneti otthona

-gyermekek átmenti gondozása     


3. Belső ellenőrzési feladatok


4. Egészségfejlesztési feladatok


5. Közfoglalkoztatás


Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás által ellátott feladatok:


Idősek bentlakásos ellátása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása, gyermekjóléti szolgálat.



VII. Fejezet

A képviselő-testület gazdasági programja


61. §


(1)     Az önkormányzat képviselő-testülete gazdasági program és fejlesztési terv alapján             működik

(2)     A gazdasági program tervezetének elkészítéséről, valamint a képviselő-testület elé             terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

(3)     A gazdasági munkaprogramot és a fejlesztési tervet az alakuló ülést követő 6 hónapon belül, a munkatervet legkésőbb minden év első ülésén fogadja el a képviselő- testület.

(4)     A gazdasági program, fejlesztési terv a képviselő-testület megbízatásának időtartamára vagy azt meghaladó időszakra szól.

(5)     Az elfogadott gazdasági programot, fejlesztési tervet és munkatervet az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


61/A. §


Az önkormányzathoz tartozó kormányzati funkciókat a rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.



IX. Fejezet

Záró rendelkezések


62. §


A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Karácsond, 2017. október 3.






Földi Csaba                                                                                       Forgó Istvánné

polgármester                                                                                     jegyző



Kihirdetve:

2017. október 4.




Forgó Istvánné jegyző







                                                                                                                                                                                                                                       

1. függelék


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


Karácsond községi fontosabb adatai


Közigazgatási területe:      3152 ha

Népessége:                         3079 fő

Heves megye déli részén, Gyöngyöstől 10 km-re fekszik Karácsond. Neve eredetéről csak feltételezéseink vannak. Legrégebben 1323-ban említi egy oklevél KARACHUND néven. Feltételezhető, hogy Ond vezér birtoka is lehetett, de a "d" végződés régebben kicsinyítő képző is volt.

Felszínét tekintve az egyik legváltozatosabb község a megyében. Északi része a Mátra déli lejtőjére épült, míg déli része már az Alföldön fekszik. Földje ennek megfelelően csodálatos értékeket rejt. Északi részén, a tűzhányók láva talaján tüzes, kiváló bor terem, a déli, alföldi része pedig a gabona és mezőgazdasági termények számára nyújt optimális feltételeket. A falu alatt szénréteg (lignit) terül el. Itt ered a Büge patak. A község lakosságát négy artézi kút látja el tisztított, jó minőségű ivóvízzel. Éghajlata mérsékelten meleg-száraz, a csapadék évi átlaga 600-700 mm, az évi középhőmérséklet 9, 5-10°C, míg a napsütéses órák száma évente 1900-1950 között van.

A táj, hegységelőtéri dombság. Legnagyobb tengerszint feletti magassága 180 méter (Tarógyius és az "Adácsi hegy"). Természetes növényzete cseres, valamint lágyszárú fajokból áll. A csenkeszek és a parajfélék már az alföldi hatást jelzik. Állatai kisvadak: mezei nyúl, fácán, őz és a különböző madárfajok. Ötven éve még túzok is élt az Olga major táján. Erdőterülete 6-7 %, talaja agyagos löszön képződött barna erdőtalaj. A föld alatt szénmező és gyógyvíz rejtőzik. Úthálózata kiváló.

Nagyon jó a település fekvése közlekedési szempontból. Gyöngyös és Eger is gyorsan elérhető. Megközelíthető a területén áthaladó M3-as autópályáról, a 3-as főúton, a Mátra - Gyöngyös – Tisza-tó összekötő úton, illetve a Budapest-Miskolci vasútvonalon.
A XX. sz. közepéig a lakosság zöme mezőgazdasági tevékenységet folytatott. A férfiak jórésze a MÁV alkalmazottja volt. Kevesebben a Gyöngyös határában lévő bányában keresték kenyerüket. A század vége felé a mezőgazdaság átalakult (tsz, állami gazdaság megszűnt), a MÁV jelentősen csökkentette foglalkoztatottjai számát, a bánya bezárt.

Ma a lakosság főleg a visontai Mátrai Erőmű Zrt-nél és a környék kisebb üzemeiben talál munkahelyet. A mezőgazdaságban néhány család gazdálkodik. A munkanélküliség jelen van a községben is. 

A község egészségügyi ellátását két háziorvosi körzet, két védőnői körzet, fogászati szakrendelés, gyógyszertár. Az Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás keretében működik az Időskorúak Szociális Otthona és az Idősek Nappali Ellátása (Idősek Klubja), a házi szociális gondozás és a szociális étkeztetés valamint a Gyermekjóléti Szolgálat.

A gyermekek alapfokú nevelésről a Karácsond ÁMK Gesztenyéskerti Napközi Otthonos Óvoda, alapfokú oktatásáról KLIK Gönczy Pál Általános Iskola gondoskodik.

A közművelődés terén az Karácsond ÁMK Ady Endre Művelődési Ház és Községi Könyvtár működik.


2. függelék


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez



A települési képviselők névsora és lakcíme





Földi Csaba polgármester                                              3281 Karácsond, Árpád út 12.


Debrei Mátyás                                                                3281 Karácsond, Szabadság út 15.


Kiss Imre                                                                        3281 Karácsond, Rákóczi út 24/b.


Mészáros Péter Tibor                                                     3281 Karácsond, Hősök tere 8.


Szlovencsák Judit                                                          3281 Karácsond, Szabadság út 39.


Vigh Imre                                                                       3281 Karácsond, Szent István út 59.


Virág Pál                                                                        3281 Karácsond, Szabadság út 147.



3.függelék


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


Önszerveződő közösségek, egyesületek, civil szervezetek



Községi Polgárőrség Karácsond Egyesület

3281 Karácsond, Szent István út 42.

Vezetője: Harkó Ottó


Karácsond Községvédő és Szépítő Egyesület

3281 Karácsond, Hősök tere 1.

Vezetője: Szlovencsákné Tóth Magdolna


Karácsond Sportegyesület

3281 Karácsond, Szent István út 40.

Vezetője: Fótos Dániel


Vadvirág Nyugdíjas Klub és Énekkar
3281Karácsond, Vasút út 56

Vezetője: Oszlár Istvánné


Polyák Sándor Önkéntes Tűzoltó Egyesület

3281 Karácsond, Szent István út 42.

Vezetője: Debrei Mátyás


Karácsondi Népdalkör

3281 Karácsond, Hősök tere 1.

Vezetője: Tóthné Herczeg Éva


Szabó Mariann Szeretet Közalapítvány

3281 Karácsond, Szent István út 37.

Vezetője: Fehér Ferencné


Karácsondi Diákokért Alapítvány

3281 Karácson, Szent István út 40.
Vezetője: Nagy Sándorné


Fityfiritty Színjátszó Csoport

3281 Karácsond, Szent István út 40.

Vezetője: Tóth Józsefné


Négy Község Harcosai Sportegyesület

3281 Karácsond, Rákóczi F út 18.

Vezetője: Veréb Zoltán


Együtt Karácsondért Egyesület

3281 Karácsond, Szent István út 42.

Vezetője: Bakos Edina

1. melléklet


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


Átruházott hatáskörök

1. Polgármester


-Az önkormányzat nevében véleményt nyilvánít a település életét érintő kérdésekben.

-Az önkormányzat nevében nyilatkozik a sajtónak, a hírközlő szerveknek.

                 -Dönt a közterület-használatáról és a település környezetvédelméről szóló rendeletben meghatározott ügyekben.

–Gondoskodik a közterület tisztántartásával és a lomtalanítási akciókkal kapcsolatos feladatok ellátásáról.

–Dönt az újrahasznosításra alkalmassá tett állami tulajdonban lévő földnek a települési önkormányzat tulajdonába való ingyenes átvételéről.

–Öröklés, illetve a vagyonról történő lemondás esetén dönt az öröklés, illetve a vagyon elfogadásáról, elfogadás esetén intézkedik annak átvételéről.

–Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselőtestület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

–A képviselő-testület utólagos tájékoztatásával dönt az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről.

–Támogatást nyert pályázat megvalósítása esetén pályázati értékhatáron belül dönt a pénzügyi kifizetésekről.

–500.000 Ft értékhatárig dönt az önkormányzat költségvetésében meghatározott forrásfelhasználásról.

–Előirányzat átcsoportosítási jogkörét az önkormányzat költségvetéséről szóló hatályos önkormányzati rendelet tartalmazza.

–Nyilatkozik az elővásárlási jogokkal kapcsolatban.

–Az önkormányzat nevében kötelezettséget vállal, erre más személyt is felhatalmazhat.

–Tulajdonosi nyilatkozatot tesz az önkormányzati vagyon megterhelésével nem járó ügyekben.

                  -Elemi kár mértékének megállapítására kárbecslő bizottságot hoz létre.

–A polgármesterre átruházott szociális hatásköröket az önkormányzat külön rendeletei tartalmazzák.


2. Bizottságok:


-A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság dönt az önkormányzat költségvetésében meghatározott 500.001 Ft - 3.000.000 Ft összegű forrásfelhasználásról, más állandó, visszavonásig érvényes átruházott hatáskörei nincsenek, a hatáskör átruházásról a képviselő-testület eseti jelleggel dönt.

-A Szociális és Településfejlesztési Bizottságra átruházott állandó, visszavonásig érvényes átruházott szociális és gyermekvédelmi hatásköröket az önkormányzat külön rendeletei tartalmazzák, ezen felül más állandó, visszavonásig érvényes átruházott hatáskörök nincsenek, a hatáskör átruházásról a képviselő-testület eseti jelleggel dönt.



2. melléklet


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


A bizottságok által benyújtandó és a bizottságok véleményével

benyújtható előterjesztések


A képviselő-testület elé a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság által benyújtandó előterjesztések:

  • a terv szerinti gazdálkodás figyelemmel kísérésének tapasztalatairól szóló előterjesztések,
  • éves tevékenységéről szóló beszámoló,
  • a vagyonnyilatkozat ellenőrzési eljárás eredményéről szóló beszámoló,
  • az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezés kivizsgálására folytatott eljárás eredményéről szóló beszámoló.


A képviselő-testület elé az Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság állásfoglalásával benyújtható előterjesztések:

  • az önkormányzat gazdasági programja,
  • az önkormányzat költségvetése,
  • a féléves költségvetési beszámoló,
  • az éves zárszámadási rendelet,
  • a költségvetés előirányzat módosítása,
  • a képviselő-testület általi hitel felvétel, kötvény kibocsátása,
  • intézmény alapítása, megszüntetése, átszervezése, feladatának megváltoztatása,
  • az önkormányzati tulajdon hasznosításával kapcsolatos előterjesztések,
  • „Karácsond községért” kitűntetésben részesítendő személyre vonatkozó előterjesztések.


A képviselő-testület elé a Szociális és Településfejlesztési Bizottság által benyújtandó előterjesztések:

  • az átruházott hatáskörök gyakorlásáról a képviselő-testület tájékoztatása,
  • javaslattétel a helyi szociális háló fejlesztésére,
  • javaslattétel a gyermekvédelmi ellátások, szolgáltatások fejlesztésére,
  • éves tevékenységéről szóló beszámoló,
  •    a közigazgatási határ kiigazítása, valamint jogszabályban meghatározott körben a földrajzi nevek megállapítása, megváltoztatása.


A képviselő-testület elé a Szociális és Településfejlesztési Bizottság állásfoglalásával benyújtható előterjesztések

  • Bursa Hungarica ösztöndíj pályázat elbírálása,
  • Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevők személyének elbírálása,
  • az önkormányzat költségvetése,
  • egészségügyi és szociális vállalkozásokkal kapcsolatos ügyek,
  • a településfejlesztési koncepció megállapítására, a rendezési tervek jóváhagyására, illetőleg a belterületi határvonal megállapítására vonatkozó előterjesztések.
  • a környezet- és természetvédelmi tárgyú helyi szabályok megállapítása, egyedi döntések meghozatala,
  • „Karácsond községért” kitűntetésben részesítendő személyre vonatkozó előterjesztések.

3.melléklet


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. (X. 28.) önkormányzati rendelethez


A bizottságok tagjainak száma, feladat- és hatásköre, működésük szabályait


I. A bizottságok tagjainak száma, feladat- és hatásköre


1.Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság


Tagjainak száma: 5 fő


Feladat- és hatásköre:


-részt vesz az önkormányzat költségvetése összeállításában, véleményezi azt,

-ellenőrzi a költségvetés végrehajtását,

-véleményezi az önkormányzat gazdálkodásáról szóló beszámoló féléves és éves tervezeteit,

-figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását (különös tekintettel a saját bevételekre), a vagyonváltozás (vagyonnövekedés, csökkenés) alakulását, értékeli az azt előidéző okokat,

-közreműködik az éves költségvetésben a takarékossági szempont érvényesítésében,

-közreműködik a hosszú távú időszakra szóló fejlesztési koncepciók pénzügyi kidolgozásában;

-véleményezi a tervezett beruházásokat, fejlesztéseket, vizsgálja ezek pénzügyi hatásait,

-részt vesz a nagyobb fejlesztések eldöntése előtti közmeghallgatás, vagy falugyűlés szervezésében,

-vizsgálja a helyi adók pénzügyi hatásait,

-javaslatot tesz egyes vagyontárgyak, vagy vagyonrészek elidegenítésére, megterhelésére, más célú hasznosítására,

-vizsgálja és figyelemmel kíséri az önkormányzat intézményeinek gazdálkodását, javaslatot dolgoz ki a gazdálkodás optimalizálására, az intézmények gazdaságos működtetésére,

-véleményezi a hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát, tájékoztatást nyújt annak hosszú távú hatásairól,

-dönt az önkormányzat költségvetésében meghatározott 500.001 Ft - 3.000.000 Ft összegű forrásfelhasználásról,

-nyilvántartja a képviselői vagyonnyilatkozatokat,

-kezdeményezés esetén vagyonnyilatkozat ellenőrzési eljárást folytat le,

-eljárást folytat le az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezés kivizsgálására,

-a képviselő-testület döntése alapján ellát egyéb feladatokat,

-A bizottságra állandó, visszavonásig érvényes átruházott hatáskörök nincsenek, a hatáskör átruházásról a képviselő-testület eseti jelleggel dönt.


A bizottság által benyújtandó és a bizottság véleményével benyújtható előterjesztéseket a 2. számú melléklet tartalmazza.



2. Szociális és Településfejlesztési Bizottság


Tagjainak száma: 5 fő


Feladat- és hatásköre:


-dönt az intézményi térítési díjak átvállalásáról,

-közreműködik a rászorulók felderítésében,

-közreműködik a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett kiskorúak felderítésében,

-véleményezi a költségvetésben a szociális gondoskodásra fordítható anyagi forrásokat,

-véleményezi a szociális és gyermekvédelmi tárgyú rendeleteket,

-javaslatot dolgoz ki a helyi szociális háló fejlesztésére,

-javaslatot dolgoz ki a gyermekvédelmi ellátások, szolgáltatások fejlesztésére,

-javaslatot tesz a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázat elbírálására,

-javaslatot tesz az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevők személyének elbírálása,

-véleményezi a település fejlesztésével kapcsolatos feladatokat, részt vesz egy-egy fejlesztési feladat végrehajtásának megszervezésében

-kutatja a település fejlesztésének lehetőségeit és a pénzügyi forrásokat,

-véleményezi a településfejlesztési koncepció, településrendezéssel, a belterületi határvonal megállapításával összefüggő előterjesztéseket,

              - közreműködik a közigazgatási határ kiigazítása, valamint jogszabályban meghatározott körben a földrajzi nevek                    megállapítása, megváltoztatása ügyekben,

-figyelemmel kíséri a község belterületi árokrendszerének állapotát, karbantartási és felújítási lehetőségeit,

-figyelemmel kíséri a község közutjainak és járdahálózatának állapotát, karbantartási és felújítási lehetőségeit,

-figyelemmel kíséri a község munkaképes lakosságának foglalkoztatottsági helyzetét,

-figyelemmel kíséri és előmozdítja a községben folyó környezetvédelmi tevékenységet,

-javaslatot dolgoz ki a község épített és természeti környezete védelme érdekében felmerülő feladatokra, részt vesz ennek céljából lakossági akciók megszervezésében.

-a testület döntése alapján ellát egyéb feladatokat,

-a bizottságra állandó, visszavonásig érvényes átruházott szociális és gyermekvédelmi hatásköröket az önkormányzat külön rendeletei tartalmazzák.


A bizottság által benyújtandó és a bizottság véleményével benyújtható előterjesztéseket a 2. számú melléklet tartalmazza.



II. A bizottságok működésének szabályai



1)A bizottság ülését a bizottság elnöke hívja össze és vezeti és feladata ellátása érdekében szükség szerint ülésezik.

2)Az elnök köteles összehívni a bizottságot:

–a képviselő-testület döntése

–a polgármester indítványa

–bármely bizottsági tag javaslata

alapján.

3)A bizottság ülése határozatképes, ha a tagjainak többsége jelen van.

4)A bizottság üléseinek tanácskozási joggal rendelkező állandó meghívottai:

–Polgármester

–Alpolgármesterek

–Jegyző

–Nemzetiségi önkormányzat elnöke

5)A bizottsági ülésre meg kell hívni az önkormányzati intézmény vezetőjét, az önkormányzat tagságával működő társulás képviselőjét, a községben működő önszerveződő közösségek, civil szervezetek képviselőit, ha a bizottság működésükkel kapcsolatos napirendet tárgyal. A meghívottak a bizottság ezen ülésén tanácskozási joggal vesznek részt.

6)A bizottsági üléseken tanácskozási joggal részt vehetnek a képviselők, a bizottság elnöke által meghívottak.

7)A bizottság állásfoglalásait, döntéseit szavazással hozza. A döntéshozatal tekintetében a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatának erre vonatkozó szabályai irányadóak.

8)A bizottsági döntéshozatalból kizárható az, akit, vagy akinek a hozzátartozóját, az ügy személyesen érinti. A kizárásról az elnök esetében a polgármester, bizottsági tag esetén a bizottság dönt egyszeri többséggel.

9)A bizottság döntésének végrehajtását a polgármester felfüggesztheti, ha az ellentétes a képviselő-testület határozatával, vagy sérti az önkormányzat érdekeit.

10)Az ülésen jelenléti ívet kell vezetni. A jelenléti ív a jegyzőkönyv mellékletét képezi.

11)A bizottsági ülésen elhangzottakról legkésőbb 15 napon belül el kell készíteni az ülés jegyzőkönyvét, amelyben rögzíteni kell:

–Az ülésen megjelent bizottsági tagok nevét

–A meghívottak nevét

–A határozatképességet

–A megtárgyalt napirendek lényegét

–A tárgyalt napirendek során hozott döntést, állásfoglalást, a bizottság megállapítását, javaslatait, határozatait a szavazati arány feltüntetésével.

12)A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és egy tagja írja alá.

13)A jegyzőkönyv elkészítéséről az elnök gondoskodik.

14)A bizottság ügyviteli teendőit a polgármesteri hivatal látja el.




4. melléklet

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. ( X. 28.) önkormányzati rendelethez









KarácsondI

polgármesteri hivatal


Szervezeti és működési

szabályzata







 





hatályos:

2014.október 29-től





Karácsondi

Polgármesteri Hivatal


Szervezeti és Működési Szabályzata


A Polgármesteri Hivatal feladata


1./ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 84. § (1) bekezdése szerint: „A helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat működésével, valamint a polgármester vagy a jegyző feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására polgármesteri hivatalt vagy közös önkormányzati hivatalt hoz létre. A hivatal közreműködik az önkormányzatok egymás közötti, valamint az állami szervekkel történő együttműködésének összehangolásában.”

2./ Karácsond Község Önkormányzata többször módosított 17/2010.(XII.14.) rendeletével elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzata alapján az önkormányzat működésében, valamint az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítésében és végrehajtásában kapcsolatos feladatok ellátásra polgármesteri hivatal működik. A Polgármesteri Hivatal az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve, ellátja az önállóan működő költségvetési szervek pénzügyi, gazdasági feladatait, biztosítja a nemzetiségi önkormányzat részére a testületi működés feltételeit, valamint gazdálkodását.

3./ A Polgármesteri Hivatal önállóan működő és gazdálkodó, előirányzatai felett teljes jogkörrel rendelkező költségvetési szerv. Alapító és irányító szerve: Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete.



I. Fejezet


A Polgármesteri Hivatal alapító okiratának azonosítója, alapítás időpontja, száma, kelte


A Polgármesteri Hivatal létrehozásáról az önkormányzat 1991. március 22-én az 1991. évi III. rendeletével elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzata rendelkezett.

Alapító okiratának száma, kelte: 3/2013. (I.29.) Önkormányzati határozat

Az alapító okirat azonosítója: 10/378824/8/2009.



II. Fejezet


A Polgármesteri Hivatal alaptevékenysége törzsszáma, szakágazati besorolása


Karácsondi Polgármesteri Hivatal

- Székhelye: Karácsond, Szent István út 42.

- Irányító száma:                                                                                                 3281

- Postafiók száma:                                                                                                     9

- Telefonszáma:                                                37/322-001; 37/322-019; 37/522-000

- Telefax száma:                                                                                        37/522-002




A Polgármesteri Hivatal számlavezető pénzintézete az OTP Bank Nyrt.


Az önkormányzat számlái:

Karácsond Községi Önkormányzat elszámolási számla:

11739030-15378826

Karácsond Cigány Nemzetiségi Önkormányzat számlaszáma:

11739030-15779777

Polgármesteri Hivatal számlaszáma:

11739030-15729064

Általános Művelődési Központ Karácsond számlaszáma:

11739030-16747960

Elszámolási számla alszámlái:

11739030-15378826-00930000             Társulás összes megvalósuló közműfejlesztés számla

11739030-15378826-02130000             Karácsond TÁMOP 3.2.4-09. számla

11739030-15378826-02200000             Karácsond Széchenyi Terv számla

11739030-15378826-02820000             Magánszemélyek kommunális adója számla

11739030-15378826-03470000             Karácsond község eljárási illeték számla

11739030-15378826-03540000             Karácsond iparűzési adó számla

11739030-15378826-03610000             Bírság számla

11739030-15378826-03780000             Késedelmi pótlék számla

11739030-15378826-04400000             Karácsond község idegen bevételek számla

11739030-15378826-05120000             Állami hozzájárulások számla

11739030-15378826-06530000             Letéti számla

11739030-15378826-08660000             Termőföld bérbeadási számla

11739030-15378826-08800000             Egyéb bevételek beszedési számla

11739030-15378826-08970000             Gépjárműadó beszedési számla

11739030-15378826-09520000              Karácsond községi útberuházás számla

11739030-15378826-10020009              Karácsond önkormányzat óvoda fejlesztés számla

11739030-15378826-10030008              Karácsond Önkormányzat adományszámla

11739030-23915194                               Karácsond Polgármesteri Hivatal lakásépítési számla

11769006-00186108                               Karácsond önkormányzat saját munkabér

11769006-00186115                               Karácsond önkormányzat külső munkabér 
11739030-15378826-10040007             Karácsond Önk. Közfoglalk.

11739030-16746976                              Karácsond Önk Település gazd.



Szakágazati besorolás:

      84.11 Általános közigazgatás

      69.20 Könyvviteli szolgáltatás

      Törzskönyvi nyilvántartási száma: 378824



      Alaptevékenysége:

      841126 Önkormányzatok és többcélú kistérségi társulások igazgatási tevékenysége

      841112 Önkormányzati jogalkotás

      841133 Adó, illeték kiszabása, beszedése, ellenőrzése








III. Fejezet


A Polgármesteri Hivatal feladatai



1./ Az önkormányzat működésével kapcsolatos tevékenysége során a Polgármesteri Hivatal az önkormányzat Mötv-ben előírt alábbi feladatok előkészítésében és végrehajtásában működik közre:


1. településfejlesztés, településrendezés;

2. településüzemeltetés, a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló      közintézmény elnevezése;

4. egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások;

5. környezet-egészségügy

6. óvodai ellátás;

7. kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása

8. szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások;

9. lakás- és helyiséggazdálkodás;

10. a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása;

11. helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás;

12. honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás;

13. helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;

14.  a kistermelők, őstermelők számára - jogszabályban meghatározott termékeik - értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is;

15. sport, ifjúsági ügyek;

16. nemzetiségi ügyek;

17. közreműködés a település közbiztonságának biztosításában;

18. hulladékgazdálkodás;

2./ A Polgármesteri Hivatal az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített önként vállalt, következő feladatok végrehajtásában működik közre:


-Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás Integrált Szociális Intézmény Időskorúak Szociális Otthona

-Községben működő egyesületek, civil szervezetek támogatása, együttműködés







IV. Fejezet


A Polgármesteri Hivatal felépítése, működési rendszere

engedélyezett létszáma, feladatai


A polgármesteri hivatal felépítését, engedélyezett létszámát az alábbi ábra mutatja:


Polgá                                        Polgármester

 rm

                                                                                  Hivatalsegéd



1.


A polgármesteri hivatal segíti a képviselő-testület, a bizottságok, a polgármester, az alpolgármester, és a képviselők munkáját. E körben általános feladata a döntések szakmai előkészítése, valamint a döntések végrehajtásának szervezése és ellenőrzése. Ellátja a polgármester és a jegyző hatáskörébe utalt és egyes szakmai területeken ügyintézői feladatkörébe utalt államigazgatási feladatokat, illetve közreműködik azok ellátásában.



A polgármesteri hivatal


a./  a képviselő-testület tevékenységével kapcsolatban:

-  szakmailag előkészíti a testületi előterjesztéseket, határozat-tervezeteket és önkormányzati rendelet-tervezeteket, vizsgálja azok törvényességét, és pénzügyi megalapozottságát,

-  nyilvántartja a képviselő-testület határozatait, rendeleteit,

-  gondoskodik a képviselő-testület által hozott rendeletek és határozatok végrehajtásáról,

-  ellátja a képviselő-testület munkájával kapcsolatos egyéb ügyviteli és adminisztrációs teendőket.


b./  a képviselő-testület bizottságai működésével kapcsolatos feladatok keretében:

-  biztosítja az ügyviteli teendők ellátását,

-  szakmailag előkészíti a bizottságok elé kerülő anyagokat (előterjesztés, javaslat, jelentés, beszámoló, kérelmek),

-  szervezi a bizottsági döntések végrehajtását,


c./   a helyi képviselők munkájának támogatása során:

-  elősegíti a képviselők jogainak, kötelezettségeinek teljesítését, gyakorlását,

-  közreműködik a képviselők tájékoztatásának megszervezésében,

-  köteles a képviselőt hivatali munkaidőben soron kívül fogadni és részére a szükséges felvilágosítást megadni, iratbetekintést biztosítani


d./  a polgármester, az alpolgármester és a jegyző munkájával kapcsolatban:

-  segíti a képviselő-testületi munkával összefüggő tisztségviselői tevékenységet, a feladatok ellátását,

-  az önkormányzati és államigazgatási döntéseket előkészíti és végrehajtja.


e./  részt vesz az intézményekkel kapcsolatos felügyeleti, irányítási, ellenőrzési feladatok ellátásában, szakmailag segítve azok munkáját.


f./  a pénzügyi, gazdálkodási, vagyonkezelési, intézménygazdálkodás-ellenőrzési tevékenységi körben:

-  elvégzi a költségvetés és a zárszámadás elkészítésével, gazdálkodás könyvelésével, a bérgazdálkodással kapcsolatos adminisztrációs feladatokat és jelentéseket

-  összehangolja az intézményi tervezést, ellenőrzi az intézményi gazdálkodást,

-  előkészíti a beruházási, felújítási feladatokat és segíti az intézmények ez irányú munkáját.


g./  ellátja a képviselő-testület és a tisztségviselők kapcsolatrendsze­rének működését elősegítő feladatokat (sajtó, társadalmi kapcsolatok stb.).


h./  segíti a képviselő-testület által különböző szervekbe, szervezetekbe (alapítványokba, gazdasági társaságokba, önkormányzati szövetségekbe, stb.) delegáltak munkáját, megszervezi igény szerint tájékoztatásukat, s végzi a technikai adminisztrációs feladatokat.


i./   kapcsolatot tart más államigazgatási és önkormányzati hivatali szervekkel.


j./   közreműködik az igazgatási szolgáltatási tevékenység ellátásának korszerűsítésében.


k./  biztosítja a működés technikai feltételeit, s ellátja az ügyiratkezelési tevékenységet.


l./   közreműködik a választások és a helyi népszavazások lebonyolításában.


m./ közreműködik

-  az óvodai nevelés, az általános iskolai oktatás és nevelés, az egészségügyi és a szociális alapellátás intézményi feladatainak ellátásában,

-  a település múltjának és hagyományainak feltárására irányuló társadalmi tevékenység támogatásában,

-  a könyvtári és a közművelődési feladatok intézményi és községi szintű ellátásában,

-  a helyi sporttevékenység támogatásában.


n./  végrehajtja a rá vonatkozó képviselő-testületi határozatokat és helyi önkormányzati rendeleteket.

2.


 A polgármesteri hivatal tevékenységi körébe tartozik a hatályos jogszabályok által megállapított államigazgatási és hatósági feladatok és hatáskörök ellátása.




V. Fejezet


Feladat- és hatáskörök, a hatáskörök gyakorlásának módja,

felelősségi szabályok



A jegyző általános feladatai és hatásköre



A jegyzőt a polgármester nevezi ki a jogszabályban meghatározott feltételek és eljárási rend mellett.


A jegyző


a./  az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok során:

-  biztosítja a képviselő-testület, a bizottságok működésének feltételeit,

-  gondoskodik a képviselő-testület, a bizottságok üléseinek előkészítéséről, a jegyzőkönyv elkészítéséről, a határozatok és rendeletek érintettek részére történő eljuttatásáról, a hozott határozatok végrehajtásáról,

-  előkészíti a képviselő-testület elé kerülő rendelet-tervezeteket,

-  szakmailag és jogilag kontrollálja a testület elé kerülő határozati javaslatokat,

-  segítséget nyújt a polgármesternek és az alpolgármesternek munkájának végzéséhez,

-  megszervezi az országos és helyi választások, népszavazások, a lakossági fórumok, illetve a közmeghallgatás lebonyolítását;


b./  a polgármesteri hivatal vezetője, aki

-  a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét,

-  gyakorolja a munkáltatói jogokat a képviselő-testület hivatalának köztisztviselői tekintetében, meghatározza a dolgozók feladatát és a jogszabályban meghatározott gyakorisággal értékeli a teljesítményt,

-  koordinálja és ellenőrzi a hivatal belső szervezeti egységeiben folyó munkákat,

-  irányítja a hivatal dolgozóinak szakmai továbbképzését,

-  irányítja a hivatal operatív gazdálkodási tevékenységét,

-  ellenjegyzi a kötelezettségvállalásokat, utalványozásokat, erre más dolgozót is felhatalmazhat.

c./  döntésre előkészíti a polgármester hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyeket,


d./  átruházott jogkörben dönt azokban a hatósági ügyekben, amelyeket a polgármester átadott,

e./   tanácskozási joggal részt vesz a képviselő-testület, a bizottságok ülésein,

f./   dönt a jogszabályok által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben.




A HIVATAL ÁLTAL ELLÁTOTT FELADATOK


1.


Forgó Istvánné jegyző


1./ A képviselő-testület működésével és a polgármesteri hivatal vezetésével kapcsolatos jegyzői feladatokat a V. fejezet 1./ pontja tartalmazza.


2./ A jegyző igazgatási feladatai:

            - birtokvédelmi ügyek

            - anyakönyvi igazgatás

            - anyakönyvvezetői teendők ellátása

            - állampolgársági eskütétellel kapcsolatos ügyek intézése


Felelősségi kör: Vezeti a Polgármesteri Hivatalt, gyakorolja a köztisztviselők felett a munkáltatói jogkört, dönt a hatáskörébe utalt ügyekben, államigazgatási hatósági ügyekben önálló kiadmányozási joggal rendelkezik. Megszervezi az államigazgatási és önkormányzati hatósági ügyek döntésre előkészítésének és a döntések végrehajtásának feladatait, részt vesz a képviselő-testület ülésén, biztosítja a testület szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatokat, törvényességi szempontból megvizsgálja a testület elé kerülő előterjesztéseket, jelzi, ha a testületi döntés során jogszabálysértést észlel.



2.


Dobos Zoltánné igazgatási előadó


  • ügyiratkezelés (iktatás, irattározás), hatósági statisztikai jelentés elkészítése, Iratkezelési Szabályzat karbantartása
  • anyakönyvi igazgatás
  • teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat
  • állampolgársági eskütétellel kapcsolatos ügyintézés
  • népességnyilvántartási feladatok ellátása
  • közgyógyellátásra jogosító igazolványokkal kapcsolatos igazgatási feladatok
  • önkormányzati segély és más szociális bizottság hatáskörébe tartozó kérelmek bizottsági döntésre történő előkészítése, a bizottság döntéseinek határozatba foglalása, a kérelmezők részére történő kipostázása
  • segélyek kifizetésének előkészítése
  • szociális bizottság működésével kapcsolatos egyéb adminisztrációs feladatok ellátása
  • aktívkorúak ellátása

-rendszeres szociális segély

  • Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat döntés előkészítő, végrehajtó,
    felülvizsgáló feladatai ellátása

-     rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel kapcsolatos ügyek

-     kiegészítő gyermekvédelmi támogatással kapcsolatos ügyek

  • karitatív szervezetek által nyújtott adományosztásban való közreműködés
  • környezettanulmányok elkészítése
  • kereskedelmi üzletek, szálláshelyek, vendéglátó egységek működésével kapcsolatos hatósági ügyek
  • telepengedélyezési eljárások
  • munkakörével kapcsolatos hatósági bizonyítványok, igazolások kiadása
  • munkaköréhez tartozó nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás teljesítése, jelentések elkészítése
  • munkaköréhez kapcsolódó statisztikai adatszolgáltatás teljesítése
  • pályázatok készítéséhez munkaköréhez kapcsolódó adatszolgáltatás teljesítése
  • polgármester és a jegyző részére adminisztrációs feladatok ellátása
  • közszolgálati egyéni teljesítményértékelései rendszer szervezeti támogatói feladatok ellátása
  • munkakörével kapcsolatos szakterületen a helyi rendeletek tervezetének kidolgozásában való közreműködés
  • nyomtatványok, folyóiratok, szakkönyvek, irodatechnikai eszközök, írószerek  megrendelése, beszerzése
  • feladatkörével kapcsolatos jogszabályok naprakész ismerete, jogszabályváltozás figyelemmel kísérése
  • minden egyéb feladat elvégzése, mellyel a képviselő-testület, bizottságai, polgármester vagy jegyző megbízza



Felelősségi kör:       Szakmai feladatai során döntésre előkészíti a munkakörébe tartozó ügyeket, az előkészítés során konzultál a jegyzővel, mely alapján kidolgozza a kiadmány tervezetet, a kiadmányozás után elvégzi a nyilvántartásba vételi feladatokat, adatszolgáltatásokat. Önálló kiadmányozási jogkörrel nem rendelkezik.


3.


Bakos Edina igazgatási előadó


  • a képviselő-testület és bizottságai adminisztrációs feladatainak ellátása (jegyzőkönyvek, meghívók, előterjesztések elkészítése, a jegyzőkönyvek bekötéséről való gondoskodás stb.)
  • az önkormányzat rendeleteinek, határozatainak nyilvántartása
  • a nemzetiségi önkormányzat testülete adminisztrációs feladatai ellátása
  • polgármester és a jegyző részére adminisztrációs feladatok teljesítése
  • helyszíni bejárások, átadások jegyzőkönyveinek készítése
  • pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása
  • kommunikációs feladatok ellátása
  • az önkormányzat honlapján való közzétételről való gondoskodás
  • önkormányzati kiadványok szerkesztése, plakátok, szórólapok elkészítése
  • lakossági fórumok szervezése
  • kapcsolattartás a lakossággal, a községben működő civil- és egyéb szervezetekkel
  • nemzetiségi referensi feladatok ellátása
  • a polgármesteri hivatal köztisztviselői és az önkormányzat alkalmazottai munkaviszonnyal összefüggő személyi anyagának kezelése, karbantartása
  • személyi adatváltozások átvezetése a személyi anyagban és továbbítása a
    számfejtő felé
  • kinevezés, illetményváltozás, jubileumi jutalom, átsorolás, munkaviszony
    megszűnésével kapcsolatos okiratok elkészítése és a központi illetményszámfejtő rendszerben (KIR) történő rögzítése az önkormányzat fenntartásában lévő valamennyi költségvetési szerv vonatkozásában
  • bérszámfejtéssel, túlmunkával, szabadsággal kapcsolatos elszámolások, jelentések készítése, a központi illetményszámfejtő rendszer (KIR) kezelése, személyzeti ügyek koordinálása az önkormányzat alkalmazásában álló valamennyi alkalmazott tekintetében
  •  közszolgálati alapnyilvántartás vezetése,
  • cafetéria igénylése, kiosztása az önkormányzat alkalmazásában álló valamennyi alkalmazott részére, cafetéria nyilvántartás vezetése
  • munkaköréhez tartozó nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás teljesítése, jelentések elkészítése
  • munkaköréhez kapcsolódó statisztikai adatszolgáltatás teljesítése
  • pályázatok készítéséhez munkaköréhez kapcsolódó adatszolgáltatás teljesítése
  • munkakörével kapcsolatos szakterületen a helyi rendeletek tervezetének kidolgozásában való közreműködés
  • feladatkörével kapcsolatos jogszabályok naprakész ismerete, jogszabályváltozás figyelemmel kísérése
  • minden egyéb feladat elvégzése, mellyel a képviselő-testület, bizottságai, polgármester vagy jegyző megbízza



Felelősségi kör:       Szakmai feladatai során döntésre előkészíti a munkakörébe tartozó ügyeket, az előkészítés során konzultál a jegyzővel, mely alapján kidolgozza a kiadmány tervezetet, a kiadmányozás után elvégzi a nyilvántartásba vételi feladatokat, adatszolgáltatásokat. Önálló kiadmányozási jogkörrel nem rendelkezik.


4.


Farkas Judit gazdasági vezető


  • szakmai irányítási jogkörrel rendelkezik az alábbi feladatköröket illetően:


-XY gazdálkodási előadó teljes munkaköre

-Lipuszné Fodor Márta pénzügyi előadó

- a polgármesteri hivatal és az általános művelődési központ, a nemzetiségi önkormányzatházipénztára kezelése, napi pénztárjelentés elkészítése

-    ellátmányokkal kapcsolatos elszámolás

-    illetményelőleg nyilvántartása feladatköre

-    Bán Marianna adóügyi előadó

-     átutalások teljesítése feladatköre.



Feladatai:


  • a könyvelés rendjének kialakítása és karbantartásának irányítása
  • az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint az önállóan működő költségvetési szerv, valamint a nemzetiségi önkormányzat költségvetésének végrehajtásáról szóló első negyedévi, féléves, háromnegyed éves és éves beszámolójának elkészítése
  • az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a nemzetiségi önkormányzat költségvetési koncepciójának elkészítése, az önállóan működő költségvetési szerv által elkészített koncepció átvétele, ellenőrzése
  • az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a nemzetiségi önkormányzat költségvetésének elkészítése, az önállóan működő költségvetési szerv által elkészített költségvetés átvétele, ellenőrzése
  • az előirányzatok analitikus nyilvántartásának, függő, átfutó kiadások nyilvántartásának, kötelezettségvállalások nyilvántartásának, szerződések nyilvántartásának vezetése
  • a költségvetési előirányzatok változásának figyelemmel kísérése, az előirányzatok módosítására irányuló rendelettervezet elkészítése, előirányzat módosítás
  • a gazdálkodással, és a bizonylati renddel kapcsolatos feladatok ellátása, együttműködés az intézményekkel
  • OEP finanszírozással kapcsolatos feladatok elvégzése

         -     a kötelezettségvállalások és utalványozások ellenjegyzése

         -      szerződések, pályázatok pénzügyi ellenjegyzése

           -      hitelfelvétellel, banki szolgáltatások igénybevételével összefüggő feladatok
                 ellátása

            -     a bankszámlán ideiglenesen szabaddá váló pénzeszközök lekötéséről történő gondoskodás

  • fizetőképesség megtartásáról való gondoskodás
  • adatszolgáltatások, jelentések, igénylések teljesítése a Magyar Államkincstár felé
  • Áfa-val kapcsolatos jelentések, igénylések
  • beruházásokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése
  • önkormányzati vagyonnyilvántartás és vagyonkataszter vezetése
  • optimális vagyongazdálkodás biztosítása
  • a képviselő-testület folyamatos tájékoztatása az önkormányzat gazdálkodásáról
  • pályázatok készítéséhez pénzügyi-gazdasági adatszolgáltatás
  • munkaköréhez tartozó nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás teljesítése, jelentések elkészítése
  • munkaköréhez kapcsolódó statisztikai adatszolgáltatás teljesítése
  • a munkakörével kapcsolatos szakterületen a helyi rendeletek tervezetének  kidolgozásában való közreműködés
  • a pénzügyi szabályzatok naprakész karbantartása
  • Művelődési Ház jegykészletének nyilvántartása, belépőjegyek kiadása
  • feladatkörével kapcsolatos jogszabályok naprakész ismerete, jogszabályváltozás figyelemmel kísérése
  • minden egyéb feladat mellyel a képviselő-testület, bizottságai, polgármester, jegyző megbízza.


Felelősségi kör:  Könyvelés rendjének kialakítása és karbantartása. Az önkormányzat és intézményei költségvetésének, valamint zárszámadásának elkészítése. Pénzgazdálkodással kapcsolatos felelősség keretén belül az átutalások pontos teljesítése. Munkakörével kapcsolatos analitikák naprakész vezetése és a szabályzatok karbantartása. Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos adatszolgáltatások, jelentések, igénylések teljesítése. Önálló kiadmányozási jogkörrel nem rendelkezik.



5.


XY gazdálkodási előadó


  • közreműködés a  könyvelés rendjének kialakításában és karbantartása
  • az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint az önállóan működő költségvetési szerv, valamint a nemzetiségi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak könyvelése
  • az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint az önállóan működő költségvetési szerv, valamint a nemzetiségi önkormányzat költségvetésének végrehajtásáról szóló féléves és éves beszámolójának elkészítésében való közreműködés a gazdasági osztályvezető iránymutatása alapján
  • közreműködés a havi, féléves, háromnegyed éves, éves adatszolgáltatás elkészítésében a Magyar Államkincstár felé
  • a polgármesteri hivatal – mint költségvetési szerv – gazdálkodási feladatai ellátása
  • számlázás
  • önkormányzati ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos feladatok, kintlévőségek nyilvántartása és behajtása
  • leltározással kapcsolatos feladatok ellátása
  • selejtezéssel kapcsolatos feladatok ellátása
  • a leltározási és selejtezési szabályzat naprakész karbantartása
  • a képviselő-testület folyamatos tájékoztatása az önkormányzat gazdálkodásáról
  • pályázatok készítéséhez pénzügyi-gazdasági adatszolgáltatás
  • munkaköréhez tartozó nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás teljesítése, jelentések elkészítése
  • munkaköréhez kapcsolódó statisztikai adatszolgáltatás teljesítése
  • a munkakörével kapcsolatos szakterületen a helyi rendeletek tervezetének  kidolgozásában való közreműködés
  • feladatkörével kapcsolatos jogszabályok naprakész ismerete, jogszabályváltozás figyelemmel kísérése
  • minden egyéb feladat mellyel a képviselő-testület, bizottságai, polgármester, jegyző, vagy a gazdasági osztályvezető megbízza.



Felelősségi kör: Könyvelés rendjének kialakítása és karbantartása. Az önkormányzat és intézményei féléves és éves beszámolójának elkészítése. Leltározással, selejtezéssel feladatok ellátása. A munkakörével kapcsolatos nyilvántartások vezetése. Önálló kiadmányozási jogkörrel nem rendelkezik.



6.


Lipuszné Fodor Márta pénzügyi előadó


- a polgármesteri hivatal és az általános művelődési központ, a nemzetiségi önkormányzat házipénztára kezelése, napi pénztárjelentés elkészítése

-    ellátmányokkal kapcsolatos elszámolás

-     illetményelőleg nyilvántartása  

  • aktívkorúak ellátása

-foglalkoztatást helyettesítő támogatás

  • lakásfenntartási támogatás

-    közfoglalkoztatottak munkaviszony létesítésével, megszűnésével kapcsolatos   okiratok és a munkaviszonyt érintő más okiratok elkészítése és a központi illetményszámfejtő rendszerben (KIR) történő rögzítése

-    a közfoglalkoztatottak személyi anyagának kezelése, karbantartása

-   a közfoglalkoztatással kapcsolatos igénylések, jelentések, elszámolások elkészítése

-   a közfoglalkoztatással kapcsolatos egyéb adminisztrációs feladatok ellátása

        -   gondoskodik a közfoglalkoztatottak szabadság nyilvántartásának, jelenléti ívének  folyamatos vezetéséről, havonta összesíti a nyilvántartásokat

  • munkaköréhez tartozó nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás teljesítése, jelentések elkészítése
  • munkaköréhez kapcsolódó statisztikai adatszolgáltatás teljesítése
  • pályázatok készítéséhez munkaköréhez kapcsolódó adatszolgáltatás teljesítése

- a munkakörével kapcsolatos szakterületen a helyi rendeletek tervezetének  kidolgozásában való közreműködés

  • feladatkörével kapcsolatos jogszabályok naprakész ismerete, jogszabályváltozás figyelemmel kísérése
  • minden egyéb feladat ellátása mellyel a képviselő-testület, bizottságai, polgármester, jegyző megbízza


Felelősségi kör: Szakmai feladatai során döntésre előkészíti a munkakörébe tartozó ügyeket, az előkészítés során konzultál a jegyzővel, mely alapján kidolgozza a kiadmány tervezetet, a kiadmányozás után elvégzi a nyilvántartásba vételi feladatokat, adatszolgáltatásokat. Önálló kiadmányozási jogkörrel nem rendelkezik.


7.


Bán Marianna adóügyi előadó


            -     az önkormányzat által megállapított helyi adók kivetése, beszedése,
behajtása, mentesség megállapítása

            -     gépjárműadó nyilvántartása, beszedése, behajtása, az értékesítések és

                  bevallások alapján történő feldolgozása, törvény által előírt mentesség

                  megállapítása

  • lakossági adótartozás számítógépes feldolgozása
  • nyitási adatok átvétele, zárási munkálatok elkészítése, továbbítása, mérlegjelentés készítése a költségvetés felé
  • törzsadatok felvitele karbantartása, kivetések könyvelése, karbantartása
  • információs listák készítése
  • mezőőri járulék kivetése, beszedése, behajtása
  • idegen helyről kimutatott tartozások, szabálysértési pénzbírságok beszedése, behajtása, nyilvántartása, utalása
  • adózással kapcsolatos bizonyítványok és igazolások (adó- és értékbizonyítvány, vagyoni igazolás, adóigazolás) költségmentességi
    hatósági bizonyítvány kiadása
  • átutalások teljesítése
  • mezőgazdasági-, földügyek intézése
  • önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági ingatlanok bérbeadása
  • méhészettel, növényvédelemmel kapcsolatos ügyek
  • ebek oltásával, chippel történő ellátásával, kóbor ebekkel kapcsolatos ügyek
  • a földhivatali ingatlan nyilvántartáson alapuló adatszolgáltatás teljesítése, a Takarnet program működtetése
  • hagyatéki eljárással kapcsolatos ügyek
  • közreműködés a leltározással kapcsolatos feladatok ellátásában
  • közreműködés selejtezési eljárás lefolytatásában
  • munkakörével kapcsolatos hatósági bizonyítványok, igazolások kiadása
  •  munkaköréhez tartozó nyilvántartások vezetése, adatszolgáltatás teljesítése, jelentések elkészítése
  • munkaköréhez kapcsolódó statisztikai adatszolgáltatás teljesítése
  • pályázatok készítéséhez munkaköréhez kapcsolódó adatszolgáltatás
  • közreműködés a munkakörével kapcsolatos szakterületen a helyi rendeletek tervezetének kidolgozásában
  • minden egyéb feladat elvégzése, mellyel a képviselő-testület, bizottságai, polgármester, jegyző megbízza.


Felelősségi kör:       Szakmai feladatai során döntésre előkészíti a munkakörébe tartozó ügyeket, az előkészítés során konzultál a jegyzővel, mely alapján kidolgozza a kiadmány tervezetet, a kiadmányozás után elvégzi a nyilvántartásba vételi feladatokat, adatszolgáltatásokat. Önálló kiadmányozási jogkörrel nem rendelkezik.


8.


Suri Árpádné hivatalsegéd


  • hivatali helyiségek takarítása, tavaszi-őszi nagytakarítás
  • napi postai küldemények szállítása
  • kézbesítés ellátása
  • polgármesteri hivatal udvarának, virágoskertjének, járdájának rendben tartása
  • a szociális otthon udvarán található kápolna épületének takarítása, szükség esetén felügyelet biztosítása


A Szervezeti és Működési Szabályzat mellékletét képezi a Polgármesteri Hivatal munkaköri leírása, mely részletesen tartalmazza a dolgozók feladatköreit.



VI. Fejezet


A HIVATAL MUNKARENDJE, ügyfélfogadás


1.


1./ A polgármesteri hivatal általános munkarendje osztatlan, heti 40 óra.


A munkaidő kezdete:                                                                       7.30 óra


A munkaidő befejezése:         hétfőtől szerdáig                                16.00 óra

csütörtökön                                        17.30 óra

pénteken                                            12.00 óra


 2./ A hivatal dolgozói a jegyző, illetve a belső szervezeti egység vezetőjének utasítására kötelesek a munkaidőn túl is ellátni a rájuk bízott feladatokat. A munkaidőn túli munkavégzésért ezzel azonos tartamú szabadidő jár, a törvényben meghatározott szabályok szerint. A túlmunka elrendelését, nyilvántartását, a túlmunkával töltött idő kiadását a jegyző külön utasításban szabályozza.




2.


1./ A polgármesteri hivatal ügyfélfogadása:

hétfő:                                      8.00 – 12.00

kedd:                                      8.00 – 12.00

csütörtök:                               8.00 – 17.30

péntek:                                               8.00 – 10.00


2./ Munkaidőben, ügyfélfogadási időn kívül is intézhető ügyek:

- anyakönyvi ügyek,

- életveszélyt jelentő, különösen nagy vagyoni kárt okozó események bejelentése.



VII. Fejezet


A HIVATAL MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÉB FELADATOK


1.


1./ A polgármester gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző vonatkozásában.


2./ A polgármester egyetértése szükséges - az általa meghatározott körben - a polgármesteri hivatal köztisztviselője, alkalmazottja kinevezéséhez, bérezéséhez, vezetői kinevezéséhez, felmentéséhez és jutalmazásához.

 

2.


1./ A Polgármesteri Hivatal küldeményei átvételére a következő személyek jogosultak:


-Földi Csaba polgármester

-Forgó Istvánné jegyző

-Lipuszné Fodor Márta előadó

-Dobos Zoltánné előadó

-Suri Árpádné hivatalsegéd


2./ A Polgármesteri Hivatal küldeményei felbontására a következő személyek jogosultak:


-Földi Csaba polgármester

-Forgó Istvánné jegyző

-eseti jelleggel: a jegyző által megbízott előadó.


3./   A Polgármesteri Hivatal előadói által készített ügyiratok aláírására – hatáskör szerint – Földi Csaba polgármester és Forgó Istvánné jegyző jogosult.


Kivételt képeznek: adó- és értékbizonyítvány, hagyatéki leltár, környezettanulmány. Ezek aláírására az ügyiratot készítő előadó jogosult.




VIII. Fejezet


UTALVÁNYOZÁS, KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS



Az utalványozás, kötelezettségvállalás részletes szabályait a polgármesteri hivatal külön szabályzata tartalmazza.



IX. Fejezet


A BÉLYEGZŐHASZNÁLAT SZABÁLYAI



A polgármesteri hivatal a következő típusú és feliratú bélyegzőket használja:


1.)   Fejlécbélyegző, melynek lenyomata a következő szöveget tartalmazza:

Karácsondi Polgármesteri Hivatal 3281 Karácsond, Szent Istvánút 42.


2.) Körbélyegzők, melynek lenyomata a következő szöveget és a Magyarország címerét tartalmazza:


Karácsond Községi Önkormányzat 1.

Karácsond Községi Önkormányzat 2.
Karácsond Községi Önkormányzat 3.
Karácsond Község Polgármestere
Karácsond Község Jegyzője

Karácsondi Polgármesteri Hivatal

Anyakönyvvezető Karácsond


Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által használt bélyegzők elkészítését a jegyző engedélyezi. A bélyegzők lenyomatát a bélyegző nyilvántartás tartalmazza.



X. Fejezet


A Polgármesteri Hivatalhoz rendelt önállóan működő költségvetési szerv


Karácsond Általános Művelődési Központ

3281 Karácsond, Szent István út 38.


Az önállóan működő költségvetési szerv szakmai célú költségvetési kerettel rendelkezik, amelyek felett kötelezettségvállalási, teljesítésigazgatási joggal és felelősséggel bír. Az alapfeladat ellátáshoz szükséges szervezeti egységgel rendelkezik, gazdasági szervezettel, gazdasági tevékenységre intézményen belül elkülönített szervezeti egységgel nem rendelkezik. A költségvetési szerv költségvetésével, beszámolójával, gazdálkodásával kapcsolatos feladatok ellátása a polgármesteri hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv és az önállóan működő költségvetési szerv között megállapodás alapján történik.



XI. Fejezet


A költségvetés tervezésével és végrehajtásával kapcsolatos előírások, feltételek



1./ A költségvetési koncepció elkészítésével megbízott gazdálkodási előadó a koncepció összeállítása során a külön jogszabályban előírt határidő megtartása érdekében 10 nappal korábban egyeztetést folytat az intézmény vezetőjével un. alkumechanizmusos tervezési módszerrel, melynek során a tapasztalati adatok szerint a feladatellátás várható és az önkormányzat korábbi állásfoglalása alapján finanszírozni kívánt szintre orientálnak, figyelembe véve az önkormányzat bevételi forrásait, megállapítják a keretszámokat.

2./ A koncepcióban jóváhagyott keretszámok illetve megfogalmazott szempontok szerint kerül sor a végleges intézményi költségvetési javaslatok egyeztetésére. Az egyeztetésről jegyzőkönyv készül.

3./ A költségvetés elfogadását követően a pénzügyi előadó és az intézményvezetők a külön jogszabályban előírt határidőn belül, meghatározott tartalommal összeállítják az elemi költségvetést.

4./ A feladatmutatók alapján megállapított normatív hozzájárulások és támogatások előirányzatáról vagy annak egy részéről lemondani, illetve pótlólagos igényt előterjeszteni a törvényben meghatározott határidő előtt, legkésőbb 10 nappal elkészített írásos feljegyzés után lehet, a jogszabályban előírt módon. A feljegyzésnek tartalmaznia kell a tervezés és költségvetés elfogadása óta eltelt időszakban bekövetkezett változást, annak indokait.

5./ A normatív állami hozzájárulásokhoz megállapított feladatmutatók és mutatószámok alapján az intézményvezető gondoskodik a külön jogszabályban megállapított nyilvántartások naprakész vezetéséről, felelős az abban szereplő adatok valódiságáért. Az adatokat a beszámoló elkészítésével megbízott köztisztviselő rendelkezésére kell bocsátani legkésőbb a tárgyévet követő február 20-ig. Folyamatosan gondoskodni kell a finanszírozás biztosításához szükséges adatszolgáltatásról.

6./ Az önállóan működő költségvetési szerv nem rendelkezik előirányzat módosítási jogkörrel, javaslatot tehet a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra.

7./ A munkamegosztás és felelősség rendjét a Polgármesteri Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv és az önállóan működő költségvetési szerv közötti megállapodás tartalmazza.



XII. Fejezet


Nemzetiségi Önkormányzat működésével, költségvetésnek tervezésével, végrehajtásával kapcsolatos feltételek, Előírások


1./ A helyi önkormányzat a nemzetiségi önkormányzat részére biztosítja a testületi működés feltételeit, melynek végrehajtásáról a Karácsondi Polgármesteri Hivatal gondoskodik. A nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a Karácsondi Polgármesteri Hivatal, feladatait az erről szóló megállapodás szerint látja el.

2./ Az önkormányzat költségvetési koncepciójának tervezetéről az egyeztetéssel megbízott köztisztviselő tájékoztatja a nemzetiségi önkormányzat elnökét és kikéri a költségvetési koncepció tervezetről a véleményét.

3./ A nemzetiségi önkormányzat költségvetése tervezése során a nemzetiségi önkormányzat elnöke dolgozza ki a bevételi és kiadási előirányzataikat. Bevételi előirányzatként csak a központosított előirányzatként folyósított támogatás illetve az előző évi pénzmaradványt tervezheti.

4./ A nemzetiségi önkormányzat költségvetését határozatban fogadja el.




XIII. Fejezet


Belső kontrollok

Belső ellenőrzés, folyamatba épített előzetes és utólagos ellenőrzés



1./ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 119. § (3), (4).bekezdésében előírt belső kontrollrendszer – ezen belül a belső ellenőrzés – működtetése az alábbiak alapján történik:

a./ Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás tagjaként független belső ellenőrzési feladat ellátása a Társulási tanács által elfogadott Belső ellenőrzési kézikönyv szerint.

b./ A jegyző által kialakított és működtetett un. FEUVE rendszer, ami a gazdálkodás folyamatát (tervezés, végrehajtás, beszámolás) és helyi sajátosságait veszi figyelembe.


2./ A FEUVE rendszer elemei az alábbiak:

- szabálytalanságok kezelésének szabályzata (1. sz. melléklet)

- ellenőrzési nyomvonalak (2. sz. melléklet)

- kockázatkezelési szabályzat (3. sz. melléklet)

- folyamatban épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés szabályzata (4. sz. melléklet)



3./ A belső ellenőrzési vezető a jegyző, aki működteti a FEUVE rendszert, a belső ellenőrzési feladatot pedig a felsőfokú pénzügyi végzettségű mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkező pénzügyi tanácsos látja el. Kellő számú és végzettségű pénzügyi előadó, illetve szervezetei tagozódás hiányában a belső ellenőrzés csatolt munkakörben kerül ellátásra a külön jogszabályban, a pénzügyminisztérium által közzétett módszertani útmutatókban, a belső ellenőrzési kézikönyvben, a belső szabályzatban és a munkaköri leírásban foglaltak szerint.


Karácsond, 2014. október 27.





Forgó Istvánné

jegyző







5. melléklet

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

18/2017. (X.4.) és 14/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelettel módosított

11/2014. ( X. 28.) önkormányzati rendelethez



Kormányzati funkciók



011130       Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási         tevékenysége

013210       Átfogó tervezési és statisztikai szolgáltatások

013320       Köztemető-fenntartás és működtetés

013350       Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

013360       Más szerv részére végzett pénzügyi-gazdálkodási, üzemeltetési, egyéb          szolgáltatások

016010       Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselő választásokhoz          kapcsolódó tevékenységek

016020       Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek

041231       Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

041232       Start-munka program - Téli közfoglalkoztatás

041233       Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

045120       Út, autópálya építése

045160       Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

047410       Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek

052020       Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

064010       Közvilágítás

066010       Zöldterület-kezelés

066020       Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

104037       Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

104051       Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások