Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015 (I.31.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 02. 01

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

1/2015. (I.31.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról



Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


 A közszolgáltatás tartalma


1.§


Karácsond Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) annak érdekében, hogy a környezetvédelmi, vízgazdálkodási, település- és köztisztasági feladatokat teljesítse és érvényesítse, a jelen rendeletben foglaltak szerint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő közszolgáltatást szervez tart fenn.


A közszolgáltatással ellátott terület


2.§


(1) A kötelező közszolgáltatás Karácsond Község közigazgatási területén a közterületen meglévő közműhálózatra nem csatlakozott, folyékony hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira, használóira (továbbiakban együtt: ingatlan tulajdonos) terjed ki.

(2) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési folyékony hulladék rendszeres elszállítására, a közszolgáltatás keretében összegyűjtött települési folyékony hulladék ártalmatlanításra, vagy hasznosításra történő átadására terjed ki.


A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


3.§


(1) Karácsond Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását, ártalmatlanítását Kovács János (Tarnaméra, Hunyadi út 34.) vállalkozó (továbbiakban: közszolgáltató) jogosult és köteles ellátni a megrendelések alapján.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a kijelölt ártalmatlanító helyen, a karácsondi szennyvíztisztító telepen kell elhelyezni.


A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele


4.§


(1) A tulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben szabályozott közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni internetes honlapján.

(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, a vele egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást nyújtani.

(4) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Polgári Törvénykönyv szerinti szerződéses jogviszony jön létre. A közszolgáltatási szerződés létrejön a szolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, a közszolgáltatás igénybevételével, vagy a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával


A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


5.§


(1) A közszolgáltatási szerződés tartalmai elemei:

       a) a felek megnevezése és

       aa) magánszemély esetében a közszolgáltatás igénybe vevő neve, személyes adatai, adóazonosító jele és -                      amennyiben nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével – számlázási címe,

       ab) gazdálkodási szervezet esetében a közszolgáltatást igénybe vevő neve, cégbírósági bejegyzés száma, a                    közszolgáltatási igénybevételének helye, számlázási és postázási cím.

       b) a szerződés tárgya,

       c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,

       d) a közszolgáltatás díja,

       e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásának és megfizetésének módja,

       f) a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,

       g) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.

(2) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövezte előtt 15 nappal – írásban, vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


6.§


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező és közcsatornába vagy tisztítás utáni befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet külön jogszabályban meghatározott módon gyűjteni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött, nem közművel elvezetett háztartási szennyvízre vonatkozó, az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást igénybe venni.

(3) Az ingatlantulajdonos a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizet a jelen rendeletben megjelölt közszolgáltatónak köteles átadni és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőhelynek gépjárművel történő megközelíthetőségéről gondoskodni, valamint eljárni annak érdekében, hogy a gyűjtés során mások életét és testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse és a község épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.

(5) Azt ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt ingatlanán vízhasználat sem közüzemi, sem egyedi vízkivétel révén nem történik, ezért ott a szennyvíz nem keletkezik és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak


A közszolgáltató jogai és kötelességei


7.§


(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási, valamint a háztartási szennyvíz ártalmatlanítására vonatkozó feladatokat.

(2) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól- a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizet- az ingatlantulajdonos előzetes megrendelése alapján veszi át és gondoskodik. A közszolgáltató közszolgáltatással kapcsolatos nyilvántartást köteles vezetni annak elszállításáról, ártalmatlanításáról.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az ártalmatlanító helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége és származási helye pontosan megállapítható legyen.

(4) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a környezet veszélyeztetését és szennyezését kizáró módon köteles végezni.

(5) A közszolgáltató felelős a tőle, megrendelt, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanító helyre történő biztonságos eljuttatásáért és ártalmatlanításáért.

(6) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a közszolgáltató köteles a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni,

(7) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz berendezéssel, valamint szükséges létszámú és képzettségű szakemberrel.



Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettség


8.§


(1) A közszolgáltató e tevékenysége végzése során a birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénynek megfelelően kezelni.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a közszolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amely az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(3) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása, működtetése.

(4) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(5) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a település jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.




A közszolgáltatás díja


9.§

(1) A közszolgáltatás díja:

lakossági díj: 2.100 Ft/m3+áfa
közületek díja: 2.100 Ft/m3+áfa

(2) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató a helyszínen készpénzfizetési számlát állít ki az ingatlantulajdonosnak.

(3) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonost terhelő díjhátralék adó módjára behajtható köztartozás. A díjhátralék rendezése során a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény 44/E §-ban foglaltak szerint kell eljárni.



Záró rendelkezések


 10.§


(1) A rendelet 2015. február 1-jén lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a 6/2004. (02.24.) önkormányzati rendelet.

(2) Kihirdetése a Karácsondi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik, melyről a jegyző gondoskodik.


Karácsond, 2015. január 30.





Földi Csaba                                                                                       Forgó Istvánné

polgármester                                                                                      jegyző



Kihirdetve: 2015. január 31.




Forgó Istvánné jegyző