Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (I.31.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2015. 03. 19- 2015. 12. 31

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2015. (I.31.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról


Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktd.) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


A rendelet hatálya


  1. §


A rendelet hatálya Karácsond község közigazgatási területén a Ktd. 11. § (1) bekezdésében meghatározott természetes és jogi személy kibocsátóra terjed ki.



A talajterhelési díj mértékének meghatározása


  1. §


(1) A talajterhelési díj mértékét a (2) bekezdésben meghatározott talajterhelési díj alapja, a (3)bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a területérzékenységi szorzó szorzata határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték    meghibásodása következtében igazoltan elszivárgott víz mennyiségével. A kibocsátó a     meghibásodást a szolgáltatónak történő bejelentésről szóló igazolással, valamint a     vízvezeték megjavíttatását a szerelést elvégző által kiállított számlával bizonyítja. Az             elszivárgott vízmennyiséget a vízvezeték meghibásodásának hónapja előtti egy éves      időszak havi átlagfogyasztása alapján kell megállapítani a szolgáltató által kibocsátott számlák, vagy igazolás alapján.

(3) A talajterhelési díj alapját csökkenteni kell azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel,   amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el,        amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

(4) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 1.200 Ft/m3.

(5) Karácsond község közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó: 1,5.



Mentesség, kedvezmény


  1. §


(1)  Mentesül a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól az a lakossági kibocsátó, akinek az ingatlana csak kerti csappal rendelkezik.


(2) Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyévben a talajterhelési       díj megfizetésére 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg. Különös méltánylást érdemlő eset: baleset, haláleset, elemi kár vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény megléte,bekövetkezése. 


Eljárási és adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok


  1. §


(1) A helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján történő szennyvízelhelyezéshez         kapcsolódó talajterhelési díj megállapításával, beszedésével, ellenőrzésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre,   a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására az e rendeletben és a Ktd-ben nem szabályozott kérdésekben az  adózás rendjéről szóló 2003. évi CXII. törvény  rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Az ivóvíz közműszolgáltató az önkormányzati adóhatóság részére tárgyévet követő év február 28-ig az alábbi adatokat szolgáltatja:

     a) a kibocsátó neve, lakcíme, a szolgáltatás helye, a tárgyévi vízfogyasztás mennyisége,csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében levont vízmennyiséggel,

     b) adott ingatlan esetében a csatornahálózatra való rákötés időpontja.

(4) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó  azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.




A talajterhelési díj bevallása, megfizetése


  1. §


(1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania és bevallania az önkormányzati   adóhatósághoz az önkormányzat által rendszeresített formanyomtatványon a tárgyévet         követő év március 31-ig.

(2) Ha a kibocsátó több ingatlannal vagy telephellyel rendelkezik, bevallásában az adatokat      ingatlanonként, telephelyenként kell feltűntetnie.

(3) A talajterhelési díjat egy összegben, a tárgyévet követő év március 31-ig kell befizetni az      önkormányzat talajterhelési díj beszedési számlája javára.

(4) A talajterhelési díj az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételét képezi.

(5) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség a vízvezeték-hálózatra történő rácsatlakozás (a   fogyasztásmérő üzembe helyezésének) napján keletkezik.

(6) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség megszűnik a vízvezeték-hálózatról történő          vízfogyasztás megszűntetése (a fogyasztásmérő leszerelés) napján, valamint a közcsatorna         hálózatra történő rákötés napján.

(7) A talajterhelési díjfizetési kötelezettséget érintő adatváltozást a kibocsátó a változást      követő 30 napon belül köteles bejelenteni az adóhatóság számára.

Átmeneti rendelkezések


  1. §


(1) E rendelet rendelkezéseit első alkalommal a 2015. évi talajterhelési díj megállapításánál        kell figyelembe venni,melynek bevallásáról és megfizetéséről a kibocsátó 2016. március   31. napjáig köteles gondoskodni.

(2)  A szolgáltató 2016. február 28-ig adatot szolgáltat a kibocsátók 2015. évi  vízfogyasztásáról, amit korrigál az ivóvízvezeték meghibásodása következtében     elszivárgott vízmennyiséggel.

(3) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó a Ktd. vonatkozó rendelkezései alapján      megállapított talajterhelési díjnak 2015. március 19-től 2015. december 31-ig terjedő időre időarányos részét köteles megfizetni.


Záró rendelkezések


7. §


A rendelet 2015. március 19-én lép hatályba. Kihirdetése a Karácsondi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik. Kifüggesztéséről a jegyző gondoskodik.


Karácsond, 2015. január 30.





Földi Csaba                                                                                       Forgó Istvánné

polgármester                                                                                     jegyző



Kihirdetve:

2015. január 31.



Forgó Istvánné

jegyző









  1. melléklet

a 2/2015. (I.31.) Önkormányzati rendelethez



N y i l a t k o z a t

mentesség igénybevételéhez ……..évben




Alulírott…………………………………….(név) ……………………………………(lakcím)

alatti lakos nyilatkozom, hogy Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének talajterhelési díjról szóló …/2014. (…) 3. § (1) bekezdése alapján talajterhelési díjmentességre jogosult vagyok, mert a Karácsond ……………………………………………..szám alatti ingatlanon csak kerti csappal rendelkezem.



Karácsond, ………………………………………….







                                                                        ……………………………………………..

                                                                                                    aláírás


















  1. melléklet

a 2/2015. (I.31.) önkormányzati rendelethez



talajterhelési díj megállapításához


Bevallási és befizetési határidő: 201  . március 31.



Kibocsátó neve: …………………………………………………………………………….


Lakcíme: ……………………………………………………………………………………


Adóazonosító jele: ………………………………………………………………………….


Fogyasztási hely címe: ……………………………………………………………………..


Talajterhelési díj alapja:

201…év január 01. napjától december 31. napjáig

kibocsátó által fogyasztott teljes vízmennyiség                                                                   m3

Díjalap csökkentő tényezők:

a) ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott

    vízmennyiség (hivatalos igazolás alapján)                                                                       m3

b) szennyvíztárolóból elszállított, számlákkal igazolt mennyiség,

     melyet olyan arra feljogosított szervezet szállított el, amely

     a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti

     elhelyezését igazolja:                                                                                                   m3


Díjfizetési alap:                                         (A)                                                                   m3

Talajterhelési díj egységdíjának mértéke:  (E)                                                         1200 Ft/m3

Területérzékenységi szorzó:                      (T)                                                                     1,5

Fizetendő talajterhelési díj mértéke:         AxExT                                                               Ft


201.. . évre összesen fizetendő talajterhelési díj                                …………………  Ft


Karácsond, 201  . …………………………….



                                                                              ………………………………..

                                                                                               aláírás