Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 04. 20

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról


Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján alábbiakat rendeli el:


1. Rendkívüli települési támogatás 


1. §


(1) Az önkormányzat a szociális törvény 45. § (39 bekezdésében meghatározott személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt. 


(2)   Rendkívüli települési támogatás állapítható meg azon személy részére

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át,

b) gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 110 %-át,

b) egyedül élő esetén az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi minimumnyugdíj 150 %-át nem haladja meg.


(3)   Jövedelemhatártól és vagyoni viszonyoktól függetlenül rendkívüli települési támogatás illeti meg azt a személyt, akinek

a) vagyonát jelentős mértékű elemi kár érte,

b) karácsondi állandó lakcímmel rendelkező elhunyt hozzátartozója temettetése miatt többletkiadása keletkezett.


  1. §


(1)   A rendkívüli települési támogatás egyszeri mértéke

a) az 1. § (2) bekezdésében meghatározott esetben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át, de 3 000 Ft-nál kevesebb nem lehet,

b) az 1. § (3) bekezdése a) pontjában meghatározott esetben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori mértékének négyszeresét, de 3 000 Ft-nál kevesebb nem lehet,

c) az 1. § (3) bekezdése b) pontjában meghatározott esetben 10 000 Ft.


(2)   Rendkívüli települési támogatás az adott naptári évben egy háztartásnak maximum két alkalommal állapítható meg.


2. Eljárási szabályok


3. §


(1)   Az eljárás megindítása történhet:


            - kérelemre, illetve

            - hivatalból.


(2)   A kérelmet a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon a Polgármesteri Hivatalban kell előterjeszteni. A kérelmet az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt kell benyújtani.


(3) A kérelmező köteles együttműködni a polgármesteri hivatallal a szociális helyzetének feltárásában. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat és mindazokat a bizonyítékokat, amelyeket a rendelet az egyes ellátásoknál előír, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek.


(4) A rászorultság megállapítása érdekében települési támogatás iránt benyújtott kérelemhez – az 1. § (2) bekezdésben meghatározott esetben – mellékelni kell az igénylő és a vele közös háztartásban élő személyek a kérelem beadását megelőző hónap jövedelmét tartalmazó igazolását, illetve jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetén az erre vonatkozó nyilatkozatot.


(5) Az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások megállapítása érdekében benyújtott kérelemhez – az 1. § (3) bekezdésben meghatározott esetben – csatolni kell a többletkiadást igazoló okiratot. Temetési többletkiadás esetén a temetési költséget tartalmazó számlát és a halotti anyakönyvi kivonatot kell mellékelni.


4. §


(1) A rendkívüli települési támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a Szociális és Településfejlesztési Bizottság dönt.


(2) Amennyiben a szociális és jövedelmi helyzet megítélése szükségessé teszi, a döntésre jogosult környezettanulmányt végezhet.


(3) Aki a jövedelemigazolást, a nyilatkozatát, az okiratokat a kérelméhez nem csatolja, illetve a környezettanulmány elkészítésétől elzárkózik részére rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg.


(4) A Szociális és Településfejlesztési Bizottság természetes személy vagy szervezet írásbeli kezdeményezése alapján köteles hivatalból eljárást indítani, melynek során mérlegeli a rendkívüli települési támogatás megállapítása feltételeinek fennállását.


  1. A rendkívüli települési támogatás folyósítása



5. §


(1)   A rendkívüli települési támogatást elsősorban pénzbeli ellátásként kell folyósítani a jogosult számára. A folyósítás számlaszámra történő utalással vagy házipénztárból történő kifizetéssel történik.


(2) Amennyiben a kérelmező, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának életvitele miatt feltételezhető, hogy nem a saját illetve családja szociális helyzetének javítására használja fel a megállapított támogatást, a rendkívüli települési támogatást természetben kell megállapítani: pl. Erzsébet utalvány, tanszer, élelmiszer.



4. Záró rendelkezés


6. §


(1)   A rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 23/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet.


(2)   Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. Kihirdetése a Karácsondi Polgármesteri Hivatal    hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik.


Karácsond, 2015. február 24.





Földi Csaba                                                                                                  Forgó Istvánné

polgármester                                                                                                 jegyző



Kihirdetve:

2015. február 25.




Forgó Istvánné jegyző







Mellékletek