Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VI.27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívültörténő házasságkötés engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2023. 02. 17

Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VI.27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívültörténő házasságkötés engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről

2023.02.17.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Karácsond Községi Önkormányzat illetékességi területén házasságot kötő természetes személyekre, továbbá a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén alkalmazott anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali helyiség: Karácsond Községi Önkormányzat által biztosított, házasságkötés lebonyolítására alkalmas helyiség (Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal díszterme 3281 Karácsond, Szent István út 42.).

b) Hivatali munkaidő: a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

c) Többletszolgáltatás: a házasságkötésnek hivatali helyiségen kívüli, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításához anyakönyvvezető biztosítása.

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása vallás gyakorlására szolgáló épületben.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti a korábban bejelentett, hivatali helyiségben megtartandó házasságkötés lebonyolítását

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése iránt kérelmet az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről való döntést megelőzően az anyakönyvvezető köteles a helyszínt megtekinteni és tapasztalatairól, a döntésre vonatkozó javaslatáról feljegyzést készíteni.

(5) A jegyző döntésénél köteles figyelembe venni az anyakönyvvezető helyszínről készített feljegyzésében foglaltakat és javaslatát.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

4. § (1) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötés a munkaszüneti napok kivételével az alábbi időpontokban tartható:

a) hétfőn, kedden, szerdán 16.00 órától 18.00 óráig

b) csütörtökön 17.30 órától 18.00 óráig

c) pénteken 12.00 órától 18.00 óráig

d) szombaton 09.00 órától 18.00 óráig.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezését megelőzően, a felek kötelesek az anyakönyvvezetővel az időpontot egyeztetni. A jegyző a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésénél köteles figyelembe venni az anyakönyvvezető véleményét.

Díjfizetési kötelezettség

5. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségben, munkaidőben történő lebonyolítása díjmentes.

(2)1 A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért 35 000 Ft díjat kell fizetni.

(3)2 A házasságkötés hivatali helyiségben munkaidőn túl történő lebonyolításáért 35 000 Ft díjat kell fizetni.

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat a készpénzátutalási megbízáson, vagy banki átutalással kell befizetni a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal számlájára. A befizetés bizonylatát a házasságkötést megelőző 5 napon belül be kell mutatni az anyakönyvvezetőnek, aki a bizonylat fénymásolatát az anyakönyvi alapiratokhoz csatolja. Amennyiben a felek a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 3 nappal bejelentik a házasságkötés elmaradását, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell fizetni a befizető részére. A határidő jogvesztő.

Az anyakönyvvezető díjazása

6. § (1)3 A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy házasságkötésenként bruttó 25 000 Ft díjazás illeti meg.

(2)4 Hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl lebonyolított házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy házasságkötésenként bruttó 23 000 Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

7. § Ezen rendelet 2020. május 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően tett házasságkötési szándék bejelentések alapján megtartott házasságkötésekre kell alkalmazni.

1

Az 5. § (2) bekezdése a Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.