Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018 (II.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2018. 02. 26 14:58- 2022. 01. 22 15:12

Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018 (II.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati támogatásokról1

2018.02.26.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § a) pontjában és 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. rész

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza a Karácsond Községi Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) által nyújtandó önkormányzati pénzbeli támogatások eseteit, a támogatás felhasználását és az arra vonatkozó elszámolás szabályait.

(2) A rendelet alkalmazása során támogatásnak minősül az önkormányzat részéről a támogatási szerződésben meghatározott feltételek szerint ellenszolgáltatás nélkül nyújtott pénzbeli támogatás.

(3) A támogatás cél jelleggel nyújtható, mely kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott célra használható fel.

II. rész

A rendelet hatálya

2. § (1 A rendelet hatálya Karácsond község közigazgatási területén működő és székhellyel rendelkező helyi szervezetekre, a nemzetiségi önkormányzatra (továbbiakban: szervezetek), valamint ezek közösségi célú támogatására terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában helyi szervezet:

a) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó szervezet,

b) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján létrejött alapítvány,

c) önálló jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, amennyiben rendelkeznek befogadó (kötelezettségvállaló), átláthatónak minősülő jogi személy szervezettel, mely kizárólag az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv lehet.

III. rész

A támogatás megállapítása, folyósítása

3. § (1) A támogatás azon szervezeteknek nyújtható, amelyek működése Karácsond község érdekeit szolgálja, valamint tevékenysége hozzájárul Karácsond hírnevének és tekintélyének növeléséhez.

(2) A támogatásra felhasználható éves előirányzatot, továbbá az egyes szervezeteknek nyújtandó támogatás összegét a képviselő-testület állapítja meg, az önkormányzat költségvetési rendeletében.

(3) A támogatás megállapításához a képviselő-testület a szervezettől működését és tevékenységét összefoglaló írásos tájékoztatót kérhet.

(4) A támogatás folyósításának módja:

a) házipénztári kifizetés esetén a támogatott szervezet igénye szerint részletekben, vagy egy összegben,

b) utalás esetén féléves ütemezésben, minden év március 31-ig és augusztus 31-ig.

IV. rész

A támogatás felhasználása, elszámolása

4. § (1) A támogatás felhasználásának határideje minden év december 31. napja.

(2) A támogatott szervezet a támogatás összegének felhasználásáról a következő év január 15-ig köteles számlamásolattal elszámolni az önkormányzat felé.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott határidőt a támogatott szervezet kérelme alapján, indokolt esetben a képviselő-testület meghosszabbíthatja.

(4) Házipénztári kifizetéssel történő folyósítás esetén a támogatott szervezet a pénzfelvételt követő 3 napon belül köteles számlákkal elszámolni.

V. rész

Záró rendelkezések

5. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 22. napjával.