Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 15.) önkormányzati rendelete

A települési környezet védelméről

Hatályos: 2019. 07. 01- 2022. 07. 01 08:46

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 15.) önkormányzati rendelete

A települési környezet védelméről

2019.07.01.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

I. Általános rendelkezés

1. § A rendelet célja a Karácsond természetes és épített környezetének megóvása, a környezet veszélyeztetésének, károsodásának, szennyezésének megelőzése.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: az ingatlannyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet(közút, járda, tér, közpark),

b) zöldterület: a település belterületén lévő erdő, utcai fásítás, park, parkosított terület, patak és egyéb természetes vízfolyások, valamint ezek környezete,

c) tisztántartás: a belterületi ingatlanok és közterületek rendszeres takarítása, pormentesítése, hó- és síkosságmentesítése, illetőleg fű- és gazmentesítése,

d) tulajdonos: az ingatlannyilvántartásban tulajdonosként nyilvántartott természetes és jogiszemély

e) ingatlanhasználó: az ingatlant vagyonkezelői, haszonélvezői, használati, bérlői, üzemeltetői jog alapján használó természetes és jogi személy.

II. Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. § (1) Az ingatlan tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, amennyiben az ingatlant nem a tulajdonos használja, az ingatlanhasználó köteles gondoskodni.

(2) A tulajdonos, vagy az ingatlanhasználó köteles gondoskodni

a) az ingatlan előtti, melletti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv) tisztántartásáról,

b) a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő területén, legfeljebb 5 méter szélességben a fű rendszeres nyírásáról, kaszálásáról, vágásáról, a levágott fű és a növényi részek eltakarításáról, elszállításáról,

c) az ingatlan előtt, mellett és mögött lévő csapadékvízelvezető árok és annak műtárgyai útszegélyig terjedő folyamatos tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolításáról, az ott keletkezett hulladék elszállításáról, a csapadékvíz lefolyásának folyamatos biztosításáról,

d) az ingatlan előtti, melletti és mögötti nyílt árkon kiépített járműbehajtók átereszeinek karbantartásáról és tisztántartásáról,

e) az ingatlan előtti, melletti és mögötti fák, fásítások és sövények gondozásáról.

(3) A szennyvizet a csapadékvezető árokba, közterületre, udvarra, kertre vezetni tilos.

(4) Gépjárművet közterületen mosni tilos.

(5) A közterületen szemetet eldobálni, vagy azt bármi módon beszennyezni tilos.

4. § (1) Közterületen kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytatók tevékenységük befejezését követően kötelesek az árusító helyek körül a hulladék összetakarításáról gondoskodni.

(2) Üzlethelyiség üzemeltetője köteles az üzlethelyiség elé legalább 1 db hulladékgyűjtő edényt helyezni és azt rendszeresen üríteni.

III. Zöldterületek védelme

5. § (1) A zöldterületet bárki szabadon, rendeltetésüknek megfelelően használhatja, úgy hogy az ott lévő természetes és épített környezet ne károsodjék.

(2) A zöldterületen tilos a virágok szedése, a fák, bokrok csonkítása, az ott lévő építmények felszerelések rongálása.

(3) A zöldterületen tilos a szemetet eldobálni, azt bármely módon beszennyezni.

(4) A zöldterületen lévő növényzet bármely módon történő megrongálásáért, a zöldterület beszennyezéséért felelős személy köteles eredeti állapotot helyreállítani.

(5) Amennyiben rongálásért, szennyezésért felelős személy a (4) bekezdésben meghatározott kötelezettségét nem teljesíti, az eredeti állapot helyreállítása a költségére elvégeztethető.

IV. A levegő tisztaságának védelme

6. § (1) Az avar és a kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással, vagy a zöld hulladék elszállításával történhet. A biológiailag lebomló hulladék ingatlanhasználó általi hasznosításának elsődleges eszköze a komposztálás kell, hogy legyen. Ha az ingatlanhasználó a zöldhulladék komposztálásáról saját maga nem gondoskodik és a zöldhulladék gyűjtőedényben vagy hulladékgyűjtő zsákban történő gyűjtésének feltételeit a közszolgáltató biztosítja, a zöldhulladékot elkülönítetten gyűjti, és a közszolgáltatónak úgy adja át, hogy a zöldhulladék komposztálhatósága és lebontása biztosítható legyen.

(2) A község belterületén kerti hulladék és avar égetése július 1-jétől szeptember 30-ig és december 1-jétől február 28-ig terjedő időszakban tilos.

(3) A kerti hulladék és az avar égetése minden év március 1. és június 30., valamint október 1. és november 30. közötti időszakban, szerdai napokon 10.00 óra és 19.00 óra között, szélcsendes időben történhet. Az (1) bekezdésben foglalt időszakon kívül sem végezhető égetés munkaszüneti és ünnepnapokon, továbbá a szerdai nap kivételével a hét többi munkanapján.

(4) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz kerti hulladék, avar esetében szabad végezni. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(5) Avart és kerti hulladékot olyan területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(6) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(7) Tilos a tüzelőanyagnak nem minősülő mesterséges, környezetszennyező anyagok égetése.

(8) Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(9) Avart és kerti hulladékot égetni nem lehet:

a) a hatóság által elrendelt megyei és országos tűzgyújtási tilalom idején,

b) közterületen,

c) párás, tartósan ködös időben és erős szél esetén.

V. Allergiás és légúti megbetegedést okozó növények elleni védekezés

8. § (1) A védekezés célja a fokozottan allergia keltő növények elterjedésének megakadályozása, mennyiségének folyamatos csökkenése, ezáltal az allergiás megbetegedések részbeni visszaszorítása, mérséklése.

(2) A parlagfű, fekete-üröm irtása a 3. § (2) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott területen az ingatlan tulajdonosának, amennyiben az ingatlant nem a tulajdonos használja, az ingatlanhasználó kötelessége.

VI. Zajvédelem

9. § (1) Karácsond község belterületén a zajterhelési határérték 6-22 óra között 50 dB, 22-6 óra között 40 dB.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított zajterhelési határértéknek a lakó vagy egyéb épület zajtól védendő homlokzata előtt 2 m távolságban kell érvényesülnie.

10. § (1) A riasztó készülékek indokolt hangjelzés kibocsátása a veszély elhárítás vagy e célú beavatkozás azon időszakáig tarthat, amíg a kikapcsolás lehetővé válik.

(2) Zenét szolgáltató vendéglátó üzletet üzemeltetni csak úgy szabad, hogy a szórakozóhely együttes zajhatása nem haladhatja meg az engedélyezett határértéket.

(3) A jegyző saját hatáskörben szakhatóság bevonásával zajvédelmi célú vizsgálatot végeztethet el. Amennyiben a vizsgálat megállapítja, hogy az üzlethelyiség az előírt zajszintet túllépi, úgy a vizsgálat költségét az üzemeltetőre átháríthatja.

VII. Záró rendelkezések

10. § A rendelet 2019. július 1-jén lép hatályba, hatályát veszi a 1/2011.(01.25.), a 23/2011.(XII.22.), a 10/2012.(III.28.), a 15/2012.(IV.25.) és a 21/2012.(VII.31.) önkormányzati rendeletekkel módosított 18/2010.(XII.22.) önkormányzati rendelet.