Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról és a helyi szociálpolitikai kerekasztalról

Hatályos: 2021. 11. 27

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról és a helyi szociálpolitikai kerekasztalról

2021.11.27.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában és az 58/B. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Települési támogatás

1. § (1) Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete települési támogatást nyújt a Karácsond községben állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott élő személyek megélhetési költségei támogatására.

(2) A települési támogatás lakott ingatlanonként egy személynek jár, amennyiben a családjában az egy főre eső jövedelem 250.000 Ft-ot nem haladja meg.

(3) A települési támogatást egy adott évben egy jogosult csak egyszer vehet igénybe.

(4) A települési támogatás mértéke 5000 Ft/jogosult.

(5) A képviselő-testület a települési támogatással kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(6) A települési támogatás igénylésére vonatkozó kérelmet a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon, az adott év december 10. napjáig lehet benyújtani a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(7) Az igénylő a kérelmében büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik a család jövedelméről, amit a kérelem elbírálója jövedelemigazolások bekérésével ellenőrizhet.

(8) A települési támogatás iránti kérelmeket évente egy alkalommal kell elbírálni és legkésőbb az adott év december 28. napjáig ki kell fizetni.

2. Rendkívüli települési támogatás

2. § (1) Az önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szociális törvény) 45. § (3) bekezdésében meghatározott személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Rendkívüli települési támogatásban részesül

a) az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át,

b) a gyermekét egyedül nevelő szülő, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 110 %-át,

c) az egyedül élő személy, amennyiben az egy főre jutó jövedelme a mindenkori öregségi minimumnyugdíj 150 %-át nem haladja meg.

(3) Jövedelemhatártól és vagyoni viszonyoktól függetlenül rendkívüli települési támogatás illeti meg azt a személyt, akinek

a) vagyonát jelentős mértékű elemi kár érte,

b) karácsondi állandó lakcímmel rendelkező elhunyt hozzátartozója temettetése miatt többletkiadása keletkezett

(4) Hivatalos okirattal igazolható különös méltánylást igénylő esetben rendkívüli települési támogatás illeti meg azt a kérelmezőt, akinek saját, vagy a vele közös háztartásban élő személy létfenntartása átmenetileg veszélybe került és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg.(

(5) Egy háztartáson belül ugyanazon rendkívüli helyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással több személy számára nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás.

3. § (1) A rendkívüli települési támogatás egyszeri mértéke

a) az 1. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben, ha

aa) az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 110%-át legfeljebb 10 000 Ft,

ab) az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 110%-át legfeljebb 8 000 Ft,

b) az 1. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben, ha

ba) az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át legfeljebb 15 000 Ft,

bb) az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át legfeljebb 10 000 Ft,

c) az 1. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben, ha

ca) az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át legfeljebb 12 000 Ft,

cb) az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át legfeljebb 10 000 Ft.

(2) Az 1. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben legfeljebb 100 000 Ft.

(3) Az 1. § (3) bekezdése b) pontjában meghatározott esetben 10 000 Ft.

(4) A rendkívüli települési támogatás egy háztartásra jutó együttes összege naptári évenként a 25 000 Ft-ot nem haladhatja meg.

3. Rendkívüli települési támogatás eljárási szabályok

4. § (1) Az eljárás megindítása történhet:

a) kérelemre, illetve

b) hivatalból.(

(2) A kérelmet a rendelet 2. mellékletét képező nyomtatványon a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatalban kell előterjeszteni. A kérelmet ezen rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt kell benyújtani.

(3) A kérelmező köteles együttműködni az önkormányzati hivatallal a szociális helyzetének feltárásában. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat és mindazokat a bizonyítékokat, amelyeket a rendelet az egyes ellátásoknál előír, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek.

(4) A rászorultság megállapítása érdekében települési támogatás iránt benyújtott kérelemhez – az 1. § (2) bekezdésben meghatározott esetben – mellékelni kell az igénylő és a vele közös háztartásban élő személyek a kérelem beadását megelőző hónap jövedelmét tartalmazó igazolását, illetve jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetén az erre vonatkozó nyilatkozatot.

(5) Az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások megállapítása érdekében benyújtott kérelemhez – az 1. § (3) (4) bekezdésben meghatározott esetben – csatolni kell a többletkiadást és a különös méltánylást igazoló hivatalos okiratot. Temetési többletkiadás esetén a temetési költséget tartalmazó számlát és a halotti anyakönyvi kivonatot kell mellékelni.

5. § (1) A rendkívüli települési támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság dönt.

(2) A Szociális Bizottság a döntést megelőzően minden kérelmezőnél környezettanulmányt készít.

(3) A Szociális Bizottság természetes személy vagy szervezet írásbeli kezdeményezése alapján köteles hivatalból eljárást indítani, melynek során mérlegeli a rendkívüli települési támogatás megállapítása feltételeinek fennállását

4. Rendkívüli települési támogatás folyósítása

6. § (1) A rendkívüli települési támogatás kifizetése a megállapítást követő 5 munkanapon belül a kérelmező bankszámlára való utalással történik. A kérelmező okirattal köteles igazolni a számlavezető pénzintézetet és a bankszámla számát.

(2) Amennyiben a kérelmező, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának életvitele miatt feltételezhető, hogy nem a saját, illetve családja szociális helyzetének javítására használja fel a megállapított támogatást, a rendkívüli települési támogatást természetben kell megállapítani.

5. Köztemetés

7. § A képviselő-testület a Szociális törvény 48. §-ában meghatározott köztemetéssel kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

6. Szociálpolitikai Kerekasztal

8. § (1) Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre.

(2) A Kerekasztal tagjai:

a) Karácsond Községi Önkormányzat polgármestere (akadályoztatása esetén: alpolgármester), aki egyben a Kerekasztal elnöke

b) Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Szociális Bizottságának elnöke

c) Karácsond háziorvosai

d) Karácsond védőnői

e) Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás Integrált Szociális Intézmény (továbbiakban: ISZI) vezetője

f) SZI karácsondi családsegítő,

g) ISZI Időskorúak Szociális Otthona (Karácsond) vezetője

h) Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola igazgatójai) Gesztenyéskerti Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsőde vezetője

i) Karácsondi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

(3) A Kerekasztal évente legalább egy ülést tart, az ülések nyilvánosak.

(4) A Kerekasztal ülését a polgármester hívja össze és vezeti.

(5) A Kerekasztal ülésén a tagok határozati formában döntenek. A határozatképességhez a tagok legalább felének jelenléte, a határozat elfogadásához a jelenlévő tagok egyszerű szótöbbsége szükséges.

(6) A Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról, a tanácskozásról készült jegyzőkönyv vezetéséről a jegyző gondoskodik.

9. § (1) A Kerekasztal feladata a Szolgáltatástervezési Koncepcióban (a továbbiakban: a Koncepció) meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése.

(2) A Kerekasztal az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében figyelemmel kíséri

a) az egyes ellátotti csoportok helyzetének változásait a Koncepcióban meghatározott feladatok teljesülését,

b) a Koncepció végrehajtása érdekében elfogadott döntések megvalósulását, valamint

c) a Koncepcióban kitűzött és elért eredményeket.

(3) A Kerekasztal a Koncepció tartalmának kétévenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

10. § Hatályát veszi a 8/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2021. november 27-én lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEM
Települési támogatás megállapítására

1. Kérelmező adatai:

Neve:

Születési neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Állampolgársága:

Családi állapota:………………………………………… .  egyedül élő;  nem egyedül élő

TAJ száma:

Telefonszám/elérhetőség:

Lakóhelye:

A támogatás kifizetését készpénzben / átutalással kérem teljesíteni.

(a megfelelő aláhúzással jelölendő)

Átutalás esetén:

Számlavezető pénzintézet megnevezése:

Pénzforgalmi számlaszáma: ..............................-..................................-...................................

2. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám






3. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………… Ft

4. Egyéb nyilatkozatok

4.1. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen élek

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

4.2. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a hatáskört gyakorló szerv ellenőrizheti.

Kérem a települési támogatásról és a helyi szociálpolitikai kerekasztalról szóló 11/2021. (XI.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a szerinti települési támogatás megállapítását.

Karácsond, ……………………………...

……………………………………………
kérelmező aláírása

2. melléklet

KÉRELEM
RENDKÍVÜLI Települési támogatás megállapítására

1. Kérelmező adatai:

Neve:

Születési neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Állampolgársága:

Családi állapota:………………………………………… .  egyedül élő;  nem egyedül élő

TAJ száma:

Telefonszám/elérhetőség:

Lakóhelye:

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb…………..............

Tartózkodási helye:

Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb………….................

Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)

1.Lakóhelyemen 2.Tartózkodási helyemen tartózkodom.

Amennyiben a segély folyósítását bankszámlára kéri:

Számlavezető pénzintézet megnevezése:

Pénzforgalmi számlaszáma: ..............................-..................................-...................................

2. Lakás adatai:

Lakás nagysága: …............m2, szobaszám: ................... komfortfok.: ………….......................

Havi kiadások:

Lakbér:….…….............villany:………............gáz:….......................fűtés:……………….........

csatornadíj: …………. vízdíj:……..................... biztosítás:……............. telefon: ….................

gyógyszer ktsg: …..............................egyéb: …..........................................................................

Részesül-e közgyógyellátási igazolványban: igen - nem, házi gondozásban: igen - nem,

ebédben: igen - nem

eü. állapotából következő juttatások: ..........................................................................................

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám






4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

A kérelemhez a közös háztartásban élők jövedelméről szóló igazolásokat csatolni kell!

Egy főre jutó havi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………… Ft

A kérelem rövid indoka:

Karácsond, ……………………………...

………………………………………………
kérelmező aláírása