Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A közterülethasználatról

Hatályos: 2022. 08. 01- 2022. 08. 01

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A közterülethasználatról

2022.08.01.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek községrendezési, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági és tulajdonosi szempontok figyelembevételével meghatározzák a közterületek rendeltetésszerű és rendeltetéstől eltérő használatát.

(2) E rendelet hatálya a Karácsond Községi Önkormányzat illetékességi területén lévő

a) ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott (továbbiakban: közterület) valamint

b) tulajdonviszonytól függetlenül, közhasználatra az ingatlan tulajdonosával kötött szerződéssel közterület céljára az önkormányzat részére átadott vagy az önkormányzat tulajdonában nem álló és közhasználat céljára szolgáló, az önkormányzat tulajdonában lévő közterülettel egységes műszaki, térbeli egységet képező belterületi földrészletre terjed ki.

2. Közterületek rendeltetésszerű használata

2. § (1) A közterületek rendeltetésszerű használatának minősül:

a) a közlekedés biztosítása (utak, terek, járdák),

b) a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, játszóterek, köztéri szobrok stb.),

c) közművek létesítése, javítása, karbantartása,

d) köztisztasági létesítmények, valamint

e) köztárgyak elhelyezése.

(2) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit, felszereléseit és zöldterületét a község rendezési tervében meghatározott rendeltetésnek megfelelően, jogszabályokban körülírt célra és módon - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki szabadon használhatja.

(3) A közterületen szeszes italt fogyasztani tilos.

3. § (1) A közterület tulajdonosa a 3. §-ban meghatározottak figyelembevételével a tulajdonosi, az útkezelői, a zöldterület kezelői szakmai szempontok és előírások, valamint tulajdonosi érdekek érvényesítése mellett a közterület rendeltetésszerű használatához e rendeletben és más jogszabályban meghatározott esetekben, módon és formában - külön kérelemre - tulajdonosi hozzájárulást adhat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulással kapcsolatban a mindenkor hatályos önkormányzati vagyonrendelet figyelembevételével az önkormányzati hivatal jár el.

3. Közterületek gondozása

4. § (1) A közterület tulajdonosa, kezelője és fenntartója - a (3) és (4) bekezdésekben foglaltak betartása mellett - köteles a tulajdonában, kezelésében vagy fenntartásában lévő zöldterületeket a hozzá tartozó berendezési tárgyakkal, építményekkel és épületekkel együtt a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jó karban tartani vagy tartatni.

(2) A községkép előnyösebb kialakítása, illetőleg megóvása érdekében

a) a közterületek, azok építményei, berendezései, felszerelései és növényzete használata során a közterületek használói,

b) az építési telkek, építési területek, beépített telkek és lakóingatlanok közterületről közvetlenül látható részén a tereprendezési és kertészeti munkák végzése tekintetében az egyes ingatlanok tulajdonosai és kezelői kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni.

(3) A közterülettel közvetlenül érintkező ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) feladata:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz /járda hiányában 1 m széles területsáv/ illetve ha a járda mellett zöldsáv is van az úttestig terjedő teljes terület,

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és műtárgyainak az útszegélyig terjedő folyamatos tisztántartása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolítása, az ott keletkezett hulladék elszállítása.

(4) A közterületen keletkező hasznosítható hulladékot (gally, fű stb.) a közterülettel érintkező ingatlan tulajdonosa felhasználhatja.

(5) Közterületen fás szárú növény telepítése vagy kivágása kizárólag engedéllyel végezhető.

(6) A közterületen lévő fás szárú növény a közlekedést nem akadályozhatja.valamint a tulajdonos köteles gondoskodni, hogy a járdát, a gyalogutat a gyalogosok rendeltetésszerűen tudják használni.

(7) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa/használója/bérlője az 5.§-ban foglalt kötelezettségeit nem teljesíti, az önkormányzat a munkákat elvégezheti vagy vállalkozóval elvégeztetheti, mellyel kapcsolatban felmerült valamennyi költséget az önkormányzat tovább számláz az ingatlan tulajdonos/használó/bérlő részére.

4. Közterület felbontása, helyreállítása

5. § (1) A közterület felbontásához közterülethasználati engedély szükséges. A közterületen elhelyezett közművek, közműves berendezések, illetve létesítmények halasztást nem tűrő hibaelhárítása érdekében végzett munkák esetében a bontási munkát a közterület tulajdonosának, kezelőjének 24 órán belül, illetve a munkálatok megkezdését követő első munkanapon be kell jelenteni. A bejelentésben közölni kell a bontási munka helyét, a helyreállítás időpontját, az élet- és vagyonbiztonság, valamint a balesetmentes közlekedésre vonatkozóan megtett intézkedéseket.

(2) A közterület felbontása és helyreállítása esetén a beruházó, illetve a kivitelező az alábbi előírásokat köteles betartani:

a) a felbontásért, helyreállításért, valamint a felbontott közterület környezetének rendjéért teljes körű felelősséggel tartozik, továbbá a szakszerűtlen munkavégzésből eredő károkért a tulajdonosi hozzájárulás kiadását követő 5 éven belül felel,

b) abban az esetben, ha a közterület helyreállítását az arra kötelezett felszólítás és bírságolás ellenére sem teljesíti, a közterület tulajdonosa a helyreállítást a kötelezett költségére elvégzi,

c) az érintett terület lakóit a bontási munka megkezdése előtt 8 nappal értesíteni kell a bontás megkezdésének és a helyreállítás várható befejezésének időpontjáról,

d) folyamatos munkavégzésről kell gondoskodni,

e) a munkahelyet és a felvonulási területet tisztán kell tartani,

f) a munka végzése során a növényzetet védeni kell,

g) a felesleges földet, törmeléket, hulladékot és szemetet folyamatosan el kell szállítani.

(3) A kivitelezőt a helyreállítás szakszerűségéért felelősség terheli a végleges helyreállítást követően a jogszabályban meghatározott időn belül, de minimum 3 évig.

5. A közterületek rendeltetéstől eltérő használata

6. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterülethasználat) közterülethasználati engedély szükséges.

(2) Közterülethasználati engedély alapján végezhető tevékenység:

a) közterületbe beálló vagy közterületen elhelyezett hirdető-berendezés, reklámfelület (továbbiakban: önálló hirdetőfelület) létesítése,

b) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése, építési terület kialakítása,

c) kiállítás, vásár, sport, kulturális- és egyéb rendezvények (továbbiakban: rendezvény) folytatása,

d) mutatványos tevékenység folytatása,

e) üzlet homlokzata előtti közterületen vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz létesítése, üzemeltetése,

f) közterületre 10 cm-en túl nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdetőberendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

g) üzlettel rendelkező kereskedők részére az üzlet homlokzatával érintkező közterületen árusítás és árubemutatás,

h) üzlettel nem rendelkező kereskedők részére árusítás engedélyezése,

i) közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító vagy szolgáltató berendezés (pl. árusító automata) elhelyezése,

j) szolgáltató tevékenység folytatása,

k) autóbuszok, teherautók és egyéb teherszállító járművek, mezőgazdasági traktor és munkagépek, azok tartozékai közterületen való tárolása.

(3) Nem kell közterülethasználati engedélyt kérni, de a tulajdonos részére bejelentést kell tenni a következő tevékenységekről:

a) a közterületnek az önkormányzat és intézményei által történő igénybevételéhez,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) szilárd tüzelőanyag 48 órát meg nem haladó tárolásához.

6. A közterülethasználati engedély

7. § (1) Az engedély iránti kérelmet az önkormányzati hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és lakóhelyének (telephelyének) címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását.

(2) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

(3) A közterülethasználati engedélynek tartalmaznia kell:

a) a közterülethasználatára jogosult nevét és lakóhelyének, illetve telephelyének vagy működési helyének a címét,

b) a közterülethasználat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek a bekövetkezéséig a szerződés érvényes,

c) a közterülethasználat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a közterület tulajdonosa által szabott feltételeket, továbbá a közterület használatában érintettek nyilatkozatában foglaltak megtartására való felhívást,

e) a díjfizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feltételeket,

f) a helyreállítási kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményeit.

8. § (1) A közterülethasználat közérdekből bármikor - kártalanítási igény kizárásával - megszüntethető.

(2) Az engedély érvénye megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott cél megvalósultával,

b) a közterülethasználatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatt történő megszűntetésével

c) az engedélyben a közterülethasználatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó jogszabályokban foglaltak megsértése miatt tör

(3) Vissza kell vonni az engedélyt, a közterület nem az előírt módon és célra történő használata esetén, valamint a közterülethasználatra és az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabály megsértése esetén.

(4) Ha a jogosult a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát írásban az önkormányzati hivatalhoz bejelenteni.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, vagy visszavonásra kerül a jogosult köteles a saját költségén - kártalanítási igény nélkül - a közterület eredeti állapotát azonnal helyreállítani. Amennyiben a közterület használatára jogosult ezen kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az önkormányzati hivatal jogosult az igénybevevő költségére azt elvégeztetni.

(6) A közterület kiürítésére, illetve az eredeti állapot helyreállítására halasztás adható.

(7) Az engedély azonnali hatállyal visszavonható, ha a közterülethasználó fizetési kötelezettségének határidőre nem tesz eleget.

7. Közterülethasználat díja

9. § (1) A közterület rendeltetésről eltérő használatáért közterülethasználati díjat kell fizetni, amelynek mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A közterülethasználati díjfizetés alól állandó jellegű mentesség illeti meg:

a) az egészségügyi célokat szolgáló létesítmények tulajdonosát,

b) közúti közlekedési szolgáltatás ellátása érdekében menetrendszerű személy szállítás céljára szolgáló várakozóhely, fülke és várakozóhelyiség (megálló) tulajdonosát, valamint

c) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság és a vízügyi szolgálat, valamint a közforgalmú vasúti, közúti, vízi, légi közlekedési és postai szervezetek létesítményeinek tulajdonosát, amennyiben a közterülethasználat a feladata ellátása miatt szükséges

d) idény jellegű piactéri árusítást, amennyiben az árus őstermelő a saját maga által megtermelt, vagy előállított terméket árusítja.

8. Engedély nélküli, vagy attól eltérő közterülethasználat jogkövetkezményei

10. § (1) Aki közterületet engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, köteles a közterületet ellenőrző személy felhívására a jogellenes helyzetet haladéktalanul megszüntetni, az engedély nélküli tevékenység megkezdésétől számítottan háromszoros közterülethasználati díjat megfizetni, továbbá a közterületet eredeti állapotának megfelelően kártalanítás nélkül haladéktalanul helyreállítani. E kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzati hivatal az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégezteti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(2) Az önkormányzati hivatal az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíttatja, ha az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

9. Záró rendelkezések

11. § A rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

12. § Hatályát veszti A közterülethasználatról szóló 30/2020 (II.14.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Közterülethasználati díjak
A közterülethasználat célja, használati díj mértéke:

1. Idény jellegű árusítás a piactéren

a) a díj napi fizetése esetén 800 Ft/m2/nap

b) minimum 1 600 Ft/nap

2. Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezése ideiglenes jelleggel

a) ha építési engedély van 400 Ft/m2/hó

b) építési engedély lejárta után 700 Ft/m2/hó

c) építési engedély nélkül 700 Ft/m2/hó

3. Vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz létesítése, üzemeltetése 3 000 Ft/m2/hó

4. Közterületre 10 cm-en túl nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdetőberendezés, cég- és címtábla 2 500 Ft/m2/hó

5. Üzlettel rendelkező kereskedők részére az üzlet homlokzatával érintkező közterületen árusítás és árubemutatás 2 500 Ft//m2/hó

6. Közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító vagy szolgáltató berendezés (pl. árusító automata) elhelyezése 6 000 Ft/hó

7. Községi búcsú során árusítás 1 500 Ft/m2

8. Ideiglenes tárolás 2 000 Ft/m2/nap

9. Autóbuszok, teherautók és egyéb teherszállító járművek, mezőgazdasági traktor és munkagépek, azok tartozékai közterületen való tárolása, éjszakai parkírozása. A közterülethasználati díj az autóbuszok, teherautók és egyéb teherszállító járművek, mezőgazdasági traktor és munkagépek üzemeltetőjét/tulajdonosát/bérlőjét terheli.

a) állandó jelleggel 50 000 Ft/hó

b) ideiglenes jelleggel 3 000 Ft/nap

10. Mozgó jellegű árusítás nem kiemelt rendezvény esetén 2 500 Ft/nap

11. Falunapon, fesztiválon, egyéb kiemelt önkormányzati rendezvényen történő árusítás

11.1. sátor, pavilon, árusító asztal esetén

11.1.1. szeszesitallal összekötött árusítás 4 m2-ig 30 000 Ft/nap

11.1.2. 4 m2 felett 30 000 Ft/nap +2 000 Ft/m2/nap

11.1.3. nem szeszesital árusítás 4 m2-ig 11 000 Ft/nap

11.1.4. 4 m2 felett 11 000 Ft/nap +1 500 Ft/m2/nap

11.2. büfé kocsi, egyéb jármű esetén

11.2.1. nem szeszesital árusítás 28 000 Ft/nap/jármű

11.2.2. szeszesitallal összekötött árusítás 40 000 Ft/nap/jármű

12. Falunapon, fesztiválon, egyéb kiemelt önkormányzati rendezvényen vidámpark, cirkusz és egyéb szórakoztató, vidámparki, cirkuszi eszközök üzemeltetése, valamint kísérő járműi esetében a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy egyedi elbírálás alapján állapítsa meg a közterülethasználati díj mértékét 30 000 Ft-tól 120 000 Ft-ig terjedő mértékben.