Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A közterület-felügyeletről

Hatályos: 2022. 09. 01

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A közterület-felügyeletről

2022.09.01.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 4. pontjában foglalt feladatkörében eljárva - figyelemmel a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (2) és (6) bekezdésére, a 4. § (2) bekezdésére, valamint a 22. § (1) bekezdésére - a következőket rendeli el:

1. A közterület-felügyelet jogállása

1. § (1) Karácsond Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a közigazgatási területén lévő közterületek rendjének és tisztaságának védelme, valamint az önkormányzati vagyon védelme érdekében a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal szervezetén belül közterület-felügyeletet működtet.

(2) A közterület- felügyelet jogállását, feladat- és hatáskörét e rendelet, valamint a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény határozza meg.

(3) A közterület felügyelő köztisztviselő, felette a munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja.

(4) A közterület-felügyelőjének eltérő munkarendjét – az éves munkaidő keretén belül – a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

(5) A közterület-felügyelet illetékességi területe az önkormányzat illetékességi területén lévő közterületekre, az önkormányzati intézményekre, valamint az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő ingó- és ingatlan vagyonra terjed ki.

2. A közterület-felügyelet feladatai

2. § (1) A közterület-felügyelet ellátja a törvényekben, illetve más jogszabályokban előírt feladatokat, ezen felül a közterület-felügyelet kötelezettsége/feladatköre

a) a közterület rendjére, tisztaságára, a település környezetvédelmére vonatkozó önkormányzati rendeletek szabályai betartásának ellenőrzése, a tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszüntetése,

b) önkormányzati rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétesnek minősített tevékenység, mulasztás megakadályozása, megszüntetése, szankcionálása,

c) a közterület-figyelő kamera rendszer működtetéséből eredő feladatok ellátása,

d) a jogellenes állapot jelzése, intézkedés kezdeményezése, más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozó ügyekben,

e) a hatósági munka és az önkormányzat kötelező feladatai ellátásának segítése

f) közreműködés az önkormányzati és egyéb tömegrendezvények rendjének biztosításában,

(2) A felügyelet az e rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni vagy az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló jogszabályban meghatározott intézkedéseket megtenni.

(3) A közterület-felügyelő feladatait az önkormányzat illetékességi területén közterületen járőrszolgálat, vagy őrszolgálat keretében teljesíti.

(4) A közterület-felügyelet feladatainak ellátása érdekében a közterület-felügyelő jogosult, illetve köteles a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközéről szóló 43/1999.(XI. 26.) BM rendelet szerint eljárni.

3. § (1) A közterület-felügyelet feladatai ellátása érdekében megállapodás szerint együttműködik

a) a rendőrséggel

b) a katasztrófavédelem szerveivel

c) adó- és vámhivatallal

d) egyéb állami ellenőrző és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezettel

(2) A közterület-felügyelő együttműködik az önkormányzati képviselőkkel, tevékenységéről részletes tájékoztatóra a jegyző évenkénti hivatal működéséről szóló beszámolójában kerül sor.

4. § (1) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.

(2) A közterület-felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában teljesíti.

(3) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt.

3. A felügyelői intézkedések

5. § (1) A felügyelő köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak a tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé

(2) A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.

(3) Ha a felügyelő a feladatkörébe nem tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak a tudomására, mely beavatkozást tesz szükségessé, köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni.

(4) A felügyelő intézkedési jogkörét, valamint a tevékenysége során használható kényszerítő eszközök alkalmazását a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, továbbá az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény szabályozza.

(5) A közterület-felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár.

(6) A közterület-felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, illetve felvilágosítást megadni.

(7) A közterület-felügyelő vagyonvédelmi feladatainak ellátása során az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet a képviselő-testület rendelkezésére lezárja, megakadályozza, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat távozásra szólítja fel.

4. Adatkezelés

6. § (1) A közterület-felügyelet feladatkörében, feladatainak ellátásához személyes adatot kezelhet.

(2) A közterület-felügyelő az érintett természetes személyazonosító adatait, lakcímét, valamint az üggyel összefüggő adatokat kezeli. A helyszíni bírságolás alá vont személy személyazonosító adatait és lakcímét a közterület-felügyelet két évig kezelheti.

(3) A közterület-felügyelő neve, a munkáltató szerv megnevezése és címe közérdekű adat.

5. Zárórendelkezés

7. § Ez a rendelet 2002. szeptember 1-jén lép hatályba.