Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A követelések elengedésének rendjéről

Hatályos: 2023. 12. 03

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A követelések elengedésének rendjéről

2023.12.03.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Karácsond Községi Önkormányzatra (a továbbiakban: önkormányzat) és az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervekre (továbbiakban: költségvetési szervek) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a közhatalmi bevételekkel kapcsolatosan behajtandó követelésekre.

2. § (1) Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) önkormányzatot és a fenntartásában működő költségvetési szerveket illető követelésekről történő lemondás eseteit a következők szerint határozza meg:

a) a követelés – a számviteli előírásoknak megfelelő kritériumok alapján – behajthatatlannak minősül,

b) a követelés kis összegű és az önkéntes teljesítésre történő felhívás nem vezetett eredményre,

c) a követelés behajtandó, de a behajtással kapcsolatos becsült (várható) költségek a követelés összegét elérik vagy meghaladják,

d) csődegyezségi megállapodás esetén,

e) bírói egyezség keretében,

f) jogszabály által megfogalmazott közérdekű cél esetében, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja és nem ellentétes az Áht. rendelkezéseivel,

g) az adósnál olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen pl. egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a jövőben kedvező változás nem várható, vagy olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely a követelésről méltányosságból történő lemondást

h) amennyiben az adós nem lelhető fel, mert a megadott címen nem található és felkutatása igazoltan nem járt eredménnyel.

(2) A behajthatatlanság tényét és mértékét bizonyítani kell.

(3) A behajthatatlan követeléseket a könyvviteli mérlegben nem lehet kimutatni, azt egyéb ráfordításként kell leírni. A behajthatatlan követelés meghatározását az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet és az önkormányzat számviteli politikája rögzíti. A behajthatatlannak minősített követelés leírása nem minősül a követelés elengedésének.

3. § (1) A követelésről részben vagy egészben lehet lemondani. Részben vagy egészben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.

(2) A követelésekről

a) önkormányzat esetében a polgármester

b) a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal esetében a jegyző

c) a költségvetési szervek esetében a költségvetési szerv vezetőjének javaslata alapján a polgármester mondhat le.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott hatáskör ugyanazon adós (kötelezett) tekintetében 5 éven belül csak egy alkalommal gyakorolható.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.