Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 17.) önkormányzati rendelete

A 2023. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2023. 03. 18

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 17.) önkormányzati rendelete

A 2023. évi átmeneti gazdálkodásról

2023.03.18.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Karácsond Községi Önkormányzat és az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek gazdálkodására terjed ki.

(2) Az átmeneti időszakban folytatott gazdálkodási tevékenység a 2023. évi költségvetés részét képezi, a beszedett bevételek és teljesített kiadások beépülnek a 2023. évi költségvetésbe.

2. § (1) Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendelete megalkotásáig terjedő időszakra felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat bevételei beszedésére és a kiadások időarányos teljesítésére, valamint a költségvetési szervek vezetőit a költségvetési szerv bevételei beszedésére és a kiadások időarányos teljesítésére.

(2) A korábbi években vállalt kötelezettségek teljesítése a kötelezettségvállalás dokumentumaiban foglaltak szerint vagy időarányosan történhet.

(3) Az önkormányzat önként vállalt feladatai ellátására új kötelezettségvállalás csak a feladatellátásból eredő bevétel erejéig vállalható.

3. § (1) Az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletében jóváhagyott és folyamatban lévő fejlesztési célú beruházások kiadásai folyósíthatók az előirányzaton belül.

(2) Új közbeszerzések akkor indíthatók, ha a feladathoz kapcsolódó fedezet is rendelkezésre áll. A folyamatban lévő közbeszerzési eljárásoknál a bírálat és az eredményhirdetés után a fedezet megléte esetén vállalható kötelezettség.

(3) Új közbeszerzési eljárás fedezethiány esetén akkor indítható, ha feltételes közbeszerzési eljárás keretében a hiányzó fedezet önkormányzati önerő igénybevétele nélkül a jövőben biztosítható.

(4) A pályázati forrás igénybevételével megvalósuló feladatokat szerződések alapján, a fizetési határidőt figyelembe véve kell teljesíteni.

(5) A képviselő-testület által a 2023. évi költségvetés terhére vállalt feladatokra szerződés, megállapodás köthető, közbeszerzési eljárásuk indítható.

4. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

5. § A rendelet rendelkezéseit Karácsond Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendelet hatályba lépéséig kell alkalmazni.