Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 24

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.24.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságaira, a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatalra, a Gesztenyéskerti Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsődére és a Karácsondi Művelődési Ház, Könyvtár, Információs és Közösségi Helyre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését 1.343.428.141 Ft költségvetési bevétellel, 1.343.428.141 Ft költségvetési kiadással 0 Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg.

(2) A kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat a következő jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg

a) Működési költségvetés kiadásai: 432.688.722 Ft

aa) Személyi juttatások: 197.159.516 Ft

ab) Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 25.658.037 Ft

ac) Dologi kiadások: 188.255.158 Ft

ad) Ellátottak pénzbeli juttatásai: 1.800.000 Ft

ae) Egyéb működési célú kiadások: 19.816.011 Ft

b) Felhalmozási költségvetés kiadásai: 653.418.559 Ft

ba) Beruházások: 62.774.730 Ft

bb) Felújítások: 587.087.292 Ft

bc) Egyéb felhalmozási kiadások: 3.556.537 Ft

c) Tartalék: 0 Ft

d) Finanszírozási kiadások: 257.320.860 Ft

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek, költségvetési kiadások címrendjét a rendelet 1. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, valamint a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok bontásban a rendelet 2. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet és a 4. melléklet részletezi.

(6) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának rendeli el.

(7) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az 5. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 7. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 9. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. melléklet, 13. melléklet, 14. melléklet, 15. melléklet szerint határozza meg.

(8) A képviselő–testület a 2023. évre a köztisztviselők cafeteria juttatás keretét a munkáltatót terhelő közterhekkel együtt köztisztviselőnként bruttó 200.000. Ft összegben határozza meg.

(9) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv közalkalmazotti és Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó jogviszony keretében foglalkoztatott dolgozói a 2023. évben havonta 5000.- Ft összegű adó – és járulékmentes béren kívüli egyéb juttatásra (SZÉP kártya) jogosultak.

(10) Az önkormányzat a kiadások között tartalékot nem állapít meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint a költségvetési szervek vonatkozásában a költségvetési szervek vezetőit a 2023. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére. Az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai felett, önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése, az értékpapír kibocsátása, vásárlása, értékesítése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(3) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) A költségvetési kiadások kiemelt bevételei és kiadási előirányzatok módosítása és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás a képviselő-testület hatásköre.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben az alábbi döntéseket hozhatja:

a) dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről,

b) átcsoportosítást engedélyez a jóváhagyott előirányzatok között az előirányzat 20 %-áig, maximum 3.000.000 Ft-ig,

c) 1.000.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról.

(3) A költségvetési szerv vezetője a költségvetési szerv költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatok módosítását, átcsoportosítását legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig hagyja jóvá és december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

6. Záró és vegyes rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2023. március 24. napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2022. január 1-jétől kell alkalmazni.