Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 16.) önkormányzati rendelete

A község közúti forgalmi rendjének változásáról

Hatályos: 2024. 01. 17

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 16.) önkormányzati rendelete

A község közúti forgalmi rendjének változásáról

2024.01.17.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében, valamint az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja a közlekedés biztonságának növelése és járműforgalom által okozott káros hatások mérséklése.

2. § (1) A rendelet hatálya Karácsond község belterületén lévő, 3. §-ban meghatározott jelzőtáblákkal védett önkormányzati tulajdonú és -kezelésű közútjaira (helyi közutak) terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az (1) bekezdés szerinti helyi utakon közlekedő minden résztvevőre.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya

a) megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművekre,

b) figyelmeztető jelzéssel jogszerűen felszerelt, és azt jogszerűen használó járművekre.

3. § (1) A képviselő-testület a 3,5 tonna súlykorlátozó táblával védett helyi közutakat az 1. melléklet szerint határozza meg.

(2) A képviselő-testület a 30 km/h zóna kezdete és vége sebességkorlátozó táblával védett helyi közutakat a 2. melléklet szerint határozza meg.

(3) A képviselő-testület a 3. mellékletben meghatározott utakon forgalomlassító küszöb elhelyezését rendeli el.

4. § (1) A közút kezelője a forgalmi rendet meghatározó jelzésekről nyilvántartást vezet.

(2) A helyi közutak forgalmi rendjét a forgalmi körülmények, vagy a baleseti helyzet jelentős változása esetén, de legalább ötévenként a közút kezelője felülvizsgálja és szükség esetén javaslatot tesz annak módosítására.

5. § (1) Karácsond község közigazgatási területén a súlykorlátozással érintett közutakon a 3,5 tonnát meghaladó gépjármű kizárólag behajtási engedély birtokában lehet közlekedhet.

(2) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a jegyzőre ruházza át.

(3) A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, a 4. melléklet szerinti tartalommal, egy adott járműre vonatkozóan, a jármű üzembentartója (vagy tulajdonosa), vagy a behajtásban érdekelt személy (a továbbiakban együttesen: kérelmező) nyújthat be.

(4) A jegyző a kérelmet megvizsgálja, és a beérkezésétől számított 8 napon belül elbírálja.

(5) Behajtási engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag a súlykorlátozással érintett helyi közúton közelíthető meg.

(6) Behajtási engedélyt – a (7) bekezdés kivételével – egy alkalomra, eseti jelleggel lehet kiadni.

(7) Határozatlan idejű behajtási engedély adható, amennyiben a gépjármű telephelye kizárólag a súlykorlátozással érintett helyi közúton közelíthető meg.

(8) Amennyiben az engedéllyel való behajtásból eredően a helyi közúton kár keletkezik, a kérelmező köteles helyreállítani, ellenkező esetben az önkormányzat a kérelmező költségére helyreállíttatja.

6. § Ez a rendelet 2024. január 17-én lép hatályba.