Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 15

Karácsond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.15.

Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [ A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya Karácsond Községi Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságaira, a Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatalra, a Gesztenyéskerti Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsődére és a Karácsondi Művelődési Ház, Könyvtár, Információs és Közösségi Helyre terjed ki.

2. § [ A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését 1.263.493.316Ft költségvetési bevétellel, 1.263.493.316 Ft költségvetési kiadással 0 Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg.

(2) A kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat a következő jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg

a) Működési költségvetés kiadásai: 584.249.974 Ft

aa) Személyi juttatások: 236.326.280 Ft

ab) Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 30.348.584 Ft

ac) Dologi kiadások: 294.996.735 Ft

ad) Ellátottak pénzbeli juttatásai: 2.500.000 Ft

ae) Egyéb működési célú kiadások: 20.078.375 Ft

b) Felhalmozási költségvetés kiadásai: 379.552.238 Ft

ba) Beruházások: 37.414.481 Ft

bb) Felújítások: 342.137.757 Ft (3)

bc) Egyéb felhalmozási kiadások: 0 Ft

c) Tartalék: 0 Ft

d) Finanszírozási kiadások: 299.691.104 Ft

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek, költségvetési kiadások címrendjét a rendelet 1. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, valamint a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok bontásban a rendelet 2. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet és a 4. melléklet részletezi.

(6) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának rendeli el.

(7) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának

3. § [ A költségvetés részletezése]

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg: Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az 5. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 7. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 9. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. melléklet, 13. melléklet, 14. melléklet, 15. melléklet szerint határozza meg.

(8) A képviselő–testület a 2024. évre a köztisztviselők cafeteria juttatás keretét a munkáltatót terhelő közterhekkel együtt köztisztviselőnként bruttó 200.000. Ft összegben határozza meg.

(9) A képviselő-testület 2024. évre a köztisztviselői illetményalapot 46 380 Ft-ban, az a felsőfokú és érettségi végzettségű köztisztviselők illetménykiegészítésének mértékét 20 %-ban állapítja meg.

(10) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv közalkalmazotti és Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó jogviszony keretében foglalkoztatott dolgozói a 2024. évben havonta 5000.- Ft összegű adó – és járulékmentes béren kívüli egyéb juttatásra (SZÉP kártya) jogosultak.

(11) Az önkormányzat a kiadások között tartalékot nem állapít meg.

4. § [ A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint a költségvetési szervek vonatkozásában a költségvetési szervek vezetőit a 2024. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére. Az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai felett, önkormányzat esetében a polgármester, a költségvetési szervek esetében a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése, az értékpapír kibocsátása, vásárlása, értékesítése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(3) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

5. § [ Az előirányzatok módosítása]

(1) A költségvetési kiadások kiemelt bevételei és kiadási előirányzatok módosítása és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás a képviselő-testület hatásköre.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben az alábbi döntéseket hozhatja:

a) dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről,

b) átcsoportosítást engedélyez a jóváhagyott előirányzatok között az előirányzat 20 %-áig, maximum 3.000.000 Ft-ig,

c) 1.000.000 Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról.

(3) A költségvetési szerv vezetője a költségvetési szerv költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatok módosítását, átcsoportosítását legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig hagyja jóvá és december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

6. § [ Záró rendelkezés]

Ez a rendelet 2024. március 15-én lép hatályba.

7. § [Vegyes rendelkezés ]

Rendelkezéseit azonban 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.