Markaz Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018. (II.16.) önkormányzati rendelete

MARKAZ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

Hatályos: 2018. 02. 17

Markaz Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:



A rendelet hatálya


  1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed

  1. a Képviselő-testület és annak bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra,
  2. a Képviselő-testület által alapított, az irányítása alá tartozó önállóan működő költségvetési szervre,
  3. a Képviselő-testület, illetve a bizottságok által megállapított támogatásokra és kedvezményezettjeire.



A költségvetés fő gazdasági mutatói


2. §


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének


  1. mérlegfőösszegét           415.378.700.- Ft-ban
  2. folyó évi bevételeit        415.378.700.- Ft-ban
  3. folyó évi kiadásait          415.378.700.- Ft-ban
  4. költségvetési hiányát     97.123.397.- Ft-ban
  5. általános tartalékát           0.- Ft-ban

határozza meg az 1. melléklet részletezése szerint.



(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi elemi költségvetésének


  1. mérlegfőösszegét           334.976.200.- Ft-ban
  2. folyó évi bevételeit        334.976.200.- Ft-ban
  3. folyó évi kiadásait          334.976.200.- Ft-ban
  4. költségvetési hiányát     97.123.397.- Ft-ban
  5. általános tartalékát          0.- Ft-ban

határozza meg az 1/A. melléklet részletezése szerint.



(3) A Képviselő-testület a Markazi Közös Önkormányzati Hivatal 2018. évi elemi költségvetésének


  1. mérlegfőösszegét           96.199.000.- Ft-ban
  2. folyó évi bevételeit        96.199.000.- Ft-ban
  3. folyó évi kiadásait          96.199.000.- Ft-ban
  4. költségvetési hiányát     0.- Ft-ban

határozza meg az 1/B. mellélet részletezése szerint.



(4) A Képviselő-testület a Markaz Többcélú Közoktatási Intézmény 2018. évi elemi költségvetésének


  1. mérlegfőösszegét           82.376.200.- Ft-ban
  2. folyó évi bevételeit        82.376.200.- Ft-ban
  3. folyó évi kiadásait          82.376.200.- Ft-ban
  4. költségvetési hiányát     0.-Ft-ban

határozza meg az 1/C melléklet részletezése szerint.



(5) A Képviselő-testület a Markazi Könyvtár és Közművelődési Intézmény Markaz 2018. évi elemi költségvetésének


  1. mérlegfőösszegét           16.059.000.- Ft-ban
  2. folyó évi bevételeit        16.059.000.- Ft-ban
  3. folyó évi kiadásait          16.059.000.- Ft-ban
  4. költségvetési hiányát     0.- Ft-ban

határozza meg az 1/C melléklet részletezése szerint.



(6) A Képviselő-testület a címrendet az alábbiak szerint határozza meg:


  1. Az Önkormányzat elemi költségvetésében szereplő – nem intézményi kiadások a 3/A. melléklet szerinti feladatok tekintetében alkotnak egy címet.


  1. A Markazi Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv elemi költségvetésében szereplő kiadásai alkotnak egy címet.


  1. Az önállóan működő költségvetési szerv – Markaz Többcélú Közoktatási Intézmény alkot egy címet.


  1. Az önállóan működő költségvetési szerv – Markazi Könyvtár és Közművelődési Intézmény – alkot egy címet.




Az Önkormányzat bevételei


3. §


(1) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételi főösszeg jogcímenkénti és forrásonkénti megoszlását az 1. melléklet tartalmazza.


(2) A tárgyévi költségvetési hiány pótlására a 2017. évi …-…… e Ft pénzmaradvány összegét a 2018. évi költségvetési hiány belső finanszírozására (1. melléklet VII. pontja) az alábbiak szerint veszi igénybe az önkormányzat:


  1. Működési célra               ………… e Ft
  2. Fejlesztési célra              ………… e Ft.


(3) A 2018. évi költségvetési hiány további csökkentésére, mint külső finanszírozási forrást, az Önkormányzat hitel felvétel lehetőségét határozza el az 1. melléklet VIII. pontjában 97.123.397.- Ft összegben, az alábbi megoszlásban:


  1. Működési hitel               0.- Ft
  2. Fejlesztési célú hitel       97.123.397.- Ft.


(4) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek közül az intézményi tevékenységi és egyéb bevételeket a 2. melléklet tartalmazza.



Az Önkormányzat kiadásai


4. §


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és az irányítása alatt álló költségvetési szervek kiadásait előirányzat-csoportonként és kiemelt előirányzatonként a 3. melléklet szerint állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi feladatok működési kiadásait kiemelt előirányzatonként a 3/A. melléklet szerint állapítja meg.


(3) A Képviselő-testület a 2018. évi felújítási és felhalmozási kiadásait az 5. melléklet szerint állapítja meg. A költségvetésben meghatározott fejlesztési célok megvalósításához a Képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. §-ában foglalt adósságot keletkeztető ügylet megkötése megvalósítástól függően szükséges az 5. melléklet pontjaiban meghatározott célokra.


(4) A Markazi Önkormányzat 2018. évi költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban az 1. mellékletben állapítja meg, míg a költségvetési évet követő további két év költségvetésére készült prognózist a 7. mellékletben határozza meg.


(5) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a 2018. évre vonatkozóan a költségvetés előirányzat felhasználási ütemtervét a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.


(7) A Képviselő-testület a 2018. évi költségvetésben biztosított közvetett támogatások előirányzatát a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.


(8) A Képviselő-testület a 2018. évi kötelező és önként vállalt feladatait a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.



Az Önkormányzat létszám – előirányzatai


5. §


A Képviselő-testület az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek 2018. évi létszám-előirányzatát a 4. mellékletben részletezettek alapján határozza meg.



Tartalék


6. §


A Képviselő-testület, az évközben esetlegesen felszabaduló pénzeszközöket javasolja tartalékként kezelni az év közben felmerülő kiadások fedezetére. A tartalék összegét az 1. melléklet tartalmazza.



A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


7. §


(1) A költségvetési szervek a költségvetésüket:


  1. az Alapító Okiratokban előírt, illetve engedélyezett, valamint az intézményi költségvetési alapokmányokban és a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörökben és kötelezettségek mellett,
  2. a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használata következményeinek érvényesítésével,
  3. a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával kötelesek végrehajtani.


(2) A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét, és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magában.


(3) A költségvetési szerv köteles – amennyiben önerő rendelkezésére áll – az Önkormányzat forráshiányának csökkentése, illetve a megvalósítani kívánt feladatokhoz rendelt források bővítése érdekében a pályázati lehetőségekkel élni.


(4) A megtervezett fejlesztési feladatokkal összefüggésben kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amilyen arányban az Önkormányzat felhalmozási bevételei teljesülnek.


(5) Azon fejlesztési feladatok, amelyeknél a rendelet csak az önerőt tartalmazza, s amelyek teljes körű megvalósításának előfeltétele a pályázaton való sikeres részvétel, csak olyan ütemben valósíthatók meg, amilyen arányban az önerőn kívüli források teljesülnek. Amennyiben a fejlesztési célok megvalósítása csak adósságot keletkeztető ügyletek igénybevételével valósítható meg a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. §-ában foglalt esetekben a kötelezettségvállalás előtt meg kell kérni a kormány nevében eljáró szerv előzetes hozzájárulását.


(6) Azon költségvetési szerv, amely 2018-ban feladatai ellátásához kapcsolódóan az Önkormányzat kötött felhasználású normatív állami hozzájárulásban részesül, köteles ezen bevételeit a jogszabályban meghatározott célra felhasználni, s azzal az Önkormányzat felé 2019. január 31. napjáig elszámolni.


(7) Az egységes költségvetés végrehajtását a költségvetési törvény, az államháztartási törvény és a végrehajtásáról rendelkező rendeletek, valamint a számviteli törvény előírásainak megfelelően a közös önkormányzati hivatal végzi.


(8) A közös önkormányzati hivatal a központi költségvetési normatív állami hozzájárulásokat a pénzügyi információs rendszer keretének megfelelően köteles nyilvántartani, hogy az elszámolás az éves költségvetés lezárását követően elkészíthető legyen.



Személyi és egyéb juttatások


8. §


(1) A Képviselő-testület a közalkalmazottak havi illetményét a 2018. évben a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 1. mellékletében szereplő, az egyes fizetési osztályokhoz és fokozatokhoz rendelt értékek alapján határozza meg.


(2) A Képviselő-testület a közalkalmazottakat megillető kötelező pótlékok mértékét a Magyarország 2017. évi költségvetéséről szóló 2016. évi CX. törvény60. § (1) b) pontjában rögzített minimumban állapítja meg.


(3) Nem tartozik a (2) bekezdés hatálya alá a vezetői pótlék, melynek megállapítására a Képviselő-testület jogosult.


(4) Az intézményeknél az illetményfizetés egységesen, a dolgozó által megválasztott lakossági folyószámlára utalással történik, kivételt képeznek a közcélú foglalkoztatás keretében foglalkoztatottak, akiknek a havi illetményfizetése minden hónap 03. napján házipénztárból történik. Az illetmény utalásáról úgy kell gondoskodni, hogy az minden hónap 03. napján – amennyiben az munkaszüneti napra esik, az azt megelőző munkanapon – a munkavállaló számláján jóváírásra kerüljön.








9. §


(1) A Képviselő-testület a köztisztviselők cafetéria-juttatásának 2018. évi mértékét 200.000.- forintban állapítja meg, az Önkormányzat által közvetlenül foglalkoztatott, a Képviselő-testület által alapított önállóan működő költségvetési szervnél foglalkoztatott közalkalmazottak esetében béren kívüli juttatás 2018. évi mértékét bruttó 160.000.- forintban állapítja meg. Mindkét típusú keretösszeg magában foglalja a munkáltatót terhelő közterhet is.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott foglalkoztatott (továbbiakban: foglalkoztatott) az ott megjelölt juttatás igénybevételéről a Rendelet hatálybalépését követően legkésőbb 60 napon belül, illetve jogviszony létesítésekor, vagy az áthelyezésekor nyilatkozik, s ezt a nyilatkozatot 2018-ban legfeljebb egyszer, 2018. július 01. napjáig módosíthatja.


(3) A két jogosultsági körbe tartozó foglalkoztatott az (1) bekezdésben meghatározott mértékig a (2) bekezdésben rögzített módon az alábbi juttatások közül választhat:


  1. Készpénzes kifizetés – éves nettó 100.000.-Ft,
  2. Az adóévben Széchenyi Pihenő Kártya
    1. Szálláshely alszámlán több juttatótól származóan együttvéve legfeljebb 225.000.-Ft támogatás.
    2. Vendéglátás alszámlán több juttatótól származóan együttvéve legfeljebb 150.000.-Ft támogatás.
    3. Szabadidő alszámlán több juttatótól származóan együttvéve legfeljebb 75.000.-Ft támogatás.
  3. Iskolakezdési támogatás
  4. Erzsébet étkezési utalvány
  5. Erzsébet ajándékutalvány
  6. Lakáscélú hiteltörlesztés a jogszabályi előírások figyelembe vételével,
  7. Meleg étkezés igénybevétele – saját konyhán.
  8. A munkáltató által a magánszemély javára havonta, illetve háromhavonta átutalt munkáltatói hozzájárulás
  1. az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba
  2. az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba vagy/és önsegélyező pénztárba.


(4) A részmunkaidős foglalkoztatottat az (1) bekezdésben meghatározott juttatás a tényleges foglalkoztatás arányában illeti meg. Amennyiben a foglalkoztatott jogviszonya év közben keletkezik, vagy szűnik meg, úgy a juttatás időarányos része illeti meg.


(5) Nem jogosult cafetéria- illetve béren kívüli juttatásra a foglalkoztatott azon időtartam vonatkozásában, amelykor illetményre, vagy átlagkeresetre nem jogosult, feltéve, hogy a távollét időtartama meghaladja a 30 napot.


(6) A cafetéria- illetve béren kívüli juttatás időarányos keretösszegét is száz forintra kerekítve, a kerekítési szabályoknak megfelelően kell megállapítani.


(7) Az egyes intézményi szerződések csak az (1)-(6) bekezdésben rögzített korlátozással köthetők, illetve módosíthatók. Ezen rendelkezés értelemszerűen alkalmazandó a köztisztviselőkre irányadó Közszolgálati Szabályzat kiadására is.



Előirányzat felhasználás módosítás


10. §


(1) Az Önkormányzat és a költségvetési szervek elemi költségvetésében meghatározott előirányzatok feletti döntési jogosultsága a jogszabályi kereteken belül előirányzat-felhasználásra, illetve kiemelt előirányzatokon belüli előirányzat-módosításra terjed ki.


(2) A saját hatáskörű előirányzat-módosítás önkormányzati támogatási többlet-igénnyel sem a költségvetési évben, sem az azt követő év(ek)ben nem járhat.


(4) A saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításról az éves beszámoló benyújtásával egyidejűleg kötelesek tájékoztatást adni.



Nevesített hatáskörök


11. §


(1) Az Önkormányzat költségvetésében meghatározott tartalékok előirányzatának terhére összesen 1.000 e Ft-ig átruházott hatáskörben a Polgármester vállalhat kötelezettséget. A tartalék felhasználásáról a Polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a képviselőket. Az előirányzat-módosítást a költségvetési rendeletben át kell vezetni.


(2) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.


(3) A költségvetési év végéig lejáró, rövid távú hitelfelvétellel (pl.: munkabérhitel) kapcsolatos szerződés megkötésének a jogát a Képviselő-testület a havi munkabér és a társadalom- és szociális juttatások havi összegének értékhatáráig a Polgármesterre ruházza át. A Polgármester a hitelszerződésről, annak aláírását követő következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.


(4) A (3) bekezdés hatálya alá nem tartozó hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.


(5) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja. A hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a Polgármester hatáskörébe utalja. A Polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.




Átmeneti gazdálkodás


12. §


(1) Az átmeneti gazdálkodásról a Képviselő-testület külön rendeletet nem alkot, ezért felhatalmazza a Polgármestert a gazdálkodás folytonosságának biztosítása érdekében az önkormányzatot megillető bevételek jogszabály szerinti beszedésére, illetve az előző évi kiadási előirányzatok arányos teljesítésére a 2018. költségvetési évben a költségvetési rendelet megalkotásának időpontjáig.


(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert azzal, hogy a 2018. január, február hónapban teljesítse mindazon kiadásokat is, amelyek nem szerepelnek az előző év költségvetésében, de teljesítésük indokolt a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadása előtt is.


(3) Az (1)-(2) bekezdés szerint realizált bevételek és kiadások 2018. évi költségvetési rendeletbe való beillesztéséről a Polgármester gondoskodik.



Záró rendelkezések


13. §


(1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A 2018. január 01. és kihirdetés időpontja közötti időszakban realizált bevételre és teljesített kiadásokra a Rendelet előirányzatai biztosítanak fedezetet.