Markaz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Avar és kerti hulladék kezeléséről és égetéséről

Hatályos: 2023. 05. 25

Markaz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Avar és kerti hulladék kezeléséről és égetéséről

2023.05.25.

Markaz Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Markaz község belterületén, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanokon végzett avar és kerti hulladék égetésére terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában avarnak, kerti hulladéknak minősül az ingatlanokon azok tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lehullott lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék és egyéb növénymaradvány.

2. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.

(2) Égetéssel azon avar és kerti hulladék semmisíthető meg, amely komposztálásra alkalmatlan, vagy ha a komposztálásra nincs mód vagy lehetőség.

(3) Avart és kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt, robbanást nem okoz.

(4) Az égetést csak szélcsendes időben, kellően száraz avar és kerti hulladék esetén szabad elvégezni.

(5) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális-, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket, felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

(7) Az égetés befejezése után a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból át kell vizsgálni és minden olyan körülményt meg kell szüntetni, ami tüzet okozhat.

3. § (1) Az avar és a kerti hulladék égetését szerdai és szombati napokon, 10 órától 18 óráig lehet végezni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt napokon kívül, valamint ünnepnap avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időtartamban és időszakban sem lehet avart és kerti hulladékot égetni, ha a település területére is vonatkozó, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom van érvényben.

4. § Ez a rendelet 2023. május 25-én lép hatályba.