Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2007(XII.19.) önkormányzati rendelete

A temetőről és temetkezési tevékenységről.

Hatályos: 2021. 10. 02- 2023. 01. 31

Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2007(XII.19.) önkormányzati rendelete

A temetőről és temetkezési tevékenységről.1

2021.10.02.

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §2

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Nagyréde Község közigazgatási területén a nagyrédei 1154 hrsz-on lévő köztemetőre terjed ki.

(2)34 A temető tulajdonosa Nagyréde Nagyközség Önkormányzata.

3. § (1)5

(2)6 A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat sorszámokkal ellátott temetési helyekre kell osztani. 4

4. § (1)7 A temetőben lévő sírhelyek méreteit a 1. melléklete tartalmazza.

(2)8

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – főszabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5) Temetkezési helyen koporsós temetést nem lehet végezni, amíg a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,50 méternél magasabb.

(6) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(7)910 Az elhunyt hamvait tartalmazó urnát a – 8. § (3) bekezdésében foglaltak kivételével – a temetőben sírhelybe, urnasírba urnafalülkébe vagy urnasírboltba lehet elhelyezni.

(8) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(9) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

5. § (1)11 A sírhely kijelölését – az elhunytat eltemettető kérését figyelembe véve – a temető üzemeltetője végzi.

(2)12 A temetési hely feletti rendelkezési jogot az gyakorolja, aki a temetési helyet megváltotta.

(3) A rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltás napjával kezdődik.

(4) A rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt estén 10 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

d)13 urnasírbolt esetén 20 év.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog – az Önkormányzat eltérő rendelkezése hiányában – meghosszabbítható (újraváltható).

6. § (1)14

(2)15 A síremlék (sírjel) készítését, felújítását e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon és tartalommal be kell jelenteni ill. engedélyeztetni szükséges a temető üzemeltetőjével. Engedély nélkül a munkálatokat TILOS megkezdeni.

(3)16 A síremléken (sírjelen) - a beazonosíthatóság érdekében - minimum az elhunyt nevét és az elhalálozás időpontját fel kell tüntetni.

(4) Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés esetén az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére

a) a felhívás eredménytelensége esetén, illetve amennyiben engedély nem adható, a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni.

Temető fenntartása és üzemeltetése

7. § (1) A köztemető fenntartása és üzemeltetése az önkormányzat feladata.

(2)17 Nagyréde Községi Önkormányzat a köztemető fenntartását és üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján, a Hev-Tem 2003. Kft. (továbbiakban: üzemeltető) útján látja el. Az üzemeltető a temetőgondnoki feladatok ellátásával további alvállalkozót (továbbiakban: temetőgondnok) bízhat meg, akinek a személyét köteles az Önkormányzattal jóváhagyatni.

(3) A temető üzemeltetőjének feladatai: a.) Köteles maradéktalanuk ellátni a fenntartóval megkötött közszolgáltatási szerződésben foglaltakat b.) Ellátja a teljeskörű sírhelygazdálkodás, a temetési helyek megváltásával, újraváltásával kapcsolatos ügyintézést, ezek díjának beszedését, továbbá a beszedett díjaknak a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerinti befizetését az Önkormányzat felé.

7/A. §1819 Nagyréde Nagyközség Önkormányzata kötelezővé teszi a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdése szerinti feladatok ellátása céljából az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét.

Temetés

8. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi, vagy világi szertartás szerint.

(2) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halottak maradványait elhelyezni csak temetőben szabad.

(3) Ha a temetésre köteles személy az urna kiadását kéri, a kiadott urna bármely olyan ingatlanon, illetve temetkezési emlékhelyen elhelyezhető, vagy eltemethető, ahol a tulajdonos, továbbá az ingatlan jogszerű használója ehhez hozzájárult és a kegyeleti igények biztosíthatók.

(4) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőknek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését tiszteletben tartani.

(5) Az eltemetés módját és helyét – amennyiben az elhunyt arról életében nem rendelkezett – az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik.

(6) Az elhunyt temetésére köteles személy a temetési hely kiválasztása, illetve – amennyiben köztemetőben temetési hely felett rendelkezési joga van – megjelölése miatt köteles az üzemeltetőt megkeresni és a sírhely elfogadását, illetve kijelölését aláírásával igazolni.

(7) Közköltségen történő temetés esetén az ismert hozzátartozót a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.

(8) Temetni hagyományos módon koporsóban, illetve urnába helyezett hamvak eltemetésével lehet. A hamvak a temető arra kijelölt területén szétszórhatóak.

(9) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani, majd a temetés előtt véglegesen le kell zárni. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(10) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

Temetkezési szolgáltatások

9. § Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezése, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás és visszahantolás, az exhumálás és az újratemetés.

Szolgáltatókra vonatkozó rendelkezések

10. § (1) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végezhet az üzemeltető, továbbá az a vállalkozó is, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.

(2) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a temetkezési szolgáltatást – a köztemetőkben történő elhelyezés esetén – az üzemeltető által meghatározott temetői rend alapján folytathatják.

(3) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

(4)20 A temetkezési szolgáltatások körébe nem tartozó sírásás, illetve a sír felhantolása, és a köztemetőkben történő halotthűtés az üzemeltető feladata, amely tevékenységek végzésért, továbbá az üzemeltető által végzett egyéb tevékenységek igénybevételéért a rendelet 3. mellékletében, valamint a közszolgáltatási szerződésben meghatározott díjat kell fizetni.

11. § (1) A temetkezési szolgáltató köteles az engedélyezett temetkezési szolgáltatási tevékenységet a kegyeleti jogok betartása mellett, folyamatos rendelkezésre állással ellátni.

(2) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetés esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

(3) A szolgáltatásban közreműködők a munka során kötelesek méltó magatartást tanúsítani, a munkát a kegyeleti igényeknek megfelelő öltözetben végezni.

12. § (1) Temetkezési szolgáltatást az végezhet, aki megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához személyzettel rendelkezik. A szolgáltatási tevékenység a kormányrendeletben meghatározott műszaki, közegészségügyi és alapvető kegyelet, illetve személyi feltételek szerint gyakorolható.

(2) A temetkezési szolgáltatónak temetkezési szolgáltató szakképesítéssel kell rendelkeznie. Temető-fenntartási hozzájárulás

13. § (1)21 Az Önkormányzatot a köztemetőben lévő építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények használatért temető-fenntartási hozzájárulás illeti meg. A hozzájárulás megfizetésére kötelezettek körét, a hozzájárulás mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Ha az üzemeltető temetkezési szolgáltató tevékenységet is végez, köteles a temető-fenntartási hozzájárulás díját megfizetni, továbbá a vállalkozóktól beszedett díjat a kegyeleti közszolgálati szerződésben meghatározottak szerint az Önkormányzatnak befizetni.

A temetői szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

14. § (1) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a temetkezési szolgáltatás végzéséről a tevékenység megkezdése előtt kötelesek az üzemeltetőt tájékoztatni. Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók részére – az átvételről szóló elismervény aláíratásával – köteles a rendeletet és a temetői rendet átadni.

(2) Az elhunytnak a temetés helye szerinti köztemetőbe történő kiszállításáról a temetői rendben meghatározottak szerint kell gondoskodni.

(3) Az üzemeltető a temetőbe kiszállított elhunyt átvételére a temetői rendben meghatározottak szerint köteles.

(4) Az üzemeltető képviselője a temetés teljes időtartama alatt köteles a temetőben tartózkodni, a temetési időpontok és a szolgáltatások összehangolásáról gondoskodni. Az üzemeltető feladata a hozzátartozók által a temetőbe korábban kiszállított koszorúk, virágcsokrok átvétele, a temetés időpontjáig történő tárolása, illetve azoknak temetésenként (elhunytanként) történő csoportosítása. A szertartás időtartam alatt – különösen az egymást követő temetések esetén – a hozzátartozók irányítása és tájékoztatása az üzemeltető feladata.

(5) Vasárnap és ünnepnapon, illetve pihenőnapon a köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.

Nyilvántartások vezetése

15. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemettetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról.

(3) A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával.

(4) A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek tűztől védve kell megőriznie, azt követően át kell adnia a Heves Megyei Levéltárnak.

(5) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám és temetés napja, az elhalt, neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, sorhely száma, valamint a síremlékekre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(6) A nyilvántartási adatokról, tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a – temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temetők használatának rendje

16. § (1) Nagyréde község köztemetőjének nyitvatartási ideje:

a) Nyári nyitva tartás április 1-től október 31-ig, reggel 7 órától este 20 óráig.

b)22 Téli nyitva tartás november 1-től március 31-ig reggel 7 órától este 18 óráig.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák, stb.) helyezhetőek el. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék kizárólag az arra kijelölt helyen helyezhető el.

(4) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a temetőben lévő épületeket, egyéb tárgyakat, fákat, cserjéket, növényzetet beszennyezni, vagy eltávolítani tilos.

(5) A temetőben az avart, elszáradt koszorút, és virágcsokrokat elégetni nem szabad.

17. § (1) A temetőbe járművel közlekedni – a mozgáskorlátozottak, az idős, illetve a beteg személyek, továbbá a munkavégzés és temetkezési tevékenység céljából behajtó járművek kivételével – tilos.

(2) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temető területére kutyát bevinni – a terápiás, segítő, vakvezető és jelzőkutyák kivételével – tilos.

18. § (1) A temető területén fa, cserje, növény csak a sírra, vagy – az üzemeltető engedélyével – attól legfeljebb 30 cm távolságban a sírsorok között ültethető. A fa, cserje, illetve a növény teljes kifejlettségében nem lehet azonban magasabb 2 m-nél és átmérője nem haladhatja meg a sírhely méretét. A temetési hely felett rendelkezni jogosult saját költségén köteles az itt meghatározott magasságot, illetve átmérőt meghaladó fát, cserjét, növényt eltávolítani.

(2) A temetőben pad csak az üzemeltető hozzájárulásával, a közlekedés és a szomszédos sír megközelítésének akadályozása nélkül helyezhető el.

(3) A temető területén – az erre a célra kijelölt hely kivételével – tilos temetkezési szolgáltatásra utaló reklám- és hirdetőtábla elhelyezése.

19. § (1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját, illetve azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a temetőgondnokon keresztül az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók kizárólag munkanapokon 07.00 – 18.00 óráig dolgozhatnak, vasárnap és ünnepnapok alkalmával a munkavégzés tilos, de munkájukkal semmilyen módon nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) Tilos a temetőben mindennemű vállalkozók által végzett építési munkálat minden év október 15-től november 5-ig.

(4)23 Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni, továbbá bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltetőnek történő bejelentés után szabad. A vállalkozónak az építési hulladékot - annak keletkezésétől számított 3 napon belül - el kell szállítania a rendelet 4. melléklete szerinti települési hulladékkísérő jegy alkalmazásával, ellenkező esetben a vállalkozónak a rendelet 3. mellékletének IX. pontja szerinti díjat kell megfizetnie a temetőgondnoknál. A hulladékkísérő jegy a vállalkozó nevének és címének nyilvántartásba vétele mellett, két példányban, díjmentesen vehető át a temetőgondnoktól, amelyet a hulladék elszállítását követően, - a szabályos elszállítás igazolásaként – vissza kell juttatni a temetőgondnoknak, aki ennek tényét feltünteti a nyilvántartásba és mellé csatolja a települési hulladékkísérő jegy második példányát.

(5) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni, illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen, vagy keverőgépben).

(6) A köztemető területén – (1) – (4) bekezdésben meghatározott eseteket kivéve – építőanyagot tárolni nem szabad.

20. §24 A temetői munkák (rátemetés, exhumálás, áthelyezés) során talált értékekről (pl. ékszer, nemesfémből készült protézis stb.) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető köteles gondoskodni az elhunyt örökösének, ennek hiányában legközelebbi hozzátartozójának történő átadásig.

21. § (1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről az Önkormányzat Jegyzője gondoskodik.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Nagyréde Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 16/2000. (XI. 29.) rendelete.

1. melléklet

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2007. (XII. 19.) önkormányzati rendeletéhez
A temetési helyek méretei

1. Sírhelyek méretei:

a.) felnőtt egyes sírhely: 2,1 m hosszú, 0,9 m széles, 2,0 m mély

rátemetéssel: 2,1 m hosszú, 0,9 m széles, 2,4 m mély

b.) felnőtt kettes sírhely: 2,1 m hosszú, 1,9 m széles, 2,0 m mély

rátemetéssel: 2,1 m hosszú, 1,9 m széles, 2,4 m mély

c.) gyermek sírhely: 1,3 m hosszú, 0,6 m széles, 1,6 m mély

rátemetéssel: 1,3 m hosszú, 0,6 m széles, 2,1 m mély

d.) urnasírhely 0,8 m hosszú, 0,6 m széles, 1,0 m mély

2. Sírboltok méretei:

Négyszemélyes: 3,0 m hosszú, 2,5 m széles, 2,0 m mély

Urnasírbolt (urnakripta): 1,0 m hosszú, 1,0 m széles, 0,50 m mély

3. Urnafülkék méretei

Szabványos: 0,4 m magas, 0,4 m széles, 0,5 m mély

A temető fenntartója ettől eltérő urnafülkék létesítését is engedélyezheti.

4. A sírhelyek egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek sírhelyeknél pedig 30 cm-nek kell lenni.

5. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

2. melléklet

SÍREMLÉK KÉSZÍTÉSÉHEZ/FELÚJÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES
ENGEDÉLYKÉRŐ LAP
Iktatószám:___________
Temető neve:__________________________, sírhely azonosító:_______
Sírhely típusa:_________________________, megváltás érvényességi ideje:_________
Betemetett személy(ek) neve, betemetés éve:
A síremlék állítását/felújítást* kérő hozzátartozó neve, címe, személyi igazolvány szám:
Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőről és temetkezésről szóló 17/2007. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 6. §-a szerint:
(1) -
(2) A síremlék (sírjel) és tartozékai tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni és az elhelyezés előtt az üzemeltetőnek bejelenteni szükséges.
(3) Az üzemeltetőnek be kell továbbá jelenteni ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.
(4) Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés esetén az üzemeltető:
a.) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére
b.) a felhívás eredménytelensége esetén, illetve amennyiben engedély nem adható, a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.
A fenti rendeletben foglaltakat tudomásul veszem, azokat betartom:
_____________________________
Kérelmező aláírása
(* a megfelelő rész aláhúzandó)
Kivitelező neve:_______________________________
Iparengedély száma, pecsétje:
KIVITELEZŐ NYILATKOZATA

a) Nyilatkozom, hogy az alapozás biztosítja a létesítendő síremlék süllyedésmentességét, valamint időállóságát. Az alap kivitelezése nem akadályozza a további betemetési lehetőséget.

b) Kötelezem magam, hogy az építés során az állítandó síremlék környékén a magánszemélyek létesítményeit, a temető parkjait, berendezéseit sértetlenül hagyom, a keletkezett építési hulladékot elszállítom/elszállítatom. (kitermelt föld, betonmaradvány, stb.)

c) Kötelezem magam, hogy a mellékletben leírt méreteket és előírásokat a kivitelezés során betartom, amennyiben attól eltérően építkezek, vagy a közízlést sértő, oda nem illő tárgyat, tárgyakat helyezek el, úgy azt a költségemre a temető fenntartója megszünteti.

d) Érvényes sírbolt, ill. síremlék állítási engedéllyel a szükséges munkákhoz az anyagok gépkocsival történő beszállítását a temetőkbe munkanapokon 7-18 óra között végezhetik; a temetők útvonalain a munkavégzés tilos, valamint az utakon semminemű anyagot lerakni, tárolni, építés céljára előkészíteni tilos! Betonozáskor keverőlemez használata kötelező, vagy hozott készbeton használható fel!

e) A sírhelyre a síremlék megépítését az engedély megadásától számított 6 hónapon belül el kell végezni. A 6 hónap eljárta után, ha nem történik meg a síremlék megépítése, az engedély hatályát veszti.

A fenti nyilatkozatot elfogadom, magamra nézve azt kötelezőnek tekintem:

__________________________

Kivitelező aláírása

3. melléklet

Temetői szolgáltatási díjak


Megnevezés


Díj (ÁFA nélkül)


I. Sírhelyek ára


1. Egyszemélyes
2. Kétszemélyes
3. Gyermeksírhely
4. Koporsósra rátemetés
5. Urnásra rátemetés


12 000,- Ft
18 000,- Ft
4 000,- Ft
-
-


II. Sírbolt megváltás díja


1. 2 koporsó megváltása
2. 4 koporsó megváltása
3. 6 koporsó megváltása


30 000,- Ft
60 000,- Ft
90 000,- Ft

III. Urnafülke és urnasírhely


1. Egyszemélyes
2. Kétszemélyes


30 000,-Ft
40 000,-Ft

IV. Ravatalozó igénybevételi díja/alkalom


9 000,- Ft

V. Hűtőhasználati díj/alkalom


3 000,- Ft

VI. Szemétszállítási díj/temetés


5 000,- Ft

VII. Sírköves vállalkozó által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás a temetőben lévő közművek és terület használatáért /nap



787,- Ft

VIII. Sírköves vállalkozó részéről temetőbe történő behajtás /nap


787,- Ft


IX. Haranghasználat/alkalom (3x)


1 200,- Ft

X. Építési törmelék elhelyezés díja
1. egyszemélyes sír
2. kétszemélyes sír


5 000,- Ft
10 000,- Ft

4. melléklet

TELEPÜLÉSI HULLADÉKKÍSÉRŐ JEGY

No.

Nagyréde közigazgatási területén történő hulladékszállításhoz

1 Az építési munkát végző vállalkozó neve: ………….…………………………..…………………………..

2 Címe: ........................................... város, község; ………………..……………. utca ………. hsz.

3 A hulladék szállítójának neve: …………………………………………………………………….

4 Címe: .......................................... város, község; ………………………………. utca ………. hsz

5 Szállító jármű forg. rendszáma: ……………

6 Utánfutó forg. renszáma: …………………

7 A hulladék szállításának kezdete: 20.…. év ……..………… hó ….. nap ……… óra …….. perc

8 A szállított hulladék leírása: ……………………………………………............................................
………………………………………………………………………………

Becsült mennyiség
m3 ……………….
kg ………………

………………………………………. ………………………….
tulajdonos aláírása szállító aláírása
Igazolom, hogy a fent nevezett hulladék ártalmatlanítása céljából a (cég neve, székhelye és telephelye)
……...………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...hulladéklerakó helyre 20 ..…. év …………………… hó …… nap ……………….. óra ………. perckor elszállításra került.
………………………………
telepkezelő aláírása
P.H.
A szabályosan kiállított települési hulladékkísérő jegy azt igazolja, hogy Ön a birtokában lévő hulladékot szabályosan elszállította/elszállítatta a hulladéklerakó helyre.
1

Az önkormányzati rendeletet a Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 1. napjával.

2

1. Hatályon kívül helyezte: 5/2015. (V.08.) ör.

3

2. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015.június 01.

4

A 2. § (2) bekezdése a Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

3. Hatályon kívül helyezte: 5/2015. (V.08.) ör.

6

4. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

7

5. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01

8

6. Hatályon kívül helyezte: 5/2015. (V.08.)

9

7. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

10

A 4. § (7) bekezdése a Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

8. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01

12

Az 5. § (2) bekezdése a Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

13

9. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

14

10. Hatályon kívül helyezte: 5/2015. (V..08.)

15

11. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

16

12. Módosította: 5/2008. (IV.03.) Hatályos: 2008. április 03.

17

13. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015.június 01.

18

A 7/A. §-a a Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg.

19

14. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

20

15. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

21

16. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

22

17. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

23

18. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.

24

19. Módosította: 5/2015. (V.08.) Hatályos: 2015. június 01.