Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011(XII.15.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról

Hatályos: 2011. 12. 16- 2015. 02. 27

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete


13/2011. (XII. 15.) rendelete


a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról


Nagyréde Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) bekezdése és 16. § (1) bekezdése, az 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 25. § (3) bekezdése, valamint 26. §-a, alapján az Önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja

1.§


(1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a vonatkozó magasabb rendű jogszabályok figyelembevételével a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátások helyi formáit, igénybevételük szabályait, valamint az ellátásokra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit.

(2) E rendelet alkalmazása során mindenkor figyelembe kell venni az egyes szociális ellátásokra vonatkozó külön jogszabályok rendelkezéseit is.

A rendelet hatálya

2.§


(1) A rendelet hatálya magasabb rendű jogszabály eltérő rendelkezése hiányában kiterjed Nagyréde Község illetékességi területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező  magyar állampolgárokra, az állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra, bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre. Valamint a munkavállalók szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

(2) Önkormányzati segély [1] biztosításának tekintetében a rendelet hatálya kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is.


Értelmező rendelkezések

3.§


E rendelet alkalmazásában:


a) család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége,

b) közeli hozzátartozó:

ba) a házastárs, az élettárs,

bb) a húsz évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató, vérszerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

bc) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek)

bd.) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa,

c) egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik,

d) egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van,

e) különélő: a házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha lakcímük különböző,

f) háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége,

g) elemi kár: kizárólag életvitelszerűen lakott lakóépületet érintő tűz, elemi csapás (így különösen jégeső, árvíz, belvíz, fagy, hó-, jég- és széltörés, vihar, villámcsapás, földrengés)


Az ellátások formái


4.§


(1) Az Önkormányzat szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi pénzbeli szociális ellátásokat állapítja meg:

a) Önkormányzati segély[2]

b) Bursa Hungarica ösztöndíj támogatás

c) [3]

e)[4]

(2) Az Önkormányzat szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi természetbeni ellátásokat állapítja meg:

a) Önkormányzati segély[5]

b) köztemetés

c) [6]

d) [7]

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátás keretébe tartozó ellátásokat külön rendelet szabályozza.


Hatásköri szabályok


5.§


(1) A Képviselő-testület Humán Erőforrás Bizottságának hatáskörébe tartozik a :

a) [8]

b) Önkormányzati segély[9]

c) [10]

d.) Bursa Hungarica ösztöndíj

megállapítása, megszüntetése, felülvizsgálata.

(2) Az (1) bekezdés a)-d) pontjaiban meghatározott szociális támogatások esetében a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésére való kötelezés továbbá a megtérítés és a kamat összegének a méltányosságból való elengedése, csökkentése, illetve részletekben történő visszafizettetése a Humán Erőforrás Bizottság hatáskörébe tartozik.

(3) A Polgármester hatáskörébe tartozik a: köztemetés megállapítása, módosítása, megszüntetése és felülvizsgálata, a 8.§. (4) bekezdés szerinti rendkívüli önkormányzati segély megállapítása.[11]

(4) A (3) bekezdésben meghatározott szociális támogatás esetében a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésére való kötelezés továbbá a megtérítés és a kamat összegének a méltányosságból való elengedése, csökkentése, illetve részletekben történő visszafizettetése a Polgármester hatáskörébe tartozik.



II. FEJEZET


AZ EGYES PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK


1. Bursa Hungarica Ösztöndíj Támogatás


6.§

(1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében ösztöndíj állapítható meg annak a     pályázatát határidőben benyújtó és a benyújtás időpontjában Nagyrédén bejelentett lakóhellyel rendelkező pályázónak,

akimegfelel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.


(2) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt pályázót, akinél az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


(3) Előnyben részesül a fenti feltételeknek megfelelő azon pályázó:

  • akinél a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
  • árva, vagy félárva,
  • akinek szülei elváltak, vagy különváltan élnek,
  • akinek családjában munkanélküli van,
  • aki tartós beteg, vagy fogyatékossággal élő, illetve családjában tartósan beteg, vagy rokkant személy van,
  • aki gyermeket nevel,
  • akinek családjában lévő eltartottak száma három, vagy annál több.


(4) Az ösztöndíj egyéb feltételeit a mindenkori pályázati felhívás tartalmazza, melyet a Képviselő-testület hagy jóvá.


(5) Az Önkormányzat által folyósított ösztöndíj havi összege a pályázó általános szociális helyzetétől függően 3.000-5.000 Ft összegig terjedhet. Az ösztöndíj támogatás összegének megállapításánál a (3) bekezdésben foglalt feltételeket kell figyelembe venni.


(6) Az Önkormányzat által megítélt ösztöndíj visszavonásra kerül, a visszavonásról hozott határozat meghozatalát követő tanulmányi félévtől, ha

  • a B típusú ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, illetve
  • a támogatásban részesített A vagy B típusú pályázó elköltözik Nagyréde Önkormányzat illetékességi területéről.


(7) Amennyiben a felsőoktatási hallgató számára megítélt ösztöndíj utólag megvonásra kerül, mert a hallgató az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a felsőoktatási intézményben nem államilag finanszírozott nappali képzésben vesz részt, a Humán Erőforrás Bizottság a szociális és családi körülmények figyelembevételével dönthet úgy, hogy a már korábban megítélt támogatást szociális segélyként tovább folyósítja.


(8) Az ösztöndíj elnyerésére beadott pályázatok elbírálása a Humán Erőforrás Bizottság hatáskörébe tartozik. A Bizottság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.


(9) A pályázónak a saját és vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről szóló igazoláson túl a szociális rászorultság igazolására csatolni kell:

  • amennyiben a szülők elváltak, jogerős bírósági ítélet másolatát,
  • több eltartott esetén iskola-, óvodalátogatási igazolásokat,
  • amennyiben a pályázó árva, félárva halotti anyakönyvi kivonat másolatát, árvaellátást megállapító határozatot,
  • amennyiben gyermeket nevel, születési anyakönyvi kivonatot,
  • állami gondozott, gyámolt esetén gyámhivatal határozatát, bíróság ítéletét,
  • igazolást tartós betegségről, határozatot rokkantság, fogyatékosság megállapításáról,
  • munkanélküliség esetén a Munkaügyi Központ igazolását,
  • vállalkozó esetén APEH igazolást előző évi jövedelméről.


2. Helyi lakásfenntartási támogatás[12]

7.§ [13]


3. Önkormányzati segély[14]

8.§

(1) Az önkormányzati segélyről[15] a Sztv. 45.§ paragrafusa rendelkezik.


(2) Önkormányzati segélyben elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.[16]


(3) Önkormányzati segélyre[17] azon személy vagy család jogosult, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének

  1. egyedül élő esetén 250 %-át
  2. 2-3 fős család esetén 150 %-át
  3. 4 vagy több fős család esetén 130 %-át,[18]

valamint a kérelmező, illetve a család az Szt. 4.§ (1) bekezdésének b.) pontja alapján vagyonnal nem rendelkezik.


(4) Kivételes méltányolható esetekben, így különösen kiskorú gyermekeket hátrahagyó szülő halála esetén, valamint elemi kár bekövetkezésekor e rendeletben meghatározott jövedelmi értékhatártól és az önkormányzati segély keret összegétől a polgármester egyedi mérlegelése alapján 250.000.-Ft értékhatárig eltérhet. Az így nyújtott önkormányzati segély 12 hónap alatt visszafizetendő kamatmentes támogatás formájában is nyújtható.[19]


A (3) bekezdésben meghatározott jövedelmi értékhatártól 50 %-al el lehet térni.


(5) Az önkormányzati segély[20] minimális értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-a, maximális mértéke a (4) bekezdésben foglaltak kivételével az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-a. A segély összegének megállapításánál a család létszámát, az ellátottak számát, a kiskorúak számát, a család egy főre eső jövedelmét, valamint azt kell figyelembe venni, hogy a családban tartósan beteg vagy fogyatékos személy él-e.


(6) Az önkormányzati segély[21] éves maximális keretösszege 28.500,- Ft.


(7) Évi egy alkalommal tüzelő beszerzésére, illetve a fűtés költségeihez való hozzájárulásként pénzbeli, illetve természetbeni juttatásban részesülhetnek a jogosultak.


(8) Elemi kár illetve az egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjának megfizetéséhez nyújtott önkormányzati segély[22] esetében, továbbá azon családnak nyújtott támogatás esetében, ahol több fogyatékos, halmozottan fogyatékos együttélése miatt áll fenn a rászorultság, az átmeneti segély maximális mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszöröséig terjedhet.


(9) Elemi kár megfizetéséhez nyújtott önkormányzati segély[23] esetében az elemi kár bekövetkezéséről hivatalos igazolás szükséges.

10.§ 


9.§

(1) Önkormányzati segély[24] állapítható meg annak részére, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére hogy arra nem volt köteles vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

a.)[25]

b.)[26]


 (2) Nem jogosult önkormányzati segélyre[27] az a személy, aki a hadigondozásról szóló 1994.évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.


(3) Ha a kérelmező szociális körülményei indokolttá teszik, a önkormányzati segély[28] a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható. Ilyen esetben a határozatban meg kell jelölni azt a határidőt, ameddig a kérelmező köteles a temetés igazoló számláit bemutatni.


(4) A önkormányzati segély[29] iránti kérelem a temetést követő 3 hónapon belül nyújtható be.


(5) A önkormányzati segély[30] összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-a. (2011. évben a legolcsóbb temetési költség összege 100.000 Ft.)


(6) A önkormányzati segély[31] iránti kérelemhez mellékelni kell a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III. 27.) Kormányrendelet 32.§-ban felsorolt iratokat.


III.FEJEZET


EGYÉB RENDELKEZÉSEK, ELJÁRÁSI SZABÁLYOK


AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA

11. §

(1) Az aktív korúak ellátásában részesülő személy[32] az Szt. 33 §-ában foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének rendben tartására az alábbiak szerint:



  1. az általa lakott ingatlan udvarán valamint a lakásban egy-egy db. szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű      használata
  2. a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az  esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására,
  3. az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, művelése,
  4. az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése,
  5. a lakás rendeltetésszerű használata az alábbiak szerint:
    1. a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása,
    2. vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése,
  6. az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,
  7. állattartásra vonatkozó helyi szabályok betartása.


(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.


(3) Az Szt. 34 § (2) valamint 36 § (2) bekezdésében foglaltakon túl meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak az aktív korúak ellátására jogosult személynek, aki ezen rendelet 11 §-ában foglalt kötelezettségét nem teljesíti, vagy nem gondoskodik annak fenntartásáról.


(4) A jogosultság feltételeként e rendelet 11. §-ában foglalt szabályok betartását az Önkormányzat a Hivatal bevonásával ellenőrzi.


Rendszeres szociális segélyre vonatkozó külön rendelkezések


12.§

(1) Az Szt. 37. § (1) bekezdés b)-c) pontjában nevesített személyek részére a rendszeres szociális segély akkor állapítható

meg és akkor folyósítható, ha az aktív korúak ellátására jogosult személy nyilatkozatában vállalja a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálatával (3214 Nagyréde, Fő út 4., továbbiakban: az Önkormányzat által kijelölt szerv) való együttműködési kötelezettséget.


(2) Az (1) bekezdésben előírt együttműködés keretében az a személy, akinek rendszeres szociális segélyre való jogosultságát megállapították:


  1. a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül köteles felkeresni az önkormányzat által kijelölt szervet,
  2. az (1) bekezdés szerinti szervnél kérelmezi a nyilvántartásba vételét,
  3. a beilleszkedését segítő programról írásban megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel, továbbá,
  4. teljesíti a beilleszkedését segítő programban foglaltakat,
  5. havonta 4 alkalommal az együttműködésre kijelölt szervnél az általuk megadott időpontban megjelenik,
  6. az ellátásra való jogosultság feltételeinek felülvizsgálatában együttműködik az Önkormányzattal.


(3) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy:


  1. elmulasztja az együttműködésre kijelölt intézménynél a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban előírt határidőn belül nyilvántartásba vetetni magát,
  2. a beilleszkedést segítő programról írásban nem állapodik meg,
  3. a beilleszkedést segítő programról írásban megállapodik, de nem teljesíti a programban foglaltakat,


(4) A rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt az együttműködési kötelezettség jogosult részéről neki felróhatóan két éven belül történő ismételt megszegése esetén a rendszeres szociális segélyt meg kell szüntetni.


(5) Az aktív korúak ellátására jogosult személy az Szt. 37. § (1) a)-c) pontja szerinti eseteken kívül az ellátásra való jogosultság időtartama alatt kérelem alapján rendszeres szociális segélyre jogosult, amennyiben

  1. legalább 40 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és erről az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnek az egészségkárosodás minősítését tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalást vagy szakvéleményt csatol, vagy
  2. veszélyeztetett terhes és ezt szakorvos által igazolja.


(6) Az (1) bekezdés alapján rendszeres szociális segély az (1) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételeket megalapozó szakvélemény érvényességi idejéig állapítható meg.


13.§

(1) A beilleszkedést segítő programok - a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek szociális és mentális helyzetéhez igazodva - az alábbiak lehetnek:


  1. szocializációs program, amelynek célja az egyénnek és környezetének megfelelő, egyéni és családi életstratégiák kialakításának elősegítése
  2. munkaerő-piaci esélynövelő program, amelynek célja az egyén visszavezetésének elősegítése az aktív foglalkoztatási szférába


(2) A beilleszkedést segítő programok kötelező tartalmi elemei:

  • Személyi adatok
  • Megvalósítandó célok
  • A kliens feladatai
  • A családgondozó feladatai
  • Az együttműködésre kijelölt szervnél történő megjelenés dokumentálása.


14.§

(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmet Nagyréde Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani, az e rendeletben előírt mellékletek becsatolásával.


(2) A kérelmező kérelmét - a szociális ellátások elbírálásához, az Sztv.-ben és végrehajtási rendeleteiben előírt kötelező, valamint ezen rendeletben meghatározott feltételek hiteles igazolására alkalmast bizonylatokkal köteles ellátni. Amennyiben a kérelmező a kérelmet, illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja, az eljárást meg kell szüntetni.


(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A havi rendszeres jövedelmek hivatalos igazolásokkal kell igazolni. Hivatalos igazolásnak minősül: munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény a nyugdíjas igazolvánnyal vagy a nyugdíjösszesítővel együtt, postai feladóvevény, számlakivonat. Az egyéb nem havi rendszeres jövedelem igazolására a kérelmező írásbeli nyilatkozatát kell elfogadni.


(4) A jogosultság megállapításakor


  • a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.
  • Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.
  • A vállalkozási tevékenység akkor tekinthető megszűntnek, ha az egyéni vállalkozói tevékenység az egyéni vállalkozóról szóló törvényben meghatározottak szerint megszűnt, az őstermelői igazolványt visszaadták vagy visszavonták, illetőleg a társas vállalkozást vagy az egyéni céget törölték a cégjegyzékből.


(5) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

  1. a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,
  2. a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt.
  3. a közmunkából, közhasznú munkából vagy közcélú munkából származó havi jövedelemnek az öregségi nyugdíj legkisebb összegét meghaladó részét.


(6) A lakásban való tartózkodás jogcímének igazolásához albérlet esetében - a kérelemhez mellékelni kell a bérleti szerződést valamint az APEH felé történő bejelentés tényét igazoló iratot.


(7) [33]


15. §

(1) A rendelet alkalmazása során, az öregségi nyugdíj legkisebb összege változásának időpontjával változnak a szociális juttatások összegei is. Ilyen esetben a támogatások összegének változásáról nem kell külön határozatot hozni.


(2) A Polgármesteri Hivatal valamint a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata az igénylő személy szociális és vagyoni helyzetéről, a jogszabályban meghatározott esetekben, egyébként szükség szerint, a kérelmek döntésre való előkészítése érdekében környezettanulmányt készít.


(3) A Képviselő-testület a szociálpolitikai döntések szakmai véleményezése, értékelése, elemzése céljából Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre.


(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal évente egy ülést tart.


(5) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

  • Humán Erőforrás Bizottság elnöke,
  • Nagyréde Község Önkormányzat jegyzője
  • a Szociális előadó
  • Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata képviselője.


(6) A Szociálpolitikai Kerekasztalt a Humán Erőforrás Bizottság elnöke vezeti.



IV. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


16. §

(1) Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, azzal, hogy a hatályba lépés napján már benyújtott de el nem bírált kérelmek esetében is ezen rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti A pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 5/2011. (IV.15.) önkormányzati rendelet.


(3) Jelen rendelet az állampolgárok szélesebb körét érinti, ezért annak hiteles szövegét a Rédei Kopogtatóban valamint az Önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.


                          Balázs József polgármester sk.                                        Dr. Kovács Krisztina jegyző sk.




Záradék:

A módosított rendelet kihirdetve 2013. december 13.



                                                                                              Ferge Jánosné

                                                                                                  aljegyző


[1]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1 §(1) bek. módosította. Hatályos: 2014. 01.01-től

[2]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§(2) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[3]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §(3) bek. Hatálytalan: 2014.01.01-től

[4]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1 §(4) bek. Hatálytalan: 2014. 01.01-től

[5]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1§-a (5) bekezdése módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[6]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §(5) bek. Hatálytalan: 2014.01.01-től

[7]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a (5) Hatálytalan: 2014.01.01-től

[8]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a (6) bek. Hatálytalan: 2004.01.01-től

[9]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a (7) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[10]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13) önkormányzati rendelet 1.§-a (8) bek. Hatálytalan: 2014.01.01-től

[11]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a (9) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[12]

Hatályon kívül helyezte a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a. (10) bek. Hatálytalan: 2014.01.01-től

[13]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a 10.§-a módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[14]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a 11 bek.módosította. Hatályos: 2014.01.01-tőll

[15]

A rendelet szövegét a 10./2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a 12. bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-tőll

[16]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a 12. bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01--től

[17]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 3.§-a módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[18]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 3.§-a módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[19]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 4.§-a módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[20]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 4.§-a módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[21]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13) önkormányzati rendelet 1.§-a 12. bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[22]

A rendelet szövegét a 10./2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[23]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a  12 bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[24]

A rendelet szövegét a .10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a (1) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[25]

A rendelet szövegét a 10./2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6. §-a  (1) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[26]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6 §-a  (1) bek. módosította. Hatályos: 2014.01-01-től

[27]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XI.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a (2) bek. módosította. Hatályos: 2014.01-01-től

[28]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a  (3) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[29]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet  §-a (4) bek. módosította. Hatályos: 2014.01-01-től

[30]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a (5) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[31]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a (6) bek. módosította. Hatályos: 2014.01-01-től

[32]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.  §-a  (7) bek. módosította. Hatályos: 2014.01.01-től

[33]

A rendelet szövegét a 10/2013 (XII.13.) önkormányzati rendelet 6.§-a (8) bek. módosította. Hatályos: 2014.01-01-től