Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013(VIII.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2017. 07. 01

Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:



                        Általános rendelkezések

1.§.



(1)A rendelet célja, hogy

a.) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedés biztonsági szempontokra,

b.) megállapítsa a közterület használati díj mértékét és fizetésének módját.



2.§.

(1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyréde nagyközség közigazgatási területén[1] belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére.


(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.



Közterületek rendeltetésszerű használatának formái
3. §.

(1) A közterületek rendeltetésszerű használatának minősül:


a./    a közlekedés biztosítása (utak, terek, járdák),
b./    a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, játszóterek, köztéri szobrok stb.),
c./    közművek létesítése, javítása, karbantartása,
d./    köztisztasági létesítmények valamint
e./    köztárgyak elhelyezése.


(2) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit, felszereléseit és zöldterületét a nagyközség rendezési tervében[2] meghatározott rendeltetésnek megfelelően, jogszabályokban körülírt célra és módon - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki szabadon használhatja.



Tulajdonosi hozzájárulás

  4.§.


(1)  A közterület tulajdonosa a 3. §-ban meghatározottak figyelembevételével a tulajdonosi, az útkezelői, a zöldterület kezelői szakmai szempontok és előírások valamint tulajdonosi érdekek érvényesítése mellett a közterület rendeltetésszerű használatához e rendeletben és más jogszabályban meghatározott esetekben, módon és formában - külön kérelemre – tulajdonosi, kezelői hozzájárulást adhat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulás megadásával kapcsolatban a mindenkor hatályos önkormányzati vagyonrendelet figyelembevételével a polgármesteri hivatal jár el.


Közterületek gondozása

    5.§.


(1) A közterület tulajdonosa, kezelője és fenntartója  - a (3) és (4) bekezdésekben foglaltak betartása mellett -  köteles a tulajdonában, kezelésében vagy fenntartásában lévő zöldterületeket a hozzá tartozó berendezési tárgyakkal, építményekkel és épületekkel együtt a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jó karban tartani vagy tartatni.


(2)  A községkép előnyösebb kialakítása, illetőleg megóvása érdekében:

 a)  a közterületek, azok építményei, berendezései, felszerelései és növényzete használata során a közterületek használói,

 b)   az építési telkek és építési területek közterületről közvetlenül látható részén a terep-rendezési és kertészeti munkák végzése tekintetében az egyes ingatlanok tulajdonosai és kezelői kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni.


(3) A közterülettel közvetlenül érintkező ingatlan, valamint külterületi ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának feladata:

a.) az ingatlana előtti (úszótelek esetén az épület körüli) járdának, (járda hiányában egy méter széles területsávnak), -   a természetben fellelhető telekhatár és úttest határainak megfelelően - a telek határa és az úttest közti zöldsáv    teljes területének - legfeljebb azonban az ingatlan határaitól számított 10 (tíz) méteres körzetén belüli területének -    gondozása, tisztántartása, szemét- és gyom-mentesítése, a burkolt területeken a hó eltakarítása és a síkosság-    mentesítése. Ha az ingatlannak több közterülettel is érintkezése van, akkor a fenti feladatk a csatlakozó  közterületekre is vonatkoznak.

b.) az ingatlana előtti/melletti/mögötti nyíltárok és/vagy burkolt árok és műtárgyainak az útszegélyig terjedő        folyamatos tisztántartása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolítása, az ott    keletkezett hulladék elszállítása.[3]


c.) a két szomszédos terület, épület közötti – kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli – közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg,

d.) az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása,


(4) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a külön rendeletben meghatározott gyűjtő edényzetbe vagy más gyűjtőeszközbe elhelyezni, és elszállításáról gondoskodni.


(5)   A közterületen keletkező hasznosítható hulladékot (gally, fűtermés, stb.) a közterülettel érintkező ingatlan tulajdonosa felhasználhatja.


(6) TILOS a közterületen a zöldfelülete vegyszeres gyomirtása!


(7) Közterületen fás szárú növény telepítése vagy kivágása csak a Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének hozzájárulásával végezhető. A közterületen valamint magánterületen lévő növény, bokor, fa a  közlekedést és az útkereszteződések beláthatóságát nem akadályozhatja, melyről az érintett ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia.[4]




Közterület használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

6.§.


(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület használati  engedély szükséges.


(2) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

  1. üzlet homlokzata előtti közterületen vendéglátó-ipari előkert létesítése, üzemeltetése.
  2. üzlettel rendelkező kerekedők részére az üzlet homlokzatával érintkező közterületen árusítás és árubemutatás,
  3. közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám) cég és címtábla elhelyezésére,
  4. mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,
  5. önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezésére,
  6. építési munkával kapcsolatos állvány, törmelék  elhelyezésére, építési terület kialakítására,
  7. építőanyag, tüzelőanyag, kivágott szőlőtőke, venyige, oszlopok 8 napot meghaladó tárolásához,
  8. alkalmi és mozgó árusításra a 11.§ c) pontjában felsorolt rendezvényeken,[5]
  9. kiállítás, alkalmi vásár, sport, kulturális és egyéb rendezvények céljára,
  10. mutatványos tevékenység folytatására,
  11. üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával, göngyölegek elhelyezésére, áru kirakodásra.



A közterület filmforgatási célú használata

7. §.


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a Rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség önkormányzat megrendelésére történő filmforgatásra és közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú, Nagyréde település hagyományainak, történetének megőrzését elősegítő filmalkotások.[6]

(4) A közterület használati díjkedvezmény mértéke 50 % - 100% között állapítható meg.[7]

(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 30 napot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(6) A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(8) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(9) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.



8. §.


(1) Nem kell közterület használati engedély:

  1. a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,
  2. az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  3. a közterületen illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza,
  4. önkormányzat vagy valamely intézménye által igénybe vett közterület használatára,
  5. [8]
  6. építőanyag, szilárd tüzelőanyag, kivágott szőlőtőke, venyige, oszlopok 8 napot meg nem haladó tárolásához.



Közterületek felbontása, helyreállítása

9.



(1)  Közterület felbontásához közterület-használati engedély szükséges. A közterületen elhelyezett közművek, közműves berendezések illetve létesítmények halasztást nem tűrő hibaelhárítása érdekében végzett munkák esetében a bontási munkát a közterület tulajdonosának, kezelőjének 24 órán belül, illetve a munkálatok megkezdését követő első munkanapon be kell jelenteni. A bejelentésben közölni kell a bontási munka helyét, a helyreállítás időpontját, az élet- és vagyonbiztonság, valamint a balesetmentes közlekedésre vonatkozóan megtett intézkedésekről.


(2)    A közterület felbontása és helyreállítása esetén a beruházó illetve a kivitelező az alábbi előírásokat köteles betartani:


  1. ) a felbontásért, helyreállításért, valamint a felbontott közterület környezetének rendjéért teljes körű felelősséggel tartozik, továbbá a szakszerűtlen munkavégzésből eredő károkért a tulajdonosi hozzájárulás kiadását követő 5 éven belül felel,
  2. ) abban az esetben, ha a közterület helyreállítását az arra kötelezett felszólítás és bírságolás ellenére sem teljesíti, a közterület tulajdonosa a helyreállítást a kötelezett költségére elvégzi,
  3. )  az érintett terület lakóit a bontási munka megkezdése előtt 5 nappal értesíteni kell a bontás megkezdésének és a helyreállítás várható befejezésének időpontjáról, kivéve a 8.§ (1) bekezdésében foglalt esetet,
  4. ) folyamatos munkavégzésről kell gondoskodni,
  5. ) a munkahelyet és a felvonulási területet tisztán kell tartani,
  6. ) a munka végzése során a növényzetet védeni kell,
  7. ) a felesleges földet, törmeléket, hulladékot és szemetet folyamatosan el kell szállítani,
  8. ) A kivitelezőt a helyreállítás szakszerűségéért felelősség terheli a végleges  helyreállítást követően a jogszabályban meghatározott időn belül, de minimum 3 évig.




10. §.


(1) A közterület használati engedély iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. [9]


(2)   Az engedély

  1. ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
  2. a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
  3. a visszavonásig adható meg.


(3) A meghatározott időre szóló közterület használat legrövidebb időtartama 1 nap, az engedély kérelemre többször meghosszabbítható.


(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.


11. §.


(1) Nem adható közterület használati engedély:


  1. ) tűz-és robbanás veszélyes tevékenység gyakorlására,
  2. ) szexuális áruk forgalmazására,
  3. ) eseti rendezvények (Húsvétolás Nagyrédén, Nyitott Pincék Napja, Újbor Ünnep, Szüreti Napok, Szent Imre Napi Búcsú és egyéb önkormányzati rendezvény) kivételével szeszesital árusítására, valamint alkalmi és mozgó árusításra,
  4. ) teher-és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadó képességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket.
  5. ) üzemképtelen gépjármű 15 napon túli tárolására,
  6. ) hulladékgyűjtő edények tárolására,
  7. ) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.


(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület használati engedély:


  1. ) közlekedési területre
  2. ) műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.



Közterület-használati engedély megadása

12. §.


    (1) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:


  1. ) a kérelmező pontos nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét, állandó lakóhelyét; cég, intézmény esetén annak pontos megnevezését, adószámát, a székhelyének vagy az állandó belföldi telephelyének (üzlethelyiségének) megjelölését, pontos címét;
  2. ) a közterület-használat időtartamát (pontos időintervallum megjelöléssel) vagy a feltétel megjelölését, aminek bekövetkeztéig a közterület-használat engedélyezett;
  3. ) a közterület-használat célját;
  4. ) a közterület-használat pontos helyét és a használni kívánt terület nagyságát m2-ben kifejezve;
  5. ) feltételeket a közterület-használat módjára vonatkozóan, amennyiben az indokolt;
  6. ) munka-, baleset-, egészségvédelmi óvó rendszabályokat, amennyiben az indokolt;
  7. ) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásaiban foglalt előírásokat;
  8. ) az engedély megszüntetése, megszűnése, visszavonása esetén az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettséget;
  9. ) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, fizetésének módját, valamint a díj meg nem fizetése vagy a fizetés késedelme esetén fellépő jogkövetkezményeket;
  10. ) minden egyéb, az adott közterület használatával kapcsolatos lényegi feltételt, előírást (pl. bejelentési kötelezettség a személyi adatokban bekövetkezett változás (név, cím, adószám, stb. megváltozása) esetén, illetve a közterület-használat megszűnésekor).
  11. ) a hozzájárulás érvényének esetleges megszűnésére vonatkozó okokat.


(2) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, illetve szakhatósági engedélyek (pl. építésügyi, egészségügyi, rendészeti szakhatóságok engedélyei) beszerzését.


(3) A közterület-használati hozzájárulás eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személy felhívására felmutatni. Díjfizetési kötelezettséget előíró engedély esetén az engedély a díj befizetését igazoló szelvénnyel együtt érvényes.


(4)A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedély     lejárta előtt benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetve meghatározott időszakra szüneteltethető.



A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja

13. §.


(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A közterület használati díjak évi, havi, vagy napi díjak. A díj mértékét a rendelet 2. melléklet tartalmazza. [10]


(2) Az engedélyes a közterület használati díjat, a közterület tényleges használatára illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(3) A jogosultat a megállapításra kerülő közterület használati díj összegéről tájékoztatni kell. A megállapított díjat a jogosult Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára köteles készpénzátutalási megbízással vagy banki átutalással megfizetni. Határozott idő esetén az engedély kiadásakor, meghatározott feltétel esetén havonta számla alapján kell a díjat megfizetni.[11]


(4) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég, cím és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell figyelembe venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.


(5) Azon engedélyes, akinek a közterület-használati engedélye díjfizetési kötelezettség elmulasztása miatt lett visszavonva mindaddig, amíg kamatokkal növelt összegű hátralékát nem rendezi, közterület-használati engedélyt nem kaphat. Ugyanezen szankció alkalmazható abban az esetben is, ha a közterület használója a díjfizetési kötelezettségét nem megfelelően (nem megfelelő összegben és határidővel) teljesíti.


Mentesség közterületi használati díj fizetése alól

14. §.


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:


  1. ) a közforgalmú közlekedési szolgáltatás ellátása céljából létesített állomáshelyekért és tárgyakért,
  2. ) szobrok, emlékművek, dísz kutak, szökőkutak, medencék, térformáló elemek és más köztárgyak elhelyezéséért,
  3. ) azokért a létesítményekért, tárgyakért és eszközökért, amelyek közvetlen életveszély vagy balesetveszély elhárítását szolgálják közterületen,
  4. ) az önkormányzat érdekében végzett építési, felújítási munkálatok esetén,
  5. ) műemléki, helyi védettségű épületek felújításával kapcsolatos munkálatok végzése céljából,[12]
  6. ) humanitárius és karitatív célok érdekében végzett tevékenység esetén,



Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

15.  §.


(1) A közterület használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester ill. a    Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal ezzel a feladattal megbízott köztisztviselője gondoskodik.


(2) Aki közterületet engedély nélkül vagy engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, úgy:


a,) köteles a Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal felhívására a jogellenes közterület használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására. A Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal[13] az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget, vagy


b,)  amennyiben egyébként a használat engedélyezésének jogi akadálya nincs, úgy a jogtalan használat időtartama után jelen rendeletben meghatározott díjak kétszeresének megfelelő összeg megfizetése után a közterület használati engedély kiadható.


(3) A Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre tekintet nélkül[14] azonnal helyreállíthatja, ha az az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.


A közterület tartós - 1 éven túli - állandó jellegű használata

16.  §.


A közterület tartós - 1 éven túli - állandó jellegű használatához vagy a közterületen felállítandó műtárgy létesítéséhez Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati határozattal történő hozzájárulása szükséges, mely tartalmának megfelelően a polgármester közterülethasználati szerződést köt az engedélyessel.[15]



Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

17. §.


(1) E rendelet alkalmazásában üzemképtelen jármű:

a) Hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérül és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan (hiányos, roncs, sérült jármű).


(2) Közterületen üzemképtelen jármű kizárólag az üzemképtelenné válást követő naptól számított 15 napig tárolható. Az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) ezt követően az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről eltávolítani, az esetleges szennyeződéstől a közterületet folyamatosan óvni és  megtisztítani.



18.§.[16]



Záró rendelkezés

19. §.


  1. A rendelet 2013. augusztus 16-án napján lép hatályba.


  1. Hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) szóló 11/2012. (VI.l5.)  rendelet hatályát veszti.




                    Balázs József sk.                                                   dr. Kovács Krisztina sk.

                     polgármester                                                                   jegyző



Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.                                         

Nagyréde, 2013. augusztus 16.


                                                dr. Kovács Krisztina s.k.

                                                                                                        jegyző


A módosított rendeletet a mai napon kihirdettem.

Nagyréde, 2015. július 01.



                                                                                   dr. Bálint Edina Ida s.k.

                                                                                                 jegyző


A módosított rendeletet a mai napon kihirdettem.

Nagyréde, 2017. július 01.



                                                                                   dr. Bálint Edina Ida

                                                                                               jegyző

[1]

Módosította: 15/2017. (VI.29.) ör.       Hatályos: 2017.július 01.

[4]

Módosította: 15/2017. (VI.29.) ör.       Hatályos: 2017.július 01.

[7]

Módosította: 15/2017. (VI.29.) ör.       Hatályos: 2017.július 01.

[8]

Módosította: 15/2017. (VI.29.) ör.       Hatályos: 2017.július 01.

7 Módosította: 15/2017. (VI.29.) ör.       Hatályos: 2017.július 01.