Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015(VI.26.) önkormányzati rendelete

A zajvédelem helyi szabályairól.

Hatályos: 2015. 07. 01- 2017. 08. 24

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – kiterjed Nagyréde község közigazgatási területén tartandó hangosító berendezést igénylő, illetve nem igénylő

a)vendéglátó egység épületében vagy épületén kívüli területén (pl: terasz, kerthelyiség),

b)magáningatlanon (épületben, udvaron),

c)közterületen,

d)közintézményben (épületben, udvaron)

      tartott zenés, táncos rendezvényekre, valamint

e)a közterületen folytatott utcai zenélésre, éneklésre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre,

b) a választási törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre,

c) a vallási közösségek vallásos szertartásaira és rendezvényeire,

d) a zenés táncos rendezvény biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.)    Kormányrendelet hatálya alá tartozó rendezvényekre,

e) Szilveszter napján és augusztus 20-án tartott rendezvényekre.


2. A rendezvénytartás szabályai


  1. §[1]


(1) Zenés, táncos rendezvényt az alábbi időtartamokban lehet tartani:


a)vasárnaptól csütörtökig 09:00 – 22:00 óráig,

b)pénteken és szombaton, valamint munkaszüneti napokon 09:00 – 24:00 óráig.


(2)Külön kérés alapján és méltányolható cél érdekében (pl: jótékonysági rendezvény), illetve neves események (pl: házassági évforduló, diplomaosztó) kapcsán a zenés, táncos rendezvény tartása:


a)vasárnaptól csütörtökig 09:00 – 24:00 óráig,

b)pénteken és szombaton, valamint munkaszüneti napokon 09:00 – 06:00 óráig.

c)esküvő tartása esetén hétköznap, hétvégén, munkaszüneti napokon 09:00 –  06.00 óráig engedélyezhető.


(3)Hangosító berendezést igénylő zenés táncos rendezvény tartása engedélyköteles.


(4)Hangosító berendezést nem igénylő zenés, táncos rendezvény tartása bejelentés-köteles kivéve, ha a rendezvényt magáningatlanon vagy közintézményben tartják.


(5)A zenés, táncos rendezvény időpontját, helyszínét, a várható résztvevők számát, a várható zaj határértékét a rendezvény szervezője köteles a rendezvény előtt 4 munkanappal a Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjénél írásban bejelenteni. Továbbá a rendezvény szervezőjének nyilatkoznia kell arról, hogy a rendezvényen kíván-e hangosító berendezést alkalmazni.


(6)A hangosító berendezést igénylő, illetve a 2. § (2) bekezdése szerinti zenés, táncos rendezvény megtartását a Jegyző javaslata alapján, átruházott hatáskörben a Polgármester engedélyezi.


  1. §


(1) Jelen rendeletben meghatározott tevékenységek zajforrásaitól származó környezeti  zajterhelés nem haladhatja meg a környezeti zaj- és rezgésterhelési határérték megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM rendelet (továbbiakban:Határérték rendelet) 1. mellékletében meghatározott határértékeket.


(2) A zajkibocsátási határértékek megállapítása során Nagyréde Községi Önkormányzat   Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletébe foglalat övezeti besorolást kell figyelembe venni.


(3) A Polgármester az engedély kiadását megtagadja, ha a kérelemből megállapítható, vagy a zenés, táncos rendezvényt szervező által korábban szervezett rendezvénye alapján alaposan feltételezhető, hogy a várható zajkibocsátás meg fogja haladni a Határérték rendeletbe foglalt zajterhelési határértéket.


(4) A Polgármester a zajvédelmi követelmények teljesülésének ellenőrzése érdekében a zajkibocsátási engedélyben előírhatja a kérelmező részére a műszeres mérés elvégzését a rendezvény ideje alatt, melyről készült szakértői dokumentumot köteles a rendezvény megtartását követő 8 napon belül a Polgármester részére megküldeni.


(5) A Polgármester, a Jegyző valamint az általuk megbízott személy(ek) a rendeletben és a Polgármester által kiadott engedélyben foglalt előírások betartását a rendezvény ideje alatt bármikor ellenőrizheti(k), amelyről feljegyzést, vagy jegyzőkönyvet kell készíteni.


(6) A Jegyző a zenés táncos rendezvényre vonatkozó kérelmeket a kiadott engedéllyel együtt, tájékoztatás céljából a kérelem beérkezését követő 2 munkanapon belül megküldi a Gyöngyösi Rendőrkapitányságnak.


3. Záró rendelkezések



(1) Ez a rendelet 2015. július 1-jén lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit 2015. július 1-jét megelőzően bejelentett rendezvények esetében nem kell alkalmazni.


Nagyréde, 2015. június 25.



                        Siposné Fodor Judit

      polgármester


                     dr. Bálint Edina Ida

jegyző


[1]

Módosította: 21/2017. (VIII.24.) ör.            Hatályos: 2017. augusztus 25.