Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015(IV.10.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről.

Hatályos: 2017. 05. 24

Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2015. (IV.10.) Önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről.



Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) Nagyréde Nagyközség Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.

(2)   Az Önkormányzat Nagyréde nagyközség közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátását a Terra-Vita Környezetgazdálkodási Kft-vel (székhelye:          3300 Eger, Grónay u. 10.; Képviseli:Demeter Iván ügyvezető igazgató; Cégjegyzékszám:       10-09-021353; Adószáma: 11164872-2-10; KÜJ száma: 100264450) megkötött közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.[1]

 (3) A közszolgáltató által begyűjtött és elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadási helye: Gyöngyös Város Önkormányzata tulajdonában lévő, a 0263/2 helyrajzi számú, (KÜJ száma: 100174193; TÜJ száma: 100900456) szennyvíztisztító telep, mint ártalmatlanító hely.[2], [3]

 (4) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.


2.  A közszolgáltatás ellátásának rendje


2. §  (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató értesíti az ingatlantulajdonosokat.

(3) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltatónál történik.

(4) A település területén a háztartási szennyvíz elszállítása a közszolgáltatóval egyeztetett időpontban történik.


3. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató kötelezettsége


3. §  (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz zárt gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa olyan módon köteles végezni, hogy az közegészségügyi és környezetvédelmi előírásokat ne sértsen, másoknak kárt ne okozzon.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a kötelező munkák végzését tűrni, e célból a szolgáltatót – annak előzetes értesítése alapján – az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.


4. §  (1) A közszolgáltató kötelessége a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok számára a közszolgáltatás biztosítása Nagyréde nagyközség közigazgatási területén.[4]

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.

(3) A közszolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezheti el.

(4) Amennyiben a települési folyékony hulladék szállítása közben szennyeződés keletkezne, a közszolgáltató köteles gondoskodni a szennyezett terület fertőtlenítéséről


4.  Közszolgáltatási szerződés tartalma

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

  1. a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,
  2. a közszolgáltatási szerződés tárgyát,
  3. a közszolgáltatási szerződés időtartamát,
  4. a teljesítés helyét,
  5. a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,
  6. a felek jogait és kötelezettségeit,
  7. a közszolgáltatási díj megállapításának módját,
  8. a szerződés módosításának, felmondásának módját.

5.  A közszolgáltatás díja

6. § (1) A közszolgáltatási díj:

 A közszolgáltatásért a megrendelők által fizetendő bruttó díj:

13 000 Ft/forduló kiszállás-szippantás + 900 Ft/m3 leeresztési díj. [5], [6]


(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat, a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után, számla ellenében közvetlenül a közszolgáltatónak köteles megfizetni.


6. Időlegesen használt, nem használt és üdülőingatlanokra vonatkozó szabályok


7. § (1) Az ingatlan tulajdonosa írásban kérheti a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését az időlegesen használt, nem használt és üdülőként használt ingatlan esetében.

(2) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa az ingatlant évente legalább 6 hónapig használja szükség szerint, de legalább minden második évben köteles igénybe venni a közszolgáltatást.


7. Adatkezelés


8. § (1) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos neve, lakcíme, születési helye, ideje, anyja neve) a közszolgáltató csak saját, a közszolgáltatás ellátásával összefüggő célra használhatja, illetve hatósági megkeresésre adhatja ki.

(2) A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

(3) A közszolgáltató a természetes személy adatait a közszolgáltatási jogviszony létrejöttétől annak megszűnéséig, illetve az abból származó tartozás fennállásáig kezelheti.


8. Záró rendelkezések


9. §  Ez a rendelet 2015. május 1-jén lép hatályba.


Nagyréde, 2015. április 07.


  Siposné Fodor Judit                                                         dr. Bálint Edina Ida

        polgármester                                                                      jegyző            



[1]

Módosította: 10/2017. (V.09.) ör.                Hatályos: 2017. május 15.

[2]

Módosította: 18/2015. (IX.26.) ör.               Hatályos: 2015. október 01.

[3]

Módosította: 10/2017. (V.09.) ör.                Hatályos: 2017. május 15.

[4]

Módosította: 10/2017. (V.09.) ör.                Hatályos: 2017. május 15.

[5]

Módosította: 18/2015. (IX.25.) ör.               Hatályos: 2015. október 01.

[6]

Módosította: 10/2017. (V.09.) ör.                Hatályos: 2017. május 15.