Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017(VI. 29.) önkormányzati rendelete

A partnerségi egyeztetés szabályairól.

Hatályos: 2017. 06. 30

Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói határkörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §


(1) A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv, és a településképi rendelet kidolgozásának, vagy módosításának partnerségi egyeztetése a teljes körű nyilvánosság biztosításával, a helyi adottságoknak megfelelően, a feladat jellegének és a határidők figyelembevételével, jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

(2) Az itt nem szabályozott esetekben a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet kerül alkalmazásra.


2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

2. §


(1) A koncepciót, stratégiát, a településrendezési eszközöket, a kézikönyvet és a településképi rendeletet a polgármester egyezteti a településen élő lakossággal, a helyi érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel (a továbbiakban partnerekkel).

(2) A partnerek köre kiterjed a településen található ingatlanok tulajdonosaira, a településen működő közintézményekre, közüzemekre, az önkormányzat szerveire.

(3) A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében

a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b) helyi lapban, (ha megjelenésének időpontja ezt lehetővé teszi)

c) önkormányzati honlapon, és

d) lakossági fórumon

tájékoztatja a partnereket.

(4) A közterületi hirdetőfelületen, és a helyi lapban adott tájékoztatási forma – terjedelmi korlátok miatt – csak az előzetes tájékoztatás, illetve az elkészült tervezet partnerségi egyeztetésének megkezdését, tárgyát, határidejét, beküldési címét, továbbá a tervanyagba való betekintés helyét tartalmazza.

(5) Önkormányzati honlapon, és lakossági fórumon adott tájékoztatási forma, minden esetben teljeskörű közzétételt tartalmaz.

(6) A lakossági fórum időpontja és helye, legalább 8 nappal korábban meghirdetésre kerül, közterületi hirdetőfelületen, helyi lapban és önkormányzati honlapon.

(7) Az előzetes tájékoztatás meghatározhat a partnerek által kitöltendő kérdőívet, partneri adatszolgáltatást, és más partneri feladatokat.

(8) A polgármester esetenként meghatározhatja, az egyeztetésen való részvételre személyes értesítéssel felkért partnerek körét. E partnerek javaslatára, véleményére, illetve adatszolgáltatására minden esetben számít az önkormányzat.


3. A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje és nyilvántartásának módja

3. §


(1) A koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről vagy módosításáról a partnerek az előzetes tájékoztatóval és az elkészült tervezettel kapcsolatos javaslatokat, véleményeket

a) a lakossági fórumon szóban,

b) az egyeztetés meghirdetését követően, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül, papír alapon vagy elektronikusan teszik meg.

(2) A helyi adottságok és a feladat jellegének figyelembevételével, a polgármester a (1) bekezdés b) pontjánál hosszabb határidőt is megállapíthat.

(3) A határidőben érkezett partnerségi javaslatokat, véleményeket az önkormányzati hivatal ezzel megbízott alkalmazottja összegyűjti és a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszköz, a kézikönyv vagy a településképi rendelet ügyiratához csatolja, majd a határidő lejártát követően megküldi a polgármesternek, a főépítésznek és szakmai feldolgozás céljából a tervezőnek.

(4) A határidő után érkezett partnerségi javaslatokat, véleményeket az önkormányzati hivatal ezzel megbízott alkalmazottja összegyűjti és a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszköz, a kézikönyv vagy a településképi rendelet ügyiratához csatolja. Ezek a partnerségi javaslatok, vélemények nem kerülnek továbbításra és feldolgozásra.

(5) A partnerek feladata, hogy a megküldött javaslat, vélemény az egyeztetés tárgyára vonatkozzon továbbá, hogy röviden, érthetően kerüljön megfogalmazásra, és helyszín megjelölése esetén, az egyértelműen beazonosítható legyen. A partneri adatszolgáltatásról ügyirathoz csatolt másolat készül.


4. Az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. §


(1) A beküldött partnerségi javaslatok, vélemények nyilvános adatok. Szakmai feldolgozásukat, értékelésüket és az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indoklását a tervező, tervezői javaslat formájában készíti el.

(2) A partnerségi javaslatok, vélemények értékelésének és indoklásának tervezői javaslatát, a képviselő-testület megvitatja, és határozatban dönt annak elfogadásáról.

(3) A partnerségi javaslatok, vélemények értékelése és indoklása a képviselő-testület határozatának mellékletét képezi.


5. Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

5. §


(1) Az elfogadott koncepciót, stratégiát, településrendezési eszközt, kézikönyvet és településképi rendeletet, a nyilvánosság biztosítása érdekében a polgármester közzéteszi az önkormányzat honlapján (nyilvánosság biztosítása).

(2) A polgármester gondoskodik arról, hogy az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet, a Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén megtekinthető legyen az érdeklődők számára (nyilvánosság és betekintés biztosítása).

(3) A polgármester tájékoztatási és egyeztetési lehetőséget biztosít az elfogadott településrendezési eszközökről és településképi rendeletről (tájékoztatás és egyeztetés biztosítása).

(4) A betekintés, tájékoztatás, egyeztetés rendjét és időpontját a polgármester határozza meg, az önkormányzat honlapján, vagy a polgármesteri hivatal hirdető felületén.

(5) A szükséges feltételek megléte esetén, a tájékoztatási és egyeztetési feladatokat a polgármester nevében és megbízásából önkormányzati főépítész látja el.


6. Záró rendelkezések

6. §


(1) Ez a rendelet 2017. június 30-án lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.


Nagyréde, 2017. június 28.






                        Siposné Fodor Judit                                       dr. Bálint Edina Ida

                            polgármester s.k.                                                   jegyző s.k.