Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018(IX.20.) önkormányzati rendelete

A játszóterek használatának rendjéről.

Hatályos: 2018. 09. 21

Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


  1. §


A rendelet célja, hogy – a felelősségi szabályok tisztázása mellett - biztosítsa Nagyréde nagyközség területén lévő játszóterek használói számára a kellemes időtöltést, zavartalan kikapcsolódást, olyan módon, hogy ez a játszóterek környékén elő lakosság nyugalmát ne zavarja, valamint biztosítsa a közegészségügyi, közbiztonsági, állagmegóvási szabályok betartását és betartatását.


2. §


A rendelet hatálya Nagyréde nagyközség közigazgatási területén lévő, önkormányzati tulajdonban álló játszóterekre terjed ki.


3. §

E rendelet alkalmazásában:


  1. játszótér: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/3003. (XI. 27.) GKM rendelet (a továbbiakban: Rend.) 2. § a) pontjában meghatározott tér, azaz az a külső vagy belső tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedély hatálya alá tartozik-e vagy sem;


  1. játszótéri eszköz: a Rend. 2. § b) pontjában meghatározott eszköz; azaz a játszótéren elhelyezett olyan eszköz, beleértve az alkotórészeket és a szerkezeti elemeket is, amelyet gyermekek játék céljára egyedül vagy csoportosan használnak.


  1. §


  A játszóterek használatának rendje:


  1. A 14 éves kor felettiek számára a játszótéri eszközök használata tilos!
  2. A játszóteret 22 óra után használni tilos!
  3. A játszóteret a 6. életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő (törvényes képviselő, felügyeletre jogosult          személy) felügyelete és felelőssége mellett használhatják!
  4. A 6-14 éves gyermekek a játszóterek felszerelését szülői felügyelet nélkül, de a szülők felelőssége mellett                    használhatják!
  5. A játszótér használói és felnőtt kísérői felelősek a játszótéri eszközök rendeltetésszerű és balesetmentes                    használatáért, a játszótér állapotának megőrzéséért!
  6. Iskolai és óvodai csoportok esetében a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért!
  7. Kutyát és egyéb kisállatot a játszótér területére bevinni tilos!
  8. A játszótér területén szemetelni és dohányozni tilos!
  9. A játszótéren alkoholt fogyasztani tilos!
  10. A játszótér területére sérülést, balesetet okozó tárgyakat bevinni tilos!


(2) A 14 életévüket betöltött személyek az (1) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett a játszótereken tartózkodhatnak, viszont a 14 év alatti gyermekek játékát szolgáló játszótéri eszközöket nem használhatják.


(3) A játszótér területére kizárólag terápiás, segítő, vakvezető és jelzőkutya vihető be.


(4) Amennyiben a játszótéri eszközökben a nem rendeltetésszerű használatból kifolyóan kár keletkezik, annak megjavíttatását az Önkormányzat – amennyiben ismert a károkozó személye - a károkozó költségére végezteti el.


(5) Amennyiben a károkozó kiskorú, annak törvényes képviselője felelős az általa okozott kár megtérítéséért.


(6) A károkozásról - tettenérés esetén - jegyzőkönyv készül, amely alapja az Önkormányzat kártérítési igényének.


  1. §


Jelen rendelet 2018. szeptember 21. napján lép hatályba.



Nagyréde, 2018. szeptember 19.





                        Siposné Fodor Judit

      polgármester


                     dr. Bálint Edina Ida

jegyző