Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 01

Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.02.01.

Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Nagyréde nagyközség közigazgatási területén a nagyrédei 1154 hrsz-on lévő köztemetőre terjed ki.

(2) A temető tulajdonosa Nagyréde Nagyközség Önkormányzata.

2. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méreteit a 1. melléklete tartalmazza.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – főszabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(3) A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(4) Temetkezési helyen koporsós temetést nem lehet végezni, amíg a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,50 méternél magasabb.

(5) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) Az elhunyt hamvait tartalmazó urnát a – 7. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével – a temetőben sírhelybe, urnasírba, urnafülkébe vagy urnasírboltba lehet elhelyezni.

(7) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(8) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

3. § (1) A sírhely kijelölését – az elhunytat eltemettető kérését figyelembe véve – a temető üzemeltetője végzi.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jogot az gyakorolja, aki a temetési helyet megváltotta.

(3) A rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltás napjával kezdődik.

(4) A rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog – az Önkormányzat eltérő rendelkezése hiányában – meghosszabbítható (újraváltható).

4. § (1) A síremlék (sírjel) készítését, felújítását e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon és tartalommal be kell jelenteni ill. engedélyeztetni szükséges a temető üzemeltetőjével. Engedély nélkül a munkálatokat tilos megkezdeni.

(2) A síremléken (sírjelen) - a beazonosíthatóság érdekében - minimum az elhunyt nevét és az elhalálozás időpontját fel kell tüntetni.

(3) Az előírt engedély hiánya vagy attól való eltérés esetén az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a felhívás eredménytelensége esetén, illetve amennyiben engedély nem adható, a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

(4) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni.

2. Temető fenntartása és üzemeltetése

5. § (1) A köztemető fenntartása és üzemeltetése az önkormányzat feladata.

(2) Nagyréde Nagyközség Önkormányzata a köztemető fenntartását és üzemeltetését kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján, a Hev-Tem 2003. Kft. (továbbiakban: üzemeltető) útján látja el. Az üzemeltető a temetőgondnoki feladatok ellátásával további alvállalkozót (továbbiakban: temetőgondnok) bízhat meg, akinek a személyét köteles az Önkormányzattal jóváhagyatni.

(3) A temető üzemeltetőjének feladatai:

a) Köteles maradéktalanuk ellátni a fenntartóval megkötött közszolgáltatási szerződésben foglaltakat

b) Ellátja a teljeskörű sírhelygazdálkodás, a temetési helyek megváltásával, újraváltásával kapcsolatos ügyintézést, ezek díjának beszedését, továbbá a beszedett díjaknak a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerinti befizetését az Önkormányzat felé.

6. § Nagyréde Nagyközség Önkormányzata kötelezővé teszi a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdése szerinti feladatok ellátása céljából az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét.

3. Temetés

7. § (1) Ha a temetésre köteles személy az urna kiadását kéri, a kiadott urna bármely olyan ingatlanon, illetve temetkezési emlékhelyen elhelyezhető, vagy eltemethető, ahol a tulajdonos, továbbá az ingatlan jogszerű használója ehhez hozzájárult és a kegyeleti igények biztosíthatók.

(2) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőknek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését tiszteletben tartani.

(3) Az elhunyt temetésére köteles személy a temetési hely kiválasztása, illetve – amennyiben köztemetőben temetési hely felett rendelkezési joga van – megjelölése miatt köteles az üzemeltetőt megkeresni és a sírhely elfogadását, illetve kijelölését aláírásával igazolni.

(4) Közköltségen történő temetés esetén az ismert hozzátartozót a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.

(5) Temetni hagyományos módon koporsóban, illetve urnába helyezett hamvak eltemetésével lehet. A hamvak a temető arra kijelölt területén szétszórhatóak.

(6) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani, majd a temetés előtt véglegesen le kell zárni. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(7) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

4. Szolgáltatókra vonatkozó rendelkezések

8. § (1) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végezhet az üzemeltető, továbbá az a vállalkozó is, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.

(2) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a temetkezési szolgáltatást – a köztemetőkben történő elhelyezés esetén – az üzemeltető által meghatározott temetői rend alapján folytathatják.

(3) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

(4) A temetkezési szolgáltatások körébe nem tartozó sírásás, illetve a sír felhantolása, és a köztemetőkben történő halotthűtés az üzemeltető feladata, amely tevékenységek végzésért, továbbá az üzemeltető által végzett egyéb tevékenységek igénybevételéért a rendelet 3. mellékletében, valamint a közszolgáltatási szerződésben meghatározott díjat kell fizetni.

9. § A temetkezési szolgáltatónak temetkezési szolgáltató szakképesítéssel kell rendelkeznie.

5. Temető-fenntartási hozzájárulás

10. § (1) Az Önkormányzatot a köztemetőben lévő építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények használatért temető-fenntartási hozzájárulás illeti meg. A hozzájárulás megfizetésére kötelezettek körét, a hozzájárulás mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Ha az üzemeltető temetkezési szolgáltató tevékenységet is végez, köteles a temető-fenntartási hozzájárulás díját megfizetni, továbbá a vállalkozóktól beszedett díjat a kegyeleti közszolgálati szerződésben meghatározottak szerint az Önkormányzatnak befizetni.

6. A temetői szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

11. § (1) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók a temetkezési szolgáltatás végzéséről a tevékenység megkezdése előtt kötelesek az üzemeltetőt tájékoztatni. Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók részére – az átvételről szóló elismervény aláíratásával – köteles a rendeletet és a temetői rendet átadni.

(2) Az elhunytnak a temetés helye szerinti köztemetőbe történő kiszállításáról a temetői rendben meghatározottak szerint kell gondoskodni.

(3) Az üzemeltető a temetőbe kiszállított elhunyt átvételére a temetői rendben meghatározottak szerint köteles.

(4) Az üzemeltető képviselője a temetés teljes időtartama alatt köteles a temetőben tartózkodni, a temetési időpontok és a szolgáltatások összehangolásáról gondoskodni. Az üzemeltető feladata a hozzátartozók által a temetőbe korábban kiszállított koszorúk, virágcsokrok átvétele, a temetés időpontjáig történő tárolása, illetve azoknak temetésenként (elhunytanként) történő csoportosítása. A szertartás időtartam alatt – különösen az egymást követő temetések esetén – a hozzátartozók irányítása és tájékoztatása az üzemeltető feladata.

(5) Vasárnap és ünnepnapon, illetve pihenőnapon a köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.

7. Nyilvántartások vezetése

12. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemettetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról.

(3) A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával.

(4) A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek tűztől védve kell megőriznie, azt követően át kell adnia a Heves Megyei Levéltárnak.

(5) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni:folyószám és temetés napja, az elhalt, neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, sorhely száma, valamint a síremlékekre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(6) A nyilvántartási adatokról, tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a – temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

8. A temetők használatának rendje

13. § (1) Nagyréde község köztemetőjének nyitvatartási ideje:

a) Nyári nyitva tartás április 1-től október 31-ig: reggel 7 órától este 20 óráig.

b) Téli nyitva tartás november 1-től március 31-ig: reggel 7 órától este 18 óráig.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák, stb.) helyezhetőek el. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék kizárólag az arra kijelölt helyen helyezhető el.

(4) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a temetőben lévő épületeket, egyéb tárgyakat, fákat, cserjéket, növényzetet beszennyezni, vagy eltávolítani tilos.

(5) A temetőben az avart, elszáradt koszorút, és virágcsokrokat elégetni nem szabad.

14. § (1) A temetőbe járművel közlekedni – a mozgáskorlátozottak, az idős, illetve a beteg személyek, továbbá a munkavégzés és temetkezési tevékenység céljából behajtó járművek kivételével – tilos.

(2) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temető területére kutyát bevinni – a terápiás, segítő, vakvezető és jelzőkutyák kivételével – tilos.

15. § (1) A temető területén fa, cserje, növény csak a sírra, vagy – az üzemeltető engedélyével – attól legfeljebb 30 cm távolságban a sírsorok között ültethető. A fa, cserje, illetve a növény teljes kifejlettségében nem lehet azonban magasabb 2 m-nél és átmérője nem haladhatja meg a sírhely méretét. A temetési hely felett rendelkezni jogosult saját költségén köteles az itt meghatározott magasságot, illetve átmérőt meghaladó fát, cserjét, növényt eltávolítani.

(2) A temetőben pad csak az üzemeltető hozzájárulásával, a közlekedés és a szomszédos sír megközelítésének akadályozása nélkül helyezhető el.

(3) A temető területén – az erre a célra kijelölt hely kivételével – tilos temetkezési szolgáltatásra utaló reklám- és hirdetőtábla elhelyezése.

16. § (1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját, illetve azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a temetőgondnokon keresztül az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók kizárólag munkanapokon 07.00 – 18.00 óráig dolgozhatnak, vasárnap és ünnepnapok alkalmával a munkavégzés tilos, de munkájukkal semmilyen módon nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) Tilos a temetőben mindennemű vállalkozók által végzett építési munkálat minden év október 15-től november 5-ig.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni, továbbá bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltetőnek történő bejelentés után szabad. A vállalkozónak az építési hulladékot - annak keletkezésétől számított 3 napon belül - el kell szállítania a rendelet 4. melléklete szerinti települési hulladékkísérő jegy alkalmazásával, ellenkező esetben a vállalkozónak a rendelet 3. mellékletének IX. pontja szerinti díjat kell megfizetnie a temetőgondnoknál. A hulladékkísérő jegy a vállalkozó nevének és címének nyilvántartásba vétele mellett, két példányban, díjmentesen vehető át a temetőgondnoktól, amelyet a hulladék elszállítását követően, - a szabályos elszállítás igazolásaként – vissza kell juttatni a temetőgondnoknak, aki ennek tényét feltünteti a nyilvántartásba és mellé csatolja a települési hulladékkísérő jegy második példányát.

(5) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni, illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen, vagy keverőgépben).

(6) A köztemető területén – (1) – (4) bekezdésben meghatározott eseteket kivéve – építőanyagot tárolni nem szabad.

17. § A temetői munkák (rátemetés, exhumálás, áthelyezés) során talált értékekről (pl. ékszer, nemesfémből készült protézis stb.) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető köteles gondoskodni az elhunyt örökösének, ennek hiányában legközelebbi hozzátartozójának történő átadásig.

9. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

19. § Hatályát veszti A temetőről és temetkezési tevékenységről. című 17/2007(XII.19.) önkormányzati rendelet.