Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és igénybevételéről

Hatályos: 2023. 07. 17- 2023. 07. 17

Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és igénybevételéről

2023.07.17.

Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, és 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában álló szolgálati lakásokra, az „Esély Otthon Pályázat” útján felújított lakásokra, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiségekre.

2. A lakások hasznosításának módja

2. § (1) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában nincs szociális alapon bérbeadható lakás.

(2) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat és intézményei szakember ellátására tekintettel az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat az Önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak (közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban), illetve szerződéses jogviszonyban álló személyek elhelyezésére biztosítja.

(3) Szakember elhelyezés céljából lakást bére adni a Képviselő-testület határozata alapján lehet.

(4) A szakember elhelyezése céljából bérbe adott lakásra az alábbi kikötések érvényesek:

a) a bérlő a lakásba más személyt, a kiskorú gyermeke (örökbefogadott-, mostoha- és nevelt gyermeke), valamint a befogadott gyermekétől az együttlakás ideje alatt született unokája kivételével a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be,

b) a beköltöző házastárs akkor lehet bérlőtárs, ha a házastársak írásbeli bérlőtársi szerződést kötnek a bérbeadóval,

c) a lakás nem lakás célú hasznosítása kizárt,

d) a bérlő a lakást albérletbe nem adhatja.

3. Bérlő kijelölés

3. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló szolgálati lakásokkal Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendelkezik, a bérlőkijelölésről határozatban dönt.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló, az „Esély Otthon Pályázat” kapcsán felújításra került és 5 éves fenntartási idővel rendelkező lakásokkal Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete rendelkezik, – a bérlő kijelöléséről az Egészségügyi, Szociális, Kulturális, Turisztikai és Sportbizottság javaslatát figyelembe véve – határozatban dönt.

(3) A szolgálati lakás címét és a bérleti díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Az „Esély Otthon Pályázat” kapcsán felújításra került lakások címét és a bérleti díjakat a rendelet 2. melléklete, bérbeadásának feltételeit pedig a rendelet 4. melléklete szerinti pályázati kiírás tartalmazza.

4. § (1) A Képviselő-testület – a 2. §-ban foglaltakra figyelemmel – az alábbi munkakörök betöltéséhez biztosít szolgálati jellegű lakást, amelyek betöltői lakásra jogosultak.

a) polgármester, jegyző

b) Nagyrédei Polgármesteri Hivatal ügyintézői

c) háziorvos, fogorvos, védőnő (vállalkozási szerződés esetén is), körzeti védőnő

d) óvoda vezetője, nevelője, közművelési intézmény vezetője, szakelőadója (közművelődési szakember)

e) rendőrség körzeti megbízottja

(2) A bérlővel bérleti jogviszonyt csak a munkakör betöltésének feltételéhez kötötten lehet létesíteni.

(3) Az önkormányzat intézményeinek vezetőit – munkáltatói jogkörükbe tartozóan – a bérlő kijelölésre javaslattételi jog illeti meg. Az intézmények vezetői a kijelölt bérlőre és a lakásbérleti szerződés időtartamára adott javaslatukat a bérlőkijelölési joggal rendelkezőhöz nyújtják be.

(4) A 4. §. (1) bekezdés e) pontja esetében a javaslattételi jog a rendőrkapitányt illeti meg.

(5) A bérleti szerződések megkötésére mind lakások, mind üzlethelyiségek esetében Nagyréde Nagyközség Önkormányzata polgármestere jogosult.

4. Bérleti szerződés megkötése

5. § (1) Szolgálati jellegű lakás csak annak adható bérbe, aki a lakásbérleti szerződésben vállalja, hogy a bérleti jogviszony megszűnése esetén a lakásból 30 napon belül kiköltözik és sem maga, sem a vele együttlakók, illetve együttköltözők részére másik lakást vagy egyéb elhelyezést, illetve pénzbeli térítést nem igényel.

(2) Lakásbérleti jogviszony határozott időre vagy a szolgálati jogviszony időtartamára hozható létre.

(3) Nem jelölhető ki bérlőül az, akinek – illetve a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozóinak (házastárs, élettárs, gyermek) – Nagyréde Nagyközség közigazgatási területén megfelelő és beköltözhető lakása van.

(4) A lakásbérleti szerződést a bérlőkijelölést követő 30 napon belül kell megkötni.

(5) Ha a lakásbérleti szerződést a kijelölt bérlő határidőben kellő indok nélkül nem kötötte meg, a kijelölés érvényét veszti.

(6) A bérlőnek lakás használatbavételi díjat a bérleti szerződés megkötésekor nem kell fizetni, a bérleti jogviszony megszűnése esetén ezzel összefüggésben térítési díjra sem tarthat igényt.

5. A szerződés tartalma

6. § (1) A lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a bérbeadó megjelölését, bérlő személyi azonosítóit,

b) a lakásbérleti jogviszony időtartamát, ill. a szerződést megszüntető feltételeket,

c) a lakás alapterületét, helyiségeit, komfortfokozatát és azoknak az egyéb helyiségeknek a használatát, amelyek a bérleti jogviszonyhoz kapcsolódnak,

d) a bérleti díj mértékét, annak fizetési módját, határidejét,

e) a külön szolgáltatások körét,

f) a lakás birtokba-adásának napját,

g) a bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit,

h) a bérlő és a lakásba vele együtt költözők nevét és személyi adatait.

i) a közüzemi szerződések megkötésének kötelezettségét.

(2) A bérleti szerződés mellékletét képezi a birtokba-adáskor felvett 7. § (1) bekezdésben jelzett leltár.

6. A lakás átadása

7. § (1) A bérbeadó a lakást a bérlő részére leltár szerint – mely tartalmazza az óraállásokat is - tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át. A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(2) Ha a bérbeadó a kötelezettségét nem teljesíti, a bérlő a szükséges munkát helyette és költségére elvégezheti, a bérbeadó írásban történő felhívását követően.

(3) A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni.

7. A lakás rendeltetésszerű használatának ellenőrzése

8. § A bérbeadó a rendeltetésszerű és gondos használatot, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának és foglalkozásának zavarása nélkül, a lakásban munkanapokon előzetes értesítés alapján 8.00 és 20.00 óra közötti időben ellenőrizheti. A bérlő az ellenőrzést tűrni köteles.

8. A karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség

9. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület állagának karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a falak és közös használatra szolgáló helyiségek állaga, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák, hiányosságok megszüntetéséről,

d) a közös használatra szolgáló helyiségek nyílászáróinak mázolásáról.

(2) A bérlő köteles gondoskodni:

a) az épület, továbbá közös használatra szolgáló helyiségek és terület tisztántartásáról és a szükség szerinti megvilágításáról, valamint

b) a háztartási szemét elszállításáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek üzemeltetési költségeinek megfizetéséről,

d) a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról felújításáról, pótlásáról, ill. cseréjéről.

e) a lakás és a felszerelési tárgyainak jó karbantartásáról.

9. A lakás átalakítása, korszerűsítése

10. § (1) A bérbeadó hozzájárulhat, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségét átvállalja. (Ilyen esetben a költségek elszámolására a felek közös megállapodása az irányadó.)

(2) A bérbeadó hozzájárulása esetén köteles bekérni a bérlő által elvégezni kívánt munka várható költségét, a munka jellegétől függően a műszaki leírást és tervet.

(3) Ha a bérlő az (1) bekezdésben foglalt munkát a bérbeadói hozzájárulás és hatósági engedély nélkül végzi el, a bérbeadó kötelezheti az eredeti állapot visszaállítására.

(4) Ha a bérbeadó – a hozzá benyújtott iratok alapján – korszerűsítési munka esetén 30 napon belül, egyéb munka (átalakítás, lakásépítés, stb.) esetén 60 napon belül nem nyilatkozik, a bérbeadó részéről a munka elvégzéséhez szükséges hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.

(5) Amennyiben a bérlő a bérbeadó feladatkörébe tartozó, 9. § (2) bekezdésében felsorolt munkát végez el, úgy jogosult a számlával igazolt költségek „lelakására”. A megállapodást a felek között írásban kell megkötni.

10. A bérleti jogviszony megszűnése és a lakás visszaadása

11. § (1) A határozott időre vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jogviszony a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetve feltétel bekövetkeztével szűnik meg.

(2) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződést az abban rögzített esetekben a határozott időtartam, illetve feltétel bekövetkezése előtt is felmondhatja.

(3) A szolgálati jellegű lakásra kötött szerződés megszűnik, ha:

a) a fennálló közalkalmazott, köztisztviselői jogviszony vagy munkaviszony megszűnik,

b) a szolgálati jellegű lakásra jogosító munkaköre vagy tevékenysége megszűnik,

c) a bérlő halálával,

d) a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

e) a lakás megsemmisül,

f) az arra jogosult a bérleti szerződést felmondja,

g) a bérlő saját tulajdonú lakást szerez az önkormányzat területén és az lakhatóvá válik.

h) amennyiben a bérlő a lakbérfizetési kötelezettségét felszólítás ellenére ismételten elmulasztja és az esedékes lakbéren kívül több mint 2 havi lakbérrel tartozik.

(4) Az (5) bekezdésben foglalt kivétellel a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül bérlő köteles a szolgálati lakást a 7. § (1) bekezdésében foglaltakkal azonos, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadásra jogosult rendelkezésére bocsátani.

(5) Ha a közszolgálati vagy a közalkalmazotti jogviszony azért szűnik meg, mert a bérlő nyugdíjra jogosulttá vált, a bérlő a (3) bekezdés a) pontjában rögzített feltétel megszűnését követő 6 hónapon belül köteles a lakást a (4) bekezdésben foglaltak szerint visszaadni.

(6) A bérlő, illetve a bérlővel együtt költöző közeli hozzátartozó személyek jogcím nélküli lakáshasználóvá válnak, ha a lakásbérleti szerződésben vállalt kötelezettségeiknek maradéktalanul nem tesznek eleget. A bérlő közeli hozzátartozóit nem bérlőtársnak, hanem közeli hozzátartozónak kell tekinteni.

11. A lakás visszaadása

12. § (1) A bérbeadónak a lakás visszaadásakor meg kell állapítani a lakás és a lakásberendezés tényleges állapotát, illetőleg az esetleges hibákat, hiányosságokat és a megállapításokat írásba kell foglalni.

(2) Nyilatkoztatni kell a bérlőt az Őt terhelő hibák és hiányosságok megszüntetésére, illetőleg az ellenérték megtérítésének a módjáról és határidejéről.

(3) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére vagy az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, illetőleg a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadta el, a bérbeadó a lakás visszaadásától számított 30 napon belül a bíróságtól kérheti a bérlő felelősségének megállapítását.

(4) A bérlő köteles a lakás bérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak jegyzőkönyvben át nem adja.

(5) Ha a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket a lakás visszaadásakor leszereli, a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására vagy annak költségének megtérítésére, illetőleg a rendeltetésszerű használhatóság más módon történő biztosítására.

(6) A rendelet 11. § (3) bekezdés a) pontja esetében (pl. szervezeti átalakulás, nyugdíjba vonulás) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete dönthet úgy, hogy méltányosságból a jogviszony megszűnéssel érintett bérlő tovább használhatja a szolgálati lakást, bérleti díj ellenében.

13. § (1) A szolgálati jellegű lakás bérlőjének halálakor a vele együttlakó közeli hozzátartozók és a bérbeadó engedélyével befogadott személyek jogosultak a lakásbérleti jogviszony folytatására.

(2) Ha az elhalt bérlőnek lakbérhátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként bejelenteni, amelyért az örökös az örökhagyó hagyatékának erejéig felel.

12. Bérleti díj

14. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérleti díját a Képviselő-testület évente felülvizsgálja és azokat módosíthatja.

(2) A bérleti díj egyéb szolgáltatás díját nem tartalmazza.

(3) A bérleti díjat a tárgyhónapban, minden hónap 15. napjáig kell megfizetni az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott befizetési lapok felhasználásával.

(4) A bérlőt késedelmes lakbérfizetés esetén a PTK-ban szabályozott mértékű késedelmi kamat megfizetése is terheli, ill. a 11. § (3) bekezdésében foglalt jogkövetkezményt is maga után vonhatja.

(5) A bérlő által fizetett bérleti díj az önkormányzatot illeti meg, mely költségvetési bevételt képez.

15. § (1) A szolgálati jellegű lakást jogcím nélküli használó a bérbeadó részére lakáshasználati díjat köteles fizetni.

(2) A lakáshasználati díj a lakásra megállapított lakbér kétszerese a jogcím nélküli használat első napjától kezdve 6 hónapig.

(3) A lakáshasználati díj a lakásra megállapított lakbér négyszerese a jogcím nélküli használat 6. hónapjától kezdődően a 12. hónap végéig.

(4) A 12. hónapot követően a kilakoltatás iránt intézkedni kell.

13. Üzlethelyiségekre vonatkozó eltérő rendelkezések

16. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő, nem lakás céljára szolgáló üzlethelyiségeket a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A 16. § (1) bekezdésben foglalt üzlethelyiségekre a bérbeadó, azaz az Önkormányzat - az egészségügyi szolgáltatók kivételével – határozott időtartamú, legfeljebb 5 évre szóló bérleti szerződés is köthet.

(3) A megüresedett, vagy újonnan létesült üzlethelyiség esetén az igénylő bérleti jog biztosítása céljából kérelemmel fordulhat Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testületéhez.

(4) Mentesülnek a bérleti díj fizetése alól az alábbi egészségügyi szolgáltatók:

a) I. számú háziorvosi körzet háziorvosa a Nagyréde, Fő út 17. sz. alatti orvosi rendelő és kiszolgáló helyiségei után.

b) II. számú háziorvosi körzet háziorvosa a Nagyréde, Fő út 17. sz. alatti orvosi rendelő és kiszolgáló helyiségei után.

c) A nagyrédei fogorvosi praxis területi fogorvosa a Nagyréde, Fő út 17. szám alatti fogászati rendelő és kiszolgáló helyiségei után.

d) A Nagyrédei Védőnői Szolgálat a Nagyréde, Fő út 17. szám alatti védőnői szolgálat helyiségei után.

(5) A Nagyréde, Fő út 17. szám alatti gyógyszertárat jelenleg üzemeltető vállalkozás Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 169/2017. (XI.16.) önkormányzati határozata alapján mentesül, illetve részesül bérleti díj kedvezményben.

14. Bérlő kijelölés

17. § Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testületéhez címzett üzlethelyiség bérleti igénye iránti kérelmet természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet nyújthat be.

a) akinek a működéshez szükséges engedélye, cégbírósági bejegyzése megvan,

b) aki az előírt mértékű kauciót letétbe helyezi,

c) aki vállalja, hogy a bérlet időtartama alatt a helyiségben az igényléskor feltüntetett tevékenységi körét nem szűkíti, ill. attól csak az önkormányzat írásbeli hozzájárulásával tér el.

18. § (1) Az üzlethelyiség bérleti szerződése megkötésére a lakásbérleti szerződés megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(2) Helyiségbérleti szerződés megkötése előtt a bérlő 2 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót köteles megfizetni.

(3) A helyiség bérlő részére történő átadására és a szerződés megszűnése után a bérbeadónak történő visszaadására e rendeletben foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

15. Felek jogai és kötelezettségei

19. § (1) A helyiség bérbeadásakor a bérbeadó berendezési tárgyakat nem biztosít, a bérlő feladata az ott folytatni kívánt tevékenységhez szükséges feltételek megteremtése.

(2) A bérbeadó megállapodhat bérlővel abban, hogy az egyébként előzetes bérbeadói engedéllyel a bérlő a tulajdonos helyett végez, vagy végeztet munkát, ez esetben a bérlő javára a hitelt érdemlően igazolt költségek erejéig bérbeszámítási jog biztosítható.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt bérbeszámításnál bérlő a helyiségbérleti díj 50 %-nak megfelelő összeget fizeti mindaddig, amíg a költségei beszámításra nem kerülnek.

(4) A bérbeadó nem biztosíthat bérbeszámítást bérlőnek az alábbi munkák elvégzése címén:

a) a helyiség festése, burkolatainak cseréje,

b) a portál átalakítása, kialakítása a bérlő tevékenysége érdekében,

c) a bérlő kizárólagos használatában lévő központi berendezések karbantartása,

d) a helyiségnek az épület szerkezetét nem érintő kialakítása, berendezése, a bérlő tevékenységéhez szükséges mértékben,

e) a helyiség állagának fenntartása, megóvása érdekében szükséges munkálatok.

(5) A bérlő a helyiségbe más személyt nem fogadhat be, a helyiséget nem cserélheti el, a bérleti jogot másra nem ruházhatja át, továbbá társbérletet vagy bérlőtársi jogviszonyt, illetve albérletet nem létesíthet.

(6) A helyiséget lakás céljára használni, 3. személynek bérbe adni jogi személy jogutódlása kivételével nem lehet.

16. Vegyes rendelkezések

20. § (1) Amennyiben megüresedik egy szolgálati lakás és arra a rendelet 4. § (1) bekezdésében foglalt jogosulti körből nincs igény és nem is várható, úgy Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakást kívülálló igénylőnek is bérbe adhatja azzal a feltétellel, hogy ha a hivatkozott jogosulti körből a szolgálati lakás iránt igény támad, köteles a kívülálló igénylő 30 napon belül kiköltözni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bérbeadás időtartama maximum l év lehet.

(3) Az ilyen jellegű bérbeadás esetén a bérlőkijelölési szabályokon kívüli egyéb rendelkezések mérvadóak.

21. § (1) A rendelet hatályba lépése előtt a szolgálati jellegű lakásokra megkötött bérleti szerződéseket hat hónapon belül felül kell vizsgálni.

(2) A rendelet hatályba lépésekor jogcím nélküli lakáshasználóként nyilvántartott személyek lakáshasználati díját a rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül felül kell vizsgálni, s a rendelet alapján a lakáshasználati díj megállapításával lakáshasználati szerződést kell kötni, melynek időtartama maximum 1 év lehet.

(3) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra csak abban az esetben áll fenn vételi jog, ha a Képviselő-testület dönt az elidegenítésükről.

(4) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a lakástörvény és a Ptk. szabályai az irányadók.

17. Záró rendelkezések

22. § Ez a rendelet 2023. július 17-én lép hatályba.

23. § Hatályát veszti Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és igénybevételéről szóló 5/2007(III.1.) önkormányzati rendelet.