Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

A helyi életkezdési támogatásról

Hatályos: 2023. 02. 01

Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

A helyi életkezdési támogatásról

2023.02.01.

Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX.tv. 13. § (1) bekezdés 4., 8. és 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Nagyréde Nagyközség Önkormányzata a településen lakóhellyel rendelkezők életkezdési esélyeinek javítása és önálló életkezdésük elősegítése érdekében

a) fiatalok helyi életkezdési támogatást,

b) gyermekszületési egyszeri támogatást

nyújt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatások jövedelmi feltételhez, jövedelemvizsgálathoz nem kötött támogatások.

2. § Az e rendeletben meghatározott támogatásokkal kapcsolatos feladat- és hatásköröket a polgármester gyakorolja.

2. Fiatalok helyi életkezdési támogatása

3. § (1) Fiatalok helyi életkezdési támogatására jogosultak azok a Nagyréde közigazgatási területén házasságot kötni kívánó párok, akik vállalják, hogy házasságkötésüket követően Nagyréde közigazgatási területén telepednek le életvitelszerű tartózkodás céljából. A házasulandó felek közül legalább az egyik félnek érvényes nagyrédei lakcímmel kell rendelkeznie a nyilatkozattétel időpontjában.

(2) A fiatalok helyi életkezdési támogatásának mértéke 50 000.- Ft, mely egyszeri alkalommal jár.

(3) A támogatás megállapításához a házasulandó felek közös nyilatkozatban vállalják, hogy Nagyréde közigazgatási területén kívánnak házasságot kötni, továbbá azt, hogy Nagyrédén telepednek le életvitelszerű tartózkodás céljából.

4. § A 3. §-ban foglalt jogosultsági feltételek fennállása esetén a támogatás a jogosultak által megjelölt bankszámlaszámra, vagy a Nagyrédei Polgármesteri Hivatal házipénztárából készpénz formájában kerül teljesítésre, átvételi elismervénnyel.

3. Gyermekszületés egyszeri támogatása

5. § (1) Gyermekszületési egyszeri támogatásra jogosult az a Nagyrédén születése napjától érvényes lakcímmel rendelkező 2023. január 1. napja után született gyermek, akinek legalább az egyik, a gyermeket saját háztartásában nevelő szülője vagy törvényes képviselője nagyrédei lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen is a településen él.

(2) Az életvitelszerű tartózkodást a Védőnői Szolgálat igazolja.

(3) A gyermekszületési támogatást a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatvány benyújtásával kérelmezheti a törvényes képviselő. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának másolatát.

(4) A gyermekszületési támogatás a gyermek születését követő 180 napon belül igényelheti. Az igénylés benyújtásának elmulasztása jogvesztő.

(5) A gyermekszületési támogatás egyszeri 40.000.-Ft gyermekenként, mely készpénzben és babacsomag formájában vegyesen kerül megállapításra.

(6) A támogatást a polgármester határozattal állapítja meg.

6. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.