Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 11. 25

Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.25.
A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Részletes indokolás a rendelettervezethez:
1. §-hoz
Az önkormányzat hivatalos megnevezését, székhelyét, valamint működési területének megnevezését tartalmazza. Az önkormányzati feladatok ellátására a képviselő-testület által létrehozott szervek megnevezése tartalmazza. Az általános rendelkezések között lehet meghatározni az önkormányzat jelképeit és annak használatát.
2-10. §-hoz
Az önkormányzat jelképeit és azok használatának feltételeit határozza meg.
11-15. §-hoz
A képviselő-testület által alapított „Nagyrédéért” kitüntető díj adományozásának rendjét és a díj leírását szabályozza.
16. §-hoz
A helyi népszavazás feltételeit és lehetőségét szabályozza.
17-19. § -hoz
A helyi önkormányzat kötelező feladatait és az egyes feladatok esetén a konkrét feladatellátó szervezet megnevezését tartalmazza, a Képviselő-testület által átruházott hatáskörök egyidejű rögzítésével.
20-29. §-hoz
A képviselő-testület megalakulásával, működésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz, rögzítve a Képviselő-testület összehívásának módjait.
Az ülések előkészítésével összefüggésben meghatározásra került a Képviselő-testületi ülésre szavazati és tanácskozási joggal meghívandók köre.
A munkatervre vonatkozó részletszabályokat tartalmazza.
30-33. §-hoz
Az ülések vezetésével, a határozatképességre, az indítványok benyújtásával kapcsolatos részletes előírásokat tartalmazza.
34-43. §-hoz
Az előterjesztések tartalmi és formai követelményeinek, a benyújtás módjának és határidejének feltételeit határozza meg.
Az ülések nyilvánossággal kapcsolatos követelményeinek módját írja elő. A napirendi pontok tárgyalásának, a felszólalás, a vita lefolytatása, kérdések és a javaslattétel feltételei és részletes szabályai kerültek meghatározásra.
44-50. §-hoz
A döntéshozatal menetének részletszabályait tartalmazza, utalva a minősített többséghez szükséges ügykörökre.
A név szerinti szavazás, a titkos szavazás és a személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség szabályait tartalmazza.
Tartalmazza továbbá a tanácskozás rendjének fenntartásával kapcsolatos előírásokat.
51-58. §-hoz
A képviselő-testület döntéseivel, az önkormányzati rendeletalkotással kapcsolatos előírásokat tartalmazza. Meghatározásra kerültek továbbá az ülések dokumentálásával, a jegyzőkönyvbe történő betekintés szabályainak, valamint a kihirdetések módjának szabályai.
69-75. §-hoz
A képviselők jogállásával, a feladatok és a kötelezettségek meghatározásával kapcsolatos előírásokat tartalmaz.
Tartalmazza továbbá a bizottságok jogállását, ülésvezetésének rendjét, valamint a működéssel kapcsolatos feladatok és hatáskörök meghatározását.
Meghatározására kerültek a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, mint tisztségviselők jogállására, feladataira és helyettesítésükre rendjére vonatkozó előírások.
A polgármesteri hivatal működésére és gazdálkodására vonatkozó meghatározásokat tartalmazza. A lakossággal való kapcsolattartás szabályai kerültek meghatározásra a 43. § rendelkezéseiben.
76-77. §-hoz
A gazdálkodással, költségvetéssel, a gazdasági programmal kapcsolatos feladatok és hatáskörök keretszabályai kerültek meghatározásra.
Nevesítésre kerültek a társulások, melyekhez a Képviselő-testület egyes feladatok ellátásának hatékony biztosítása céljából csatlakozott.
78. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.
79. §-hoz
A hatályon kívül rendelkezést tartalmazza.