Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 12. 22

Vámosgyörk  Községi  Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében,  62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében,134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

                                                          I. Fejezet

                                                Általános rendelkezések


  1. A szociális igazgatás szervei


1. § (1) Az e rendeletben meghatározott önkormányzati szociális feladat- és hatásköröket:

a) Vámosgyörk Községi  Önkormányzat  Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület),

b) a polgármester, gyakorolja.

(2) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a Képviselő- testület szervezeti és működési szabályzata alapján a polgármester gyakorolja.


                                             2. Értelmező rendelkezések


 2. § E rendelet alkalmazásában:

 a) bérlő: az a személy, akinek Vámosgyörk  Községi  Önkormányzat tulajdonában álló, szociális alapon bérbeadott bérlakásban határozott, vagy határozatlan idejű bérleti jogviszonya áll fenn






                                             3. Eljárási rendelkezések


 3. § (1) E rendelet alapján nyújtott pénzbeli szociális ellátás összege a családban naptári évenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét .

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott értékhatártól a Polgármester  a kérelmező javára a (4) bekezdésben meghatározott méltányosságra okot adó esetben legfeljebb 50%-kal eltérhet.

(3) A hatáskör gyakorlója

  a) a 10. § (4) bekezdésben,

  b) a 15. § (2) bekezdésben,

  c) a 16. § (1) bekezdésben, 

megállapított jövedelemhatároktól a (4) bekezdésben meghatározott méltányosságra okot adó esetben legfeljebb 30%-kal eltérhet.

 (4) Ha a kérelmező

 a) nyugdíjban részesülő egyedülélő személy,

 b) és a házastársa, élettársa nyugdíjban részesül,

 c) rokkantsági ellátásban részesülő egyedülélő személy,

 d) és a házastársa rokkantsági ellátásban részesülnek,

e) rehabilitációs ellátásban részesülő egyedülélő személy,

f) és a házastársa rehabilitációs ellátásban részesülnek, vagy

g) gyermekét egyedül nevelő szülő, más törvényes képviselő, a méltányosságra okot adó körülmény fennáll.

(5) A jövedelemigazolás tartalmazza a jövedelmet megalapozó, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti önálló, vagy nem önálló tevékenység kezdő időpontját.

 (6) A jogosultság megállapításakor a nem havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának a hónapját közvetlenül megelőző 12 hónapban megszerzett jövedelmet kell figyelembe venni.

 4. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátás iránti kérelmet a Vámosgyörki  Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Ügyintézőjénél  (a továbbiakban: Igazgatási Ügyintéző ) kell előterjeszteni.

(2) Ha a kérelmező a kérelemhez egyidejűleg nem mellékeli a jövedelemigazolást, azt az Igazgatási Ügyintéző  megkéri.

(3) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátással kapcsolatos hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásnak nincs helye, kivéve, ha ezt jogszabály valamely ügyekben, eljárási cselekményekben kötelezővé teszi.

 5. § (1) Az eseti jelleggel nyújtott szociális ellátást a határozat jogerőre emelkedésének a napját követő 5 napon belül a Vámosgyörki  Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási ügyintézője utalja , vagy  fizeti ki.

 (2) Ha az eseti jelleggel nyújtott szociális ellátás folyósításának az (1) bekezdés szerinti határideje miatt a kérelmező élete, testi épsége veszélyeztetetté válna, a szociális ellátást a polgármester utasítására a határozat végrehajthatóvá válásakor házipénztárból kell kifizetni.

 6. § A  lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás (a továbbiakban: lakásfenntartási települési támogatás) felhasználását a jegyző eseti jelleggel ellenőrzi.

 7. § Ha a szociális hatáskört gyakorló szerv a szociális ellátás megtérítését elrendeli, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

 a) csökkentheti vagy elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az 71250 forintot,

 b) részletekben fizettetheti meg.


                                                                II. Fejezet

                                        Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások


                                                              4. Köztemetés


8. § (1) A polgármester gondoskodik a Vámosgyörk  Községi  Önkormányzat  illetékességi területén elhunyt személy közköltségen, hamvasztással történő eltemettetéséről.

 (2) A természetben nyújtott köztemetés költsége legfeljebb 150000 forint.

 A köztemetés során biztosítani kell a hamvasztásos temetés szükséges költségeit, valamint egy élővirág koszorút.

 (3) A polgármester az Szt. 48. § (3) bekezdése szerinti megtérítési kötelezettség alól egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57000 forintot és a kötelezettség teljesítése a család mindennapi megélhetését veszélyeztető, aránytalan terhet jelent.


                                                             5. Települési támogatás


 9. § A polgármester

 a) lakásfenntartási települési támogatást nyújthat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

 b) települési támogatást nyújthat a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

10. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

 (2) A polgármester a 9. § a) pontjában meghatározott települési támogatást

 a) a villamos energia-szolgáltatáshoz,

 b) a víziközmű-szolgáltatáshoz,

 c) a vezetékes földgáz-szolgáltatáshoz,

nyújthat az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(3) A lakásfenntartási települési támogatást a lakhatáshoz kapcsolódó azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének az elmaradása a kérelmező nyilatkozata alapján a lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) A lakásfenntartási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71250 forintot, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének a hányadosával.

 11. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

 a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

 b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

 c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

 d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

 e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7,

(2) Ha a háztartás

 a) (1) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

 b) (1) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

 (3) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik, azzal, hogy gyermeknek tekintendő az Szt. 4. § (1) bekezdés db)-dd) pontjaiban nevesített személy, feltéve, hogy a nagykorúsága betöltését megelőzően is örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermeke volt az őt egyedülállóként nevelő szülőjének.

12. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás esetében a lakhatás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. A lakhatás egy négyzetméterre jutó elismert havi költsége 450 forint.

 (2) A lakásfenntartási települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

 a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 négyzetméter,

 b) ha a háztartásban két személy lakik 45 négyzetméter,

 c) ha a háztartásban három személy lakik 55 négyzetméter,

 d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 négyzetméter,

 e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 négyzetméter, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

 13. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás egy hónapra jutó összege

 a) a lakhatás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 14250 forintot,

 b) a lakhatás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

 (2) Ha a TM értéke nullánál nem nagyobb, a lakásfenntartási települési támogatás egy hónapra jutó összege 2500 forint.

 (3) A (4) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:




TM =        0,3 –           J– 0,5 x 28500                       × 0,15

                                          28500                    


 ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet jelöli.

A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(4) A lakásfenntartási települési támogatást egy évre kell megállapítani.

 (5) A lakásfenntartási települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

 (6) Az (5) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

 14. § (1) A lakásfenntartási települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

 (2) A lakásfenntartási települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 20. § (2) bekezdésében meghatározottakon felül a lakásban igénybevett közüzemi szolgáltatás díjáról a kérelmező nevére kiállított, a kérelem benyújtásának a napjától számított 4 hónapnál nem régebbi számlát.

15. § (1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.

 (2) A rendkívüli települési támogatás megállapításánál figyelembe vehető, az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladhatja meg – a 16. § (1) bekezdésben foglalt kivétellel – az 51300 forintot, egyedülélő esetén, a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy más törvényes képviselő esetén az 57000 forintot.

 (3) A rendkívüli települési támogatást a rászorultsághoz igazodóan esetenként – a 16. § (2) bekezdésben foglalt kivétellel – legfeljebb 25000 forintig terjedő összegben lehet megállapítani. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege huszonötezer forint , ami nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének a 10%-ánál. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 200000 forint.

 (4) A megállapított rendkívüli települési támogatás kérelemre legfeljebb évi három  alkalommal  folyósítható.

 (5) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet – a 16. § (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

 16. § (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesíti a tárgyév szeptember hónapban általános iskolai tanulmányait kezdő, vagy általános iskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeket, ha a családban az egy főre jutó jövedelem a 71250 forintot, gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy más törvényes képviselő esetében a 85500 forintot nem haladja meg.

 (2) A támogatás összege gyermekenként, tanévenként 4000 forint.

 (3) A kérelmeket tárgyév június 1. és június 30. között lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő. A jogerős döntéssel megállapított támogatást tárgyév augusztus 15-től augusztus 20-ig terjedő időszakban kell folyósítani.

(4) A kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.



                                                    6. Természetbeni segély


17. § (1) A polgármester természetbeni segélyt állapíthat meg annak a szociálisan rászoruló személynek, aki

a) a létfenntartásához szükséges élelmiszert biztosítani, vagy

b) a lakásában a fűtéshez szükséges tűzifát biztosítani,

 átmenetileg önerőből nem képes.

(2) A természetbeni segély szempontjából szociálisan rászorult az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az 51300 forintot, egyedülélő esetén, a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy más törvényes képviselő esetén az 57000 forintot nem haladja meg.

 (3) A természetbeni segélyt a rászorultsághoz igazodóan természetbeni szociális ellátásként lehet megállapítani.

 (4) A természetbeni támogatás

a) a 17. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben élelmiszer vásárlására, vagy az önkormányzat mint szolgáltató által biztosított  szociális étkeztetés térítési díjára,

 b) a 17. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben tűzifában

 állapítható meg.

 (5) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

18. § (1) Az élelmiszer vásárlására megállapított természetbeni segély összegét a Vámosgyörki Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Előadója készpénzben legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 3 napon belül fizeti ki a  Gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Családsegítő Szolgálat megbízott munkatársa részére, aki a jogosult részére a jogosult javaslatának a figyelembevételével gondoskodik a jogosult számára megfelelő élelmiszer beszerzéséről és annak a jogosult részére történő átadásáról.

 (2) A  szociális étkeztetés térítési díjára megállapított természetbeni segély összegét a Vámosgyörki Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Előadója  a határozat jogerőre emelkedésétől számított 3 napon belül átutalja a szolgáltató  részére.

(3) A tűzifa jogosultak részére történő átadásáról igazolható módon kell gondoskodni, az átadásáról és az átvételéről a 5. melléklet szerinti átadás-átvételi elismervényt kell kitölteni.


                                                                    III. Fejezet

                                                           Szociális szolgáltatások


                        7. Szociális szolgáltatás igénybevételére vonatkozó általános rendelkezések


19.§ (1) Az önkormányzat igény esetén a szociális rászoruló személyek részére a következő

személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetést önállóan,

b) házi segítségnyújtást a Gyöngyösi Többcélú Kistérségi Társulással fenntartott

Gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ bevonásával,

c) családsegítést  a Gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ családgondozója bevonásával.

(2) A házi segítségnyújtás igénybevételének feltételeit , és a fizetendő térítési díj mértékét  az önkormányzat külön rendeletben állapítja meg .


8. Étkeztetés


20.§ (1) Az Szt. 62.§-ának (1) bekezdése alapján az étkeztetés keretében azoknak a szociális

rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt

önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani,

a) koruk,

b) egészségi állapotuk

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott személyek közül rászorult az,

a) aki 70 év feletti

b) aki munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette, vagy legalább 50 %-os mértékű

egészségkárosodást szenvedett,

c) akut vagy krónikus megbetegedésben szenved.


(3) Az egészségügyi rászorultságot háziorvosi igazolással kell igazolni.


(4) Az önkormányzat az étkeztetést a jogosult által történő elvitellel vagy a házi segítségnyújtás  által történő kiszállítással biztosítja.


(5) Az étkeztetés megszűnik

a) a jogosult halálával

b) a jogosult megszüntetésről szóló bejelentésével, a bejelentésben meghatározott

időponttól

c) a megállapodásban foglalt kötelezettségek súlyos megszegése esetén,

d) amennyiben az ellátást igénybe vevő intézményi elhelyezése indokolttá válik.

e) a térítési díjat kettő hónapon belül nem fizeti ki kivéve, ha ingyenes ellátásban kell

részesíteni,

f) a szolgáltatást kettő hónapon keresztül nem veszi igénybe.

(6) Az étkeztetés igénybevételére irányuló kérelmet a Vámosgyörki Közös Önkormányzati  Hivatal  igazgatási ügyintézőjéhez lehet benyújtani személyesen, vagy postán, illetve a házi segítségnyújtás  által a Vámosgyörki Közös Önkormányzati  Hivatalhoz  eljuttatni.

(7) A kérelemről a polgármester dönt .

(8) Az ellátások igénybevételének megkezdésekor a polgármester az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt, amely tartalmazza a  jogviszony (egyoldalú, illetve kétoldalú) megszűntetésének módjait, eseteit is.

(9) Az új intézményi térítési díj alapulvételével –  március 31- ig lefolytatott felülvizsgálat kapcsán – megállapított személyi térítési díjak minden év április 1- től alkalmazhatóak.

(10) Az Szt. 115. § (4) bekezdésében meghatározott esetben a jogorvoslati kérelmet a Képviselő-testülethez kell benyújtani, a  Képviselő-testület a  személyi térítési díj összegéről határozattal rendelkezik.


21.§ (1) Az étkeztetésért fizetendő intézményi térítési díj mértékét az önkormányzat külön

rendeletben állapítja meg.

 (2) Az étkeztetés térítési díját havonta utólag, a hónap 15. napjáig kell megfizetni az

Önkormányzat  142220108-18845002  számlájára , a szociális étkeztetésben közreműködő  az önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló a szociális étkeztetésben közreműködő  közalkalmazott által vezetett   nyilvántartás alapján.

(3) Az étkeztetésért fizetendő térítési díjat az Szt. 114.§.(2) bekezdésében meghatározott

személyek kötelesek megfizetni.

(4) Az étkeztetést igénybe vevő jövedelmének jelentős csökkenése vagy létfenntartást

veszélyeztető rendkívüli élethelyzet kialakulása esetén az igénybevevő kérelmére a

polgármester  csökkentheti a térítési díjat, illetve felmentést adhat a fizetési kötelezettség

alól a rendkívüli élethelyzet fennállása idejére.

(5) Az önkormányzat  által nyújtott szociális ellátásokért fizetendő  térítési díjat a 6. melléklet tartalmazza.




                                                             IV. Fejezet

                                                   10. Záró rendelkezések


22.§ (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén   lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 1/2014. (I.15.)  önkormányzati rendelete.