Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016.(XI.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2016. 12. 30

Vámosgyörk községi Önkormányzat  Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, Magyarország Alap­törvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, va­lamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (3) és (5), valamint 37. § (4) bekezdé­sében kapott felhatalmazás alapján következőket rendeli el:

1.    § A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 2000 (kettőezer) m2-t és a 60 (hatvan) napot nem haladhatja meg.

2.    § (1) Filmforgatás nem engedélyezhető az önkormányzat, valamint az intézményei által, vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.

(2)     Az (1) bekezdés alóli mentesség kizárólag a 6. §-ban meghatározott célokra adha­tó.

3.     § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén - a jegyző döntését követően - az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett részének igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 (három) órán belül megszünteti.

(2)               A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb 3 (három) napon belül a közterület használatot ismét biztosítani kell kérelmező részére.

(3)               Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a rendkívüli helyzet megszűnését követően legkésőbb 30 (harminc) napon belül kell biztosítani a közterület használatát a kérelmező részére.

4.    § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj (ÁFÁ-val):

a)      forgatási terület esetén:                                                           120.- Ft/m2/nap

b)     technikai terület esetén:                                                          100.- Ft/m2/nap

c)      stábparkolási terület esetén:                                                      70.- Ft/m2/nap

d)     kiürítési terület esetén:                                                              60.- Ft/m2/nap

e)      forgalom- technikai biztonsági terület esetén:                      10.-     Ft/m2/nap

(2)               A fizetendő díj 30 (harminc) %-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 30 (harminc) napot.

(3)               Ha a közterület használat nem haladja meg a 30 (harminc) napot, de a tényleges használat annál hosszabb az (1) bekezdés a) - c) pontja szerinti díjat kell megfizetni.

(4)               Ha a tényleges közterület használat a 60 (hatvan) napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak háromszorosát kell megfizetni.

5.   § A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a)      a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b)     zöldfelületet köteles kíméletesen használni.

c)      22,00 óra után forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előíráso­kat betartani,

d)     a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyen­értékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntet­ni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.


6.      §  Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat( oktatási , tudományos vagy ismeretterjesztési témájú ) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási  képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 (tizenöt) napot, illetve a 30 (harminc) napot.

7.    § A képviselő-testület a hatósági szerződés, és az e rendelet szerinti döntéssel kap­csolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.