Vámosgyörk Községi Önkormányzat Polgármesterének 2/2020.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 05. 01- 2020. 12. 30

Vámosgyörk  Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020.(III.11) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                                          A rendelet célja

                                                        1.§                                              

(1) A rendelet célja, hogy Vámosgyörk Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat)  a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján határozza meg az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

                                         A rendelet hatálya

                                                         2.§                                

(1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén

  1. a helyi közművelődési alapszolgáltatás megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,
  2. önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre,
  3. a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira amennyiben részt vesznek a közművelődési alapszolgáltatások biztosításában,
  4. a közművelődési szolgáltatás igénybevevőkre.

    Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

                                                      3.§

A közművelődési tevékenységet a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76.§-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembe vételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  3. az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
  4. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
  5. az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
  6. a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása

          A közművelődési feladatellátás formája, módja, mértéke

                                                  4.§

 (1) Az önkormányzat a 3.§-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében

  1.  közösségi színteret  mint integrált közművelődési teret  működtet,
  2.  a Kultv. 79.§-a alapján közművelődési megállapodást köthet.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa önkormányzati szakfeladaton fenntartott Vámosgyörki Közösségi Színtér  3291 Vámosgyörk , Rákóczi F. u. 23.  (a továbbiakban: Közösségi Színtér ) útján biztosítja.

(3) Az önkormányzat a közművelődési intézménye által el nem látott közművelődési feladatok biztosítására a Kultv. követelményeinek megfelelő szervezettel közművelődési megállapodást köthet, melynek tartalmát a Kultv. 79.§-a rögzíti.

                                                        5.§ 


Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér  által ellátott közművelődési feladatok ellátásához, működtetéséhez a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi, és tárgyi feltételeket.


                                                               6.§ 

 (1) Az önkormányzat  közművelődési  feladatainak ellátása során együttműködik:

  1. a településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint  művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,
  2. az egyházi szervezetekkel,
  3. az oktatási, nevelési intézményekkel,
  4. közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és fővárosi szervekkel, szervezetekkel, intézményekkel.

                  Közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

                                                         7.§

(1) A Kultv. és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat a közösségi színtér  törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) A közösségi színtér szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók, a munkaterv és a mellékletét képező szolgáltatási terv, és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A közösségi színtér , valamint a közművelődési megállapodásban részt vevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év március 1. napjáig kötelesek beszámolni a képviselő-testületnek az előző évben végzett tevékenységükről.

                               Közművelődési tevékenység finanszírozása

                                                              8.§                       

(1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrásait képezi a saját bevételek, a központi költségvetésből származó támogatások és pályázati forrásból származó pénzösszegek.

(2) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatás finanszírozását a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket a  civil szervezetek és egyházak támogatásáról szóló 10/2011.(XI.30. ) önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően.


                                            Záró rendelkezések

                                                       9.§ 

(1)Ez a rendelet 2020. május 1-jén  lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenységről szóló  16/2011. (XII. 13.) önkormányzati rendelete.