Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020.(XII.4.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 01. 01

Vámosgyörk  Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020.(XI.3) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1.§.

A rendelet célja, hogy Vámosgyörk község lakosai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Vámosgyörk Községi  Önkormányzat  (a továbbiakban: önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2.§.

A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közművelődési szervezetekre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire,  alkalmazottaira  és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3.§.

Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása  

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása

4.§.

Az önkormányzat a 3.§-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a.)a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi    

    meg, azokhoz közösségi teret biztosít,

b.)támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,

  1. támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,
  2. a könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, ezen létesítmény kbevonása a közművelődési tevékenységbe,
  3. lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,
  4. támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését, a palóc hagyományok őrzését, bemutatását,
  5. támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a túrázást a turizmus lehetőségeinek támogatásával és bővítésével, a helyi környezeti értékek megőrzését,
  6. települési értéktár bővítése, helyi értékek tudatosítása, népszerűsítése
  7. a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása 
  8. lehetőséget és helyet biztosít művelődési és kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,
  9. kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,
  10. támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,
  1. közösségi internet szolgáltatást biztosít,
  2.  feladatának tekinti továbbá az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más 

 kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.




3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5.§.

Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi színtér biztosításával,

b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával, a Heves Megyei Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral kötött megállapodás alapján,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

6. §

(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító Integrált Közösségi Szolgáltató Térként, valamint könyvtári szolgáltató helyként a Vámosgyörki Közösségi Színtér  3291 Vámosgyörk , Rákóczi F. út 23. Hrsz : 221 épületét biztosítja:

(2) Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér minden év január 31-ig éves szakmai munkatervet és az előző naptári évről beszámolót nyújtanak be Vámosgyörk  Községi  Önkormányzat Képviselő-testületének. A képviselő-testület február 28-ig dönt a beszámoló és a munkaterv elfogadásáról.

(3) A Vámosgyörki Közösségi Színtér    használati szabályzatát e rendelet 1. függeléke tartalmazza.

7. §

(1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházzal és

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.


(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Az önkormányzat és szervezetei a közművelődési lehetőségekről

a) az önkormányzat hivatalos lapja - Mi újság ?- útján

b) plakátok, szórólapok útján,

c) a települési honlapon

 adnak tájékoztatást  Vámosgyörk község lakossága részére.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei

8. §

(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az önkormányzat a civil szervezetek éves vissza nem térítendő pénzügyi és dologi, technikai támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) A pénzügyi támogatási keret az adott gazdasági év költségvetési rendeletében kerül meghatározásra. A támogatás mértékéről a Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület hoz döntést.

(4) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

9.§

Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A könyvtári és a közművelődési feladatokat az önkormányzattal közalkalmazotti  jogviszony álló személyek látják el.

5. Záró rendelkezések

10. §

 (1) Ez a rendelet 2021. január  1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi  közművelődési feladatok ellátásáról  szóló 2/2020.(IV. 30.) önkormányzati rendelete.

Mellékletek