Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Általános indokolás

A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) felülvizsgálatára a képviselő-testület tagjai között bekövetkezett változás végett vált szükségessé .

Az SZMSZ 4-es számú melléklete tartalmazza a polgármester és a települési képviselők névsorát, megbízatását. Mivel 2021. július 26-én haláleset végett új mandátom kiadására került sor ezért ennek SZMSZ-en történő átvezetése vagyis a 4-es számú melléklet módosítással történő aktualizálására ugyan lenne lehetőség , de a rendelet kihirdetése óta többször is módosításra került ezért a könnyebb áttekinthetőség érdekében valamint a jogszabályszerkesztés előírásainak való megfelelés végett szükséges új rendelet kiadása és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezése.

A rendelet várható hatásai a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt szempontok szerint:

1. Társadalmi hatás: A rendelet tervezet a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelel, elfogadása által egyszerűbb, átláthatóbb lesz a szabályozás.

2. Gazdasági hatása: A rendelet jelentős gazdasági változást nem eredményez, a korábbi rendelethez képest új feladatokat nem határoz meg.

3. Költségvetési hatása: a rendelet alapvetően fenntartja a jelenlegi gyakorlatot, így az önkormányzat költségvetésére nincs hatással.

4. A rendeletnek közvetlen környezeti hatása nincs.

5. A rendeletnek közvetlen egészségi hatása, egészségügyi következménye nincs.

6. A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve új, többlet terheket eredményező hatása nincs, a rendelet alkalmazása az eddigi adminisztratív munka további szükségességét igényli, a meglévő feltételekkel a rendelet alkalmazható.

7. A rendelet megalkotásának szükségessége: A rendelet megalkotását a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang teszi szükségessé.

8. A jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogalkotás elmaradása (a törvényi rendelkezésekkel való összhang megteremtésének elmaradása) esetén a Kormányhivatal részéről törvényességi felügyeleti intézkedés várható.

9. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.