Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Vámosgyörk Községi Önkormányzat
2022. évi költségvetésének indoklása
Az Országgyűlés 2021-ben fogadta el a Magyar Köztársaság 2022. évi költségvetését a 2021. évi XC. törvény alapján.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény írja elő a helyi önkormányzatoknak, hogy a költségvetés előterjesztését és a zárszámadási rendeletük összeállítását külön rendeletben meghatározott tartalom mellett kell, hogy megtegyék, valamint rendelkezik arról, hogy az önkormányzat költségvetésének összeállítására és költségvetési határozatok megalkotására, az erről történő információszolgáltatásra, az előirányzat-gazdálkodásra, az évközi és év végi beszámolásra, a helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezések többségét alkalmazni kell.
A költségvetési rendelet megalkotásánál figyelembe vettük a Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatósága által szolgáltatott adatokat. Az intézményvezetőkkel történt egyeztetés után megszülettek a sarokszámok. A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, és javasolta a Képviselő-testületnek elfogadásra.
Prognózis
A 2022-es költségvetés összeállításánál -az előző évekhez hasonlóan - az egyik fő szempont az volt, hogy a költségvetés egyensúlyát a ténylegesen rendelkezésre álló pénzeszközeink felhasználásával tudjuk megvalósítani.
Az Önkormányzatok állami finanszírozása továbbra is az un. feladatalapú finanszírozás szerint történik. A finanszírozás jogcímekre van bontva (Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása, Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása, Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása, Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása). Az egyes jogcímekhez kapott támogatások előre meghatározott mutatószámok figyelembevételével kerülnek meghatározásra.
Az átvett pénzeszközöknél a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a 2020. évben önkormányzatunkhoz került orvosi praxis, a védőnői és a gyermek- és anyavédelmi támogatásra, az elkülönített állami pénzalaptól a közfoglalkoztatás támogatására kapunk pénzt.
A közhatalmi bevételek megtervezése erre az évre komoly nehézséget jelent. A koronavírus járvány miatt bevezetett gazdálkodási intézkedések következményeként az iparűzési adó a kis és középvállalkozások számára 1%-ban lett maximálva. A kieső iparűzési adóbevételre a 25.000 fő alatti önkormányzatok kompenzációt kapnak. Az önkormányzatok adót nem emelhetnek, új adónemet nem vezethetnek be.
Az iparűzési adó bevételünket a fentiek, valamint a várható gazdasági visszaesés figyelembevételével 50 millió forint bevétellel terveztük.
A kommunális adó mértéke 8.000 Ft/ ingatlan maradt.
A közszférában dolgozók részére béremelésre nem kerül sor. A közalkalmazotti és a köztisztviselői bértáblák nem kerültek módosításra, a köztisztviselők illetményalapja továbbra is 38.650 Ft. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege nem változott, maradt 28.500 Ft. A minimálbér 200.000 Ft-ra, a szakképzett minimálbér 260.000 Ft-ra emelkedett.
A köztisztviselők kötelező cafetéria juttatása bruttó 200.000 Ft/fő. A nem köztisztviselők 5.000 Ft/hó/fő összegű béren kívüli juttatást kapnak terveink szerint.
Az Általános Iskola fűtését az Egyházzal történt megállapodás értelmében Önkormányzatunk fizeti.
A szociális feladatokra kapott támogatások felhasználására kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
2022-re tervezünk felújítási, beruházási munkákat, melyeket főleg pályázatok útján szeretnénk megvalósítani.
A Magyar Falu Program keretein belül sor kerül a Polgármesteri hivatal belső felújítására, valamint belterületi utak felújítására.
Kérem a Képviselő-testületet a 2022. évi költségvetés elfogadására, indoklásom helybenhagyására.
Vámosgyörk, 2022 február 4.
Gedei Zoltán
polgármester