Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (IV. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 04. 15
a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Vámosgyörk Községi Önkormányzat
Vámosgyörk, Petőfi u. 25.
Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2021. évi
Költségvetési beszámolójának szöveges indoklása
A Magyar Köztársaság 2021. évi központi költségvetéséről, a 2020. évi CX. Törvény rendelkezik.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény írja elő a helyi önkormányzatoknak, hogy a költségvetés előterjesztését és a zárszámadási rendeletük összeállítását külön rendeletben meghatározott tartalom mellett kell, hogy megtegyék, valamint rendelkezik arról, hogy az önkormányzat költségvetésének összeállítására és költségvetési határozatok megalkotására, az erről történő információszolgáltatásra, az előirányzat-gazdálkodásra, az évközi és év végi beszámolásra, a helyi önkormányzatokra vonatkozó rendelkezések többségét alkalmazni kell.
A Többcélú Kistérségi Társulásnak továbbra is tagja az önkormányzat. 2021-ben a kistérség a következő feladatokat látta el: a hétvégi ügyeletet és a készenlétet, a Családsegítést és a Gyermekjóléti feladatot, a hétvégi orvosi ügyeletet és készenlétet és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Ezek ilyen irányú megvalósítása nagy segítség az önkormányzatnak.
Bevételek
Az államháztartáson belülről működési célra kapott támogatások csak kis mértékben térnek el a tervezettől, melynek oka, hogy 2021. évben a huszonötezer fő alatti önkormányzatok az iparűzési adó ideiglenes 1%-os maximális mértékre változtatása miatti bevételkiesésre kompenzáció kaptak, melyet előre nem lehetett tervezni.
Az állam a fenti jogcímen – feladatfinanszírozás keretin belül – támogatja az önkormányzatok működési kiadásait. Megpróbáltuk az egyes feladatok költségeit a feladatra kapott támogatásból teljes egészében fedezni, azonban ez minden esetben sikerült. Vannak területek, amelyhez - a finanszírozási rendszer hiányosságai miatt- az Önkormányzatnak saját bevételeiből hozzá kellett járulni.
Az államháztartáson belülről egyéb működési célra kapott támogatások jelentősen, majdnem 10 millió forinttal meghaladják az eredetileg tervezett összeget. Ennek oka egyrészt, hogy a közfoglalkoztatás bevételi (és kiadási) oldala, a közfoglalkoztatásban fennálló bizonytalanságok figyelembevételével lett tervezve, másrészt, hogy önkormányzatunknál a társadalombiztosítás pénzügyi alapja által finanszírozás év közben módosult.
A Magyar Falu pályázati program keretein belül összesen kicsit több mint 36,8 millió forint támogatást kaptunk, melynek egy részét már elköltöttük (Közösségi ház tetőfelújítás, járdafelújítás, könyvtár korszerűsítés), a fennmaradó rész pedig 2022-ben kerül felhasználásra.
Közhatalmi bevételeink a vártnál összeségében sokkal jobban alakultak. Az iparűzési adó bevételünket a koronavírus járvány, valamint a már említett adó maximálás miatt tudatosan a 2020. évi bevételünk alá terveztük, szerencsére a tervezettnél 18,5 millió forinttal több bevételünk keletkezett. A gépjármű adó 2020. évtől nem önkormányzati bevétel.
Főbb adóbevételein az alábbiak szerint teljesültek:
- Iparűzési adó 58.553 E Ft
- Kommunális adó 6.424 E Ft
Működési bevételeink a vártnál kicsit jobban alakultak.
Működési célú átvett pénzeszközeink között a Nemzeti Agrárkamarától kaptunk rendezvényre támogatást, valamint a Hexum Tartálypark Zrt.-től az iskola fűtésére támogatást.
Finanszírozási bevételeink a vártnak megfelelően alakultak. Nem tervezhető, de itt szereplő, bevétel a 2021. évi állami támogatásokra kapott előleg.
Kiadások
Működési kiadásainknál igyekeztünk tervszerűen gazdálkodni. A személyi juttatásoknál eltérés csak a közfoglalkoztatottak bére és járulékai miatt keletkezett. Dologi kiadásaink meghaladják a tervezetettet, mely az előző évben elmaradt, de a 2021 már megtartott rendezvények és hozzá kapcsolódó egyéb kiadások miatt lett magasabb.
Egyéb működési célú kiadásoknál a Vámosgyörki Közös Önkormányzati Hivatal tagönkormányzatainak (Nagyfüged, Visznek) átadott összegek szerepelnek. A finanszírozás sajátosságai miatt bizonyos jogcímeken a teljes összeget a gesztor önkormányzat kapja, melyek az elszámolás során rendezésre kerültek.
Az intézményeinknél el lehet mondani, hogy tervszerűen, takarékosan gazdálkodtak, kiadásaik a terveknek megfelelően alakultak.
A szociális ellátásokban elmondható, hogy a tervezettnek megfelelően alakultak.
Fejlesztésre 2021. évben 63.483 E Ft-ot fordítottunk.
Magyar Falu pályázati program keretein belül sor került a Közösségi ház épületének belső felújítására, tetőfelújításra, járdafelújításra, közterület karbantartó gép vásárlásra. Az önkormányzat mindezekre a pályázati pénzen felül önrészt is biztosított.
A Nemzeti Kulturális Alap pályázatából a könyvtár bútorzata lett kicserélve.
Önerőből vásároltunk ingatlant, felújítottuk a sportöltözőt, bővítettük kamerarendszerünket, valamint néhány nagyobb értékű és több kisértékű tárgyi eszköz beszerzésére is sor került.
Pénzmaradvány
2021 december 31-én 48,051 millió forint volt a költségvetési folyószámlánk záró egyenlege, a házi pénztárban lévő egyenleg 173 E Ft. Hitelállományunk, lejárt szállító tartozásunk nincs.
Pénzmaradványunk – az esetleges visszafizetések és kiutalások nélkül 43.892 E Ft (a 2021-as évre vonatkozóan), melyeket a beszámoló pénzügyi jóváhagyását követően pontosítunk.
Értékpapírja az Önkormányzatnak nem volt.
Vagyoni helyzet alakulása
2021. év végén az önkormányzat összes eszköz - és forrás értéke 1.401.848 E Ft, mely az előző évinél alacsonyabb, de az eltérés nem jelentős.
Mérleg szerinti eredmény
2021. évben önkormányzatunk mérleg szerinti eredménye -112.900 E Ft. A negatív mérleg szerinti eredmény az önkormányzatoknál nem ritka. Oka a ráfordítások növekedése, illetve a közhatalmi eredményszemléletű bevételek változásai.
A Vámosgyörki Közös Hivatal pénzmaradványa, vagyona, mérleg szerinti eredménye a gazdálkodás sajátosságai miatt nem jelentősek.
A 2021. évi gazdálkodásra is a takarékos, megfontolt költekezés volt a jellemző. A település és intézményeink a lehetőségeinkhez képest fejlődtek. A 2022. évben Önkormányzatunk célja, hogy az előző években elért stabilitást fenn tudjuk tartani úgy, hogy a költségvetésünkben tervezett beruházásokat is meg tudjuk valósítani.
Vámosgyörk, 2022. április 4.
Gedei Zoltán
polgármester