Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 22

Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.22.
a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKLÁS
Tárgy: a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021. (IX.15.)
önkormányzati rendelet módosításáról
A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) módosításra kerül mert a rendelet 7. mellékletében felsorolt Vámosgyörk Községi Önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolása az alábbi két tevékenységgel egészül ki:
082093 Közművelődés-egész életre kiterjedő tanulás , amatőr művészetek
082094 Közművelődés-kulturális alapú gazdaságfejlesztés
A tervezett önkormányzati rendelet környezeti és egészségi következményei: nincs
A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége, a szabályozás elmaradása esetén várható következmények:
A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására tett rendelet-tervezet elfogadásával a rendeletünk tartalmazni fogja az SZMSZ aktualizálását.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek adottak, rendelkezésre állnak.
A rendelet várható hatásai a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt szempontok szerint:
1. Társadalmi hatás: A rendelet tervezet a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelel, elfogadása által egyszerűbb, átláthatóbb lesz a szabályozás.
2. Gazdasági hatása: A rendelet jelentős gazdasági változást nem eredményez, a korábbi rendelethez képest új feladatokat nem határoz meg.
3. Költségvetési hatása: a rendelet alapvetően fenntartja a jelenlegi gyakorlatot, így az önkormányzat költségvetésére nincs hatással.
4. A rendeletnek közvetlen környezeti hatása nincs.
5. A rendeletnek közvetlen egészségi hatása, egészségügyi következménye nincs.
6. A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve új, többlet terheket eredményező hatása nincs, a rendelet alkalmazása az eddigi adminisztratív munka további szükségességét igényli, a meglévő feltételekkel a rendelet alkalmazható.
7. A rendelet megalkotásának szükségessége: A rendelet megalkotását a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang teszi szükségessé.
8. A jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogalkotás elmaradása (a törvényi rendelkezésekkel való összhang megteremtésének elmaradása) esetén a Kormányhivatal részéről törvényességi felügyeleti intézkedés várható.
9. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.