Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 11. 30

Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.30.
az egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Jelen előterjesztés aktualitását az adja, hogy 2021. január 1-jétól bevezetésre került az „lntegrált Jogalkotási Rendszer”, melynek önkormányzati alrendszere a Loclex rendszer. A Loclex rendszerben publikálásra kerülő rendeletek jelennek meg a Nemzeti Jogszabálytár Önkormányzati rendelettárában. A Heves Megyei Kormányhivatal a rendeletek nyilvántartását ellenórzi, ezzel kívánja elérni rendeletek áttekinthetőségének biztosítását.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat) 3. § -a szerint: „Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintú. A jogszabályban nem ismételhetó meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.”
A Jat. a jogszabályok tartalmi felülvizsgálatára vonatkozóan a következókról rendelkezik: ,22. (l) A jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a Kormány tagja gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
az elavult, szükségtelenné vált,
a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan,
az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
A rendeletek nyilvántartásának felülvizsgálata megkezdődött, ezért szükséges az előterjesztés mellékleteként csatolt rendelet tervezet elfogadása.
A jogszabály nyilvántartásunkat összevetettük a központi LocLex rendszerben még hatályos önkormányzati rendeletek listájával és a jogharmonizáció megteremtése érdekében a rendelettervezetben felsorolt rendeletek hatályon kívül helyezése vált szükségessé.
Vámosgyörk , 2022. november 30.
HATÁSVIZSGÁLATI LAP
Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviseló-testületének
..../2022. (XI.29.) önkormányzati rendelete
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
l . Társadalmi hatása: A rendeletek hatályon kívül helyezésével szabályozottabbá válik az önkormányzati rendeletek átláthatósága.
2. Gazdasági, költségvetési hatása: A rendelet az önkormányzat gazdasági helyzetét nem befolyásolja.
3. Környezeti hatása: A rendeletben foglaltaknak megfelelő a környezetre gyakorolt hatása.
4. Egészségügyi követelmények: A rendeletben foglaltak végrehajtásának egészségügyi követelményei nincsenek.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet a hivatal adminisztrációs terheit kisebb mértékben növeli.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A helyi rendeletek rendelkezéseinek hatályon kívül helyezésének elmulasztása törvénysértő magatartás.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételek A rendeletben foglaltak végrehajtásának személyi és pénzügyi vonatkozása nincs.